Yaşam

New York Times yazdı: Uyku terlemeleri neden olur?

The National Sleep Foundation rahat bir uyku için 16 ve 19 derece arası bir oda sıcaklığı öneriyor

Desen: Selçuk Demirel

02 Ağustos 2022 19:32

T24 Yaşam

Ilinois’teki Rush Üniversitesi’nde aile hekimliği profesörü olan Dr. Kate Rowland, “Gece terlemeleri garip bir semptom, çünkü çoğunlukla zararsızlar ama bazen zararsız olmadıkları durumlar var, bu yüzden kesinlikle her zaman ciddiye aldığımız bir şey” dedi. 

Oksijen Gazete’sinde yer alan ve The New York Times’tan Alice Callahan’ın hazırladığı habere göre gece terlemeleri birçok muhtemel sebepten kaynaklanıyor olabilir. Dr. Kate Rowland’ın gece terlemesiyle ilgili ilk sorduğu sorunun odanın içerisinin kaç derece olduğu söylenen haberin devamı şöyle:

 The National Sleep Foundation rahat bir uyku için 16 ve 19 derece arası bir oda sıcaklığı önermekte. Rowland’ın önerisine göre “Eğer yatak odanızı o kadar serin tutamıyorsanız, stratejik bir biçimde konumlandırılmış bir vantilatör edinmeyi deneyebilirsiniz. Daha hafif bir nevresim takımı veya uyku giysilerini değiştirmek de yardımcı olabilir

Fotoğraf: Eric Helgas/The New York Times

Diğer semptomlara dikkat edilmeli

 Eğer uyku düzeninizi serinletmek için bu adımları uygulamanıza rağmen gece terlemeye devam ediyorsanız, olası bir tıbbi sebebi göz önünde bulundurmak adına bir sağlık çalışanına danışın. O muhtemel olarak size ne kadar zamandır ve ne sıklıkla gece terlemesi yaşadığınızı, hafif mi yoksa pijamalarınızı sırılsıklam edecek şekilde mi olduğunu ve ateş, kilo kaybı, bitkinlik, öksürük, nefes darlığı veya ağrı gibi semptomlar yaşayıp yaşamadığınızı soracaktır. 

Fotoğraf: Eric Helgas/The New York Times

Ateş yaratan herhangi bir enfeksiyon gündüz veya gece terlemeye sebep olabilir ancak tüberküloz, HIV enfeksiyonu, endokardit (kalbin kapakçıkları ve odacıklarının astarının enflamasyonu), sıtma ve mononükleoz gibi birçok nadir hastalık da özellikle gece terlemeleriyle ilişkilendirilebilir. Rowland, “Nadiren, şiddetli gece terlemeleri lenfoma gibi kanser türlerinin semptomu olabilir” diye ekledi.

Portland’daki Oregon Kliniğinde uyku doktoru ve American Academy of Sleep Medicine sözcüsü olan Dr. Andrea Matsumura, “Birkaç laboratuar testi ve birkaç dedektifvari sorular ile ihtimalleri oldukça hızlı bir şekilde daraltabilirsiniz” dedi.

Matsumura, çoğunlukla, uykusu gece terlemeleriyle birlikte ani ateş basması ile bölünmüş, menopoza geçiş dönemindeki hastalar gördüğünü söyledi. Bunlar çoğunlukla son adet döneminden birkaç sene sonra başlar ve yıllar sonrasına kadar sürebilir. Matsumura “Eğer menopoz dönemindeki gece terlemeleri iyi bir gece uykusunu engelliyorsa, sağlık çalışanınızla tedavi opsiyonları ile ilgili konuşun” dedi. 

Uyku apnesinin işareti olabilir

 Matsumura, hastaları arasında aşırı gece terlemesinin "tipik olarak uykularında bir tür anormal nefes almaları nedeniyle meydana geldiğini ve bu uyku apnesinin bir işareti" olduğunu söyledi. Yapılan çalışmalar gece terlemelerinin insomnia, huzursuz bacak sendromu ve narkolepsi ile bağlantılı olabileceğini buldu. 

Bu sıcaklarda nasıl uyuyacağız?

Son olarak, çeşitli ilaçlar gece terlemelerine yol açabilir. Bunların en yaygın sorumlusu antidepresanlar, diyabet ilaçları ve çeşitli hormon terapileri. Eğer terlemenin sebebi ilaç ise, Rowland gece terlemelerinin kişi için rahatsızlık seviyesine göre kullandığı ilacı değiştirmenin veya bırakmanın risklerini ve yararlarını hastalarıyla konuşacaktır.

Rowland’ın söylediğine göre aksi takdirde uyku sırasında terleme vücudun kendi sıcaklığını düzenlemesinin bir parçası da olabilir. Rowland, “Vücudumuzun normal sirkadiyen ritmi, gece boyunca merkez vücut sıcaklığında küçük, sabit bir azalma içerir. Terlemek ise, daha düşük bir sıcaklığa ulaşma veya vücut sıcaklığını sürdürme görevini gerçekleştirebilecek normal, fizyolojik karşılıktır” diye ekledi. Ve bazı insanlar diğerlerinden daha fazla terler. 

Gerçekten kaç saat uykuya ihtiyacınız var?

 Normal veya değil, gece terlemeleri rahatsız edici olabilir ve uyku akışını bozabilir. Uyku düzeninin sıcaklığını kontrol etmenin yanı sıra, Matsumura, egzersizden, alkol veya sıcak içeceklerden ve uyku vakti yakın ağır yemek yemekten kaçınmayı önerdi ve “hepsinin gece boyunca terlemeye sebep olacağını” söyledi. 

Aynı zamanda Rowland, "Eğer normalde bir partner ile uyuyorsanız, birkaç geceliğine ayrı uyuyup yardımcı olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz" dedi.  Çoğu zaman, gece terlemeleriyle başa çıkmak daha rahat bir uyku arayışında, bireysel deneyler serisi gerçekleştirmek demektir. Rowland “Sihirli bir çözümü yok. Farklı şeyler farklı insanlar için işe yarar” dedi.