Hürriyetçi Eğitim-Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu, Hürriyetçi Eğitim-Sen 2. Eğitim ve İstişare Toplantısı’nda konuştu. Kuruoğlu, ‘’Kanun yasalaşmasına rağmen kariyer basamakları yönetmeliği yayınlanmamıştır. Ocak tarihine kadar bitirilmezse 350 bin öğretmen ortalama 5 bin TL eksik maaş alacak. Bakanlık üzerinde baskıyı arttırıyoruz. Yönetmelik yayınlanmazsa Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylem yapacağız” dedi.
"Eğitim de balık baştan kokmuştur'' diyerek, yönetici atama yönetmeliğinin yeniden ele alınmalısı gerektiğini ifade eden Levent Kuruoğlu, "Hangi sendikanın üyesi olursa olsun liyakatı, varsa atanabileceği adil bir atama yöntemi oluşturulmalıdır" diye konuştu.
Kuruoğlu, "Çünkü liyakatli bir yönetici çocuklarımızın en iyi şekilde gelişmesini sağlamakta en hayati göreve sahip kişidir. Ama kötü bir yönetici de Bursa’da örneğini gördüğümüz okul müdürü gibi, müdür yardımcısının kapısını kırdırır. Tokat’ta gördüğümüz gibi ‘Halep’ten gelenler geri dönüyor, artık Selanik’ten gelenler de geri dönsün’ paylaşımı yapacak kadar hadsizleşir. Bu zihniyete ülkemizin geleceği olan çocuklarımız, nasıl teslim edilebilir. Bu zihniyetin milletin geleceğine nasıl bir faydası olabilir'' ifadelerini kullandı.
“Kadrolar ne yazık ki yandaşlık, akrabalık, keyfiyet kıstasına göre dağıtılıyor”
Konuşmasında üniversitelerdeki eğitime ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kuruoğlu, ''Tarafsız bir anlayışla bilimsel başarı kıstasına göre atanması gereken akademik kadrolar ne yazık ki yandaşlık, akrabalık, keyfiyet kıstasına göre dağıtılıyor. Doçent profesör kadrolarının torpille dağıtıldığı üniversiteler, bilimsel olarak kalkınabilir mi? Dünya ile yarışabilir mi? İyi bir atama sistemi ilk düğmedir'' dedi.
Ataması yapılmayan öğretmenlerin mülakat sürecinde yaşadığı sorunlara da değinen Kuruoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın atamalar esnasında öğretmenlerin geleceklerini “gasp ettiğini” söyledi. “Onları savunmakta bizim görevimiz, hakkı gasp edilen öğretmenlerin yanındayız” diyen Kuruoğlu, ''Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, milli eğitimin önündeki en büyük engeldir ve beka sorunudur. Mülakat konusunda sadece bizim haykırışlarımızın ve itirazlarımızın sorunu çözemeyeceğini anladığımızda ise milletvekillerinden destek istedik. Siyasi partilerin arka bahçesi olmayacağız ama siyaset üzerinde nüfuz alanı oluşturarak taleplerimizi TBMM’ye taşıyacağız'' diye konuştu.
“Bakanlık önünde eylem yapacağız”
Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Genel Başkanı Levent Kuruoğlu, kanunun içerdiği sorunlara dikkat çekti. Kuruoğlu, “Bu kanun hayati sorunları içinde barındırmaktadır. Kariyer basamakları için verilen sözler ise tutulmamıştır. Baştan beri söylediğimiz gibi biz öğretmenin sınıflandırılmasına karşıyız. Ama uzman ve başöğretmen tazminatlarına karşı değiliz.” dedi.
Kanun yasalaşmasına rağmen kariyer basamakları yönetmeliğinin hâlâ yayınlanmadığını belirten Kuruoğlu, sürecin uzamasının öğretmenleri maddi kayıpla karşı karşıya bıraktığını ifade etti. “Ocak tarihine kadar bitirilmezse 350 bin öğretmen ortalama 5 bin TL eksik maaş alacak. Bakanlık üzerinde baskıyı arttırıyoruz. Yönetmelik yayınlanmazsa Millî Eğitim Bakanlığı önünde eylem yapacağız.” diye konuştu. (ANKA)