Gündem

Uluslararası kültür ve medya kuruluşları, Osman Kavala'yı hedef alan TRT dizisini kınadı

"AKP hükümetinin insani ve hukuki ilkeleri aşan yeni ve alarm verici bir hamlesi!"

22 Haziran 2023 08:30

Türkiye Almanya Kültür Forumu, Uluslararası PEN, PEN Almanya Merkezi, PEN Berlin, Güzel Sanatlar Akademisi ve Sınır Tanımayan Gazeteciler kuruluşları,  6 yıldır Silivri Cezaevi'nde tutuklu olan iş insanı, sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala'yı hedef alan TRT dizisi "Metamorfoz" dizisini kınadı. Kuruluşlar, Kavala'yı "itibarsızlaştırmak ve küçük düşürmek" için bir film dizisinin devlet yayın kuruluşu olan TRT’nin dijital platformunda yayınlanmasından ciddi endişe duyduklarını bildirdi.

Yapılan açıklamada, "Osman Kavala’yı devlet düşmanı olarak karalayan ve küçük düşüren bu TV dizisi, AKP Hükümetinin insani ve hukuki ilkeleri aşan yeni ve alarm verici bir hamlesidir" denildi. Açıklamada, Avrupa Birliği Komisyonu’na, "Federal Hükümet’e ve Dışişleri Bakanlığı’na ve de tüm ilgili makamlara ve kurumlara çağrıda bulunarak uygun adımlar atmalarını ve bu kabul edilemez davranış ve propaganda konusunda endişelerini ifade etmelerini talep ediyoruz" çağrısında bulunuldu.

"Türk toplumunu Osman Kavala’ya karşı kışkırtmayı amaçlayan yayın!"

Açıklama şöyle:

"Türkiye Almanya Kültür Forumu, Uluslararası PEN, PEN Almanya Merkezi, PEN Berlin, Güzel Sanatlar Akademisi ve Sınır Tanımayan Gazeteciler kuruluşları bir kültür destekçisi ve aydın olan Osman Kavala’yı itibarsızlaştıran ve küçük düşüren bir film dizisinin devlet yayın kuruluşu olan TRT’nin dijital platformunda yayınlanmasından ciddi endişe duymaktadırlar.

Üstelik bu karalama, Kavala’nın Türkiye’de uydurma ithamlar temelinde 25 Nisan 2022 tarihinde haksız olarak müebbet tecrit hapsine hükmedilmiş olmasına rağmen yapılmaktadır. Hâlbuki bu karar daha kesinleşmiştir ve söz konusu hüküm Almanya dâhil olmak üzere uluslararası devletler topluluğu tarafından kınanmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türk Hükümetinden defalarca Osman Kavala’nın ve Selahattin Demirtaş gibi siyasi tutukluların derhal serbest bırakılmasını talep etmiştir.

Türkiye ile Almanya arasındaki yakın ilişkileri göz önünde bulundurarak, Avrupa Birliği Komisyonu’na, Federal Hükümet’e ve Dışişleri Bakanlığı’na ve de tüm ilgili makamlara ve kurumlara çağrıda bulunarak uygun adımlar atmalarını ve bu kabul edilemez davranış ve propaganda konusunda endişelerini ifade etmelerini talep ediyoruz.

Osman Kavala’yı devlet düşmanı olarak karalayan ve küçük düşüren bu TV dizisi, AKP Hükümetinin insani ve hukuki ilkeleri aşan yeni ve alarm verici bir hamlesidir. Almanya’da da Türkçe konuşan ciddi bir insan topluluğuna ulaşan TRT’nin gerçekler, tarafsızlık ve insan haklarını koruma hususunda bir sorumluluğu mevcuttur. Türk toplumunu Osman Kavala’ya karşı kışkırtmayı da amaçlayan bu yayın gazetecilik ahlakının ve tutukluların temel haklarına duyulması gereken saygının ihlalidir.

TürkiyeAlmanya KültürForumu, Uluslararası PEN, PEN Almanya Merkezi, PEN Berlin, Güzel Sanatlar Akademisi ve Sınır Tanımayan Gazeteciler ayrıca diğer sivil toplum kuruluşlarından ve uluslararası toplumdan bundan böyle de Osman Kavala’nın ve Türkiye’deki tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması için çalışmalarını rica etmektedir."


TIKLAYIN - Gökçer Tahincioğlu'nun yazısı: Muhalefet partilerindeki "ajanlar" ve Metamorfoz

TIKLAYIN - Candan Yıldız'ın yazısı: Kavala'nın yıllarca yok yere hapiste tutulması yetmedi, son mahkemeyi de TRT kurdu Tabii!