Kültür-Sanat

Kulak Misafiri olduklarımda bu hafta! | 7 Şubat 2025

07 Şubat 2025 18:49

Güncelleme: 07 Şubat 2025 19:02

Bu hafta Kulak Misafiri’nde, geçmişten bugüne uzanan bir hafıza tazelemesi yapıyoruz. Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yüzleşmesini sağlayan iki bölümde, 1999 Deprem Şurası’ndan 6 Şubat’a uzanan ihmalleri ve Hatay’da depremin ikinci yılında hâlâ çözülemeyen sorunları dinliyoruz. Ardından, sağlık ve uzun ömürle ilgili popüler anlatılara meydan okuyan Maintenance Phase’in ‘Blue Zones’ bölümüyle, uzun yaşam mitlerinin nasıl inşa edildiğini ve sorgulandığında nasıl çözüldüğünü keşfediyoruz.

1999 Deprem Şurası’nda neler konuşulmuştu, kimler konuşmacıydı? - Vakayiname

Vakayiname’nin bu bölümü 6 Şubat 2023 depremlerinden iki ay sonra yayınlanıyor. Ömer Madra, Özlem Teke ve Güven Güzeldere’nin hazırlayıp sunduğu Vakayiname’ye konuk olan T24 editörlerinden gazeteci Berna Abik, deprem bölgesinin çarpıcı gerçekliğine dair gözlemlerini paylaşıyor. Berna Abik, arşiv çalışmaları sırasında SALT Araştırma’da Mimar Behruz Çinici’nin 1995 yılında dönemin başbakanı Tansu Çiller’e yazdığı bir mektuba rastlıyor. Bu mektuptaki uyarılar, 28 yıl sonra gerçekleşen 6 Şubat depremlerinde yaşanan felaketin önlenebilir olup olmadığını düşündürüyor. Programda ayrıca, 1999 Deprem Şurası’ndaki konuşmalara da yer veriliyor. O dönemde alınması gereken önlemler ve bugünkü durum karşılaştırıldığında, bir arpa boyu yol alınmadığı gerçeği ortaya çıkıyor. 1999’da yapılan şurada, dönemin İstanbul Valisi’nin anlattıklarına bakacak olursak, “Devlet nerede?” sorusunun devlet yetkililerinin bünyesinde yarattığı alerjik reaksiyonlar bile değişmemiş. Devletin depreme hazırlık konusundaki değişmeyen tutumu sorgulanırken, Türkiye’nin deprem hafızasına da ışık tutan bu bölümün sorduğu sorular daha ne kadar cevaplanamayacak?!

Depremden İki Yıl Sonra Hatay’da Son Durum Ne? I Konuk: Tuğçe Tezer - Aslına Bakarsan

1995’ten 2023’e değişen ve değişmeyenleri dinledik, peki ya 2025’te durum ne?

Podbee Media'nın yeni podcastlerinden Aslına Bakarsan’ın bu bölümünde, depremin ardından sahada aktif olarak çalışan uzmanlardan şehir plancısı Tuğçe Tezer ile Hatay’daki güncel durum ele alınıyor. Antakya’nın yerleşme tarihi üzerine doktora çalışması yapan Tuğçe Tezer deprem sonrası bölgede yürütülen çalışmalar, karşılaşılan zorluklar, yerel halkın ihtiyaçları ve kentin geleceği üzerine kapsamlı bir değerlendirme yapıyor. Özgür Mumcu’nun hazırlayıp sunduğu Aslına Bakarsan’ın ‘Depremden İki Yıl Sonra Hatay’da Son Durum Ne?’ başlıklı bölümünde Hatay’daki ruh halinin nasıl değiştiği, insanların yaşadığı belirsizlikler ve iyileşme sürecinin hangi noktada olduğu üzerine ayrıntılı bir sohbete kulak misafiri oluyoruz.

Blue Zones - Maintenance Phase

Daha önce benden podcast tavsiyesi aldıysanız mutlaka Maintenance Phase’den bahsetmişimdir. Aubrey Gordon ve Michael Hobbes’un hazırlayıp sunduğu Maintenance Phase’in bu bölümündeki konu ‘blue zones’ yani dünyada uzun ömürlü insanların yaşadığı, sağlık açısından istisnai olduğu iddia edilen mavi bölgeler. Diyet kültürü ve popüler sağlık trendleri hakkındaki yanlış bilgileri ele alan, yaygın sağlık ve beslenme mitlerini büken ve sağlık endüstrisindeki aldatmacaları açığa çıkarmaya çalışan Maintenance Phase’in ‘Blue Zones’ bölümü bir hayli ilginç. Çünkü Aubrey ve Michael sadece mavi bölgeler konseptini sorgulamakla kalmıyor, mavi bölgelerin varlığını ortaya atan çalışmayı çürüttüğünü iddia eden araştırmaların tutarsızlıklarını da ele alıyor. Bir nevi mit bükme inception’ı dinliyoruz!

Ayrıca bu ikilinin uyumuna dikkat!