Koronavirüs

Koronavirüs taksicileri de etkiledi: Plaka kiraları ve yevmiyeleri 3’te 1 oranında düşürüldü

19 Mart 2020 09:16

Ticari taksilerin Koronavirüs nedeniyle iş hacimlerinin düşmesi nedeniyle taksi plakası kiralama işi yapan galericiler ortak karar aldı. Taksi plakası kiraları ve yevmiyeleri 3’te 1 oranında düşürüldü.

 
İstanbul’da bulunan ticari taksiler Koronavirüs nedeniyle iş bulma açısından zorlanıyor. Ticari taksilerin işlerinin azalmasıyla birlikte şoförler de işe çıkmama kararı almaya başladı. Hem virüs kapma riski hem de para kazanamayıp ceplerinden yevmiyeyi karşılama oranının yükselmesi nedeniyle çoğu ticari taksi trafiğe çıkamıyor.
 
Hürriyet'ten Burak Taşcı'nın haberine göre, taksisini galericiler üzerinden kiraya veren plaka sahipleri araçların çalışmaması nedeniyle kira alamama riskiyle karşı karşıya kaldı. Taksi plakası kiralayanlar da para kazanamadığı için plakaları geri verme niyetine girişti. Bu nedenle İstanbul’daki taksi plakalarına ilişkin yasal olmasa da galericiler toplanarak kira, yevmiye hakkında karar aldı. Galericiler taksi plakası kiralarının ve yevmiyelerin mevcut oranları üzerinden 3’te 1’i oranında düşürülmesini kararlaştırdı.

Taksi plakalarını yasal olmadan kiraya veren galericiler ortalama olarak 8 bin lira kira alıyordu. 3’te 1’i oranında kiraların düşmesiyle birlikte ödenecek kira tutarı 5300 lira seviyesine geriledi. Ortalama olarak günlük yevmiyeler de 480 lira civarındaydı. 3’te 1 oranında düşüş gösteren günlük yevmiye de 320 lira oldu. Taksi plakası fiyatları da koronavirüs nedeniyle talep olmamasından dolayı 2.1 milyon lira seviyelerinden 1.8 milyon liraya geriledi.

TIKLAYIN - Salgın hastalık korkusu: Dünya 'Koronavirüs' için alarmda