Politika

Konak Belediye Başkanı Batur: Yöntem belli, adayı Genel Merkez belirleyecek

“İzmir’i rekor oyla alırım”

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur

22 Aralık 2023 12:11

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir’de adaylık tartışmaları ile ilgili, “Yöntem belli, Genel Başkanımız da kamuoyuna açıkladı. Anketler yapılacak, sivil inisiyatife sorulacak ve adayı Genel Merkez belirleyecek” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olan Batur, İyi Parti ile İzmir’de iyi bir diyaloglarının bulunduğuna da dikkat çekerek, “Tabanda iş birliğini sağlar, rekor oyla seçimi alırım” iddiasında bulundu.

 CHP Parti Meclisi, İstanbul ve Ankara’nın ardından üç büyükşehirde daha belediye başkan adaylarını açıklarken, İzmir’e yönelik anket, kamuoyu yoklaması ve Genel Merkez değerlendirmeleri sürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulunan Buğra Gökçe’nin istifa ederek İzmir’e adaylık başvurusunda bulunması ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İzmir adayını da belirlemek istediği iddialarına neden olmuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, hem bu tartışmalarla ilgili hem de adaylık çalışmaları ile ilgili T24’ün sorularını yanıtladı.

 “Sivil inisiyatife de sorulacak”

 Aday belirleme yönteminin Genel Başkan Özgür Özel tarafından kamuoyuna duyurulduğunu hatırlatan Batur, şöyle konuştu:

“Yöntem belli, İstanbul, Ankara ve Aydın hariç büyükşehir belediye başkanlarımız için memnuniyet anketi yapılacak. Anket sonrasında mevcut başkanla ilgili sıkıntılı bir durum ortaya çıkarsa mevcut adayların içinden yeniden anket yapılacak, sivil inisiyatif, demokratik kitle örgütleriyle paylaşılıp değerlendirme yapılacak. Adayı Genel Merkez belirleyecek” dedi. İzmir’de önseçim beklentisi olmadığını da kaydeden Batur, “Ama önseçim de olsa yine aday olurum, kendime ve örgütümüze güveniyorum. Yıllardan beri bu partiye emek veriyoruz. İnsan biriktirdik. Parti örgütü de değerlendirmeyi yapar ama bunun yöntemini genel merkezimiz belirliyor” 

 “Hepsi İzmirli olan arkadaşlarımız”

 İzmir dışından aday gösterileceği iddialarına da katılmadığını belirten Batur, şu ifadeleri kullandı:

“Şu anda 9 aday adayımız var. Hepsi de İzmir’e hizmet etmiş, İzmirli olan, İzmir’in havasını solumuş arkadaşlarımız. Böyle bir duruş sergiliyoruz. Ama herkesin iddiası şu. Ben daha iyi yaparım diye. Mevcut aday arkadaşlara büyük saygım var, ama en yüksek oyu ben alırım diye de bir iddiam var” dedi. İzmir’in 30 ilçesine de talip olduklarını ve tabanda iş birliği ile 30 ilçeyi de alma iddiasında bulunduklarını kaydeden Batur, İzmir’de İyi Parti ile iyi diyalogları bulunduğunu da hatırlattı. Batur, “Kent ittifakları olacaktır. Öyle görünüyor. Çünkü İyi Parti’nin İzmir yapısına baktığınızda onlar da yüzleri batıya dönük, demokrasiye inanışları hemen hemen CHP’li seçmenle aynı anlayışta. Atatürkçü kimliğe sahip çıkıyorlar. Çok fazla ayrıştığımız yok İzmir’de” 

"Yüzde 33’le aldım, yüzde 80’le bıraktım"

 1999-2019 yılları arasında Narlıdere Belediye Başkanlığı yaptığını hatırlatan Batur, kentsel dönüşümü henüz kanunu çıkmadan Narlıdere’de başlattıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Hedefim tecrübemi, daha önce yaptığım projeleri kent bazında uygulamak. Kente hizmetimizin dokunmasını sağlamak. Bütün hedefimiz bu” dedi. Konak tarihinin en yüksek oyunu aldığını da kaydeden Batur, kente ilişkin projelerle ilgili de şunları söyledi: “İlk seçildiğimde yüzde 33’le seçilmiştim, sonra yüzde 60 sonra yüzde 72, sonra yüzde 80’le bıraktım. İddiamız bu, kentin bir kere altyapısını, yapılacak çalışmaları çok yakınen takip ediyorum. Kent içinde özellikle ulaşımla ilgili yeni bir koordinasyona ihtiyaç var. Ana sıkıntılardan bir tanesi körfezin temizliği. Körfezin temizliğinde Aziz Kocaoğlu döneminde başlanan bir sirkülasyon kanalı projesi vardı. TCDD ile beraber ortak yapılacak ve körfeze gelen güney akıntısının kuzeyden deşarj edilmesi için bir projeydi. Bu proje uygulanırsa körfezin temizlendiğini yavaş yavaş da olsa görecektik. Bu projeye devam edeceğiz bir kere. Bir de benim de uzmanlık alanım olan kentin dönüşümünün sağlanması. Biz deprem olunca hatırlıyoruz kentsel dönüşümü. 17 gün sonra da unutuyoruz toplum olarak. Beş yıllık süreçte Konak’ta 600 hektarlık kentsel dönüşüm çalışması yaptık, şimdi de uygulamaya başlıyoruz. Bunu bütün kentin ihtiyacı olan o kadar çok bölge var ki. Bu dönüşümü sağlamamız ve yapmamız lazım. Kentsel dönüşüm sadece yerel yönetimin düşüneceği, uygulayacağından daha büyük boyutlara çıkmış durumda aynı zamanda. Özellikle İzmir. Yapı envanteri olarak en eski yapıların olduğu ilçe. Apartmanlar var ama onlar da sıkıntılı. Devletimizin bu konuda katkısı olursa yapıcı gözle bakarım. Mühim olan kentimize hizmet.”

 Deniz yükselmesine karşı palet sistemi

 Batur, geçtiğimiz günlerde deniz yükselmesi sonrası kentin sular altında kalması ile ilgili olarak da “Artık iklim krizlerinin yaşandığı bir dünya var. Dirençli kentleri yaratmamız lazım. 1. Kordonu deniz yükselmesinde su basıyor. Bunlar artık iklim değişikliği ile yaşanacak. Kordon’la ilgili bizim Konak sınırları içerisinde hemen bir proje hazırladık. Hollanda’daki açılır kapanır palet sistemi. Bununla ilgili teknik çalışmayı yürütüyor arkadaşlarımız. Bize görev verilirse yapacağız o işleri.”