Gündem

Kobani Davası avukatı Çiğdem Kozan: Ortada bir suç olmadığı çok açık, istinaf sürecinde cezaların kaldırılması gerekir

18 Mayıs 2024 14:23

Kobani davası avukatlarından Çiğdem Kozan, istinaf dilekçesi için gerekçeli kararın yazılmasını beklediklerini söyleyerek, "Ortada bir suç olmadığı çok açık, istinaf sürecinde tüm cezaların kaldırılması gerekir" dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kobani Davası'na ilişkin yaptığı açıklamada istinaf ve temyiz sürecini hatırlatmıştı. 

Yargılamanın bir kurgu üzerine ilerlediğini dile getiren davanın avukatlarından Çiğdem Kozan, 6-8 Ekim olayları olarak anılan süreçte yaşamını yitiren kişilerin çoğunluğunun HDP'li olduğunu hatırlattı.

Mahkeme sürecinde, "yaşamını yitirenlerin HDP'nin yaptığı sosyal medya paylaşımları ile alakalı olmadığını en başından beri paramiliter karanlık güçlerin süreci bulandırdığını" anlattıklarını belirten Kozan, "Dosyada maktul olarak yer alanların çoğu HDP'li ya IŞİD tarafından ya HÜDA-PAR tarafından katledilmiş. Bunları mahkemede tek tek anlattık" diye konuştu.

İstinaf süreci için gerekçeli kararın yazılmasını beklediklerini söyleyen Kozan,  "Bu yargılama HDP'li siyasetçileri tasfiye etmek, hapishanelerde tutmak ve HDP'yi de bu dosyayı gerekçe ederek kapatmak amacıyla kurgulandı" dedi.

HDP'nin attığı tweetlerin demokratik protesto çağrısı olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ile tespit edildiğini dile getiren Kozan, "Zorlama yolla üretilen gizli tanıklar üzerinden yargılama yapılmaya çalışıldı. Verilen cezalar Kürt halkına ve Kürtlerle dayanışma gösterenlere verildi. Ortada bir suç olmadığı çok açık, istinaf sürecinde tüm cezaların kaldırılması gerekir. Ancak bizler bunun yalnızca hukuki yargılama yapılırsa mümkün olduğunu, siyaseten yürütülen yargılamalarla mümkün olmadığını biliyoruz." dedi.

 

Kobani davasında yüzlerce yıl ceza yağdı: Demirtaş'a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza!

6-8 Ekim 2014 tarihlerindeki Kobani olayları nedeniyle eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasında 83. duruşmada karar açıklandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, oybirliğiyle aldığı 130 sayfalık karar metninin özetini sanıkların ve avukatların yokluğunda okudu.

10 yıl önceki Kobani olaylarına ilişkin yargılanan sanıklara ağır cezalar veren mahkeme, 47 ayrı suçtan yargılanan yargılanan Selahattin Demirtaş'a toplam 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.

Mahkeme, yargılanan 24 sanığa toplamda 407 yıl 7 ay hapis cezası verdi. Davada 5 tahliye, 12 beraat, 13 tutukluluğa devam kararı verilirken, firari 72 sanık hakkındaki dosya da ayrıldı. 

Karar duruşmasına katılmayan Demirtaş, son savunmasında “Vereceğiniz kararı yüzüme okumanıza fırsat vermeyeceğim. Kendinize okuyacaksınız” demişti.

TIKLAYIN - Kobani davasında karar: Demirtaş'a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza! 

TIKLAYIN - Kobani Davası kararları: Kime ne kadar ceza verildi?

TIKLAYIN - Kobani kararına Külliye'den ilk yorum Mehmet Uçum'dan: Milli yargımızla ne kadar gurur duysak az

TIKLAYIN - Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel, 7,5 yıl sonra tahliye edildi: Bizim tahliyeye değil, özgürlüğe ve barışa ihtiyacımız var!

TIKLAYIN - Özgür Özel’den Kobani kararlarına ilişkin ilk açıklama: Kim ne derse desin bu davada bir hukuk yok!

TIKLAYIN - Kobani davasında beraat eden Ayhan Bilgen’den ilk açıklama: Tahliye ya da beraat alanları hedef haline getirmek nasıl bir psikoloji!

TIKLAYIN - Hatimoğulları'ndan "yumuşama" açıklaması: Böyle normalleşme olamaz

TIKLAYIN - Kobani kararına iktidar kanadından ilk yorum: "Hayırlı olsun"

TIKLAYIN - Kobani davası kararının ardından DEM Parti'den açıklama: Bu karar IŞİD lehine verilmiştir; İstiklal Mahkemeleri'nin ruhu hortladı

TIKLAYIN - Barolardan Kobani kararına tepki: Türkiye'de yargı bizatihi siyasi hesaplaşmanın tarafı haline gelmiştir

TIKLAYIN - Kobani davasının eski avukatı Bozan, kararı değerlendirdi: Karar sarayın; tercihini, IŞİD çetelerinden, İŞID barbarlığından yana yaptı

TIKLAYIN - Kobani kararının ardından valiliklerden peş peşe yasaklama kararları geldi

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu'ndan Kobani kararlarına tepki: Adalet terazisi bugün bir kez daha kırıldı

TIKLAYIN - Kobani kararlarına CHP'den tepkiler: Kobani davasında çıkan kararlar AKP’nin siyasi intikamı

TIKLAYIN - Kobani davası kararlarına tepki yağdı: "AKP ve normalleşme sözcüklerinin birbirine mesafesini göstermesi bakımından 'tarihi'"

TIKLAYIN - Kobani davasında 10 yıl hapis cezası verilen Ahmet Türk: Demirtaş'ı hedef haline getirdiler, bunu bir intikam davasına dönüştürdüler