Politika

Karar yazarı Oğur: Eski CHP özleminin nedeni, yeni CHP’nin seçimlerde AK Parti’nin işine gelmemesi

Kılıçdaroğlu, "Geçmişte partimizin de hataları oldu; helalleşme yolculuğuna çıkma kararı aldım" demişti

15 Kasım 2021 09:49

Karar yazarı Yıldıray Oğur, CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun helalleşme yolculuğuna çıkacağına duyurmasıyla ilgili olarak iktidar kanadından gelen tepkilere işaret etti ve "Bir zamanlar Baykal’ın CHP’sini 'yasakçı', 'statükocu' bulanların depreşen bu eski CHP özleminin nedeni, yeni CHP’nin seçimlerde AK Parti’nin işine gelmemesi. Ama her yerde davadan bahsedenlerin MHP’ye, Perinçek’e bile açtıkları krediyi Kılıçdaroğlu’na açmamaları, kısa vadeli siyasi çıkarları için Türkiye’deki dindarların orta ve uzun vadedeki ali çıkarlarını nasıl harcayabildiklerini de gösteriyor"  yorumunu yaptı. 

"Ama Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çağrısına esas yoğun tepki ulusalcı ve sol çevrelerden geldi" diyen Oğur, şu ifadeleri kullandı:

"Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet ile yaşıt CHP’nin tarihteki hataları yüzünden eli bir türlü bu partiye gitmeyen kesimleri ikna etmeden iktidarın gelmeyeceğini görüyor. 2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 30’dan yukarı çıkmayan oyların, iki yıl önceki yerel seçimlerde nasıl yüzde 50’yi aştığı net biçimde ortada olmasına rağmen, bazıları bu gerçekle bir türlü barışamamış görünüyor. CHP hala uzun yıllardır yüzde 25’i geçemeyen, ülkenin çeşitli bölgelerinde oy oranı yüzde 10’un altında olan bir parti. Bunun sebebi de tarihin yükleri. Bu yükler yüzünden muhafazakarlar ve Kürtlerin eli CHP’ye gitmiyor.
...
Bir parti liderinin oy alamadığı kesimlere helalleşme çağrısı yapmasından rahatsızlık duyanların hem matematikten hem de siyasetten anlamadıkları açık.

Halbuki bu kesimlerin oyuna ihtiyaç duyan, onları ikna etmek zorunda olan parti CHP. Tabii ki bu yüzden kendini daha iyi anlatması, helallik istemesi gereken parti de CHP."

Yazının tamamı için tıklayın.

TIKLAYIN - CHP'den "helalleşme" açıklaması: Helalleşme ayrı, hesaplaşma ayrı; usulsüzlük, yolsuzluk yapan elbette sorgulanacak