Gündem

Karar yazarı Beki: Daron Acemoğlu Nobel ödülü alıyor ama "Türkiye Yüzyılı'nı" başlattığımızda haber yok, hala iktidarların halkları yoksullaştırdığından dem vuruyor

15 Ekim 2024 10:52

T24 Haber Merkezi

Karar yazarı Akif Beki, Nobel Ekonomi ödülü alanlardan biri olan Daron Acemoğlu'nun makalelerinde Türkiye'ye ilişkin olarak "Gençlerin göçü Türkiye'yi çöküşün eşiğine getiriyor", "Bu dönemi sadece faiz artırma ve indirme söylemleriyle geçirirsek treni kaçıracağımızı söylemiş." gibi tavsiyelerine değinerek, "Anlı şanlı ekonomist, MIT'de ders veriyor, Nobel alıyor ama Türkiye Yüzyılı'nı başlattığımızdan haberi yok. Hâlâ sahiplerini ve etraflarını zenginleştiren iktidarların, halklarını yoksullaştırdığından dem vuruyor. Sanki Hans'la George'u çatlatan ekonomi yönetimimizden daha iyi bilecek." dedi.

TIKLAYIN-Daron Acemoğlu, Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görüldü

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN | Ünlü sunucu Cansu Canan Özgen dolandırıldı: 450 bin lirasını kaptırdı

TIKLAYIN | Daron Acemoğlu'nun T24 konuşmaları: Yapay zekâdan hukuk devletine, ekonomi politikalarından siyasete, ne düşünüyor, hangi önerilerde bulunuyor?

TIKLAYIN | Evcil hamsterı tarafından saldırıya uğrayan kadın hayatını kaybetti

TIKLAYIN | Kulis: AKP'nin yumrukçu vekili Alpay Özalan, Bakan oluyor

TIKLAYIN | Narin Güran cinayeti soruşturmasındaki detaylar ortaya çıkıyor: Ölüm saatinde evdeki 4 kişi kimdi?

TIKLAYIN | Esra Erol’a ölüm tehdidi: Surlardan aşağı atılırsın!

TIKLAYIN | Bedelli askerlik ücreti ne kadar olacak: Zam geliyor, kritik tarihe dikkat!

Nobel Komitesi'nin ekonomi ödülünü verme gerekçesi olarak "Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu ve halkı sömüren kurumlara sahip toplumlarda büyüme ya da daha iyiye doğru değişim gerçekleşmez" fikrini anlaşılmasını sağladıkları için verildiği yönündeki açıklamasına değinen Beki'nin yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Kadere bak; biz neleri konuşuyoruz, bir bilim insanımız neler diyor da Nobel ekonomi ödülü alıyor...

Harcanmamış kredi kartı limitimizden savunma sanayii bahanesiyle vergi kesilecek.

Üstelik bu 750 liralık kesinti, bütçeye girmeyecek; doğrudan Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na gidecekmiş. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, içimizi böyle rahatlatıyor. Sanki nereye harcandığını orada daha iyi göreceğiz.

Noter ve tapu işlemleriyle araba alım satımından, düğün dronelarından, fakirin kol saati ve motosikletiyle damga vergisinden de katılım payları alınacak.

Savunma dahil temel devlet hizmetleri için zaten kazancımızdan, harcadığımızdan vergi veriyoruz. Peki onlar nereye gidiyor, bu da nereden çıktı, demeye görün. Vatanseverliğiniz sorgulanıyor.

Ee, İsrail tehdidi boşuna körüklenecek değil ya...

Bu yıl ekonomi ödülünü paylaşan üç isimden biri, Daron Acemoğlu. ABD'nin en parlak üniversitelerinden MIT'de öğretim üyesi.

Nobel Komitesi, ödülün gerekçesini nasıl anlatsa beğenirsiniz!

Ödül sahipleri, şunu anlamamıza yardımcı olan çalışmaları sebebiyle seçilmiş:

"Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu ve halkı sömüren kurumlara sahip toplumlarda büyüme ya da daha iyiye doğru değişim gerçekleşmez"

Acemoğlu’nun sık sık makale ve kitaplarına konu ettiği “Koltuğu kaybetmek istemeyen iktidarlar, çıkarcı kurumlar" gibi kavramlara da atıfta bulunuyorlar.

Nobel Komitesi'nden önce Daron Acemoğlu'na biz kulak versek şimdi ekonomimiz böyle şahlanmıyor, Almanya bizi kıskanmıyor olacaktı.

Ağzından çıkanı dünyanın dinlediği ekonomi profesörümüz, Türkiye'nin gidişatıyla ilgili en son ne mi demiş?

Gençlerin göçü Türkiye'yi çöküşün eşiğine getiriyor, diye uyarmış. Bir de bu dönemi sadece faiz artırma ve indirme söylemleriyle geçirirsek treni kaçıracağımızı söylemiş.

Anlı şanlı ekonomist, MIT'de ders veriyor, Nobel alıyor ama Türkiye Yüzyılı'nı başlattığımızdan haberi yok. Hâlâ sahiplerini ve etraflarını zenginleştiren iktidarların, halklarını yoksullaştırdığından dem vuruyor. Sanki Hans'la George'u çatlatan ekonomi yönetimimizden daha iyi bilecek.

Büyük, güçlü, zengin Türkiye'nin doğum sırrını ıskalamış. Halkın büyümesi, güçlenmesi ve zenginleşmesi için tam tersi bir yolda ilerlememiz gerektiğini iddia eden tezleriyle nasıl Nobel ekonomi ödülü aldı, hayret"

 

 

Günün öne çıkan haberleri: 

TIKLAYIN - Daron Acemoğlu, Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görüldü

TIKLAYIN - Bankalar "limit düşürme başvurularına" çözüm arıyor: Bir banka, müşterilerin ödeyeceği 750 TL katkı payını kendisi ödeyecek

TIKLAYIN - İddia: Kanye West, annesiyle birlikte olurken eşinin izlemesini istedi

TIKLAYIN - Köftelerinde domuz eti kullandığı belirlenen Köfteci Yusuf'un aylar önce şube ve depo kapattığı ortaya çıktı

TIKLAYIN - DEM Parti: İmralı muhataptır, bir süreç başlayacaksa İmralı oradadır

TIKLAYIN - Altın Portakal ödülünü Yılmaz Güney’e adayan Nur Sürer: İstanbul Sözleşmesi yaşatır

TIKLAYIN - AKP kurucusu Hüseyin Çelik'ten Numan Kurtulmuş'a: Arkadaşlarını satarak AKP'ye yamanmış; ayar verildi, sonra çark!

TIKLAYIN - Bakan Tunç'tan Narin Güran cinayeti açıklaması: Çok önemli verilere ulaştık, her şey belli, katillerin kim olduğu görülecek

TIKLAYIN - Erdoğan'dan "anadil" açıklaması: Milyonlarca vatandaşımız sırf anasının dilini konuştu diye ötelendi

TIKLAYIN - Konya'da ihbara giden polisi sırtından bıçaklayan saldırgan, son 9 ayda 10 suça karışıp serbest kalmış!