Gündem

Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğünde deprem | Dakika dakika gelişmeler

06 Şubat 2023 07:41

Güncelleme: 07 Şubat 2023 07:20

T24 Haber Merkezi

Sabaha karşı saat 04.17'de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 ve saat 13.24'te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerinde yıkıma neden oldu. Deprem sırasında canlı yayında olan haber kanalları binaların yıkılma anlarını görüntüledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarm verdiklerini açıkladı. AFAD Başkanı Yunus Sezer yaptığı açıklamada, depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 2921'e yükseldiğini bildirdi. Sezer, yaralı sayısını 15 bin 834 olarak açıkladı.

7.7. büyüklüğündeki depremin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü, Kandilli Rasathanesi ve Deprem araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, yaklaşık 180 km’lik bir kırık meydana geldiği bilgisini paylaştı. Denetime tabi kamu binaları depremde yerle bir oldu. İskenderun ve Antakya’daki devlet hastaneleri, Hatay’daki polis evi, havalimanları ve otoyollar kullanılamaz hale geldi.

Dakika dakika gelişmeler

6.27 | İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul'dan deprem bölgesine şu ana kadar 12 bin 752 personel ve AFAD gönüllüsünün sevk edildiğini duyurdu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "06.00 itibarıyla İstanbul'umuzdan; 73 uçak ile 12 752 personelimiz ve AFAD Gönüllülerimiz, başta Hatay olmak üzere deprem bölgesine sevk edildi. Hakkınız ödenmez, minnettarız" dedi.

04.17 | Orta Doğu'dan 12'si Arap ülkesi, olmak üzere toplam 14 ülke, Kahramanmaraş merkezli, 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin etkilerinin hafifletilmesi için Türkiye'ye arama, kurtarma ve insani yardım ekipleri göndereceklerini duyurdu.

03.23 | 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremde Diyarbakır'da yıkılan binanın enkazından, arama kurtarma çalışmaları sonucu yaklaşık 21 saat sonra 1 kadın yaralı olarak çıkarıldı.

02:50 | DSÖ’nün Avrupa’dan sorumlu üst düzey yetkilisi Catherine Smallwood”Maalesef depremlerde hep aynı şeyi görüyoruz. Ölen ya da yaralanan sayısı önümüzdeki haftalarda önemli ölçüde artabilir” dedi.

02.36 | Fransa’nın depremler dolayısıyla gönderdiği 136 kişilik 2 enkaz altı arama ve kurtarma ekibinin yola çıktığı bildirildi. Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Fransa İçişleri Bakanlığına bağlı 136 kişilik 2 enkaz altı arama ve kurtarma ekibinin Türkiye’ye doğru yola çıktığını belirtti.

02.13 | Deniz Kuvvetleri'ne ait TCG İskenderun gemisi, yaralıları Mersin’e ulaştırmak için Hatay İskenderun Limanı'na ulaştı.

00:30 | Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 2379 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

00.15 |  TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne bağlı madenciler arama kurtarma çalışmalara destek vermek için deprem bölgesine doğru yola çıktı 

23.45 | Büyük depremin merkezi olan Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 6.3 km derinlikte 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

23.40 | Gazeteci Cüneyt Özdemir'in YouTube programına katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin "60 bin nüfuslu ilçenin yarısı yok" dedi.

23:30 | AFAD: "Depremde hayatını yitiren vatandaş sayısı 2316, yaralı sayısı 13 bin 293, yıkılan bina sayısı  6 bin 217 bina yıkıldı."

23:00 | CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte belediye başkanları Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş ve Tunç Soyer yarın Hatay'a gidecek.

22.23 | İstanbul’dan gelen yüzlerce sağlıkçı ve arama kurtarma ekibi araç olmadığı için bir saattir Adana Havalimanı’nda bekliyor. AFAD’ın ayarladığı araçlarla gelen ekiplerin bir bölümü Kahramanmaraş ve Hatay’a gönderilirken araç koordinasyonu eksikliği nedeniyle yüzlerce kişinin bekleyişi sürüyor.

Yetkililer, araç ayarlandığını fakat yollardaki hasar nedeniyle organizasyon sıkıntısı olduğunu söylüyor.

22.10  | AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, can kaybının bin 762'ye, yaralı sayısının 12 bin 68'e çıktığını açıkladı. Tatar, "Sayımız ne yazık ki artıyor. Şu ana kadar toplam yaşamını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 1762, yaralı sayısı 12 bin 68, yıkılan bina sayısı 5606 olarak en son kayıtlarımızda yer alıyor. Arama kurtarma faaliyetleri sürüyor. Bakanlarımız bölgede, değişik illerimizden gelen valilerimiz, kaymakamlarımız var. Personel sayısı 10 bin 176'ya çıktı, sürekli artıyor. Sürekli mümkün olduğunca bölgeye arama kurtarma ekibi sevk ediliyor. Daha önce de belirttiğim gibi gönüllüler ve destek araçları bölgeye intikal etmiş durumda. Çok yoğun bir şekilde, deprem bölgesine bağış yapma isteği var. Toplum olarak zor günlerde bir araya gelmeyi becerebilen bir milletimiz. AFAD'ın bağış hesapları var, özellikle bağış yapmak isteyen vatandaşlarımızın, AFAD'ın yayınladığı farklı bankalar üzerinden bağış yapabilecekleri hesaplar var. Bu hesaplardan bağışlarını yapabilirler. Bağışların tek elden yapılması gerekiyor. Bu koordinasyonu yapan AFAD" ifadelerini kullandı.

21.48 | Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Kahramanmaraş'da 111, Adana'da 113, Hatay'da 126, Gaziantep'de 64, Osmaniye'de 48, Malatya'da 59, Adıyaman'da 38, Diyarbakır'da 117, Şanlıurfa'da 92, Kilis'de 40 olmak üzere toplam 808 psikososyal destek personelimiz ve 179 aracımızla vatandaşlarımıza Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıdestek sağlıyoruz.Ayni yardımların toplanıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için 10 ilimizde toplam 15 depo kurduk.Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımızda görevli 359 personelimiz ile ayni yardımların dağıtım koordinasyonunu sağlıyor ve arama kurtarma çalışmalarına destek veriyoruz.Acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla 10 ilimizdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımıza ilk etapta 250 milyon TL nakdi yardım aktardık.Çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz

21.19 | Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Ahmet Şık, "Antakya’ya ulaşabilen arkadaşlarımızdan gelen mesajlar hâlâ herhangi bir arama/kurtarma faaliyetinin olmadığı yönünde" paylaşımını yaptı. 

21.11 | Adana’ya gelen 2 bin kişilik sağlıkçı ve arama kurtma ekibi Hatay’a yönlendirildi.

20.57 | Avrupa Birliği, Türkiye'de meydana gelen ve Suriye'yi de etkileyen depremler için yapılacak yardımı görüşmek için toplandı.

20.45 | Hatay Belediye Başkan Lütfü Savaş, "Hatay'da durum çok kötü. Bin 200 civarında bina yıkıldı. Öncelikli olarak arama kurtarma ekiplerine ihtiyacımız var. Ne kadar hızlı olursa, o kadar insana ulaşma şansımız var. Tabii ki dışarıdakilerin de en azından barınmasını ve yeme içmesine destek vermek lazım. Yerel imkanlarla bunu karşılama şansımız maalesef bütünüyle yok" açıklamasını yaptı. 

21.15  | AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Kahramanmaraş’taki depremlerde 5 bin 606 binanın yıkıldığını belirterek, “Bin 651 vatandaşımızı kaybettik. 11 bin 119 kişi yaralandı. Enkazdan 6 bin 445 vatandaşımız yaralı kurtarıldı. Bölgede 30 vali, 47 kaymakam görev yapıyor. İllere 250 milyon lira acil ödenek gönderilmiş durumda” dedi.

20.38 | Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 ilde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 depremlerinin ardından 7 gün milli yas ilan edildiğini duyurdu.

20.36 | Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle doğal gaz boru hatlarında meydana gelen hasarın giderilmesi için Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay'da çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

20.26 | Kurtarma çalışması canlı yayında kamera ışığıyla yapıldı: "Ne itfaiye ne kurtarma ekiplerini gördük"

20.21 | Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Depremde 1651 kişi yaşamını yitirdi. 10 ilde 11 bin 119 kişi yaralandı, 3471 bina yıkıldı" açıklamasını yaptı.

20.00 | Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kahramanmaraş merkezli depreme ilişkin olarak, "Tüm camilerimizde yatsı ezanından yarım saat önce sala verilecek ve akabinde 'Kur'an-ı Kerim ve Dua Programı' icra edilecek." açıklamasını yaptı. Sosyal medyada Erbaş'ın paylaşımına tepki gösterildi.

19.58 | Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AFAD'da Başkan Yunus Sezen ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile görüşüyor. 

19.57 | HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Şimdi dayanışma vaktidir. İnsanlarımızın hayatlarını kurtarma, yaraları sarma, ihtiyaçları giderme zamanıdır. Herkes bütün imkanları ile dayanışmaya katılmalıdır. Bizler her düzeyde elimizden gelen her çabayı harcıyoruz, harcamaya devam edeceğiz. Asıl büyük kurtarıcımız büyük dayanışmamız olacaktır" dedi.

19.49 | Türk Hava Yolları (THY), Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremin ardından, deprem bölgesine ulaşmak isteyen vatandaşlar için AdanaElazığ ve Diyarbakır uçuş operasyonlarının kesintisiz devam ettiğini duyurdu.

19.46 | Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin etkilediği Malatya’da Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesi tahliye edildi. Hastane personeli, tıbbi malzemeleri toplamaya başladı.

19.43 | Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu(IAEA), Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen depremler ve artçı sarsıntılar sonrası, depremin Türkiye'nin nükleer güvenliği üzerinde etkisi olmadığını duyurdu.

19.34 | Kahramanmaraş merkezli, 7,7 büyüklüğündeki depremden iki yıl önce, depremin etkilediği bütün kentlerde kapsamlı araştırmalar yapılarak risklerin belirlendiği, buna karşılık risklerin azaltılması konusunda harekete geçilmediği ortaya çıktı. AFAD’ın öncülüğünde, valilikler, yerel yönetimler, üniversiteler, kamu kurumlarının ilgili birimleri tarafından, Türkiye’deki bütün kentler için “Afet Risk Azaltma Planı” hazırlanmasına karşılık, riskli bölgelerde gerekli adımların atılmaması felaketin bilançosunun ağır olmasına yol açtı.

19.29 | İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla aradı. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da taziye mesajı yayımladı.

19.26 | Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Sayın Mustafa Sarıgül, Kahramanmaraş merkezli depreme ilişkin olarak, "Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.4 şiddetinde bir deprem yaşadık.10 ilimizi etkiledi, ülkemizin her yanında hissedildi. Depremi öğrenir öğrenmez bölgeye hareket ettim. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Henüz depremin tam bilançosunu bilmiyoruz." açıklamasını yaptı. 

19.11 | HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç'un geçen Aralık ayında Hatay’daki olası bir depreme karşı alınan önlem ve yapılan planlara dair TBMM’ye sunduğu soru önergesinin yanıtlanmadığı ortaya çıktı.

19.02 | Prof. Dr., Bilim Akademisi Üyesi Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından FOX TV'de açıklamalarda bulunuyor. 

18.59 | Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yaptığı paylaşımda, üzüntülerini dile getirdi. 

18.50 | DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, parti teşkilatlarından yardım faaliyetleri sırasında parti logosunun kullanılmamasını ve propaganda yapılmamasını istedi.

18.50 | Malatya Valiliği: "Sultansuyu barajı tedbiren kademeli olarak boşaltılacak. Barajın mansap kısmında bulunan vatandaşlarımız tedbirli olsunlar"

18.45 | Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde 1 km derinlikte 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

18.36 | İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Gaziantep’in İslahiye ilçesine bağlı Fevzipaşa Mahallesi Fevzipaşa Merkez cami mevkiinde yapılan arama kurtarma çalışmalarına destek isteyerek; “Buradaki vatandaşlar ellerinden geldiğince bu işi çözmeye çalışıyorlar ancak resmi yetkililer buraya ulaşmamış. Bütün resmi yetkilileri buraya bekliyoruz. Göçük altında şu an bulunduğumuz binada bir anne oğul var, arkadaki binada bir kadın ve önündeki binada bir genç var. Benzer durumda 8-10 bina daha var. En azından bir makine ve ekipmanla bir yetkili ekibin gelmesi acil ve önemli” dedi.

18.32 | Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası en az 810 kişinin hayatını kaybettiği Suriye’ye destek için ordunun görevlendirildiğini açıkladı.

18.30 | İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerle ilgili halk arasında endişe, korku veya panik yaratacak paylaşımlara ilişkin soruşturma başlattı.

18.30 | Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremde yaşamını yitirenlerin sayısının 1541 olduğunu açıkladı.

18.28 | Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından AŞTİ otogarında faaliyet gösteren ve otobüs bilet ücretlerini ve battaniye fiyatlarını fahiş oranda arttırdığı iddialarıyla ilgili inceleme başlattı. 

18.22 | Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü Sera Kadıgil Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerinin ardından yardım çığlıklarına yetişemediklerini belirtti, 10 saattir ekiplerin ulaşamadığı mahalleler olduğunu bildirdi. 

18.18 | Merkezi Kahramanmaraş olan Türkiye'de 10 ili ve Suriye başta olmak üzere çevre ülkeleri etkileyen depremlerin ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

18.15 | ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'ye öncü yardım desteklerinin yolda olduğunu ve önümüzdeki günlerde bölgenin olası ihtiyaçları için Türkiye ile temasta olduklarını belirtti.

18.10 | Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Elbistan merkezli deprem sonrasında Malatya’da bulunan Güven Bakım Evi’nde barınan yaşlı yurttaşların sokaktaki görüntüleri için, “AFAD ve İl Müdürlüğü ekiplerimizin yaptığı incelemede binanın hasarsız olduğu bilgisinin verilmesi üzerine engelli vatandaşlarımız tekrar kurum içine alınmıştır. Söz konusu özel bakım merkezinde hizmet alan vatandaşlarımız hiçbir mağduriyet yaşamamaktadır” açıklamasını yaptı.

18.00 | Depremlerden etkilenen illerde kamu ihaleleri ertelendi.

17.57 | Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, BBP lideri Destici 

17.42 |  Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi'ni deprem bölgesine göndereceğini açıkladı.

17.42 | Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), deprem olan 10 il ve ilçesinde akaryakıt depolarının ve bağlantı noktalarının çökmesi nedeniyle hasar tamiratı konusunda çalışmaların sürdüğünü duyurdu. 

16.44 | AFAD deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Şu ana kadar 1121 vatandaşımızı kaybettik, yaralı sayımız 7634, 2834 yıkık binamız var." açıklamasını yaptı. 

16.23 | Adalet Bakanı Bekir BozdağDiyarbakır’da toplam 7 binada çökme var. Provokatif paylaşımlar insanları manipüle ediyor.” dedi.

16.16 | Malatya’da iki çocuk 12 saat sonra sağ olarak enkazdan çıkarıldı.

15.22 | Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca, meydana gelen depremler nedeniyle Adana Havalimanı'nın trafiğe kapandığına ilişkin haberlerin gerçek dışı olduğu belirtilerek, "Havalimanımız hava trafiğine açıktır" ifadesi kullanıldı.

15.06 | AFAD Başkanı Yunus Sezer: Şu ana kadar 105 artçı deprem söz konusu. 2824 yıkılan bina ihbarı alındı. Hem havadan hem karadan deprem bölgesine sevkiyat var. Hayatını kaybeden vatandaş sayısı 1014. 

15.04 | Kahramanmaraş merkezli ilk olarak sabah saatlerinde 7.7 ve son olarak öğle saatlerinde meydana gelen 7,5 şiddetindeki depremin ardından bir süre uçuşlara kapatılan Adana Havalimanı yeniden sivil uçuşlara açıldı.

15.02 | Malatya Havalimanı terminal binası hasar gördü. Sivil hava trafiğine kapalı bulunan havalimanı, insani yardım ve arama kurtarma uçuşlarına açık.

14.50 | AFAD, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yürütülen çalışmalara destek vermek isteyen vatandaşlar için açıklama yaptı. Açıklamada, “Yardımda bulunmak isteyen vatandaşlarımız SMS ve banka hesap numaraları üzerinden bağış yapabilecek” denildi.

14.48 | İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından kan bağışı yapılması için çağrı yaptı. 

14.47 | AFAD'dan yapılan açıklamada, "Şu an itibarıyla Doğu Akdeniz'de kıyılarımızı etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi. 

14.24 | Malatya'da çöken otelde, 11'i voleybolcu, 4'ü ampute futbolcu olmak üzere 15 sporcu enkaz altında kaldığı bildirildi.

14.08 | Adana Havalimanı da ikinci bir karara kadar uçuşlara kapatıldı. 

13.35 | Malatya Doğanşehir merkezli 6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. AFAD'ın açıklamasına göre deprem 9,1 km derinlikte oldu. 

13.27 |  AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle TBMM'nin çalışmalarına bu hafta ara verileceğini bildirdi.

13.24 | AFAD'ın verdiği bilgiye göre, 13.24'te, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. 7,6 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte gerçekleşti. 

13.20 |  Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Genel Sekreterliği'nce yapılan açıklamada, "Adli hizmet binaları hasar gören veya kullanılamayacak durumda olan adli mahallerde, yargısal iş ve işlemlerin öncelikle yargı çalışanlarının sağlığı ve depremin ortaya çıkardığı durum gözetilerek gerçekleştirilmesi, gerekirse durum normal seyrine dönünceye kadar bu amaçlarla yargısal faaliyetlere ara verilebileceği göz önünde bulundurulacak" denildi.

12.55 | Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ve Kilis Valisi Recep Soytürk ile Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

12.34 | Depremin merkez üssü Pazarcık'ta arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

12.32 | Kültür ve Turizm Bakanlığı, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle, Bakanlık birimlerince planlanan etkinliklerin iptal edildiğini bildirdi.

12.07 | İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, "Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi merkezli meydana gelen ve çevre illerde de etkisini gösteren deprem ile ilgili olarak sosyal medya hesaplarından, yanlış veya doğruluğu bulunmayan çarpıtılmış gerçeğe aykırı bilgileri sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saiki ile yayan dezenformasyon niteliğindeki yorum, beyan ve açıklamalara ilişkin paylaşımlar ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından resen soruşturma başlatılmıştır" ifadeleri kullanıldı. 

12.01 | 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Malatya Valiliği, şebeke suyunun içilmemesini istedi.

12.01 | Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan 8 katlı binanın enkazından 1’i engelli 3 kişi sağ kurtarıldı.

KYK Genel Müdürlüğü: Bakanlığımızın yurtlarında yıkım meydana gelmedi

12.00 | Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü: İlk yapılan tespitlerde Bakanlığımızın yurtlarında yıkım meydana gelmediği, enkaz altında kalanların bulunmadığı tespit edilmiştir.

11.58 | Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez depreme ilişkin olarak Adana’da, “Gerek elektrik iletim hatlarında ve nakil hatlarında gerekse doğal gaz iletim ve dağıtım hatlarında hasarlar var. En büyük hasarlarımızdan birisi de merkez üssüne yakın Türkoğlu ilçesinde doğal gaz ana iletim hattımızda bir kopma meydana geldi. Bu hattımız Maraş başta olmak üzere Gaziantep, Hatay ve Kilis'e doğal gaz taşıyan ana iletim hattımız. An itibarıyla tabii bu illerimizde kesintiler yaşanabilir" açıklamasını yaptı.

11.54 | Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: 81 ilimizden yeterli sayıda ekibimiz afet bölgelerinde görev başında olup, arama-kurtarma ve sağlık hizmeti çalışmalarına devam ediyor. Hava ve kara ambulanslarımız da bölgede hizmette. Şu an koordinasyonu deprem felaketinden etkilenen illerimizden Hatay’dan yürütüyoruz.

Bakan Akar: Maalesef 3 şehidimiz, yaralılarımız var

11.49 | Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirleme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef 3 şehidimiz, yaralılarımız var. Birliklerimizde tekrar yoklamaları alıyoruz.Sağlık ve arama kurtarma ekiplerini, araçlarını deprem bölgesine sevk etmek için uçaklarımızı seferber ettik. Uçaklarımızın hazırlık durumunu en yüksek seviyeye çıkardık" dedi.

11.39 | Bakan Yanık: Adana'da 6 bina il merkezinde, Çukurova ilçe sınırları içerisinde tamamı birbirine de çok yakın binalar, bir tane Tufanbeyli'de olmak üzere toplam 7 binamız hasarlı, toplamda 36 can kaybımız var.

11.38 | Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, Twitter hesabından, "Ülkemizde yapılacak tüm ulusal spor organizasyonları ikinci bir açıklamaya kadar durdurulmuştur. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Aziz milletimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." duyurusunu yaptı. 

11.34 | YÖK: Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Kahramanmaraş, Adana, Malatya, Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Osmaniye illerindeki yükseköğretim kurumlarımızda ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verilmiştir. Bu bölgede yaşayan ve diğer illerdeki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere 6-17 Şubat 2023 tarihleri arasındaki sınav ve devam konularında gerekli kolaylıklar sağlanacaktır. Ayrıca depremden etkilenen illerimizde evleri hasar gören vatandaşlarımızın AFAD koordinasyonunda üniversite imkânlarından yararlanmaları sağlanacaktır.

4 ilde okullar 2 hafta tatil edildi

11.27 |  İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, deprem bölgesine 19 ambulans, 77 sağlık personeli ile 1 keşif ve 1 müdahale aracının karayoluyla, 30 ton malzemenin de THY kargo uçağıyla ulaştırılmak üzere yola çıktığını duyurdu. Yerlikaya sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "İstanbul'umuzdan; 19 ambulans, 77 sağlık personelimiz ile 1 keşif ve 1 müdahale aracı karayoluyla, 30 ton malzeme THY kargo uçağıyla deprem bölgesine ulaştırılmak üzere yola çıktı. Milletimizin başı sağ olsun. Yaralılarımıza Allah'tan acil şifalar diliyoruz" dedi.

11.22 | Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerimizde bugün itibarıyla eğitim öğretime 2 hafta ara veriyoruz

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü: Deprem bölgesinde cezaevlerindeki yaralanan ve hayatını kaybeden bulunmamakta

11.20 | Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü,"Kahramanmaraş ilimizde meydana gelen ve çevre illerimizde de hissedilen 7,7 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Depremden etkilenen bölgedeki ceza infaz kurumlarımızda kalan hükümlü ve tutuklulardan yaralanan veya hayatını kaybeden bulunmamaktadır. Bölgedeki ceza ve infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutukluların aileleri ile görüşmeleri konusunda gerekli kolaylık sağlanmaktadır.” açıklamasını yaptı. 

11.19 | Türk Telekom, deprem bölgesinde iletişim ihtiyacına yönelik bilgilendirme açıklaması yaptı. Alınan tedbirleri ve bölgedeki depremzedelerin iletişim ihtiyacında faydalanabilecekleri hizmetlerini duyuran şirket, bölgedeki kullanıcılarına ücretsiz konuşma ve internet yüklediğini duyurdu.  


Yakup Taş

11.17 | AKP Adıyaman Milletvekili Yakup Taş ve ailesi enkaz altında kaldı

Erdoğan AFAD Başkanlığı'na geçiyor

11.07 | Cumhurbaşkanı Erdoğan, depreme ilişkin çalışmaları koordine etmek üzere AFAD Başkanlığına geçiyor.

11.00 |  İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Türkiye’de bu sabah erken saatlerde 10 ilde etkili olan 7,7’lük depremle ilgili açıklama yaparak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na ulaşacağını ve Avrupa Birliği ortak yardımlarını yönlendireceğini belirtti.

NATO Genel Sekreteri'nden deprem açıklaması: Müttefikler Türkiye'ye destek seferber ediyor

10.55 |  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’de 10 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrası müttefiklerin destek için seferberliğe geçtiğini söyledi.

10.55 | MHP'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli meydana gelen depremden etkilenen bölgelerde incelemede bulunmak üzere Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili Sadir Durmaz başkanlığında heyet görevlendirildi.

10.50 | Halkların Demokratik Partisi (HDP), merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan depremin ardından partinin il ve ilçe örgütlerinin arama-kurtarma çalışmaları için seferber edildiğini bildirdi. HDP ayrıca "Depremin yaşandığı illerdeki hapishanelerde herhangi bir sorun yok" açıklamasını yaptı. 

Adıyaman'da Belediye Başkanlığı binası yıkıldı


Yıkılan Adıyaman Belediye Başkanlığı

 

10.47 | Adıyaman'da Belediye Başkanlığı binası yıkıldı

10.42 | MSB: Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem sonrası bölgedeki afetzede vatandaşlarımıza yardım için Millî Savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından görevlendirilen sağlık personeli, 2 adet Askerî Ambulans uçağımız ile Ankara’dan bölgeye hareket etti.

TIKLAYIN | HDP: Depremin yaşandığı illerdeki hapishanelerde herhangi bir sorun yok

Elon Musk’ın Starlink teklifi, "ihtiyaç olmadığı" gerekçesiyle kabul edilmeyecek

10.36 |  Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrası SpaceX uzay şirketinin kurucusu ve CEO’su, aynı zamanda Twitter’ın sahibi olan Elon Musk’ın Türkiye’ye yardım amaçlı Starlink uydusun gönderme teklifi, ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle kabul edilmeyecek.

TIKLAYIN | Elon Musk’ın Starlink teklifi, "ihtiyaç olmadığı" gerekçesiyle kabul edilmeyecek

AB'den kurtarma ekipleri gönderiliyor

10.28 |  Kahramanmaraş merkezli, Türkiye’de 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması aktive edildi. Avrupa’dan Türkiye’ye yardım ekiplerinin gönderileceği bildirildi.

10.21 | Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından birçok ülkenin başkentinden Türkiye için taziye mesajı yayımlandı. 

TIKLAYIN | Depremin ardından başkentlerden Türkiye'ye taziye mesajları

Depremde 284 kişi yaşamını yitirdi


Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD Koordinasyon Merkezinde, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Basın açıklamasına Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Dışişleri Bakanlığı Mevlüt Çavuşoğlu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve AFAD Başkanı Yunus Sezer katıldı

10.01 | Cumhurbaşkanı Yardımcısı, depremde 284 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Oktay, "Maraş'ta 70 vatandaşımızı kaybetmiş bulunuyoruz.Hatay'da 4 vefatımız var. 7 yaralımız, 200 yıkılan binamız var.  Osmaniye'de 20 kaybımız var, 200 yaralımız, 83 yıkılan binamız var.  Adıyaman'da 13 kaybımız var, 22 yaralımız, 100 yıkılan binamız var. Diyarbakır'da 14 kaybımız, 226 yaralımız, 20 yıkılan binamız.Urfa 18 kaybımız 200 yaralımız 60 yıkılan binamız var. Antep'te 80 kaybımız, 600 yaralımız 581 yıkılan binamız var.Kili'te 8 kaybımız, 200 yaralımız, 50 yıkılan binamız var.Adana'da 10 kaybımız 118 yaralımız ve 16 yıkılan binamız var.Malatya'da da 47 kaybımız, 550 yaralımız ve 300 yıkılan binamız var. Toplam an itibariyle 284 can kaybımız, 2 bin 323 yaralımız, 1712 binamız var yıkılan" açıklamasını yaptı. 

Deprem bölgesi 10 ilde okullar bu hafta tatil edildi.

TIKLAYIN | Fuat Oktay: An itibariyle 284 can kaybımız, 2 bin 323 yaralımız, 1712 yıkılan binamız var

09.55 | Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, 100 binanın yıkıldığını 28 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çuhadar, "Şu anda çöküntüler altında belki yüzlerce insanımız var, ekiplerimizi koordine ediyoruz. Çevre illerden özellikle AFAD ekiplerinin bir an önce Adıyaman'a gelmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

09.52 | Depremde hasar gören Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu'nun Osmaniye-Gaziantep arası ulaşıma kapatıldı.

09.43 | EGM: Deprem sonrasında, sosyal medya platformları üzerinden yardım çağrısında bulunan vatandaşlarımızın adres bilgileri ivedilikle tespit edilerek ilgili birimlerle koordinasyon kuruluyor. Ayrıca provokatif paylaşımda bulunduğu değerlendirilen 13 hesap yöneticisi tespit edildi.

09.37 | CNN Türk, Hatay Havalimanı'nın pistinin yıkıldığını duyurdu. 

09.36 | İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Türkiye'de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7. büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamasında, İsrail'in yardım sağlayacağını açıkladı. 

TIKLAYIN | İsrail Dışişleri Bakanı: Türkiye'nin felaketle başa çıkması için hızlı bir yardım planı hazırlanması talimatı verdim

09.28 | NTV yayınına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Şu anda can kaybımız her geçen dakika artıyor. Öncelikle ülkemizin başı sağ olsun. Şu anda bütün belediyelerimizle bölgeye intikal ediyoruz. 5.30’dan beri gelen bütün verileri değerlendiriyoruz. Şu ana kadar bölgeye60 aracımız kurtarma aracımız intikal etti, 600’ün üzerinde personelimiz intikal etti. En kısa sürece çalışmalara başlanacak. Hatay’da beklenenden daha fazla Adana’da var, merkez üssü Kahramanmaraş ilçe ve köylere henüz ulaşılamadı. Malatya, Gaziantep aynı şekilde. Birçok kamu binası da yıkılmış durumda. Hatay’da AFAD’ın binası da yıkılmış. Ciddi sayıda yıkık binalar var. Tüm belediyelerimiz tüm ekiplerini bölgelere gönderiyorlar” bilgilerini paylaştı. Torun, "Şu anda sadece bina bina değil bazı yerlerde bir caddenin tamamı yıkılmış durumda. Örneğin Maraş’ta parti binamızın da olduğu caddede birçok bina yıkılmış durumda" dedi.

09.22 | BOTAŞ: Kahramanmaraş – Gaziantep doğal gaz iletim hattında oluşan hasar neticesinde Gaziantep, Hatay ve Kahramanmaraş illeri ile Pazarcık, Narlı, Besni, Gölbaşı, Nurdağı, Islahiye, Reyhanlı, Kırıkhan ve Hassa ilçelerine doğal gaz akışı durdurulmuştur. Kilis ili doğal gaz hattı etkilenmiş ancak hattın içerisindeki gazdan beslenmeye devam etmektedir. Bölgedeki doğal gaz dağıtım şirketleri ile gerekli koordinasyon kurularak, hastane, fırın vb kritik tesislere CNG ve LNG tedarik edilmesi sureti ile gaz arzı sağlanmaya devam edilecektir.  

09.20 | Kilis Valiliği:  07.15 itibarıyla 49 ihbar alınmıştır. Musabeyli ilçesinde 4 ölü, 10 yaralı bulunmaktadır.

08.56 | AKP’li Şamil Tayyar, “Yüreğimiz yanıyor. Doğup büyüdüğüm Nurdağı/İslahiye tanınmaz halde. Süleyman Soylu bakanımla da görüştüm.Her bölgeye ulaşmaya çalışıyorlar. Biliyorum, yollar çöktü, yardımlar aksıyor.Allah rızası için acil yardım” paylaşımını yaptı.

08.45 | Adana Yurt Mahallesinde depremde yıkılan binanın enkazından bir çocuk yaralı olarak çıkarıldı

08.42 | AFAD: Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrasında, an itibarıyla, bölgede; 6’nın üzerinde 3, 5’in üzerinde 14, 4’ün üzerinde 34 olmak üzere toplam 66 artçı sarsıntı meydana gelmiştir. 

08.34 | CNN Türk yayınına katılan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül: 19 bina yıkıldı, 20 kişi yaşamını yitirdi. Bazı binalar çok vahim. 

08.29 | BOTAŞ'tan, "06.02.2023 tarihinde saat 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraş İli Pazarcık İlçesi olarak açıklanan ve çevre illerde de hissedilen deprem meydana gelmiş olup BOTAŞ tarafından tüm ekipler hemen teyakkuza geçirilmiş, gerekli güvenlik tedbirleri alınarak hasar tespit çalışmalarına başlanmıştır. Hatay İl merkezi ile Kırıkhan İlçesi, Kahramanmaraş İl merkezi ile Pazarcık ve Narlı İlçelerine tedbir amaçlı doğal gaz akışı durdurulmuştur. BOTAŞ teknik ekipleri sahada gerekli kontrol ve müdahaleleri yapmaktadır. Bölgedeki Doğal Gaz Dağıtım Şirketleri ile koordineli olarak vatandaşlarımıza güvenli gaz akışı sağlanması amacıyla gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Ham petrol boru hatlarımızda yapılan kontroller sonucu herhangi bir hasar tespit edilmemiştir." açıklaması yapıldı.

08.27 | Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğünde meydana gelen deprem nedeniyle yapılan uluslararası yardım çağrısı sonrası Azerbaycan ordusunun Türkiye’ye yardım için yola çıktığı öğrenildi.

TIKLAYIN | 7,7 büyüklüğünde Kahramanmaraş depremi sonrası uluslararası yardım çağrısı: Azerbaycan ordusu yola çıktı

08.24 | ABD Başkanı Joe Biden'ın Pazarcık, Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğünde depremin ardından ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve diğer federal kurumlara Türkiye ile Suriye'ye gerekli yardımlar konusunda harekete geçmesi için talimat verdiği belirtildi.

TIKLAYIN | Beyaz Saray'dan deprem açıklaması: ABD, Türkiye'ye her türlü yardımı yapmaya hazır; Biden ilgili kurumlara talimat verdi

08.22 | Kızılay Başkanı Kerem Kınık, “Tüm Türkiye’yi gün ışır ışımaz kan vermeye davet ediyorum” açıklamasını yaptı.

08.20 | Hatay Valisi Rahmi Doğan: Hayatını kaybedenler var, çok sayıda da yaralımız var.  İskenderun'daki ve Antakya'daki devlet hastaneleri, polisevi de yıkıldı.

08.17 | Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Adıyaman, Osmaniye ve Şanlıurfa valileri ile telefonda görüşerek deprem sonrası durum ve arama kurtarma faaliyetleri ile ilgili bilgi aldı.

08.13 | Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı: Kahramanmaraş'taki deprem nedeniyle GSM operatörleri kapasite artırarak kapanan telefon hatlarını açacak ve internet hizmeti sağlayacak.

08.13 | AFAD Deprem Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "Önemli birkaç hususu aktarmak istiyorum. Bölgede yoların açık kalması çok önemli. Bütün civar illerden ciddi şekilde arama kurtarma ekiplerimiz intikal ediyor. Telefon hatları açık durumda. GSM hatları kapalı olanların vatandaşlarımızın da hatları açıldı. İletişim anlamında da özellikle bu haberleşmelerin internet üzerinden çok kısa yapılması son derece önemli. İnternet hizmetinin kapasite artırımı yapıldı. Arama kurtarma ekiplerimize yardımcı olunması hususu; vatandaşlarımızın yardımcısı olması ve yıkılmış binalardan uzak durmaları, resmi görevlilerin talimatlarına uymalarını rica ediyoruz. Resmi açıklamalara itibar edin. Çok sayıda hasarlı binalarımız var. Özellikle Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye, Hatay, Şanlıurfa gibi illerimizde hasarların oluştuğunu biliyoruz. Bu hasarlı binalardan vatandaşlarımız uzak durmalı. Yıkıcı birtakım artçı sarsıntılar meydana geliyor. Şu ana kadar 50 tane artçı meydana geldi. Muhtemelen bunun sayısı daha da fazla. Bunlardan üç tanesi 6’nın üzerinde. En büyüğü 6,6 büyüklüğünde. Depremin ivmesi 664 gal olarak ölçüldü. Yani daha çok 100 ve üzeri galde yıkımın beklendiğini biliyoruz. 664 gal en büyük depremin yer ivmesi olarak burada AFAD’ın merkezinde ölçülen değer. Diğer konularda müdahale ve diğer can ve hasarla ilgili bilgilerle ilgili size Fuat Oktay ilerleyen dakikalarda bilgi verecek. Şimdiye kadar 50 artçı sarsıntı meydan geldi." dedi. 

08.12 | Suriye'de ilk belirlemelere göre depremde en az 100 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

08.12 | Türk Kızılay, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle ekiplerin bölgeye hareket ettiğini bildirdi.

08.01 | İstanbul ve İzmir'den yardım ekipleri deprem bölgesine hareket etti.

07.59 | Gaziantep Valisi Davut Gül: Depremin ardından ilk andan itibaren 657 ihbar aldık, tamamı değerlendirildi, kent genelinde 531 göçük söz konusu.

07.51 | Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar: Ulaşımda bir sıkıntı yaşamıyoruz doğalgazı biz önlem olarak kestirdik. Elektrikte sıkıntı yok. Ölü sayısı 28 kişi. En az 100 civarında binanın yıkıldığını tespit ettik. Depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere an itibarıyla 42 artçı deprem meydana gelmiştir.

07,75 | AFAD'dan yapılan açıklamada; saat 07,70 itibarıyla depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 42 artçı deprem meydana geldiği belirtildi. Açıklamada, "SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman ve Malatya’da 76 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 440 vatandaşımız yaralanmıştır" denildi.

07.34 | Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, “Şu an yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı vermemiz mümkün değil. Hasar ciddi." dedi.