Dünya

Depremin ardından başkentlerden Türkiye'ye taziye ve yardım mesajları

06 Şubat 2023 09:43

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından birçok ülkenin başkentinden Türkiye için taziye mesajı yayımlandı. Birçok ülke, depremin ardından Türkiye'ye yardım için gerekli adımların atılacağını ifade etti.

Çevre illerden de şiddetli biçimde hissedilen deprem nedeniyle binaların yıkıldığı, can ve mal kaybının yaşandığı bilgileri geliyor. Uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarm verdiklerini açıklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Şimdiye kadar en büyüğü 6,6 olan 22 artçı deprem oldu" bilgisini verdi. Saat 13.30 sularında Elbistan, Kahramanmaraş'ta 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi.

Soylu, depremin ardından, "Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır" açıklamasında bulunmuştu.

Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması’nın aktive edilmesinin ardından 10 üye ülkeden Türkiye'ye ekipler gönderileceği açıklandı. Britanya da depremden etkilenen illere 76 arama-kurtarma uzmanından oluşan bir ekip göndereceğini duyurdu.

Britanya ve AB ülkelerinden ekipler gönderiliyor

Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Türkiye'ye 76 arama kurtarma uzmanından oluşan bir ekip gönderme kararı aldıklarını bildirdi.

Twitter üzerinden açıklamada bulunan Cleverly, "Birleşik Krallık, Türkiye'ye hemen 76 arama-kurtarma uzmanından, ekipmandan ve arama kurtarma köpeklerinden oluşan destek yolluyor" dedi.

Fransa da Türkiye’ye 139 kişilik bir sivil güvenlik kurtarma ekibi göndereceklerini açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Kriz Yönetimi Sorumlusu Janez Lenarčič tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin 7,8, AFAD ve Kandilli’nin 7,7 olarak belirlediği Türkiye’de 10 ili, Suriye başta olmak üzere çevre ülkeleri etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremin bölgede 100 yıldan bu yana en güçlü depremlerden olduğu belirtildi.

AB açıklamasında, Sivil Koruma Mekanizması’nın aktive edildiği, arama ve kurtarma ekiplerinin seferber edildiği bildirildi.

Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya ve Romanya’dan 10 şehir arama ve kurtarma ekibinin seferber edildiği aktarıldı. Açıklamada, İtalya ve Macaristan’ın da Türkiye’ye yardım teklifinde bulunduğu bildirildi.

TIKLAYIN | Çekya, deprem nedeniyle arama kurtarma ekibi gönderdi

KKTC

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkı adına Türkiye'nin acısını yürekten paylaştıklarını belirterek, can kaybının az olmasını dilediklerini bildirdi.

Türkiye ile her zaman dayanışma içinde olduklarını kaydeden Tatar, "Kayıplarımıza Tanrı’dan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar ve ana vatan Türkiyemize büyük geçmiş olsun dileklerimi, şahsım ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarım adına büyük bir üzüntü, acı ve kederle iletirim" ifadesini kullandı.

Azerbaycan

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, deprem dolayısıyla AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Aliyev mesajında, "Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve kardeş Türkiye'nin birçok yerinde hissedilen şiddetli deprem sonucu çok sayıda can kaybı ve yıkım haberi bizleri derinden üzdü.

Bu zor zamanda her türlü yardıma hazır olduğumuzu ifade ediyor, size, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, kardeş Türkiye halkına şahsım ve Azerbaycan halkı adına taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyor, depremin etkilerinin bir an önce ortadan kalkmasını diliyorum" ifadelerine yer verdi.

ABD

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, "ABD, bugün Türkiye ve Suriye'den gelen yıkıcı deprem haberi konusunda ciddi anlamda endişelidir. ABD olarak gereken her türlü yardımı yapmaya hazırız" dedi.

Açıklamada, "Başkan Biden, en çok etkilenenlere yardım etmek için ABD'nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için USAID ve diğer federal hükümet ortaklarına talimat verdi. Türkiye ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğiz"  ifadesine yer verildi.

Pakistan

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de depremde yaşanan can kayıpları sebebiyle taziye mesajı paylaştı.

Şerif, Twitter’dan yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin güneydoğusunu vuran bu büyük deprem haberi derinden üzdü. Yaşanan can ve mal kayıpları nedeniyle kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve kardeş Türkiye halkına en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum" dedi.

Türkiye’nin Pakistan’a her zor anında yardım elini uzattığını anımsatan Şerif, İslamabad’ın mümkün olan her türlü yardımı yapacağını vurguladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Pakistan’ın Türkiye ile tam dayanışma içerisinde olduğuna işaret edilerek, İslamabad'ın yardım çalışmalarında mümkün olan tüm desteği sağlamaya hazır olduğu kaydedildi.

Mısır

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise Mısır'ın Türkiye ve Suriye'de depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini sunduğu belirtildi.

Türk ve Suriye halklarına en içten taziyelerin iletildiği ve yaralılara acil şifa dileklerinde bulunulduğu kaydedilen açıklamada, Mısır'ın, "bu felaketle yüzleşmek için yardıma hazır" olduğu ifade edildi.

Ukrayna 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, deprem sonrası yaptığı paylaşımda gerekli yardımı sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Twitter üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı etiketlediği açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'de meydana gelen depremde yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı haberi şoke etti. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, kurbanlara acil şifalar diliyoruz. Şu anda dost Türk halkının yanındayız, gerekli yardımı sağlamaya hazırız."

İsrail

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, İsrail'in de yardım sağlayacağını belirterek, yaptığı açıklamada,  "İsrail Devleti adına, bu gece Türkiye'nin güneyinde meydana gelen şiddetli deprem nedeniyle Türk halkına derin üzüntülerimi ifade etmek istiyorum. Kalbimiz yaralılarla birlikte, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Dışişleri Bakanlığı'na, Türkiye'nin ciddi felaketle başa çıkması için hızlı bir yardım planına liderlik etmesi talimatını verdim" dedi.

Fransa

Fransa'nın Avrupa ve Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Fransa, Türk halkının yanındadır" diyerek şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'yi sarsan ve çok sayıda can kaybına yol açan korkunç depremin ardından mevkidaşım Mevlüt Çavuşoğlu'na, ülkesine ve Türk halkına en içten taziyelerimizi ilettim. Fransa, Türk halkının yanındadır."

Yunanistan

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ülkesinin Türkiye ve Suriye için kaynaklarını seferber etmeye başladığını ve hemen yardım göndereceğini açıkladı.

Miçotakis'in Twitter üzerinden yaptığı paylaşım şöyle:

"Türkiye ve Suriye'deki deprem felaketinden derin üzüntü duyuyorum. Hayatını kaybedenlerin ailelerine içten başsağlığı mesajları gönderiyoruz. Düşüncelerimiz depremden etkilenen insanlarla. Yunanistan kaynaklarını seferber ediyor ve hemen yardıma başlayacak".

Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması aktive edildi

Kahramanmaraş merkezli, Türkiye’de 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması aktive edildi. Avrupa’dan Türkiye’ye yardım ekiplerinin gönderileceği bildirildi.

Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Birimi Başkanı Janez Lenarcic, “Türkiye’de bu sabah meydana gelen deprem sonrası Avrupa Sivil Koruma Mekanizması’nı aktive ettik” dedi.
Lenarcic, Avrupa Birliği’nin Acil Durum Koordinasyon Merkezi’nin Avrupa’dan kurtarma ekiplerinin gönderilmesini koordine ettiğini söyledi.

Lenarcic, Hollanda ve Romanya’dan yetkililerin yola çıktığını söyledi.

Rusya

Rusya da arama-kurtarma ekipleriyle depremden etkilenen bölgelere yardıma hazır olduklarını açıkladı. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, İl-76 tipi iki uçağını arama-kurtarma ekipleriyle beraber Türkiye’nin depremden etkilenen bölgelerine göndermeye hazır olduklarını bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği mesajda, ülkesinin yaşanan deprem nedeniyle Türkiye’ye yardım etmeye hazır olduğunu belirtti.

NATO

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, deprem sonrası müttefiklerin destek için seferberliğe geçtiğini söyledi. Stoltenberg, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Türkiye’de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temas hâlinde olduğunu bildirdi. Stoltenberg, “NATO müttefikleri destek seferber ediyor” dedi.

Almanya

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye'de meydana gelen depremlerin ardından Berlin'in yardım etmeye hazır olduğunu söyledi ve Erdoğan'a başsağlığı diledi. 

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Hızlı bir şekilde yardım sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Baerbock, "Türkiye ve Suriye'den korkunç haberlerle uyandık. Düşüncelerim bu korkunç depremin kurbanlarının aileleri ve aileleri, arkadaşları, komşuları için endişelenen herkesle birlikte. Ortaklarımızla birlikte hızlı bir şekilde yardım sağlayacağız" dedi.

İsveç

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Avrupa Birliği dönem başkanı olarak Türkiye'ye yardım göndermeye hazır olduklarını söyledi.

Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Kristersson, "Meydana gelen büyük depremin ardından Türkiye ve Suriye'de yaşanan can kayıplarından üzüntü duymaktayız" yazdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı mesajı gönderdiğini belirten Kristersson, "Türkiye'nin partneri ve AB Dönem Başkanı olarak yardıma hazırız" dedi.

Filistin

Filistin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Onlarca binanın yıkıldığı depremde hayatını kaybeden yüzlerce şehit için Türkiye ve Suriye'ye en içten taziyelerimizi sunuyoruz" ifadelerine yer verildi.

Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılar için acil şifa dileklerinde bulunulan açıklamada, Filistin'in Türkiye ve Suriye ile dayanışma içinde olduğu kaydedildi.

Türk Devletleri Teşkilatı'ndan taziye mesajı

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, yaptığı yazılı açıklamada, depremi ve depremde yaşanan can ve mal kayıplarını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti.

TDT olarak, bu zor zamanlarda Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ve kardeş Türk halkının yanında olduklarını kaydeden Ömüraliyev, "Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Türk halkının gücünün ve direncinin bu felaketin en kısa zamanda atlatılmasına yardımcı olacağına inancımız tamdır" ifadelerini kullandı.

Hindistan

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, sosyal medya hesabından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyla ilgili paylaşımını alıntılayarak, Türkiye'de meydana gelen depremin neden olduğu can ve mal kayıplarından dolayı duyulan acıyı paylaştıklarını belirtti.

Modi, "Kederli ailelere taziyelerimizi iletiyoruz. Yaralıların tez zamanda sağlığına kavuşmasını diliyoruz. Hindistan, Türkiye halkıyla dayanışma içindedir ve bu trajediyle başa çıkmak için mümkün olan her türlü yardımı sunmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.

Hollanda

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, sosyal medya hesabından, Hollanda Arama ve Kurtarma Ekibi'nin bugün depremin olduğu bölgeye gideceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye ve Suriye'deki depremle ilgili korkunç haberler var. Düşüncelerimiz bu ağır doğal afetin tüm kurbanları ve mağdurları ile birlikte. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziyelerimi ilettim.”

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra da, "Türkiye'de ve Suriye'deki yıkıcı deprem haberiyle şok olduk. Düşüncelerimiz Türk ve Suriyeli kurbanlar, mağdurlar ve aileleri ile birlikte. Hollanda Türkiye'ye Kentsel Arama ve Kurtarma ekibi gönderecek. Bu ekip, polis, askeri personel, ilk yardım ekipleri ve itfaiyecilerden oluşuyor" paylaşımında bulundu.

DSÖ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, DSÖ Avrupa üyesi olan Türkiye ile Suriye'de meydana gelen depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Kluge, "DSÖ Avrupa, bu trajediye müdahalede Sağlık Bakanlığı ve Bakan Fahrettin Koca'ya desteğini de taahhüt ediyor" ifadelerini kullandı.

İtalya

İtalya Başbakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Başbakan Giorgia Meloni, Suriye sınırında Türkiye'yi vuran yıkıcı depremle ilgili gelişmeleri, Sivil Savunma tarafından güncellenen bilgileri yakından takip ediyor. Meloni, depremden etkilenen halka yakınlığını ve dayanışmasını belirtiyor. İtalyan Sivil Savunması ilk yardıma katkıda bulunmak için uygun olduğunu bildirmiştir" denildi.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Çok sayıda can kaybına yol açan şiddetli bir depremin vurduğu Türk halkının yanındayım. İtalya'nın yardımı eksik olmayacak. Dışişleri Bakanlığı, depremden etkilenen bölgedeki tüm İtalyanlarla temas kuruyor" ifadelerini kullandı.

Tajani, bir başka Twitter mesajında da İtalya'nın yakınlığını belirtmek ve İtalyan Sivil Savunması'nın yardım için hazır olduğunu aktarmak üzere Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda konuştuklarını da kaydetti.

İtalyan bakan, bir diğer Twitter mesajında, "Yıllar süren savaşın ardından bir darbe de bugünkü depremle alan Suriye halkının da yanındayım" ifadesini kullandı.

Bu arada, İtalya Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Türkiye'deki büyük depremin hemen ardından İtalyan kıyıları için "tsunami" uyarısı verirken, bu uyarı daha sonra kaldırıldı.

Letonya

Depreme ilişkin sosyal medyada paylaşımda bulunan Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, "Türkiye'nin güneydoğusunda ve Suriye'de meydana gelen şiddetli deprem ve ardından gelen artçı sarsıntılarla ilgili yıkıcı haberler var" dedi.

Rinkevics, depremde hayatını kaybedenlerin aileleri ve sevenlerine başsağlığı dileyerek, yaralılar için de acil şifa dileğinde bulundu.

Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Benzeri görülmemiş güçte bir deprem sonrası Türkiye ve Suriye’den korkunç görüntüler geliyor” dedi. Macron, Fransa’nın bölge halkına destek sağlamak için hazır olduğunu bildirdi.

Macaristan

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Twitter'dan, "Bu sabah Türkiye'den gelen trajik haberleri duyduğumda şok oldum" paylaşımında bulunarak, depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

IKBY

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Düşüncelerim ve dualarım, sabahın erken saatlerinde bölgemizi vuran depremden etkilenenlerle birlikte" ifadelerini kullandı.

IKBY Başkanı, depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine ve sevenlerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileğinde bulundu.

Kazakistan

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği taziye mesajında Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen şiddetli depremde yaşamını yitirenler için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a başsağlığı diledi.

Tokayev, mesajında, "Türkiye Cumhuriyeti'nde meydana gelen şiddetli deprem sonucunda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği haberini derin bir üzüntüyle aldım. Bu zor anda Kazakistan halkı ve kendi adıma hayatını kaybedenlerin ailelerine ve tüm kardeş Türk halkına başsağlığı diliyorum" ifadesini kullandı.

Tokayev ayrıca, Kazakistan'ın Türkiye'ye yardım sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, ülkesinin Türkiye'ye her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı James Cleverly, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Türkiye'ye yardıma hazır olduklarını söyledi. Cleverly, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Ermenistan

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Twitter üzerinden yaptığı taziye mesajında, “Çok sayıda can kaybına yol açan Türkiye ve Suriye’deki yıkıcı deprem haberleri nedeniyle üzüntü duymaktayım. Hayatın kaybedenlerin ailelerine taziye mesajlarımızı iletiyor, yaralıların hızla iyileşmesini diliyoruz. Ermenistan, destek sağlamaya hazırdır” dedi.

Finlandiya

Finlandiya İçişleri Bakanlığı'nın, şu anda Türkiye'nin uluslararası yardım taleplerine karşılık olarak Finlandiya'nın ne tür bir yardım sunabileceği hakkında çalışma yaptığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığı'ndan yetkililer, STT'ye yaptığı açıklamada, Finlandiya tarafından sağlanacak yardımın tam içeriğinin bugün ilerleyen saatlerde açıklanacağını söyledi. 

Fin basını, Finlandiya'nın Türkiye'ye yönelik yardımının arama kurtarma ekipleri ve çadır gibi unsurları içerebileceğini yazdı.

Japonya

Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği, Japonya Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi'nin Türkiye'ye gönderilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Japonya'dan gönderilmesi planlanan Japonya Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi'nin üç üyesinden oluşan bir öncü ekip ile 15 kişilik kurtarma ekibini taşıyan uçağın bugün Haneda Havalimanı'ndan havalanıp, İstanbul aktarmalı olarak Adana'ya ulaşacağı belirtildi.

Ekibin, Türkiye saatiyle yarın saat 06.25'te İstanbul Havalimanı'na varmasının planlandığı kaydedilen açıklamada, depremlerde hayatını kaybedenler için Türkiye'ye taziye dilekleri iletildi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "İnsani perspektif ve Türkiye ile dostane ilişkiler dikkate alınarak Japonya, acil insani yardım sağlama kararı almıştır" ifadeleri kullanıldı.

Birleşmiş Milletler

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye’de meydana gelen ve Suriye’yi de etkileyen iki depremle ilgili taziye mesajında BM’nin acil yardım desteği sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

Guterres, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Türkiye ve Suriye’deki yıkıcı deprem haberlerinden derin üzüntü duyuyorum. Hayatını kaybedenlerin ailelerine kalpten başsağlığı mesajlarımı iletiyorum” dedi.

Balkan ülkeleri Türkiye'ye arama kurtarma ekipleri gönderiyor

Balkan ülkeleri Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek ve Arnavutluk, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalanların kurtarılmasına destek vermek için Türkiye'ye arama ve kurtarma ekibi göndereceklerini açıkladı.

Hırvatistan İç ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grlic Radman, 40 kişilik arama ve kurtarma ekibi ile 10 köpeğin bugün yola çıkacağını ifade ederek, "Hırvatistan, Türkiye'nin yanında. Hırvatistan da depremlerle yaşadığı için durumu iyi anlıyoruz" dedi.

Hırvatistan'ın Ankara Büyükelçisi'nden aldıkları bilgiye göre iki Hırvatistan vatandaşının depremde yaralandığını aktaran Radman, yaralıların durumlarının iyi olduğu bilgisini paylaştı.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy da Sırbistan İçişleri Bakanı Bratislav Gasic ile bir araya geldi. Aksoy, Sırbistan'dan, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in talimatıyla 27 kişilik arama-kurtarma ekibinin Türkiye'ye bu gece yola çıkacağını belirtti.

Karadağ'da ise başta başkent Podgorica olmak üzere Kotor ve Niksic kentlerinden arama ve kurtarma ekiplerinin bu gece Türkiye'ye yola çıkacağı belirtilirken, Podgorica Belediye Başkanı Ivan Vukovic, 15 kişilik ekibin Türkiye'deki ekiplere dahil olacağını söyledi.

Bosna Hersek Federasyonu Arama Kurtarma Özel Birimi'nden 17 kişilik ekip ile iki köpeğin hava yoluyla Türkiye'ye gideceği aktarıldı.

Bosna Hersek Federasyonu Kızılhaçı da başkent Saraybosna'daki Türk Kızılay Bosna Hersek Ofisini ziyaret ederek, 12 kişilik arama ve kurtarma ekibinin Türkiye'ye gitmek için hazır olduğunu söyledi.

Arnavutluk'tan ekipler yola çıktı

Arnavutluk Savunma Bakanlığı, Türkiye’de meydana gelen depremin ardından arama-kurtarma operasyonlarına yardımcı olmak adına 53 tıbbi personel, arama ve kurtarma uzmanı ile yedi araçtan oluşan yardım ve dayanışma heyetinin yola çıktığını ifade etti.

Ekibin uğurlama törenine katılan Arnavutluk Savunma Bakanı Niko Peleshi, bu operasyona katılan tüm kişilere Başbakan Edi Rama ve şahsı adına teşekkür etti.

Bunun, 26 Kasım 2019’da meydana gelen depremde Arnavutluk’a sürekli yardım yapan Türkiye’ye iade edilen bir katkı olduğunu vurgulayan Peleshi, Türkiye’nin kendilerinin çok önemli bir dostu olduğunu ifade etti.

Bu arada Batı Balkan ülkelerindeki Türk partileri, birçok yardım kurumu ve sivil toplum kuruluşu, Türkiye'deki depremzedeler için çok sayıda yardım kampanyası başlattı.