Paris 2024

İtalyan Carini, Cezayirli interseks boksör Khelif'ten özür diledi: Onunla tekrar karşılaşsam ona sarılırım

05 Ağustos 2024 19:55

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda cinsiyetiyle ilgili tartışmalar yapılan Cezayirli boksör Imane Khelif karşısında ringden çekilen İtalyan Angela Carini, rakibinden özür diledi.

Kadınlar boks 66 kg kategorisi son 16 turunda İtalyan boksör Angela Carini, Cezayirli rakibi Imane Khelif karşısında aldığı ilk yumruğun ardından 46. saniyede maçtan çekilmişti. Carini maçın ardından yaptığı açıklamada, "Hayatımda hiç bu kadar sert yumruk yememiştim. Artık karar IOC'nin" ifadeleriyle sporcuyu hedef göstermişti. Bu açıklamanın ardından IOC, sporcunun trans olmadığını ve karşılaşmalarda mücadele etmeye devam edeceğini açıklamıştı. IOC, sporcuların kimlik ve pasaportlarındaki cinsiyetlerin baz alındığını söylemişti.

Khelif'in sözcüsü Rosario Coco ise Cezayirli sporcu hakkında, "Ortalıkta dolaşan haberlerin aksine, Cezayirli atlet Imane Khelif trans bir kadın değil. Kendisi hakkında edindiğimiz bilgilere göre, her zaman bir kadın olarak sosyalleşmiş ve spor yapmış bir interseks birey" ifadelerini kullanmıştı.

"Onunla tekrar karşılaşsam ona sarılırım"

İtalya'nın yüksek tirajlı spor gazetelerinden La Gazzetta dello Sport'a konuşan Carini, Cezayirli sporcuya yönelik cinsiyet tartışmalarının kendisini üzdüğünü ifade etti.

Rakibi için de üzgün olduğunu vurgulayan Carini, "Uluslararası Olimpiyat Komitesi dövüşebileceğini söylediyse bu karara saygı duyarım. Bunu yapmayı amaçlamamıştım. Aslında ondan ve diğer herkesten özür dilemek istiyorum. Olimpiyat hedefim yok olduğu için öfkeliydim. Khelif'e karşı hiçbir şeyim yok. Aslında onunla tekrar karşılaşsam ona sarılırım." ifadelerini kullandı.

Carini, kadınlar 66 kilo son 16 turu mücadelesinde Khelif'ten aldığı ilk yumruğun ardından 46. saniyede ringden çekilmişti.

Uluslararası Boks Birliğinin (IBA), 2023 Dünya Kupası'nda "kadınlar müsabakasına katılmak için uygunluk kriterlerini karşılamaması" gerekçesiyle diskalifiye ettiği Cezayirli sporcunun cinsiyetiyle ilgili tartışmalar gündeme gelmişti.

Bu arada Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), IBA'nın, Khelif’in oyunlardan diskalifiye edilmesi yönündeki talebini reddetmişti.

TIKLAYIN-Paris 2024'te cinsiyet krizi: Imane Khelif ve Lin Yu-ting Olimpiyat Komitesi'ni nasıl çıkmaza soktu?

Berna Abik'in sunumuyla dünden bugüne Olimpiyat tarihinde yaşanan olayların anlatıldığı '60 Saniyede Olimpiyatlar' serisini izlemek için tıklayın.