Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO vizesini onayladı; F-16 bildirimi için belgelerin Washington'a gitmesi bekleniyor

ABD Büyükelçisi, “Önce İsveç'i Washington'a resmen bildirin, F-16 için adımı hemen atalım" mesajı vermişti

Temmuz ayında yapılan NATO Vilnius Zirvesi’nin başlamasına saatler kala Erdoğan, 1 yıldan uzun süredir devam eden tartışmanın ardından İsveç’in üyeliğine yeşil ışık yakmıştı. Türkiye’nin F-16 talebinin süreçle bağlantılandırılmasıyla Ankara-Washington hattında karmaşık ilişkilerde yeni bir dosya açılmıştı. Vilnius’tan sonra dosyanın TBMM Genel Kurulu’na gelmesi yaklaşık 6 ay sürdü

26 Ocak 2024 00:00

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğine destek veren kararının Resmi Gazete'de sayısında yayımlanmasının hemen ardından protokolü onayladı. Böylece gözler, Washington-Ankara hattında işleyecek sürece çevrildi. Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylama sürecini tamamlaması için, resmi katılım belgelerini depozitör ülke olan ABD’ye sunması gerekecek. ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Reuters’a yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanlığı’nın Kongre’ye F-16 konusunda resmi bildirimi yapması için belgelerin Washington’a teslim edilmesini bekleyeceğinin sinyallerini vermişti. Flake, "Karar Washington'a sunulur sunulmaz (F-16'lar için) resmi bildirim yapılacaktır" demişti.

ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü ülkesinin yasama organı olan Kongre'ye, TBMM'nin İsveç onayını mütakiben Türkiye'ye 20 milyar dolarlık F1-6 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satışını desteklediğini belirten bir mektup gönderdi. Ancak Dışişleri Bakanlığı 15 günlük sayacı başlatacak resmi bildirimi henüz yapmadı.

Resmi bildirimin ardından Kongre’nin 20 milyar dolarlık satışa itiraz için 15 günü bulunuyor. Yönetimlerin pek tercih etmediği bir uygulama olsa da, yürütmenin yasamadan gelen bu itirazı yok sayma hakkı bulunuyor. 

İsveç'in NATO üyeliği başvurusu için beklediği vize 24 Ocak'ta TBMM'de onaylandı. Bir yılı aşkındır devam eden NATO'ya üyelik süreci, daha önce veto yediği Türkiye adına artık sonlandı. İsveç için yapılan oylama ise Genel Kurul'da yalnızca muhalefetle iktidarı değil, Cumhur İttifakı ortaklarından "Evet" diyen AKP ve MHP ile "Hayır" oyu veren Yeniden Refah'ı da ters düşürdü. Millet İttifakı'nın eski ortakları da İsveç'in NATO'ya üyeliğine yeşil ışık noktasında ayrıldı.

TIKLAYIN - Genel Kurul'dan onay çıktı: TBMM'den İsveç'e NATO vizesi!

İsveç'e NATO vizesi sağlayan Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun ise nihayet bugün (25 Ocak) Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Bir yılı aşkındır devam eden İsveç'in NATO'ya üyelik süreci, TBMM'de onaylanmasının ardından Resmi Gazete'de de yayımlanmasıyla Türkiye adına artık sona erdi. 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü onayladı.

Erdoğan'ın Kuzey Atlantik Antlaşmasına (NATO) İsveç Krallığının Katılımına İlişkin Protokol'ü onaylamasına ilişkin karar, 26 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı

Protokolü okumak için buraya tıklayabilirsiniz. 

F-16 satışı için kritik bekleyiş

1 yılı aşkın süredir Türkiye ve ABD arasında devam eden F-16 satın alımı görüşmeleri, İsveç'in Türkiye'den onay sürecinin fiili olarak olumlu sonuçlanmasıyla hızlandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM)  İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından ABD'den de F-16 sürecine ilişkin adım atıldı. 

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi Kongre üyelerine mektup yazarak, dün 20 milyar dolar büyüklüğündeki anlaşmayı onaylamalarını istedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel de, "Başkan Biden, Bakan Blinken, NATO'nun birlikte çalışabilirliğine önemli bir yatırım olarak gördüğümüz Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna desteğimizi açıkça ifade etti" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - Biden yönetiminden Kongre'ye Türkiye için 'F-16' mektubu!

TIKLAYIN - Biden yönetimi, Türkiye’ye F- 16 satışına desteğini yineledi: Ankara'dan gönderilecek belgeyi sabırsızlıkla bekliyoruz!

Patel, TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğine kabul edilmesine yönelik tasarıyı onaylamasını "memnuniyetle" karşıladıklarını, Ankara'dan, söz konusu sürecin onay belgesinin en kısa zamanda başkent Washington'a gönderilmesini "sabırsızlıkla" beklediklerini ifade etti.

Patel, "Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan'ın bu süreci resmi olarak sonuçlandırmak için sistem içinde gerekli adımları atmasını ve Türkiye'nin onay belgesini Washington'da almayı sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi. 

Macaristan'ın onayı bekleniyor

İsveç'in üyeliğine meclis onayı vermeyen tek NATO ülkesi Macaristan kaldı. Türkiye'den vizeyi alan İsveç ise NATO üyesi olmak için artık önündeki tek sürece; şubat ayında açılacak Macaristan meclisindeki oylamaya kilitlendi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkesinin Türkiye ile birlikte hareket edeceğini duyurmuştu.

Önceki gün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile telefonda görüşen Orban, hükümet olarak İsveç'in NATO'ya üyeliğini desteklediklerini belirtti. Macaristan'daki Parlamento Başkanı Laszlo Kover ise bu konuda aceleleri olmadığını söyledi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ise Macar mevkidaşı Orban ile ülkesinin NATO üyeliği konusunda uygun zamanda Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de görüşmeyi sabırsızlıkla beklediğini bildirdi.