Gündem

Ekrem İmamoğlu yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı; 31 Mart'taki fark 59 katına çıktı

23 Haziran 2019 18:25

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul için verdiği karar sonrasında bugün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi yenilendi.  Ekrem İmamoğlu, yüzde 54.21 oy alarak seçimi yeniden kazandı. YSK'nın 31 Mart'ta geçersiz oyların düşülmesinin ardından açıkladığı birleştirme tutanaklarına göre rakibi Yıldırım ile arasındaki fark 13 bin 729'du. Resmi olmayan sonuçlara göre; rakibinden 806 bin 426 oy fark ile seçimi önde tamamlayan İmamoğlu, Binali Yıldırım'la yarışta elde ettiği farkı 31 Mart'a göre yaklaşık 59 katına (58,73) çıkardı.  İmamoğlu, aldığı oy oranı ile 1984'te yüzde 49,7 oy alan Bedrettin Dalan, 1994'te yüzde 25,2 oy alan Erdoğan ve 47,9 oy alan Kadir Topbaş'ı geride bıraktı. 

Adaylar ne kadar oy aldı?

Seçimde Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu, Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım, Saadet Partisi adayı Necdet Gökçınar, Vatan Partisi adayı Mustafa İlker Yücel ve 17 bağımsız aday İBB başkanı olmak için yarıştı. Saadet Partisi adayı Necdet Gökçınar yüzde 0.55; Vatan Partisi adayı Mustafa İlker Yücel 0.16, bağımsız adaylar toplam yüzde 0.24 aldı. 

ANKA Ajansı'nın geçtiği verilere göre sandıkların yüzde 100'ü açıldı. Ekrem İmamoğlu yüzde
54.20; Binali Yıldırım yüzde 44.9 oy aldı. 

Anadolu Ajansı'nın son verilerine göre  Ekrem İmamoğlu yüzde 54.21; Binali Yıldırım yüzde 44.99 oy aldı. İki aday arasında 806 bin 426 oy farkı bulunuyor. 

CHP'li Barış Yarkadaş'ın 22.56 itibari ile paylaştığı mesajda, "Sandıkların yüzde 100'nün açıldı. Ekrem İmamoğlu, yüzde 54.20; Yıldırım yüzde 44.98 oy aldı. İki aday arasındaki fark 806 bin 767" bilgisini paylaştı. 

Yıldırım: İmamoğlu'nu tebrik ediyor, hayırlı hizmetler diliyorum

AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, sonuçların açıklanmasından sonra yaptığı açıklamada, "Rakibim Ekrem İmamoğlu önde gidiyor, kendisini tebrik ediyor, başarılar diliyorum. İstanbulluların verdiği kararın gelecek beş yıl için kadınlarımız, çocuklarımız ve bütün İstanbul'da yaşayanlar için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

TIKLAYIN: Binali Yıldırım kesin sonucu ilan etti: İmamoğlu'nu tebrik ediyor, hayırlı hizmetler diliyorum

 

AKP İl Başkanlığı'nda istifa sesleri

Yıldırım ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu AKP İstanbul İl Başkanlığı'ndan çıkarken "İl Başkanı istifa" sloganları yükseldi. Soylu vatandaşları, "us, sus. Böyle şey olmaz" sözleri ile susturmaya çalıştı. 

İmamoğlu: İstanbul'da şatafat dönemi bitmiştir

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, yenilenen seçimlerle 16 milyon İstanbullu'nun adalete olan güveninin tazelendiğini belirterek, "Artık İstanbul'da israf, şatafat, kibir, ötekileştirme, ön yargı dönemi bitmiş, kardeşlik, sevgi dönemi başlamıştır" dedi.

TIKLAYIN: Ekrem İmamoğlu: İstanbul'da kardeşlik, sevgi dönemi başlamıştır

Kılıçdaroğlu: CHP, 82 milyonun partisidir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'nun açıklama yaptığı sırada sosyal medya hesabından "Her şey çok güzel olacak demiştik ve her şey çok güzel oldu!" paylaşımı yaptı. Sonuçların açıklandığı sırada da CHP'nin seçim koordinasyon merkezinde “Güzel günler göreceğiz” ve “Her şey çok güzel olacak” sloganları atıldı.  Partisinin genel merkezi önünde vatandaşlara seslenen  Kılıçdaroğlu, "CHP, 82 milyonun partisidir" dedi.

TIKLAYIN: Kılıçdaroğlu: Demokrasi destanı yazdık

Erdoğan 17 sene sonra ilk defa kamera karşına geçmedi, İmamoğlu'nu tebrik etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan 17 sene sonra ilk kez kamera karşısına çıkmadan açıklama yaptı. Erdoğan, seçimi kazanan İmamoğlu'na tebrik ederek, "İlk mesajında, AKP'li rakibi Binali Yıldırım'a yaklaşık 800 bin oy fark atan Ekrem İmamoğlu’nu tebrik eden Erdoğan "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçimi sonuçlarının İstanbul'umuz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Milli irade bugün bir kez daha tecelli etmiştir. Gayrı resmi sonuçlara göre seçimi kazanan Ekrem İmamoğlu'nu tebrik ediyorum" ifadesini kullandı. 

TIKLAYIN: Erdoğan'dan İstanbul seçimine ilişkin olarak ilk mesaj

Akşener: Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Millet İttifakı'nın ortağı Akşener, "Milletimiz bu zihniyetin kulağını çekmiştir. İradesine sahip çıkmış ve sandığı tekmeletmeyeceğini bir kez daha kalın harflerle ifade etmiştir" dedi. Akşener, "Artık biz varız; Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" ifadesini kullandı.

TIKLAYIN: Milletimiz bu zihniyetin kulağını çekmiştir

Bahçeli: Seçim sonuçlarına herkes saygı duymalı

Seçimlerin demokrasinin namusu olduğuna, sonuçlara herkes tarafından saygı duyulması gerektiğine vurgu yapan Bahçeli, "Yeni bir erken seçim bahsi açmak ülkemize yapılacak en büyük kötülükler arasındadır" dedi. MHP lideri, partisinin AKP'nin adayı Binali Yıldırım'a azimle destek verdiğini belirtirken "Buna sağduyu ve vicdan sahibi her insanımız kefil ve şahittir" ifadelerini kullandı. 

TIKLAYIN: Bahçeli: Seçimler demokrasinin namusudur

HDP: Seçmenin tepkileri sandığa yansıdı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP seçmenlerinin fark yarattığına dikkati çekerek, “Bu sonuçları seçimlerden öte değerlendirmek gerekiyor. Seçmenin tepkileri sandığa yansıdı. Demokrasi, barış, özgürlük isteyenler oylarını bir kez daha kullandılar. Seçmen bize bir mesaj verdi" dedi.

TIKLAYIN: HDP Eş Genel Başkanı Temelli: Seçimde sandığa yansıyan demokrasi ittifakını geliştireceğiz

Saadet Partisi: Milletinizin iradesi tecelli etmiştir

Yenilenen İstanbul seçimlerinde Necdet Gökçınar ile yarışan Saadet Partisi'nden de açıklama geldi. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Sandıktan çıkan sonucun 82 milyonun kardeşliğinin pekişmesine vesile olmasını diliyorum. Milletimizin iradesi tecelli etmiştir" dedi. Gökçınar ise, "31 Mart'tan önce 'Saadetçik'tik, terörist ilan edildik; 31 Mart'tan sonra oyuna talip olunan olduk" ifadesini kullandı.

TIKLAYIN: Karamollaoğlu: 82 milyonun kardeşliğinin pekişmesine vesile olmasını diliyorum

AKP, 14 ilçede kaybetti

31 Mart’ta AKP’nin birinci parti olarak çıktığı 14 ilçede, bu kez CHP birinci parti oldu. 31 Mart sonuçlarına göre, 25 ilçede Cumhur İttifakı, 14 ilçede CHP’li belediye başkanları yönetime geldi. YSK, ilçe belediye başkanlığı seçimlerini de iptal etmiş olsaydı, 28 ilçede CHP, 11 ilçede AKP kazanmış olacaktı.

TIKLAYIN: İstanbul haritasında CHP kırmızısı; YSK ilçe seçimlerini de iptal etseydi, AKP 14 başkanlığı kaybedecekti