Gündem

HDP Eş Genel Başkanı Temelli: Seçimde sandığa yansıyan demokrasi ittifakını geliştireceğiz

Sezai Temelli, HDP seçmenlerinin fark yarattığına dikkati çekti

23 Haziran 2019 20:27

İstanbul’da yeniden yapılan büyükşehir belediye başkanlığının ilk sonuçlarını değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP seçmenlerinin fark yarattığına dikkati çekerek, “Bu sonuçları seçimlerden öte değerlendirmek gerekiyor. Seçmenin tepkileri sandığa yansıdı. Demokrasi, barış, özgürlük isteyenler oylarını bir kez daha kullandılar. Seçmen bize bir mesaj verdi" dedi.

Ardından HDP binasında basın açıklamasında bulunan Temelli, "Bu seçimlere katılan 16 milyon İstanbullu’ya teşekkür ediyorum. HDP seçmenine, Kürt halkına bir kez daha teşekkür ediyorum. Seçim sonuçları henüz kesin olmamakla beraber fark çok ciddi. Seçimin kazananı Sayın Ekrem İmamoğlu’nu da kutluyorum" diye konuştu.

HDP'li Temelli'nin basın açıklamasından bölümler şöyle:

"İstanbul seçimlerini geride bıraktık. Çok uzun tartışmalarla gittiğimiz bir seçimdi. Aslında 31 Mart’tan sonra seçim süreci bir türlü tamamlanamamıştı. YSK marifetiyle çeşitli seçim şaibeleriyle hep anılacak bir 31 Mart seçimi oldu. Bunun da en büyük mağduru kuşkusuz HDP’ydi. Türkiye’nin birçok yerinde kazandığımız belediye başkanlıklarının, belediye meclis üyeliklerinin yok sayılması seçimlere fazlasıyla şaibenin karıştığı süreçten sonra 23 Haziran’a giderken bu seçimleri bir demokrasi süreci olarak ele aldığımızı söylemiştik. Mevcut haksızlık, hukuksuzluk gibi meseleleri çokça tartıştık ama görüyoruz ki 23 Haziran seçimlerinde demokratik bir zemin sağlanabildi. Ben buradan 16 milyon İstanbulluya teşekkür ediyorum. Buradan HDP il ve ilçe teşkilatlarımıza, seçmenimize teşekkür ediyorum. Kürt halkına bir kez daha teşekkür ediyorum. Önemli bir tavrı bir kez daha kullanmıştır. Seçim sonuçları henüz kesin olmamakla beraber fark çok ciddi. Seçimin kazananı olarak Sayın İmamoğlu’nu buradan kutluyorum. Demokratik bir ortamda gerçekleşti ve önemli bir fark da ortaya çıkmış durumda. Umuyorum halklarımızın, emekçilerimizin sandığa yansıttığı bu irade önümüzdeki dönem kent yönetimine de demokratik anlayışı katkı olarak sunacaktır. Türkiye’nin demokrasiye ihtiyacı var, Türkiye’nin yerel demokrasiye ihtiyacı var."

"Türkiye siyaseti açısından önemli bir eşiği geride bıraktık. Artık önümüze bakma zamanıdır. Artık 24 Haziran’a bakma zamanıdır. Bugüne kadar gelen dayatmacı, kutuplaştırıcı, çatışma dilinin hakim olduğu siyaseti aslında hep karşı çıkarak reddettik. Türkiye’nin ihtiyacı olan şeyin uzlaşmacı bir dil olduğunu söyledik. Türkiye’nin ihtiyacı olan şeyin demokrasi ittifakı olduğunu defaten de vurguladık. Evet Türkiye’nin acilen barış kulvarına dönme ihtiyacı vardır."

"HDP olarak İstanbul seçimlerine giderken de daha öncesinde de Türkiye’ye demokrasi ittifakı önermiştik. Türkiye olağanüstü halden bir türlü çıkamamaktadır. Türkiye’nin olağanlaşması gerekiyor. Hepimiz üzerimize düşen sorumluluğu taşıması gerekiyor. Sayın Öcalan’ın mektubu üzerinden önemli tartışmaların yaşandığı bir süreci birlikte izledik. Ve o mektubu baştan sonra, daha önceki açıklamalarıyla okuduğumuzda aslında Türkiye’nin çok önemli bir sorununa parmak basıyordu."

"Demokrasi ittifakının geliştirilmesi için çalışacağız"

Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından T24'e konuşan Sezai Temelli şunları söyledi:

- İstanbul seçimleri önümüzdeki günlerdeki siyasi gündemi etkileyecektir. Kutuplaşmayı engelleyen siyaseti başardık.

- Öcalan'ın mektubuyla HDP'nin bugünkü duruşu arasında fark yok. Son 4 yıldır yaşadığımız sıkıntıları aşabilmek için yeni siyasete ihtiyacımız var, seçim sonuçlarını bunun üzerinden değerlendiriyoruz.

- Toplum demokrasiyi güçlendirecek adımlar atmalı.

- Erken seçim ihtimali tabii var, bizim için önemli olan seçime nasıl gidileceği.

- Adaletsizliğe, hukuksuzluğa son verilmeli.