Gündem

İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu toplandı: "Murat Kurum" tartışması

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu

24 Nisan 2024 17:53

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Başkanı AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu, başkanlığından toplandı. Komisyon'da konuşan CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın kazanın yaşandığı maden ocağında yaklaşık 264 metreye ulaşan yığın liç sahasının bu yüksekliğe ulaşmasında eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un sorumluluğu bulunduğunu öne sürmesinin ardından toplantıda gerginlik yaşandı. AKP ve MHP milletvekilleri, Komisyonun bugünkü gündeminin çalışma takvimi olduğunu belirterek, Yavuzyılmaz'a tepki göstermesinin ardında Komisyon Başkanı Uslu, toplantıya ara verdi.

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplandı.

Çalışma takviminin belirlendiği toplantıda Uslu, İliç'te hayatını kaybeden madencilere Allah'tan rahmet dileyerek, halen toprak altında olan madencilere en kısa sürede ulaşılmasını ümit ettiğini söyledi.

Komisyonun hem bu kazayı araştıracağını hem de bu tür kazaların tekerrür etmemesi için gereken çalışmaları yapacağını vurgulayan Uslu, "Konunun adil soruşturulması için Komisyon üzerine düşeni yapacaktır. Üzerimize düşen her yükümlülüğü şeffaf, adil bir şekilde yerine getireceğiz" diye konuştu.

Uslu, iyi, sürdürülebilir madencilik, maden ocaklarının güvenli işletilmesi konularında hem bakanlıklardan hem de sivil toplum kuruluşları ve akademiden kişileri dinleyeceklerini ve sonrasında rapor hazırlayacaklarını bildirdi. Hedeflerinin benzer kazaların bir daha yaşanmasını engellemek olduğunu kaydeden Uslu, "Bu çalışmanın sonunda mevzuatta değişiklik yapılması gerekiyorsa hep beraber yapacağız." ifadelerini kullandı. Uslu, Komisyonun çalışma süresinin 3 ay olacağını, gerek duyulması halinde TBMM Genel Kurulundan ek sürede isteyebileceklerini söyledi.

Komisyonda Murat Kurum tartışması

Komisyon Başkanı Uslu, açıklamalarının ardından, milletvekillerine gündeme ilişkin söz verdi. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, kazanın yaşandığı maden ocağında yaklaşık 264 metreye ulaşan yığın liç sahasının bu yüksekliğe ulaşmasında eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un sorumluluğu bulunduğunu öne sürdü. Kaza sonrası göçük altında kalan 9 işçiden 7'sinin cenazesine henüz ulaşılamadığını hatırlatan Yavuzyılmaz, arama-kurtarma faaliyetlerine dair eleştirilerde bulundu. Yavuzyılmaz'ın açıklamaları üzerine AKP ve MHP milletvekilleri, Komisyonun bugünkü gündeminin çalışma takvimi olduğunu belirterek, Yavuzyılmaz'a tepki gösterdi. Tartışmanın sürmesi üzerine Komisyon Başkanı Uslu, toplantıya ara verdi.

TIKLAYIN- CHP'li Yavuzyılmaz'dan TBMM İliç Komisyonu'nda tepki: Murat Kurum'un adı geçtiği zaman hep beraber zıplamaya başlıyorsunuz

İkinci toplantı 30 Nisan'da

Aranın ardından konuşan Uslu, maden sahasındaki yığınlar altında kalan işçiler ve onların çıkarılmasını bekleyen yakınları olduğuna işaret ederek, milletvekillerinden bu hassasiyetle çalışmalarını sürdürmelerini istedi. Komisyon Başkanı Atay Uslu, çalışmalar kapsamında 30 Nisan Salı günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerini, 2 Mayıs Perşembe günü de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerini dinleyeceklerini bildirdi.

Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması 

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28'te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. 

Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.  

TIKLAYIN - Erzincan'da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması: "Arka tarafta da kayma var; her vardiyada 400 işçi çalışıyor"

TIKLAYIN - İliç'te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi; vergi borçları silindi, parasını katladı

TIKLAYIN - İliç maden faciasında ifadeler ortaya çıktı: Göçük altında kalan işçilerin bulunduğu konteynerin olduğu yere "güvenli alan" denilmiş

TIKLAYIN - Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü: Çatlak fotoğrafları olaydan iki saat önce gönderilmiş, ancak üç gün sonra gördüm; projelerin denetlenip denetlenmediğini bilmiyorum!

TIKLAYIN - Çöpler Madeni'ndeki "kapasite artırımı izni" Murat Kurum'un bakanlığı döneminde verilmiş!

TIKLAYIN - Yerlikaya: Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanında kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp, 9 işçimiz bu kütlenin altında kaldı

TIKLAYIN - TTB'den Çöpler Altın Madeni hakkında açıklama: Siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi, kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması faciaya davetiye çıkardı

TIKLAYIN - TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı Türkkolu: "Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı"

TIKLAYIN - 'Siyanür sızıntısını' Meclis'te taşıyan Yeneroğlu aşama aşama anlattı: İliç felaketi nasıl bağıra bağıra geldi?