Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeni sahasında kayan toprak altında kalan 9 işçiyi arama kurtarma çalışmaları, olayın 7'nci gününde de ekipler tarafından sürdürülüyor. Ekiplerin çalışmaları sırasında heyelanın olduğu bölgede bazı toprak kütlelerinin yeniden kaydığı ve kurtarma çalışmalarına katılan ekiplerin zor anlar yaşadığı öğrenildi. Öte yandan bugün Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında madeni ocağını işleten şirketin "Türkiye Ülke Müdürü" C.D., gözaltına alındı. C.D., bilirkişi raporunun tamamlanmaması nedeniyle yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Bakan Bayraktar, heyelan riskinin yoğunlaşması nedeniyle göçük altında kalan işçileri arama faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı.
Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen toprak, 13 Şubat saat 14.28'de kaydı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan bir su gibi vadiye doğru aktı. 9 işçi, geniş bir alana yayılan toprağın altında kaldı. Toprak altında kalan işçileri kurtarmak için Erzincan başta olmak üzere, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresin, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli'nden gelen AFAD ekipleri de görev aldı. Birçok gönüllü yardım kuruluşu da kurtarma çalışmalarına katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın ise arama kurtarma çalışmaları için oluşturulan kriz masasındaki koordinasyon görevi sürüyor.
Bağımsız Maden İş Sendikası: Arama kurtarma çalışmaları durduruldu
Facianın yaşandığı günden bu yana İliç'te işçilerle temasta olan Bağımsız Maden İş, toprak kayması nedeniyle madende arama- kurtarma faaliyetlerinin durduğunu açıkladı. Bağımsız Maden İş Örgütlenme Uzmanı Mert Batur, arama kurtarma çalışmalarını taşeron şirket Çiftay işçilerinin yaptığını belirterek, "Çalışmalar devam ediyordu. Bir kısım işçinin de katılımıyla devam ediyordu. Dün akşam itibarıyla 10-20 santimlik kayma tespit edildiği için çalışmalar durmuş durumda arama kurtarma dahil olmak üzere. Bugün çalışma yok sahada” dedi.
CHP'li Yavuzyılmaz: Bölgede yeni göçük tehlikesi alarmı verildi
Kendisi İliç'teki kriz merkezinde bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, "Erzincan İliç’teki altın madeni sahasında yığın liçi kütlesinin kaydığı bölgede yeni göçük tehlikesi alarmı verildi" açıklamasında bulundu.
Şüpheli sayısı artabilir
Ayrıca olay sonrası Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma da devam ediyor. Olayda kusuru olduğu değerlendirilen ve gözaltına alınarak İliç Adliyesi'nde Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarılan Başmühendis Murat Bayraktar, Mühendis Şenol Demir, Vardiya Amiri Soysal Doğan, Saha Sorumlusu Abdülkadir Cansız, Saha Yetkilisi Hüseyin Üstündağ ve Şirket Vekili Kanada uyruklu Jain Ronald Guille tutuklanarak cezaevine gönderildi. 15 saatlik yargılamada, maden alanında titreşim kayıtlarını tutan A.R.K ve Saha Görevlisi M.T ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. B
ilirkişi raporuna göre, şüpheli sayısının ilerleyen süreçlerde artabileceği belirtildi.
Bakan Yerlikaya yeniden bölgede
Heyelanla ilgili yapılan çalışmaları olay ilk gününden itibaren yakından takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'a, gece saatlerinde gelen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da eşlik ediyor. Bölgede çalışmaları yerinde inceleyen Bakan Yerlikaya ve Bayraktar, çalışmaları yakından izliyor.
Ayrıca gün içerisinde yeterli güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından basın mensuplarının bölgeyi ziyaret edeceği ve heyelan bölgesini yakından görüntüleyebileceği bildirildi.
AFAD: 2 bin 663 personel görev yapıyor
AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden sahasında, 2 bin 663 personel ile arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. AFAD'dan sosyal medya platformu üzerinden yapılan açıklamada, "İliç ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması sonucu kayıp 9 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmaları profesyonel ekiplerimizce aralıksız devam etmektedir. 210 bin metrekarelik alan, 8 sektöre ayrılarak tüm alanlar termal ve manyetik dronlar, toprak altı görüntüleme cihazları, georadar, dronlar ve fiziki arama ile havadan ve karadan sürekli taranmaktadır. Gece gündüz aralıksız devam eden çalışmalarda 2 bin 663 personel, 802 araç ve iş makinesi, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, 7 dron ile georadar ve jeoradar görev yapıyor" denildi.
Toprak kaymaları çalışmaları zorlaştırıyor
Ekiplerin çalışmaları sırasında ise heyelanın olduğu bölgede hâlâ risk oluşturan toprak kütleleri olduğu, çalışmaların bazı toprak kütlelerinin yeniden kaydığı ve kurtarma çalışmalarına katılan ekiplerin zor anlar yaşadığı öğrenildi.
Yapılan aramalarda yerleri lokal olarak belirlenen işçileri bulabilmek için çalışmalar devam ederken risk oluşturan kütlelerin zaman zaman kaydığı bildirildi. Özellikle heyelanın olduğu günün ardından yağan yağmurun da etkisiyle toprağın sıvılaştığı ve ekiplerin çamurlaşan toprakta işçileri kurtarmak için çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi.
Öte yandan toprak altında oldukları belirlenen 9 kişinin yakınları maden ocağında kendilerine tahsis edilen bir bölgede bekletilip ve kendilerine sık sık çalışmalar hakkında bilgi veriliyor.
Şirketin Türkiye'deki müdürü önce gözaltına alındı, sonra serbest bırakıldı
Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında madeni ocağını işleten şirketin "Türkiye Ülke Müdürü" C.D. yakalandı. Zanlı, işlemlerinin ardından İliç Adliyesine sevk edildi.
C.D., bilirkişi raporunun tamamlanmaması nedeniyle yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı
Toprak kayması öncesi çekilen "çatlak” fotoğrafları bilirkişi raporuna girdi!
Toprak kaymasından saatler önce madenciler tarafından çekilen liç alanındaki çatlak fotoğrafları bilirkişi raporunda delil olarak yer aldı. Fotoğraflarda, yığın liç alanında biriktirilen topraklarda derin yarıkların oluştuğu görülüyor.
Foto galeri için TIKLAYIN.
Bakan Yerlikaya'dan açıklama
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İliç'teki çalışmaların son durumunu aktardı. Yeni bir toprak riskiyle karşı karşıya olduklarını açıklayan Yerlikaya, şunları söyledi:
"Birazdan günün brifingini alacağız. CNN şahsında tüm medya arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Burada 2 bin 700 üzerinde insan gücümüz var. 800 üzerinde aracımız var. Devletimiz seferberlik ruhuyla arama kurtarma çalışması ve bakanlıkların yapması gerekenleri yapıyoruz. Zamanla yarışmamız çok dikkatli olmamız lazım. Jeoradarlar koyduk. Yeni toprak kayması riski var. Hepimizde büyük bir hırs ve azim var. En büyük amacımız bir an önce müjde vermek. Bizim için durmak yok dualar ve sabırla bizi beklemeleri lazım.
"Arama faaliyetleri durduruldu"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar bölgedeki heyelan riskinin artması nedeniyle göçük altında kalan 9 işçiyi arama faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı. Yerlikaya'nın açıklaması şöyle:
"Son 3-4 gündür söylediğimiz şekilde sahada çalışma şartları çok zorlu. Heyelan riski ile karşı karşıyayız. AFAD’daki kardeşlerimizi risk altına almadan ve emniyet koşullarından taviz vermeden çalışmaları sürdürmeye devam ettik. Dün geceden beri heyelan riski biraz daha yoğunlaştı. O yığının kaymamış bölgelerinde ciddi bir hareketlilik var. Bu risklerden dolayı şu anda sahada faaliyetleri durdurmuş durumdayız, arama faaliyetlerini. Bu çok ciddi boyutta gördüğümüz risklerden bir tanesi."
İçişleri Bakanı Yerlikaya ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, göçük altında kalan işçilerin ailelerini ziyaret etti
Yerlikaya ve Bayraktar'dan göçük altındaki işçilerin ailelerine ziyaret
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, göçük altında kalan işçilerin ailelerini ziyaret etti. Yerlikaya, X hesabından yaptığı paylaşımda konuya dair şunları söyledi:
"Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Alparslan Bayraktar ile birlikte toprak kayması altında kalan işçilerimizin ailelerine geçmiş olsun ziyaretinde bulunduk. Bu zor günleri inşallah birlikte atlatacağız. Dualarımız işçi kardeşlerimizle birlikte."
Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması
Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28'te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı.
Anagold Maden'de (İliç'te) çalışan bir işçi, T24'e aktardığı bilgilerde her vardiyada 400 işçi çalıştığını belirterek, "Gördüğünüz topraklar siyanürlü" dedi. Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.
TIKLAYIN - Erzincan'da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması: "Arka tarafta da kayma var; her vardiyada 400 işçi çalışıyor"
TIKLAYIN - İliç'te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi; vergi borçları silindi, parasını katladı
TIKLAYIN - Çöpler Madeni'ndeki "kapasite artırımı izni" Murat Kurum'un bakanlığı döneminde verilmiş!
TIKLAYIN - Yerlikaya: Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanında kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp, 9 işçimiz bu kütlenin altında kaldı
GALERİ - Çöpler Altın Madeni'nde siyanürlü toprak kaydı | "Maden patronları ve onları koruyup koruyan yargı, bugünkü felaketin faili"
TIKLAYIN - İliç faciasında 5'inci gün | Göçük altında kalan 9 işçiyi arama çalışmaları devam ediyor
|