Kültür-Sanat

İKSV, İstanbul Bienali Danışma Kurulu'nun küratörlüğe önerdiği Defne Ayas'ı reddederek Iwona Blazwick'i seçti

11 Ağustos 2023 20:54

İKSV, İstanbul Bienali Danışma Kurulu'nun küratörlüğe önerdiği Defne Ayas'ı reddederek Iwona Blazwick'i seçtiği iddialarını doğruladı.

İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Artreview’a yaptığı açıklamada, dün The Artnewpaper gazetesinde çıkan iddiaları doğruladı, İngiliz küratör Iwona Blazwick'i seçenin İstanbul Bienali Danışma Kurulu değil, İKSV’nin kendisi olduğunu açıkladı.

Ayşegül Sönmez'in yönettiği Sanatatak'ın sitesinde yayımlanan ve İKSV Genel Müdürü Görgün Taner'in açıklamasını da içeren eleştirel metne göre 2024’te gerçekleşecek İstanbul Bienali için 4 küratörden sergi önerisi istenmişti. Önerilerden biri Defne Ayas, 56. Venedik Bienali Türkiye pavyonu ve 13. Gwangju Bienali küratörüydü. Iwona Blazwick, Selen Ansen, Sarkis ve Agustin Pérez Rubio‘nun bulunduğu danışma kurulu, bu 4 bienal sergisi önerisi arasından Defne Ayas’ınkini seçmişti. 

Karar, İKSV tarafından alınmıştır

Taner, yaptığı açıklamada, “Bayan Blazwick’in atanması kararı, Danışma Kurulu’nun tavsiyelerinin İKSV tarafından kabul edilmemesi üzerine İKSV tarafından alınmıştır. Danışma Kurulu’nun bağlayıcı olmayan tavsiyelerde bulunduğu ve İKSV’nin bu tavsiyelerden bağımsız olarak hareket edebileceği unutulmamalıdır" ifadelerine yer verdi.

Sanatak, İstanbul Bienali’ni Iwona Blazwick’e kim emanet etti? Kendisi mi? başlıklı yazısıyla da bienalin danışma kurulunda yer alan Blazwick'in bienalin küratörü olması kararını eleştirmişti.

Defne Ayas

TIKLAYIN | İKSV'den Iwona Blazwick açıklaması: Nihai küratör ataması her zaman İKSV tarafından yapılır