Çevre

İkizdere’de direnen köylülerin avukatı Okumuşoğlu: Limanın ÇED’ini alırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı kandırdıkları ortada

13 Mayıs 2021 08:16

Rize’nin İkizdere İlçesinde Cengiz Holding tarafından yapımına başlanan taş ocağına karşı köylülerin direnişi sürüyor. Eylemcilerin avukatlığını yapan Yakup Okumuşoğlu, İyidere Liman projesinin ÇED raporu ile taşocaklarının raporlarını karşılaştırdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun çalışmaları iki yılda bitireceklerini de belirttiği açıklamalarına yanıt veren Avukat Okumuşoğlu, “Limanın ÇED’ini alırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı kandırdıkları ortada” dedi.

Cumhuriyet’ten Leyla Kılıç’a konuşan Avukat Okumuşoğlu, “Limanın ÇED raporunda taşocakları için alternatif aranmadığı söyleniyor ama Bakan 10 ayrı yere baktık diyor. Limanın raporunda yeni bir taşocağı değil, dolgu olarak kullanılacak taşın izinli ve ruhsatlı ocaklardan satın alma yolu temin edileceği defalarca taahhüt ediliyor. Bakan’a sorduğumuzda ‘Ona değil, bizim dediğimize bakalım’ diyor. Bakan iki yılda buradan çıkacağız diyor. Raporda Cevizlik taşocağı rezervinin ömrü yaklaşık dört, yeni başvurusu yapılan Gürdere için ise proje ömrü beş yıldır deniliyor. Üstelik 24 saat çalışarak beş yılda bitirecekleri bir taşocağı planlamasını nasıl iki yılda bitirecekler?” diye sordu.

“Mevcut iş makinelerinden daha fazlasını oraya yığması gerekir. Bu da beş yılda yapacakları işi 2 yılda milletin iflahını sökerek yapacaklar demektir” diyen Okumuşoğlu, devamında şunları kaydetti:

“Cevizlik’ten 16 milyon ton, Gürdere’den 15 milyon ton taş, toplam 43.91 hektarlık alandan sökülecek. Hesaplama yaptığımızda günde 1369 sefer yapacakları anlamına geliyor. Bölgeden iki dakikada bir kamyon geçmesi lazım. Bölgede ocak alanı içerisinde çok sayıda taşınmaz da acele kamulaştırıldı. Köyün içerisinde camiyi merkez alıyorlar. Ama taşocağına en yakın ev 230 metrede. Limanın ÇED’ini alırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı kandırdıkları ortada. Bunları yapmasaydılar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu yanlışlarda iyileştirme yapılmasını isteyerek ÇED sürecini işletmek durumundaydı.”

Bakan Karaismailoğlu ne demişti?

 Cengiz Holding’in taş ocağı açmak istediği Rize’nin İkizdere ilçesine giden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İyidere Lojistik Liman Projesi sahasına gerçekleştirdiği ziyareti sırasında, “Ülkemize ve bölgemize yapacağımız büyük yatırımlara karşı çıkanlara artık ne devletimiz ne halkımız ne gençlerimiz kulak asmıyor. İkizdere’de oynanan oyun sadece taş ocağı ve çevre hassasiyeti değil. Sıkıntıları her zaman olduğu gibi bu ülkenin kalkınmasıdır. Bu provokasyonlar, siz değerli kardeşlerimizin basiret ve feraseti ile defedilecektir” sözleriyle ağaç katliamına ve taş ocağına karşı çıkan köylüleri hedef almıştı.

“İyidere Lojistik Merkezi’mizin ihtiyacı olan deniz dolgu taş ihtiyacının karşılanacağı İkizdere Cevizlik Taşocağı ile ilgili son dönemde yalan yanlış dedikodular yayılmakta ve bir algı operasyonu düzenlenmektedir” diyen Bakan, şu bilgileri paylaşmıştı:

“İhtiyaç duyulan deniz suyuna dayanıklı taş rezervi konusunda mevcut taş ocakları da dahil tam 10 yerden numuneler alınmış, uygun taşın burada olduğu bilimsel ve tarafsız kurullar tarafından tespit edilmiştir. Cevizlik Taş Ocağı için Çevresel Etki Değerlendirme Raporu hazırlanarak Rize Valiliğince onaylanmıştır. Çevre etkileri, sürekli olarak kontrol edilecektir. Ocak sahasında açık işletme yöntemleri kontrollü şekilde uygulanacak, ocak içerisinde kesinlikle kırma-eleme tesisi kurulmayacaktır. Ocakta yapılacak faaliyetler sonucunda ortaya çıkacak sarsıntı ve gürültü değerleri, yürürlükteki kanun ve yönetmelikler sınırlarında kalacaktır.

Çalışmalar halkımızı rahatsız edecek boyutlara katiyen ulaşmayacaktır. Sarsıntı ve gürültü ölçümleri bakanlık tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarlar ve akademisyenler tarafından kontrol altında tutulacaktır.

Ocağımız Cevizlik köyüne kuşbakışı 1800 metre, Gürdere köyüne 2 bin 500 metre uzaklıktadır. Yani yerleşim alanlarına bir hayli uzak mesafede çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Faaliyet süresince ortaya çıkan atıklar özel bir alanda depolanacak ve bertaraf edilecektir.”

Cevizlik Taş Ocağı’nın 70 yıl değil, sadece 2 yıl süre ile işletileceğini açıklayan Bakan Karaismailoğlu, ayrıca “Ocaktan sadece ve sadece liman için taş çıkarılacaktır. Taş ocağı çalışmalarında 3 şiddetinde deprem etkisi oluşacağı kesinlikle yalan ve yanlıştır. Hazine'ye ait ocak çalışma sahasında tarla yoktur, kesinlikle tarlalara dokunulmayacaktır. Taş ocağı için iki ruhsat verildiği bilgisi kesinlikle yanlıştır. Sadece tek ruhsatlı bir çalışma söz konusudur” demişti.

TIKLAYIN - Bakan Karaismailoğlu: İkizdere’de oynanan oyun sadece taş ocağı ve çevre hassasiyeti değil, sıkıntıları bu ülkenin kalkınmasıdır