Gündem

İdare Amiri’nin görevi “sükûn ve düzenin korunması”

16 Ağustos 2024 16:27

T24 Ankara

AKP’li TBMM İdare Amiri Alpay Özalan’ın, TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yapan TİP Milletvekili Ahmet Şık’a saldırması, idare amirlerinin görevlerinin ne olduğu sorusunu gündeme getirdi. TBMM İçtüzüğü’ne göre, TBMM İdare Amiri’nin görevleri arasında, sükûn ve düzenin korunması, görüşmelerin açıklık ve serbestliğinin sağlanması da bulunuyor.

TBMM İçtüzüğü’ne göre, TBMM Başkanlık Divanı, bir başkan, dört başkanvekili, yedi katip üye ve üç idare amirinden oluşuyor. İdare amirleri, TBMM Başkanlığı’nın ve Başkanlık Divanı’nın da bir parçası.

Duruma göre, TBMM Başkanı, idare amirlerinin sayısının artmasına karar verebiliyor. TBMM’de şu an 6 idare amiri görev yapıyor. 6 idare amirinden üçü AKP’li. AKP’li idare amirlerinden biri de Alpay Özalan.

İçtüzükte, idare amirlerinin görevleri şöyle sıralanıyor:

“Türkiye Büyük Millet Meclisinin idarî ve malî işleri ile kolluk işlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanının talimatına uygun olarak yürütmekte Başkana yardımcı olmak; Özel törenleri idare etmek; Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçesine ilişkin tekliflerini Başkana sunmak; Genel ve özel giriş kartlarını dağıtmak; İdare amirleri sükûn ve düzenin korunması, görüşmelerin açıklık ve serbestliğinin sağlanması ve gereken hallerde emniyet kuvvetinin kullanılmasında Başkanlığın yürütme vasıtalarıdır; ortak sorumluluk içinde görev yaparlar ve yetki kullanırlar; tatil ve ara verme sırasında sıra ile Ankara’da otururlar, bu sırayı Başkan tespit eder.”


TIKLAYIN - TBMM'deki Can Atalay oturumunda AKP'li Alpay Özalan'dan saldırı | TİP'li Ahmet Şık'ı yumrukladı, DEM Partili kadın vekili yaraladı!

TIKLAYIN - Burası TBMM kürsüsü; AKP'li İdare Amiri Alpay Özalan'ın TİP'li Ahmet Şık'a yaptığı skandal saldırının görüntüleri!

TIKLAYIN - Ahmet Şık'a saldırısı ile yeniden gündeme geldi: İşte Alpay Özalan’ın karıştığı kavgalar

TIKLAYIN - Özgür Özel: Meclis’te kan akmaya başladı; Numan Kurtulmuş'un en acil bir şekilde müdahale etmesi gerekiyor!

TIKLAYIN - Meclis'te kan aktı: DEM Partili Gülistan Kılıç Koçyiğit'in kaşı açıldı!

TIKLAYIN - TBMM'de Can Atalay oturumu gergin başladı: Ahmet Şık'ın konuşmaları sırasında oturumlara üç defa ara verildi