Yaşam

İçişleri Bakanı Yerlikaya, saat vererek o illeri uyardı: Kuvvetli yağışa dikkat!

10 Temmuz 2023 11:48

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, selin vurduğu Bartın'da yaptığı açıklamada, "Giresun Trabzon, Rize ve Artvinli hemşerilerimize seslenmek istiyorum; bu gece saat 24.00’e kadar kuvvetli yağış, metrekareye 100 kilogramın üzerinde yağış alacağı tahmin ediliyor" dedi.

Sağanak yağış, yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Birçok ilde etkili olan sel; derelerin taşmasına, heyelanlar nedeniyle yolların tıkanmasına, birçok kişinin mahsur kalmasına neden oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporuna göre, şiddetli yağışlar bugün de devam edecek. 

Selin vurduğu illerden Bartın'da incelemelerde bulunarak esnafı ziyaret eden İçişleri Bakanı Yerlikaya, "137'ye yakın vatandaşımızı Bartın ilinde kurtardık. Bir can kaybımız yok, yaralanan bir vatandaşımız yok" bilgisini paylaştı. 

Esnafları ziyaret ettiklerini belirten Yerlikaya, "Dile kolay son 3 yıldan beri buna benzer aşırı yağışlardan kaynaklı sel oluyor. Ama bizim onlara yapmış olduğumuz şu devlet her zaman yanlarında. Sayın Cumhurbaşkanımız, anbean burayı takip ediyor" diye konuştu. Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Meteoroloji ve AFAD zamanında uyarılar yapıyor"

"Sadece ülkemizde değil tüm dünyada  bilinen bir gerçek var; iklim değişikliği. hükümetimiz çevre ve şehircilik bakanlığımızın ismini bile değiştirdi. Şunu söylemek istiyorum aziz vatandaşlarımıza bu iklim değişikliği bizim elimizde olan bir şey değil. İklim değişikliğine olumsuz tesir eden davranışlarımızı hep beraber bilimin ışığında gözden geçiyoruz ama gerçekten Meteoroloji Genel Müdürlüğü, AFAD'la birlikte son derece bilimsel çalışıyor ve zamanında uyarılar yapıyor. Bu uyarılar kuvvetle tutuyor. Vatandaşlarımızdan şunu istirham ediyorum, turuncu ve sarı kodun ne anlama geldiğini artık biliyoruz. Yola çıkacak olanlar yol güzergâhıyla ilgili riskleri değerlendirmeleri, ev ve iş yerleriyle ilgili geçmiş tecrübeler ışığında, esnafımız sanayicimiz ve hane sahiplerimiz onlar da bu uyarılar ışığında lütfen tedbirler olsun." 

"Sistem, Doğu Karadeniz'e doğru ilerliyor"

Yerlikaya, "Batı Karadeniz'de yani içinde bulunduğumuz şehirde artık kuvvetli yağış etkisini kaybetti. Meteoroloji, saat 10.00 itibarıyla bize bu uyarıyı verdi. Orta Karadeniz'de de öğleden sonra saat 15.00'ten itibaren etkisini yitiriyor ama buradan Trabzon, Giresun ve Artvinli hemşerilerimize seslenmek istiyorum; bu gece saat 24.00’e kadar kuvvetli yağış, metrekareye 100 kilogramın üzerinde yağış alacağı tahmin ediliyor. Sistem, Doğu Karadeniz'e doğru gidiyor. Biz valilerimizi, yetkililerimizi uyardık, hazırlıklarımızı yaptık ama her vatandaşımız kendi tedbirlerini kendisi almalı" diyerek uyardı.

TIKLAYIN - Karadeniz bölgesi için sağanak uyarısı sürüyor: Ankara-İstanbul TEM otoyolu tamamen trafiğe kapandı