Gündem

Karadeniz bölgesi için sağanak uyarısı sürüyor: Ankara-İstanbul TEM otoyolu tamamen trafiğe kapandı

10 Temmuz 2023 06:14

Sağanak yağış, yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Birçok ilde etkili olan sel; derelerin taşmasına, heyelanlar nedeniyle yolların tıkanmasına, birçok kişinin mahsur kalmasına neden oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporuna göre şiddetli yağışlar bugün de devam edecek. MGM tarafından Düzce'den Artvin'e tüm Karadeniz için turuncu kodlu uyarı yapıldı.

TEM Otoyolu'nda meydana gelen heyelan nedeniyle kapatılan Ankara-İstanbul yolu Kahramankazan gişelerinde, Ankara Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerince önlem alındı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, otoyolun bugün (pazartesi) akşam saatlerine kadar kapalı kalabileceğini duyurdu.

Bakan Uraloğlu: Ordu'da 351 iş yeri, 32 konut ve 35 araç selden etkilendi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ordu'da toplamda 351 iş yeri, 32 konut ve 35 aracın selden etkilendiğini belirterek, "Özellikle merkezde bazı dere yataklarının üzerinin kapatıldığı ve buralardaki akışın sağlıklı olmadığı ve geri basarak şehri su altında bıraktığını görmüş olduk" dedi.

Ordu'nun Fatsa, Altınordu, Perşembe ve Gülyalı ilçelerinde sağanak etkili oldu; birçok ev ve iş yerini su bastı, kent merkezinden geçen derelerin debisi yükseldi. Karadeniz Sahil Yolu da ulaşıma kapatıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bugün Ordu'ya gelip, ilgili kurumlar ile toplantı yaptı. Ordu Milletvekili Mahmut Özer, Vali Tuncel Sonel ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler'in de yer aldığı toplantının ardından açıklama yapan Bakan Uraloğlu, yağışların devam edebileceğini, gerekli tedbirlerin alındığını söyleyerek, "Yağışlar hafifleyene kadar tüm ekiplerimiz sahada olmaya devam edecek" dedi.

"Hasar tespit çalışmaları yapıldı"

184 makine ve 296 ekibin sahada çalışmalara devam ettiğini belirten Uraloğlu, "Ülkemizde 8-9 Temmuz'da başlayıp, halen devam eden ve yer yer bazı illerimizde yağan yağmur, Ordu ilimizde Altınordu, Fatsa, Perşembe ve Gülyalı ilçelerini etkiledi ve onun sonucunda oluşmuş su baskınlarıyla karşılaşıldı. Bu süreçte Batı Karadeniz'de Zonguldak'tan başlayarak Sarp sınırına kadar, yer yer de iç kesimleri etkileyen, Bolu'yu, Düzce'yi etkileyen hatta Erzincan'ı etkileyen yağmurlar söz konusu. Mevsim normallerinin üzerinde yağmurlar var. 24 saatte 200 kilograma kadar çıkan yağışlar etkili olmuş. Ordu ilimizde etkili olan yağmurlar sonucunda, daha çok Altınordu ilçemizde ve diğer ilçelerimizde olmak üzere toplam 351 iş yerimiz sudan etkilendi. 32 konut ve 35 aracımız etkilendi. Bununla ilgili gerekli tedbirler hem öncesinde hem de su taşkını sırasında ilgili kurumlarımız tarafından alındı. Esasında bu sabah itibarıyla hasar tespit çalışmalarına da başlandı. Şu an sahada Karayolları'mızın, DSİ'mizin, belediyelerimizin, AFAD'ın ekip ve ekipmanları sahada. 184 makine, 296 ekip hala çalışmaya devam ediyor" diye konuştu.

"Radikal önlemler almamız gerekiyor"

Sel ve su baskınları sonrasında vatandaşların yanında olacaklarını belirten Uraloğlu, "Bütün süreç bittikten sonra gerek oluşmuş olan zararların giderilmesi noktasında gereğini yapacağız gerekse de bunların tekerrür etmemesi noktasında neler yapmamız gerektiğini masaya yatıracağız. Benzer yağışlarda, benzer durumlarda daha az ya da hiç etkilenmemesi noktasında gereklerini yapacağız. Özellikle merkezde bazı dere yataklarının üzerinin kapatıldığı ve buralardaki akışın sağlıklı olmadığı ve geri basarak şehri su altında bıraktığını görmüş olduk. Bunlarla ilgili de gerek belediyemiz gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız gerek DSİ ve Tarım ve Orman Bakanlığımız gerekli çalışmaları yaparak, bunların önlemlerini almış olacağız. Burada herhangi bir can kaybı söz konusu değil; sadece Samsun'da bir can kaybımız oldu. Bunun haricinde sadece maddi hasar söz konusu. Onunla ilgili de gereğini yapacağız. Allah beterinden saklasın. Bütün ülkemize geçmiş olsun" dedi. (DHA)

Bakanlık sel bölgesine 538 iş makinesi ve ekipman ile 1363 personel görevlendirdi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bünyesindeki 538 iş makinesi ve ekipman ile 1363 personelin sel bölgesinde görevlendirildiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, sel ve taşkınlardan etkilenen illerde Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı DSİ Genel Müdürlüğü ve OGM'nin ekipman ve personeli ile çalışma yaptığı belirtildi. DSİ'nin 'Yeşil Karıncalar' diye adlandırılan iş makinelerinin taşkın yerlerinde etkin şekilde görev aldığı anlatılarak, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan yer yer 100 kilogram ve üzeri yağışın düşeceği uyarıları çerçevesinde ilgili DSİ ve Orman Bölge Müdürlükleri hazırlıklarını yaparak makine, ekipman ve personeliyle sahaya intikal etti. Ayrıca taşkın öncesi dere yataklarındaki geçiş noktalarında yapılan makineli çalışmaların ve önceki yıllarda inşa edilen taşkın koruma tesislerinin de önemli oranda fayda sağladığı görüldü. AFAD'ın koordinasyonunda DSİ'nin 364 iş makinesi, ekipman ve 675 personeli, OGM'nin 174 iş makinesi, ekipman ve 688 personeli olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı toplam 538 iş makinesi, ekipman ve 1363 personel ile sahada çalışmalarını sürdürüyor" denildi.

Bolu: TEM Otoyolu'nda heyelan sebebiyle Ankara-İstanbul yönü trafiğe kapandı

Bolu'da sağanaklar sebebiyle D-100 karayolunun Paşaköy mevkisinde derenin taşması nedeniyle yol suyla kaplandı. D-100 karayolunun İstanbul yönünde göle dönen yol nedeniyle ulaşım durma noktasına geldi. Yolda uzun araç kuyrukları oluştu. İl Özel İdare, karayolları, belediye ve DSİ ekipleri su seviyeleri yükselen derelerde ise taşkınlık yaşanmaması için iş makineleriyle çalışma yaptı.

Bolu, Çakmaklar Mahallesi'nde derelerin taşmasının ardından bir apartmanın istinat duvarı çöktü. Mahallede vatandaşlar evlerine su girmemesi için kendi imkanlarıyla tedbir almaya çalıştı. Bolu Valiliği, su taşkınlarına karşı vatandaşların dere kenarlarından uzak durmaları, araçlarını yüksek yerlere park etmelerini ve hayvanlarını güvenli alanlara almaları uyarısında bulundu.

Bakan’dan açıklama: Alternatif güzergâhlar

Bakan Uraloğlu, Habertürk televizyonuna yaptığı açıklamada, yollarda kalan araçların, eski yol olarak bilinen Bolu dağı üzerinden geçirilmeye çalışıldığını aktardı. Bakan, Ankara - İstanbul arasında, kara yoluyla gidecek araçların Ankara  - Eskişehir - Bilecik - Sakarya istikametini kullanmalarını tavsiye etti.

Öte yandan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Bolu Dağı Tünel Kontrol Merkezinde, kapanan Ankara- İstanbul güzergahında yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra açıklamalarda bulundu. Yurt genelinde 30 ili etkileyen yağmur sonrası oluşan su baskınlarında kapanan 14 yolun açıldığını, 7 güzergahta da yol açma çalışmalarının sürdüğünü belirten Bakan Uraloğlu, "Ankara- İstanbul Otoyolu ile birlikte 7 güzergahta da yol açma çalışmalarına devam ediyoruz. Ankara'dan İstanbul'a gidecek olan yol kullanıcılarımızın da ikinci bir duyuruya kadar Ankara- Eskişehir- Bilecik- Sakarya istikametini kullanmaları gerekiyor" dedi.

TIKLAYIN - Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan uyarı: Bolu Tüneli trafiğe kapatıldı

"Zorunlu olmadıkça yola çıkmayın!"

Bakan Uraloğlu, vatandaşlara gerekmedikçe yola çıkmamaları uyarısında da bulunarak, "Vatandaşlarımızdan gerekmedikçe yola çıkmamalarını eğer çıkacaklarsa da yollarımızda çalışmalarda bulunan tüm ekiplerimizden gelen talimatlara uysunlar. Yollarımızda bulunan değişken mesaj ve trafik işaretlerimizde paylaşılan bilgilere de riayet etsinler. Meteorolojiden aldığımız bilgilere göre mevsim normalleri üzerindeki sağanak yağışların yarın da etkisini sürdüreceği öngörülüyor. Bu nedenle özellikle Bartın, Zonguldak, Karabük, Trabzon, Rize, Artvin, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Sakarya, Kastamonu, Bolu ve çevre illerimizde yola çıkacak vatandaşlarımızın dikkatli olmalarını, çok elzem olmadığı müddetçe yola çıkmamalarını tavsiye ediyoruz." açıklamasında bulundu. 

Zonguldak: Devlet hastanelerini ve elektrik trafolarını su bastı, tren seferleri aksadı

Zonguldak da sağanaktan etkilenen iller arasında. Yoğun yağış nedeniyle Karabük-Zonguldak ve Gökçebey-Zonguldak arasında bölgesel tren seferleri aksadı. Zonguldak-Bartın kara yolunun Çaycuma ilçesi geçişinde yaşanan sel nedeniyle ulaşım kontrollü sağlanıyor.

Zonguldak'ta Gökçebey ve Devrek devlet hastanelerinde su baskını meydana geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Zonguldak Gökçebey ve Devrek devlet hastanelerinde meydana gelen su baskını sonrası acil servislerin geçici olarak kullanım dışı kaldığını ve 37 ambulans, 1 pajero ambulans, 2 UMKE timi, 1 acil müdahale aracı ile 123 sağlık personelinin görevlendirildiğini bildirdi. Devrek ve Gökçebey ilçe devlet hastanelerinde geçici acil müdahale üniteleri kuruldu.

Zonguldak'ta sağanak nedeniyle bazı ilçelere geçici olarak enerji verilemedi. Zonguldak Valiliği, trafo merkezlerinin su altında kalması nedeniyle Çaycuma, Gökçebey, Devrek ve Karadeniz Ereğli'nin bir kısmına geçici olarak enerji verilemediğini bildirdi. Valilikten yapılan açıklamada, aşırı yağışlar nedeniyle baraj kapaklarının açılacağı şeklinde sosyal mecralarda yapılan paylaşımların asılsız olduğu belirtildi.

Zonguldak

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, kentte yaşanan sağanağa ilişkin, "İlçe merkezlerimizde, beldelerimizde selden kaynaklanan sıkıntılarımız var, ancak sevindirici tarafı şükür şu ana kadar herhangi bir can kaybımız yok” dedi.

Tutulmaz, su baskınına neden olan sağanağın ardından Devrek ilçesindeki Karşıyaka Mahallesi'nde incelemelerde bulundu.

Zonguldak

Bartın

Bartın kent merkezinden geçen Bartın Irmağı'nda su seviyesi yükselmeye devam ediyor. Kozcağız beldesinden ve Ulus ilçesi ile Arıt bölgelerinden gelen sel suları, kemerköprü meydanında yaklaşık 15 metre yükseldi. Bir çok işyeri, sel suları nedeniyle sular altında kaldı. Ekipler bölgede güvenlik çemberi oluşturarak, araçların ve yayaların geçişine kapattı.

Denize girmek yasaklandı 

Selin vurduğu Bartın'da, İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi'nin aldığı kararla 3 gün süre ile denize girilmesi yasaklandı. Bartın Valiliği'nden yapılan açıklamada, "İl merkezi ve ilçelerde yoğun yağışın sebep olduğu sel nedeniyle deniz suyu kalitesi olumsuz yönde etkilenebileceğinden halk sağlığının korunması, bulaşıcı hastalıkların ve salgınların önlenmesi amacıyla ilimiz plajlarında tedbiren 3 gün süreyle denize girilmemesine karar verilmiştir" denildi. (DHA)

Bartın kent merkezi

Rize'de heyelan; dev kaya köy yoluna düştü

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde etkili olan sağanak günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Sabah saatlerinde kent genelinde etkili olan sağanak, Çayeli ilçesine bağlı Gürpınar köyünde heyelana neden oldu. Yamaçtan kopan toprak ve büyük kaya kütlesi yola düşerek, köy yolunu ulaşıma kapattı.

İhbar üzerine bölgeye jandarma ve Rize İl Özel İdaresi ekipleri sevk edildi. Jandarma ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı köy yolunda iş makinesi ile temizlik çalışması başlatıldı. İl Özel İdaresi'ne bağlı ekipler, dev kayayı iş makinası ile kaldırıp yolu yeniden ulaşıma açtı.

Sakarya

Sakarya'nın Karasu ilçesine bağlı Darıçayırı Mahallesi'nin içinden geçen dere taşarak mahalle merkezini sular altında bıraktı. Mahalledeki iş yerleri ve evleri su bastı. Mahsur kalan vatandaşlar, traktör ve iş makineleri yardımı ile güvenli yerlere taşındı. Bölgede ekiplerin çalışmaları sürüyor.

Kastamonu: Dere taştı, evleri su bastı, kara yolu ulaşıma kapandı

Kastamonu'nun Cide ilçesinde şiddetli yağış nedeniyle bazı evlerin giriş katlarını su bastı.

Kentte dünden bu yana devam eden ve etkisini giderek artıran sağanak nedeniyle Memiş Mahallesi'nden geçen Memiş Deresi ile Kumluca Mahallesi'nden geçen Irmak Deresi taştı.

İki mahallede giriş ve bodrum katlarında bulunan çok sayıda ev ve iş yerini su bastı. Su birikintileri nedeniyle yollarda araçlar su altında kaldı.

Cide-Bartın kara yolu da su taşkını nedeniyle ulaşıma kapandı. Sel suyunun denize sürüklediği bir manda ise telef oldu.

Cide Belediyesi ve AFAD ekipleri tarafından evlere dolan su tahliye edilmeye çalışıyor.

Bolu Dağı Tüneli'nde kayan toprağı kaldırma çalışmaları başladı

Bolu Dağı Tüneli çıkışında dün şiddetli yağmurun ardından meydana gelen heyelan sonrası kapanan Anadolu Otoyolu'nun İstanbul yönünde, Karayolları ekipleri iş makineleriyle yola inen toprağı temizlemek için çalışma başlattı.

Anadolu Otoyolu’nun Bolu Dağı Tüneli mevkinde etkili olan şiddetli yağmur, dün heyelana neden oldu. Bolu Dağı Tüneli çıkışında, ormandan kayan toprak yola indi. Akşam saatlerinde yaşanan heyelanın ardından Anadolu Otoyolu'nun İstanbul yönü ulaşıma kapatıldı.

Karayolları ekipleri sabah saatlerinden itibaren heyelanın yaşandığı bölgede yolu açmak için çalışmalara başladı. Ekipler tarafından yola inen toprak ve suyun temizlenmesi için iş makineleriyle başlatılan çalışma sürüyor. Anadolu Otoyolu'nun İstanbul istikametine giden araçlar, Abant gişelerinden D-100 kara yoluna yönlendiriliyor.

Bartın'da sel suyu çekiliyor; bölge havadan görüntülendi

Bartın'da sağanak nedeniyle Bartın Irmağı'ndan taşan su, sabah saatlerinde itibaren çekilmeye başladı. Bölgedeki son durum, havadan görüntülendi. 

Kentte dün sabah başlayıp, etkili olan sağanak nedeniyle Bartın Irmağı, gece saatlerinde 20 metre genişledi. Kent merkezinden geçip, Karadeniz'e dökülen ırmağın Kozcağız ve Ulus çaylarının kolları da taştı. Birçok ev ve iş yerinin alt katlarını su bastı. Yalı bölgesi olarak bilinen bölgede, sabah saatlerinden itibaren sel suları çekilmeye başladı. Belediye ve Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, bölgede çalışma başlattı. Bölge, havadan da görüntülendi. 

Meteoroloji'den 13 il için turuncu kodlu uyarı!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporuna göre; “ülkenin kuzey ve iç kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Marmara'nın doğusu, Doğu Akdeniz'in iç kesimleri, (Eskişehir hariç) İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzey ve batısının sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Karadeniz bölge geneli ile Kayseri ve Niğde ile Sakarya'nın kuzeydoğu, Yozgat'ın doğu, Sivas'ın kuzey ve batı çevrelerinde kuvvetli, Batı Karadeniz geneli ve Ordu, Giresun, Rize, Artvin çevrelerinde çok kuvvetli, yer yer şiddetli olması bekleniyor.”