Dünya

Hamas: İsrail, bir yıldır Gazze'de aç ve susuz bırakmayı silah olarak kullanıyor

10 Kasım 2024 22:55

T24 Dış Haberler

Hamas, "İsrail'in, generallerinin planının uygulanması kapsamında, bir yılı aşkın süredir uyguladığı soykırımda, yiyecek, su ve ilacın girişine izin vermeyerek, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere karşı açlık ve susuzluğu silah olarak kullandığını" duyurdu.

Hamas Hareketi Siyasi Büro Üyesi Usame el-Hamdan, yaptığı açıklamada, "İşgalci İsrail, Gazze Şeridi'ndeki halkımızı yiyecek, su, ilaç ve tedaviden mahrum bırakarak aç ve susuz bırakmayı silah olarak kullanmaya devam ediyor" dedi.

İsrail'in, 38 gündür kuşatma altında tuttuğu Gazze'nin kuzeyine 50 günden uzun süredir herhangi bir insani yardımın girişine izin vermediğine dikkati çeken Hamdan, kıtlığın bölge halkını ve çocukları açlıktan öldüreceği uyarısında bulundu.

"Yalnızca savaş suçluları, vicdansız ve insanlık dışı kişiler böyle barbarca bir yönteme başvurur"

Hamdan, "İşgalci İsrail'in bir yıldan uzun süredir halkımıza karşı kullandığı aç bırakma silahı, generallerinin planının uygulanmasındaki vahşet araçlarından biridir" diye konuştu.

"Yalnızca savaş suçluları, vicdansız ve insanlık dışı kişilerin böyle barbarca bir yönteme" tevessül ettiğini belirten Hamdan, "Bu durum, Siyonist İsrail'in gerçek yüzünü birçok kez dünyaya ispat etmiştir" ifadesini kullandı.

Usame el-Hamdan, İsrail'in bölgedeki hastane ve sağlık merkezlerini hizmet dışı bıraktığını hatırlatarak, kış mevsiminin gelmesiyle bölge halkının yaşadığı insanlık felaketinin katlanacağını söyledi.

Gazze'nin kuzeyinde temel yaşam gereksinimlerinin bulunmadığı ve sokaklarda, İsrail saldırılarıyla yıkılan binaların enkazında yaralıların bulunduğuna işaret eden Hamdan, İsrail ordusunun sağlık ve sivil savunma ekiplerinin yaralılara ulaşmasına engel olduğuna vurgu yaptı.

"Siyonist İsrail 401 gündür Gazze'de iki milyondan fazla Filistinliye soykırım uyguluyor"

Hamdan, "401. günde, Siyonist işgalci İsrail'in, Gazze'deki iki milyondan fazla Filistinliye karşı soykırım, etnik temizlik suçları, korkunç katliamları, aç ve susuz bırakması sürüyor" sözlerini sarf etti.

İsrail'in Gazze'de son 24 saatte 3 katliam yaptığını anımsatan Hamdan, Gazze kenti ve Cibaliya'da iki evi hedef alan İsrail saldırısında 51'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 164 kişinin de yaralandığını aktardı.

Usame el-Hamdan, İsrail'in Gazze'de cinayet, alıkoyma, işkence, taciz ve göçe zorlama gibi suçlar işlediğinin altını çizerek, Filistin halkının, modern tarihin benzerini görmediği bir savaşa maruz kaldığını ifade etti.

İsrail'in, ABD ve bazı Batı ülkelerinin askeri ve siyasi desteğiyle Gazze'de suçlarını işlediğini vurgulayan Hamdan, uluslararası toplum ile Arap ve İslam kuruluşlarının etkisiz kaldığını kaydetti.

Hamdan, İsrail'in uluslararası hukuku, insani normları ihlal ettiğini, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı kararlarına uymadığını hatırlatarak, İsrail'in tutumu sebebiyle uluslararası toplumun, kurulduğu değerlere bağlılığı konusunda ciddi bir sınavdan geçtiğini aktardı.

Usame el-Hamdan, Türkiye'nin öncülüğünde 52 ülke ile 2 uluslararası ve bölgesel kuruluşun, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nden (BMGK), İsrail'e silah ve mühimmat sevkiyatının durdurulması için tedbir isteminde bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Girişim, İsrail'e silah ve mühimmat satışının durdurularak, İsrail'in Gazze başta olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında gerçekleştirmekte olduğu uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukuku dahil uluslararası hukuk ihlallerinin önüne geçmeyi amaçlıyor.

Hamdan, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yarın düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)-Arap Birliği Olağanüstü Ortak Zirvesi'ne katılan ülkelere, İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarını durdurmak adına baskı yapmak için "ciddi ve cesur" kararlar alma çağrısı yaptı.

Hamas yetkilisi, kış mevsiminin yaklaştığının altını çizerek, zirveye katılan ülkelere, insani şartların felaket seviyesini aştığı Gazze'ye yardım sağlamak için harekete geçme çağrısında bulundu.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bin 210'u çocuk, 11 bin 742’si kadın olmak üzere 43 bin 603 Filistinli öldü, 102 bin 929 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlileri göçe zorlama planı

Cibaliya Mülteci Kampı başta olmak üzere Gazze'nin kuzeyine 5 Ekim'de yoğun hava saldırıları düzenleyen İsrail ordusu, 6 Ekim'de söz konusu bölgelere kara saldırısı başlattı.

Bu adımın, daha önce İsrail basınına yansıyan ve "Generaller Planı" olarak bilinen, İsrailliler için yerleşim yeri hazırlığı yapmak amacıyla Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyinden tahliye edilmesi adına atıldığı düşünülüyor.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, 7 Ekim'de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun, Cibaliya ve Beyt Lahiya'daki Filistinlilere uyarıda bulunarak boşaltılması istenilen bölgelerin haritasını paylaşmıştı.

Filistinlilere Gazze'nin güneyindeki Mevasi bölgesine gitme çağrısı yapan Adraee'nin paylaştığı haritanın, İsrail ordusunda eski Operasyonlar Bölümü Başkanı General Giora Eiland'ın girişimiyle hazırlanıp hükümete sunulan Filistinlilerin zorla göç ettirilmesine ilişkin "Generaller Planı"na benzerliği dikkati çekmişti.

"Generaller Planı" adını taşıyan bu plan, Filistinlileri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinden tehcir etmeyi, ardından bölgenin kuşatılarak gıda, yakıt ve temiz su girişine izin verilmemesini öngörüyor. (AA)


Orta Doğu kaynıyor, bölgesel savaş riski artıyor; neler yaşandı?

Orta Doğu'da bölgesel savaş endişelerini artıran gerilimli ve çatışmalı bir süreç yaşanıyor. İsrail'in Hizbullah'ın binlerce iletişim cihazını patlatmasıyla başlayan süreç, İsrail'in Lübnan'ın güneyine başlattığı kara harekâtı ve İran'ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldürülmesinin ardından balistik füzelerle yaptığı misilleme saldırısıyla giderek ısınıyor. İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de sürdürdüğü savaşın hedefleri arasına Lübnan'ın güneyi, İsrail'in kuzeyinde "yerlerinden edilmiş" vatandaşlarının bölgeye geri dönmesini de ekledi ve Hizbullah'tan Litani Nehri'nin gerisine çekilmesini istiyor. 

ABD'nin gerilimi tırmandırmama uyarıları, Katar ve Mısır ile birlikte yürüttüğü ateşkes çabalarının ortasında Lübnan'da Hizbullah'a yönelik art arda iki büyük saldırı düzenlemişti. İsrail, Hizbullah'a ait binlerce iletişim cihazını iki gün üst üste eş zamanlı saldırılarla patlattı. 

TIKLAYIN | Lübnan'da Hizbullah militanlarının çağrı cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı; 8 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 800 kişi yaralandı

TIKLAYIN | Lübnan'da çağrı cihazlarının ardından telsizler de patlatıldı: En az 20 ölü, 450 yaralı; İsrail Savunma Bakanı'ndan "savaşta yeni aşama" açıklaması

TIKLAYIN | Patlamaları ne tetikledi: Hizbullah'ın, İsrail takibinden sıyrılmak için kullandığı çağrı cihazları binlerce insanı nasıl yaraladı?

FÜSUN SARP NEBİL YAZDI | Lübnan'da Hizbullah'ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Hizbullah'ın kalesine büyük saldırılar; Hasan Nasrallah öldürüldü

Gerilimi iyice tırmandıran olay Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın, Hizbullah'ın kontrolündeki Dahiye'de hava saldırısıyla öldürülmesi oldu. Önce İsrail ordusu, 21 Eylül'de "hedefli bir saldırı" gerçekleştirerek Beyrut'un Dahiye bölgesinde bir apartmana hava saldırısı düzenledi. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, saldırıda, Operasyonlar Komutanı İbrahim Akil ile birlikte Rıdvan biriminin üst düzey komutanları ve komuta zincirlerinin öldürüldüğünü açıkladı. Hizbullah da yaptığı açıklamayla, üst düzey komutanı Akil’in öldüğünü doğruladı.

TIKLAYIN | İsrail'in Lübnan’daki “hedefli” hava saldırısında ölü sayısı 14'e çıktı, çoğu kadın ve çocuk | Hizbullah, üst düzey komutanı Akil’in öldüğünü doğruladı

Ardından 27 Eylül'de yine aynı bölgedeki 6 apartmana yapılan hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah öldürüldü. Saldırı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'ndaki konuşmasının hemen ardından gerçekleştirildi ve Netanyahu'nun BM binasında saldırı emrini verirken çekilmiş bir fotoğrafı yayımlandı. Saldırıda her biri birer ton olmak üzere yaklaşık 85 sığınak delici bombanın kullanıldığı bildirildi. 

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah

TIKLAYIN | Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Beyrut'taki İsrail saldırısında öldürüldü

TIKLAYIN | İsrail Başbakanı Netanyahu'nun BM konuşmasının tam metni: Suudi Arabistan ile normalleşme vurgusu yaptı, BM'ye "antisemitik safra bataklığı" dedi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Önümüzdeki günlerde tüm tarafların yapacağı tercihler bu bölgenin hangi yolda ilerleyeceğini belirleyecek" açıklamasında bulundu. 

Netanyahu, saldırı emrini BM binasından verdi

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 30 Eylül'de Hizbullah’a karşı savaşın bir sonraki aşamasının çok yakında başlayacağını duyurdu. Gallant, "Kuzey sınırındaki 188. Tugay savaşçılarıyla birlikte kuvvetler, Hizbullah'ı kuvvetle vurmaya hazır. Amacımız belli; kuzeyde yaşayanları evlerine döndürmek için elimizden gelen tüm imkanları kullanacağız" dedi. 

TIKLAYIN | İsrail Savunma Bakanı Gallant: Hizbullah’a karşı savaşın yeni aşaması çok yakında başlayacak

İsrail'den Lübnan'ın güneyine kara harekâtı

İsrail ordusu, 30 Eylül'de Lübnan'a kara harekâtının başladığı resmi açıklamayla duyuruldu. "Sınırlı, bölgesel ve hedefli" diye olduğu belirtilen harekâtın isminin "Kuzey Okları" olduğu açıklandı.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari de yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun kara saldırılarına başladığını belirtti.

TIKLAYIN | İsrail ordusu kara harekâtı başlattı, Güney Lübnan'a yoğun topçu ateşi açıldı, Lübnan ordusu sınırdan 5 kilometre çekildi!

İran'dan misilleme saldırısı

İran, İsrail'in Hizbullah'a karşı yürüttüğü operasyona misilleme olarak İsrail'e bir balistik füze saldırısı başlattı. İsrail ordu radyosu, İran'dan İsrail'e yaklaşık 200 füze fırlatıldığını bildirdi. İran Devrim Muhafızları, saldırının Hamas Siyasi Büro lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah  ve Nasrallah'ın da öldürüldüğü saldırıda öldürülen Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü bünyesinde görev yapan Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan'ın öldürülmesine misilleme olduğunu açıkladı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, saldırının “sonuçları olacağını” söyledi. Hagari tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun İran saldırısına karşı "savunma ve misilleme yapmaya tamamen hazır" olduğu belirtilerek, bunun "zamanında" yapılacağı vurgulandı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahuda İran'ın füze saldırısıyla "hata yaptığını ve bunun bedelini ödeyeceğini" savundu. İran ise İsrail'e yönelik füze saldırısının "BM Şartı'nın 51. maddesine göre meşru müdafaa hakkı uyarınca" gerçekleştirildiğini belirtti.

TIKLAYIN | İran'dan İsrail'e misilleme saldırısı: Yaklaşık 200 füze fırlatıldı; ABD'den İsrail savunmasına destek, Netanyahu'dan "Bedel ödeyecek" açıklaması

TIKLAYIN | Dünya basını, İran'ın İsrail'e misilleme saldırısını nasıl gördü?