Spor

Halil Umut Meler'e yumruk atan Faruk Koca: Ömür boyu futboldan men cezası kararı, TFF'nin ve kurullarının ayıbı

"Son 10 haftada takımın düşeceğini ön gördüm, endişelerimi söyledim. Müdahale etmediğime pişmanım"

07 Haziran 2024 15:13

MKE Ankaragücü Kulübünün eski başkanı Faruk Koca, hakem Halil Umut Meler'e yumruk atmasının ardından aldığı ömür boyu men cezası için "Konunun Anayasa Mahkemesi, çözülmezse de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğini aktaran Koca, "Ömür boyu futboldan men cezası kararı TFF'nin ve kurullarının ayıbı. Evrensel insan haklarına göre sivil toplum kuruluşları dahil ömür boyu men kararı verilmez, böyle saçmalık olamaz" dedi.

Faruk Koca, MKE Ankaragücü'nün Trendyol Süper Lig'den düşmesine giden yoldaki hataları ve yaklaşan kongre sürecine ilişkin düşüncülerini AA muhabirine anlattı.

MKE Ankaragücü için çok talihsiz bir sezon olduğunu, Aralık 2023'te de kendisinin "olmaması gereken bir olay" yaşadığını dile getireren Faruk Koca, "Talihsiz bu olayın ardından istifa ettim ve hukuken benim başkanlığım bitti. Yönetimimdeki arkadaşlar, yeni bir başkan seçti ve yola devam etti." ifadelerini kullandı.

Hukuken işin içinde olmayınca insanın birçok şeye müdahale etme hakkının da ortadan kalktığını aktaran Koca, "Sadece fikriniz alındığı zaman bir şeyler söyleyebiliyorsunuz. Son 10 haftada takımın düşeceğini ön gördüm, endişelerimi söyledim. Müdahale etmediğime pişmanım. Ben bugüne kadar hiçbir hocanın işine karışmadım, başkana da karışmadım. Benim fikrimi sordukları zaman gerekli şeyleri söyleyerek uyardım ama uyarmakla olmuyor. Gerekli kararlar alınsaydı takım düşmeyebilirdi. En büyük endişem buydu. 2025'te yeni stadımıza Avrupa kupalarına katılarak gitmek hayalimdi ama olmadı." dedi.

"Hoca değişikliği olmalıydı"

Faruk Koca, sezonun 29. haftadaki Samsunspor yenilgisinden ardından teknik direktör Emre Belözoğlu ile yolların ayrılması gerektiğini yönetime ilettiğini dile getirdi.

Ara transfere ısrarla karşı çıktığını vurgulayan eski Ankaragücü başkanı, küme düşmeye giden yolun buradan başladığını belirterek, "Ben tribünlere oynamam, hepimiz suçluyuz. Herkes hata yaptı ama herkes o hatayı üstlenmedi. Bir yerlere yüklenmeye çalışıldı. Benim en büyük hatam ise hiç müdahale etmememdi. Ara transfere itiraz ettim. Hocanın Kayserispor maçından sonraki istifasının doğru olmadığını söyledim ama Samsunspor maçından sonra hoca değişikliğinin mecburi olduğunu dile getirdim. Ne olursa olsun arkadaşlarla görüşüp bu transferlerin yapılmamasını sağlamalıydım." diye konuştu.

Sarı lacivertli takımda içindeki hoca-futbolcu problemlerini gördüğünü de dile getiren Faruk Koca, "Birilerini suçlamak isteyenler oyuncuların maaş durumunu konuşur. Bu takımın oyuncularının para problemi olmaz. Ocak ayından itibaren kulübün idari ve futbol takımına, tavsiyelerim oldu ama direkt dahilim olmadı." dedi.

"2 milyon dolar borç alıp futbolculara verdim"

Faruk Koca, en kritik dönemde devreye girdiğini ve 37. haftadaki Pendikspor maçından önce "şahsi borç" aldığı 2 milyon doları futbolculara verdiğini aktardı.

Trabzonspor maçından önce de futbolcularla yemeklerde bir araya geldiğini söyleyen Koca, şöyle devam etti:

"Orada da talihsiz olaylar oldu. Oyuncularla teknik heyetin arası gerilmişti. Yine de bunun üzerinden gelebileceğimizi düşünmüştüm. Pendikspor maçından önce arkadaşımdan 2 milyon dolar şahsi borç alarak, futbolcuların maaşlarını ödedim. İsmail Mert Fırat, Yusuf Tanık ekonomik olarak ellerinden geleni yaptı. Yönetimin aldığı kararlarda hiçbir dahlim olmamasına rağmen en az onlar kadar maddi katkı yaptım. Futbolda uyum önemlidir. Ankaragücü yılbaşından itibaren maalesef uyumlu çalışmayı kaybetti."

"Süper Lig'e çıkarmak mevcut yönetime düşer"

Faruk Koca, seçimde aday olmaları durumunda mevcut yönetimdeki arkadaşlarını destekleyeceğinin altını çizdi.

Süreçte yola çıktığı arkadaşlarını yalnız bırakamayacağını anlatan Koca, "Mevcut yönetimdeki arkadaşlardan biri aday olmak isterse ahlaken bu arkadaşlara yardımcı olurum. Onlara da 'Bu takımı başta siz olmak üzere hepimiz düşürdük, takımı tekrar Süper Lig'e çıkarmak da size düşer' dedim. İsmail Mert Fırat, hizmet etmeyi seven, elinden geleni yapan bir arkadaş. En büyük acıyı da şu anda o çekiyor. Onların yönettiği kulüp düştü. Aday olurlarsa maddi manevi elimden ne geliyorsa yaparım. Bana sorulmayan hiçbir soruyu cevaplamadım, fikir vermedim." diye konuştu.

Süper Lig'de kulübün yıllık giderinin 800 milyon lira olduğuna dikkati çeken Koca, hiçbir kamu ve kuruluşunun desteği olmadan bu rakamın mevcut yönetim ve kendisi tarafından ödendiğini dile getirdi.

Takım küme düştükten sonra sağlık problemi yaşadığını aktaran Koca, "Takım düştüğünden beri tüm dengelerimiz bozuldu. Ben sağlık sorunu da yaşayan bir insanım. Sıkıntılar geçicidir. Elimizden ne geliyorsa yaparız. Aynı yanlışlar tekrarlanırsa bu sefer uyarırım." dedi.

"Kulübün borcu 10 milyon avro"

FMKE Ankaragücü'nün borcunun 10 milyon avro olduğu bilgisini veren Faruk Koca, bu konudaki "detayları" başkan adaylarıyla paylaştıklarını vurguladı.

Kulübün 29 Haziran'da olağan genel kurula gideceğini hatırlatan Koca, "MKE Ankaragücü'nün 2023 Aralık'ta vergi dahil hiçbir borcu yoktu. Sadece mevcut oyuncuların maaşları ve transfer ücretleri vardı. Şu anda kulübün vergi dahil borcu 10 milyon avro civarında. Sıkıntı değil, mevcut arkadaşlarımız da bunu çok rahat şekilde karşılar." ifadelerini kullandı.

Başkan adayı olacağınını açıklayan Murat Ağcabay'ı da eleştiren Koca, şunları kaydetti:

"Kendisi bir gazeteciye demeç vermiş aleyhimde. Kendisine bütün delegelerin listesini verdim. Mevcut oynayan futbolcuların bütün alacakları dahil, tüm borçların, alacakların listesini de Murat Ağcabay'a verdim. 'Vermedi' diye bir şey dememeli, kayıtları var. Mevcut başkanlar genelde bunları da vermez ama ben hepsini demokratik olarak verdim. Kimse bahane bulmasın, herkes gelip benimle her yerde konuşabilir. Her şey açık. 10 milyon avro borcumuz var, bir de vergi yapılandırması vs kullanmış olduğumuz krediler ve elden aldığımız borçlar var. Söylediğimin dışında bir şey çıkarsa cebimden ödeyeceğim. Bunları da Murat Ağcabay'a söyledim. MKE Ankaragücü, maddi olarak Türkiye'de iyi kulüplerden biri. Ankaragücü kongre sürecine girince isimler genelde spekülasyon yapar. Gerek yok. Bu kulübü karanlık yerlere götürmeyecek projeleriniz varsa ben her türlü desteği veririm."

"Teknik direktör kongre öncesi açıklanmalı"

Faruk Koca, MKE Ankaragücü'nde seçimin 29 Haziran'da yapılacağını, bu tarihten sonra "kadro kurmanın" çok zor olacağına dikkati çekti.

Seçimden birkaç gün sonra takımın yeni sezon için toplanacağını anlatan Koca, "Teknik direktör kongreye kadar kesinlikle açıklanmalı. Takım kümede kalsaydı kongreyi mayıs ayında yapacaktık. Kongreden 2-3 gün sonra belki takım kampa gidecek. Kampa kimle gidilecek? Kongreye kadar yeni hoca belirlenmeli ve kadro planlaması yapılmalı." değerlendirmesini yaptı.

"Ömür boyu men cezası TFF'nin ayıbı"

Faruk Koca, Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu'nun kendisine verdiği "ömür boyu men cezasının" hukuksuz olduğunu savundu.

Konunun Anayasa Mahkemesi, çözülmezse de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğini aktaran Koca, "Ömür boyu futboldan men cezası kararı TFF'nin ve kurullarının ayıbı. Evrensel insan haklarına göre sivil toplum kuruluşları dahil ömür boyu men kararı verilmez, böyle saçmalık olamaz. Bu kararın hiçbir insani ve hukuki yanı yok. Bu keyfi bir karar. Kesinlikle dönüp başkan olayım çabam yok. Kaçındığımdan da değil, son 4-5 yıldır futbolda yaşanan bütün sürece dair önlem alacak yeterli donanıma da sahibim." dedi.

Faruk Koca, yaşanan olaydan önce Kulüpler Birliği Vakfı'ndan birçok başkanın kendisinden "TFF başkanı" olmasını istediğini ancak kabul etmediğini dile getirerek sözlerini tamamladı.

Ne olmuştu? 

Trendyol Süper Lig'in 15. haftasında MKE Ankaragücü ile Çaykur Rizespor arasında oynanan karşılaşma 1-1 berabere sona erdi. Karşılaşmanın ardından Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, saha ortasına kadar gelerek hakem Halil Umut Meler'e saldırdı. Başkan Koca, Rizespor maçının ardından sahaya girerek karşılaşmanın hakemi Halil Umut Meler'e yumruk attı. Darbeyle yere düşen Meler'in etrafını güvenlik güçleri sardı. Bu hareketten sonra bir süre yere çökerek fenalık geçiren Faruk Koca'yı yöneticiler sakinleştirmeye çalıştı. Saldırının ardından Halil Umut Meler'in sol gözü morardı. Halil Umut Meler, tedavisi yapıldıktan 10 dakika sonra yoğun güvenlik önlemleri altında soyunma odasına götürüldü.

MKE Ankaragücü Kulübü, Çaykur Rizespor ile oynadıkları maçın ardından yaşanan olaylar nedeniyle spor camiasından özür diledi. Kulüpten yapılan açıklamada, "MKE Ankaragücü Kulübü olarak bu akşam yaşanan hadisenin üzüntüsü içerisindeyiz. Eryaman Stadı'nda karşılaştığımız Çaykur Rizespor karşılaşması sonrası yaşanan üzücü olaydan dolayı Türk futbol kamuoyundan ve tüm spor camiasından özür dileriz" denildi.

Olayın ardından; Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'nın da aralarında bulunduğu toplam 6 kişi adliyeye sevk edildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Faruk Koca ile birlikte 2 kişinin daha tutuklandığını duyurdu.

Tunç'un açıklaması şu şekilde:

"11/12/2023 tarihinde Ankaragücü-Çaykur Rizespor Trendyol Süper Lig müsabakası sonrası sahaya inerek maçın hakemine yönelik şiddet eylemine karışan tüm şüpheliler ile maç sonrası sahaya inen taraftarlar hakkında 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanuna aykırılık ve Türk Ceza Kanunu’nca “kamu görevlisini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle yaralama ve tehdit suçlarından” Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığımızca başlatılan soruşturma kapsamında, Şüpheliler F. K., Ş. Y. Ş. ve K. Ç. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığımızca alınan ifadelerini müteakip sevkedildiği Ankara Batı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince “kamu görevlisini yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle spor alanında kırık oluşacak şekilde yaralamak” suçundan tutuklanmıştır.
Görüntü analizlerinden maç bitiminde sahaya indikleri tespit edilen şüpheliler R. K., Ö.O.Ü, V.D. hakkında da 6222 S.Y. uyarınca adli kontrol kararı talep edilmiştir.
Soruşturmaya titizlikle devam edilmektedir."

Türkiye Futbol Federasyonu, olayın ardından ligleri süresiz tatil ilan ettiğini açıkladı. 

TIKLAYIN- Ankaragücü Başkanı Faruk Koca'dan hakem Halil Umut Meler'e sahada yumruk ve tekmeli saldırı!

TIKLAYIN - Halil Umut Meler'i tekmeleyenler stada VIP taraftar olarak girmiş!

TIKLAYIN - Halil Umut Meler'i yumruklayan eski AKP'li vekil Faruk Koca, inşaatında ölen küçük çocuk için ceza olarak 12 bin 100 TL ödemiş!

TIKLAYIN - Halil Umut Meler'e saldıran Ankaragücü Başkanı Faruk Koca tutuklandı

TIKLAYIN - Sahada hakem yumruklayan "fair play" ödüllü Faruk Koca kimdir?

TIKLAYIN - Hakem Halil Umut Meler’e sahada yumruk atan Ankragücü Başkanı Faruk Koca "Beynim attı, gözüm karardı" demiş

TIKLAYIN - Faruk Koca AKP'den ihraç edildi!

TIKLAYIN - Murat Yetkin'den Faruk Koca portresi: Erdoğan'ın ev sahipliğinden hakem dövmekten tutuklanmaya

TIKLAYIN - Faruk Koca savcılıkta "yumruk" dedi, hâkimlikte "tokat"a çevirdi: Ben tokat attım, hakem 5-10 saniye sonra kendisini yere attı!

TIKLAYIN - AKP'den "Faruk Koca" açıklaması: Disiplin suçu oluşmuştur

TIKLAYIN - Faruk Koca, Ankaragücü Başkanlığından istifa etti

TIKLAYIN - AKP'den "Faruk Koca" açıklaması: Disiplin suçu oluşmuştur

TIKLAYIN - Faruk Koca, PFDK'ya sevk edildi

TIKLAYIN - Faruk Koca hakkında "efendi biri" diyen AKP'li Metiner: Öfkesine yenik düştü

TIKLAYIN - Halil Umut Meler, kendisini ziyarete gelen Ankaragücü heyetini kabul etmedi!

TIKLAYIN - Ankaragücü'nün yeni başkanı, Faruk Koca'nın "ortağı" İsmail Mert Fırat oldu