Dünya

Gazeteci Banu Tuna: Türk gazetecilere yönelik vize retleri, haber alma hakkını engelliyor

19 Temmuz 2023 13:01

Gazeteci Banu Tuna, Schengen ülkelerinin Türk gazetecilerin yaptığı vize başvurularını reddetmesinin "İfade özgürlüğünün ve haber alma hakkının engellenmesi" anlamına geldiğini ifade etti. 

Tuna, Avrupa Gazeteciler Federasyonu'nun (EFJ),  "Çeşitli diplomatik misyonlara Türk gazetecilere uyguladıkları taraflı ve ayrımcı tavırları sonlandırmaları çağrısında bulunuyoruz. Bu önyargılar gazetecilerin profesyonel sorumluluklarını yerine getirmesini önlüyor" çağrısının ardından YetkinReport'ta bir yazı kaleme aldı. 

TIKLAYIN | Avrupa Gazeteciler Federasyonu'ndan Schengen ülkelerine çağrı: Türk gazetecilere uygulanan fiili vize ambargosuna ve ayrımcılığa son verin!

Türkiye'de Schengen vizesi almanın sadece gazeteciler için değil, herkes için zorlaştığını vurgulayan Tuna, şu değerlendirmede bulundu:

"EFJ bu uyarıyı yapma ihtiyacı hissetti çünkü Türkiye’den yapılan vize başvurularında ret oranı geçen yıl yüzde 15 iken bu yıl yüzde 50’ye yükseldi. Elbette söz konusu oran sadece gazetecileri değil, hangi meslekten olursa olsun tüm Türkiye nüfusunu temsil ediyor. Öğrenciler üniversitelerine gidip eğitim alamıyor, meslek profesyonelleri uluslararası toplantılara katılamıyor, oyuncular biletleri çoktan satılmış gösterilerinde sahneye çıkamıyor, müzisyenler konserlerini iptal etmek zorunda kalıyor, akademisyenler çalışmalarını yürütemiyor, edebiyatçılar imza günlerine katılamıyor, gazeteciler de haber peşinde özgürce koşamıyor.

Kaç yabancı dil bilirseniz bilin, başvurduğunuz ülkeye kaç kez gitmiş olursanız olun, hatta kaç yıl bir Schengen ülkesinde yaşamış olursanız olun, ne kadar ünlü ve başarılı olduğunuzdan, banka hesabınızda bulunan paradan da bağımsız geri çevriliyorsunuz."

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vize sorununu "siyasi şantaj" olarak nitelendirdiğini hatırlatan Tuna, "Mesele gazetecilerin engellenmesine gelince, “siyasi şantaj”dan çok daha ciddi sonuçları olabilecek bir sorun var: İfade özgürlüğünün ve haber alma hakkının engellenmesi!" dedi.  
 
Gazetecilere vize alırken çıkarılan zorlukların, Eylül 2022’de “Avrupa Medya Özgürlüğü Yasası" çıkarılırken Brüksel'in yaptığı açıklamalarla çeliştiğine de dikkati çeken Tuna, şunları kaydetti:

"Oysa AB gazetecileri her tür baskıdan koruyacağına söz vereli daha bir yıl bile olmadı. AB Komisyonu, Eylül 2022’de “Avrupa Medya Özgürlüğü Yasası (EMFA)” adı verilen yeni yasa tasarısını kamuoyuyla paylaşmış, Avrupa Komisyonu İç Pazar Komiseri Thierry Breton, “Bütün gazetecilere şu mesajı vermek istiyoruz: Gazeteciler daha iyi korunacak ve her cepheden onların işlerini bağımsız yapmalarını engelleyen saldırılara karşı da onları koruyacağız” demişti."

Tuna, "AB, Türkiye’nin dünya ile bağını kuranlara, entelektüellerine, sanatçılarına, gazetecilerine, yetişmekte olan nesline kapıyı kapatıp kilidin anahtarını denize atıyorsa, ikiyüzlü davrandığı eleştirilerine de çok içerlemese iyi olur" değerlendirmesinde bulundu.

TIKLAYIN | AB’ye yeni aday olan ülkelerin vizesiz girdiği Avrupa ülkeleri Türkler için hayal oluyor; vize başvurularına rekor düzeyde ret yanıtı veriliyor, Türk vatandaşlarına ‘gizli yaptırım’ uygulanıyor!

Doğan Akın yazdı | Schengen vizesi eziyeti için gazetecilere çağrı, AB başkentlerine mektup

TIKLAYIN | Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden AB ülkelerine çağrı: Gazetecileri engelleyen ayrımcı vize tavrına son verilsin