Kültür-Sanat

Esra Sarıgedik Öktem, Venedik Bienali Türkiye Pavyonu küratörlüğünden istifa etme sebebini açıkladı

15 Ağustos 2023 21:07

Esra Sarıgedik Öktem, Venedik Bienali Türkiye Pavyonu küratörlüğünden istifa etti.

Artforum, Venedik Bienali Türkiye Pavyonu küratörü Esra Sarıgedik Öktem'in Defne Ayas'la dayanışmak için Venedik Bienali Türkiye Pavyonu küratörlüğünden istifa ettiğini iddia etti. Sarıgedik, bu iddiayı yalanladı.

Esra Sarıgedik Öktem, T24'e yaptığı açıklamada; istifasının "İKSV'ye tepki" olarak değerlendirilmesinin doğru olmadığını vurguladı. Sanat organizasyonları ve sergiler düzenleyen BüroSarıgedik'in sanatçı Gülsün Karamustafa'yı da temsil ettiğine işaret eden Sarıgedik Öktem, bu ilişkinin sanatçının sergisini etkilememesi amacıyla küratörlükten çekildiğini belirtti.

"İşimle ilgili duyduğum endişe ve hassasiyetle ilgili bir geri çekilme"

Öktem, kararını şöyle açıkladı:

"Benim mevcut pozisyonum nedeniyle duyduğum endişeler yüzünden geri çekildim. Bu tamamen benim işimle ilgili duyduğum endişe ve hassasiyetle ilgili bir geri çekilme idi. Bunun, Gülsün Hanım'ın sergisini etkilemesini istemedim. Gülsün Hanım sergiye devam ediyor. Biz de sanatçının temsilci ofisi BüroSarıgedik olarak tüm bu süreçte kendisinin yanında olacağız." 

Ne olmuştu?

İKSV, İstanbul Bienali Danışma Kurulu'nun küratörlüğe önerdiği Defne Ayas'ı reddederek Iwona Blazwick'i seçmiş, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner tarafından yapılan açıklamada, “Bayan Blazwick’in atanması kararı, Danışma Kurulu’nun tavsiyelerinin İKSV tarafından kabul edilmemesi üzerine İKSV tarafından alınmıştır. Danışma Kurulu’nun bağlayıcı olmayan tavsiyelerde bulunduğu ve İKSV’nin bu tavsiyelerden bağımsız olarak hareket edebileceği unutulmamalıdır" ifadelerine yer verilmişti.

TIKLAYIN | İKSV, İstanbul Bienali Danışma Kurulu'nun küratörlüğe önerdiği Defne Ayas'ı reddederek Iwona Blazwick'i seçti