Seçim 2024

Eski AKP Milletvekili Özbek’ten Arvas’a: Van halkını düşün mazbatayı alma; hukuksuzluk bugün onlara yarın da bize

DEM, Van'da 14 ilçenin tamamını kazanarak bir ilke imza atmıştı

03 Nisan 2024 16:24

DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’ın Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilmesine rağmen mazbatanın AKP adayı Abdulahat Arvas’a verilmesine yönelik tartışma ve gerginlik sürüyor. Karara yalnızca muhalefet cephesi değil, AKP’li isimlerden tepki gösteriliyor. Onlardan biri de Eski AKP Milletvekili ve İl Başkanı Abdulmuttalip Özbek. T24’e konuşan Özbek, Van halkının tercihini ezici çoğunlukla Zeydan’dan yana yaptığını söyleyerek, Arvas’a mazbatayı alamaması için çağrı yaptı. Hem partisine hem de Arvas’ı kayyımlara karşı uyaran Özbek, “Kayyımlarla ya da başka yollarla gidersek daha da kötü duruma düşeceğiz. Hukuksuzluk bugün onlara yarın da bize” dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 55 oyla kazanan DEM Parti’li Abdullah Zeydan’ın, seçilme hakkını Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine elinden alındı. Zeydan’ın alması gereken mazbatanın 130 bin oy fark attığı AKP’li rakibi Abdullahat Arvas’a verilmesi YSK tarafından kararlaştırıldı. DEM, Van'da 14 ilçenin tamamını kazanarak bir ilke imza atmıştı.

DEM Parti MYK başta olmak üzere çok sayıda il ve ilçe örgütleri, yaşananlar üzerine Van'da protesto kararı aldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'de Van'a gidilmesi için CHP heyeti görevlendirdi. Birçok kentte de Van’da uygulanan kararla ilgili protestolar düzenlendi.

Kararı eleştirenler arasında eski AKP Hakkari Milletvekili Abdulmuttalip Özbek de yer aldı. AKP’nin bölgedeki en büyük aşiretlerinden Gravi aşireti lideri olan eski Hakkari milletvekili, il başkanı ve belediye başkan adayı olan Abdulmuttalip Özbek, ezici bir çoğunlukla belediye başkanı seçilen Abdullah Zeydan’a mazbata verilmemesinin vicdanları yaralayacağını söyledi. T24’e konuşan Özbek, seçimi ikinci sırada tamamlamasına rağmen mazbata verilen Abdulahat Arvas’a belediye görevi kabul etmemesi çağrısı yaptı. Özbek, sorularımızı şöyle yanıtladı:

TIKLAYIN - Selahattin Demirtaş'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Van" mesajı: Bu gidişata daha en başından dur demenizi bekliyoruz

“Seçimi üçe katlayarak kazandı, hepimiz saygı göstermeliyiz”

- DEM Parti Van Belediyesi Eş Başkan Adayı Abdullah Zeydan'ın seçildiği Van'da mazbatanın AK Parti adayına verilme kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Van’da bildiğimiz gibi seçimler huzur içinde yapıldı. Çok büyük sükûnet içinde geçti. Van’da AK Parti, en zor ve kötü sonuç aldı. DEM Parti, 14’e sıfır kazandı. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak da Eş Başkan adayı Abdullah Zeydan kazandı. Seçimi üçe katlayarak kazandı. Sonuca hepimizin saygı göstermesi gerekir diye düşünüyorum., Empati kurmamız lazım. Acaba biz kazansak, birileri bize böyle yapsa biz ne yaparız? Bunu insani olarak, hukuki olarak düşünmek lazım. Bunu şöyle algılıyorum; hukuk, adalet hepimize lazım. Bugün Van’da çok ciddi sıkıntılar var. Hiç bunlara gerek yok. Bunun üzüntüsünü yaşıyorum. Beni en çok üzün tarafı budur.

“Bana da teklif edildi, kabul etmedim”

- Mazbata Arvas’a verildi. Arvas’a çağrınız olacak mı?

Benim düşüncem şu; hak edilmeyen bir hakkı almamak lazım diye düşünüyorum. Çünkü helal değil, haramdır. Hakkaniyetli değil. Halkın iradesi ile seçilen bir insanın hakkını elinden almak hukuken de olsa; belki hukuken de doğrudur ama ahlaken yanlıştır. Ben 2004’te aynı süreci yaşadım. 2004 yılında belediye başkan adayıydım, yine aynı bu ay da. Bana ‘Git itiraz et, mazbatayı sana verecekler’ dedi. Ben ‘Bu siyasi ahlaksızlıktır’, dedim, kabul etmedim. Yarın bir anne kapıma gelip, ‘Oğlum ben sana oyumu vermedim. Sen bu koltuğu hak etmediğin halde burada nasıl oturuyorsun’ dese ben ne cevap verebilirdim… Sadece hukuku düşünmekle yetinmememiz lazım. Önce vicdanımıza sonra ahlakımızla, her şeyimizle düşünmemiz lazım.

Ben kendisine Tweet de attım. Bu mazbatayı almamasını rica ettim. Bunun doğru olmadığını, Cumhurbaşkanımızın sözüne de atıfta bulunarak aktardım. Ben şöyle çağrıda bulunuyorum Arvas kardeşime. Çünkü o da benim kardeşim. Ben onun yanlış yapmasını asla istemem. Kardeşim Abdullahat Arvas’a söylemek istediğim şudur: Milletin desteği olmadan yönetime gelmek vicdanları yaralar. Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim gecesi konuşmasını hatırlamasını istedim. ‘Milletimizin kararına hürmetsizlik etmeyeceğiz. Milletimizin taktirini sorgulamaktan uzak duracağız’ diyor sayın Cumhurbaşkanımız.

“Bu karardan bir an önce vazgeç, mazbatayı alma”

AK Parti olarak tüm çabalarımıza rağmen Vanlı vatandaşlarımızın tercihi sayın Abdullah Zeydan’dan yana kullanılmıştır. Bize düşen milletimizin seçimine saygı göstermek ve önümüzdeki seçimler için daha iyi çalışmaktır. Kendisine şunu söylüyorum: Kendisi için, ailesi için, adı için ve tüm Vanlılar, tüm halk ve bölge halkı için; bölge halkını düşünerek bu karardan bir an önce vazgeçmesi ve bu mazbatayı almamasını kendisinden özellikle rica ediyorum.

- Kendisinin daha önce ‘Ben kayyum atanmak istemiyorum. Seçimleri kazanmak istiyorum” yönünde açıklaması da var.

-Ben şunu söylüyorum; benim ahlakıma, vicdanıma ve insanlığıma ters düşen durum bu. Biz insanları niye sandığa götürüyoruz, eziyet ediyoruz? Bu ülkenin bu kadar parasını niye harcıyoruz? Burada bir hak tecelli etsin dile. Hak tecelli etti diye birkaç kişinin kararı ile binlerce insanın hakkını elinden alırsanız siz buna hukuk diyemezsiniz.

“Hukuksuzluk bugün onlara yarın da bize?”

- Kayyım uygulamaları devam edebilir mi?

Şu anda öyle gözüküyor, bilmiyorum. Onu tam olarak bilmiyorum tabi ki. Cumhurbaşkanımıza gerçekten yazık ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın emeklerini harcıyoruz. Biz üstten bakmamalıyız, biz gerçekten halka inmeliyiz. Niye bu böyle oldu, niye bu sonucu aldık? Bunu sorgulamalıyız .Acaba biz nerede hata yaptık da 14-0 kaybettik. Bunu yapacağımıza kayyımlarla ya da başka yollarla bu işe gidersek daha da kötü duruma düşeceğiz. Bölgede oy oranımız her ne kadar olsa da ikinci parti durumundayız. Biz bunu yaparken hukuksuzluğa asla ve asla yer bırakmamalıyız. Hukuksuzluk bugün onlara yarın da bize. Biz bunu gerçekten de iyi bir şekilde konuşup düşünmek zorundayız.

- Bölgede Van’daki gelişmeler nedeniyle tansiyon yükseldi. Siz eski milletvekili ve il başkanı olarak çağrınız ne olur?

Bütün Van, Hakkari ve bölge halkına çağrım şudur; gerçekten sağduyulu olalım, sükûnetli olalım. Hakkı hukuku savunurken şiddete başvurmayalım. Şiddet hiçbir zaman çözüm getirmez. Ama öyle duruşlar sergileyelim ki insanlar gerçekten düşünüp dursun, ‘Ben burada hata yaptım’ diyerek özür dilesin. Çünkü o bölgede, Allah korusun bir çocuğumuzun, bir insanımızın burnundan kan gelirse hiçbirimiz huzurlu olamayız. Bu gibi olaylar maalesef sadece Van’ı değil bölgenin hepsini etkiliyor. Demokratik hukukunu kullanırken şiddete başvurmalarını asla istemiyorum.  

Ne olmuştu?

AKP iktidarı Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 55 oyla kazanan DEM Parti’li Abdullah Zeydan’ın, seçilme hakları Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine geri alındı. Zeydan’ın alması gereken mazbatanın 130 bin oy fark attığı AKP’li rakibi Abdullahat Arvas’a verilmesi YSK tarafından kararlaştırıldı. DEM Parti Van'da 14 ilçenin tamamını kazanarak bir ilke imza atmıştı. Karar sonrası açıklama yapan Zeydan, "Yerel seçimler öncesi bütün mahkeme kayıtlarını ve adli sicil kaydımı sundum. İl seçim kurulu da adaylığımı kabul etti, kimse itiraz da etmedi. Bunu biz UYAP'a yüklendikten sonra öğrendik. Cuma günü 16.55'te Diyarbakır Başsavcılığı memnu haklarımı iade eden mahkemeye, 'Kararı bana bildirmemişsin, bu kararı bildir' diyor. Bu tamamen hukuka aykırı" dedi.

DEM Parti MYK başta olmak üzere çok sayıda il ve ilçe örgütleri, 3 Nisan'da Van'da protesto kararı aldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'de Van'a gidilmesi için CHP heyeti görevlendirdi. Birçok kentte de protestolar başladı. Van ve Bitlis Valiliği iki kentte 15 gün süreyle gösteri ve yürüyüş yasağı kararı alırken, Siirt'in Pervani ilçesinde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Memnu haklar nedir?

Memnu haklar, diğer bir deyişle yasaklanmış haklar, kişinin ceza mahkumiyeti nedeniyle, ceza kanununun dışında farklı kanunlardan kaynaklanan mahrum edildiği haklardır. Memnu hakların iadesi ise, bu hakları geri almak için düzenlenen bir ceza hukuku kurumudur.

TIKLAYIN - Van İl Seçim Kurulu, mazbatayı DEM Partili adayın yarısından daha az oy alan AKP'li adaya verdi!

TIKLAYIN - Selahattin Demirtaş'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Van" mesajı: Bu gidişata daha en başından dur demenizi bekliyoruz

TIKLAYIN  - İmamoğlu'ndan Zeydan kararına tepki: DEM Parti adayına mazbatasının verilmemesi Van halkının iradesini tanımamaktır

TIKLAYIN - Özgür Özel'den 'Van' açıklaması: Bunu iptal ettirmek, Van halkının iradesini hiçe saymak, ona pusu kurmaktır

TIKLAYIN - Van Valiliği'nden 15 günlük yasak kararı: Protestolar için kente giriş-çıkışlara da izin verilmeyecek

TIKLAYIN - Bakan Yerlikaya "Türkiye'nin huzuru" diye duyurdu: Diyarbakır'dan Adana'ya kadar Van protestolarında 89 kişi gözaltında

TIKLAYIN - Van'da kazanan Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı geri alındı; DEM Parti “Halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz!" dedi

TIKLAYIN - Van İl Seçim Kurulu Başkanı'ndan Zeydan kararına muhalefet şerhi: Kararı YSK vermeli

TIKLAYIN - Dem Parti’den Van’da kazanan Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının geri alınmasına ilişkin açıklama: Halkın iradesine saygı duyun!

TIKLAYIN - Başak Demirtaş'tan Abdullah Zeydan tepkisi: Halk iradesinin yanında olmak için yarın ben de Van’dayım

TIKLAYIN - HÜDA PAR'dan Van açıklaması: Kazanan adaya mazbatanın verilmemesi, halk iradesinin gasp edilmesidir

VİDEO - Van’da Abdullah Zeydan’ın memnu hakların iadesinin iptalini protesto eden vatandaşlara polis müdahalesi

GALERİ - Van'da kazanan DEM'li Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınmasına tepki yağdı: Halka siyasi pusu kuruluyor

TIKLAYIN - Bakan Yerlikaya "Türkiye'nin huzuru" diye duyurdu: Diyarbakır'dan Adana'ya kadar Van protestolarında 89 kişi gözaltında

TIKLAYIN - Özgür Özel, heyet görevlendirdi: CHP Van'a gidiyor

TIKLAYIN - DEM Parti, Van kararının iptali için YSK’ya başvurdu

TIKLAYIN - HÜDAPAR'dan iktidara Van tepkisi: Ali Cengiz oyunlarıyla koltuk kapmak, siyasetin düşebileceği en dip çukurdur!

TIKLAYIN - Abdullah Zeydan protestoları: Van esnafı kepenk kapattı