Gündem

Erzincanspor'a "sözünü tutan" Anagold Madencilik, 187 işçi işten çıkardı

19 Ağustos 2024 12:18

Erzincan'ın İliç ilçesinde 9 işçinin ölümüyle sonuçlanan toprak kaymasının yaşandığı madende çalışan 187 işçinin iş akdi feshedildi. İşçilerin iş akdini fesheden Anagold Madencilik internet sitesinden yayınladığı mesajda, Erzincanspor'a verdikleri desteğe ilişkin  de bilgi verdi. Mesajda, "Erzincanspor'a olan taahhütlerimizi yerine getirme konusunda titizlikle çalıştık. 2024 yılı toplam sponsorluk sözleşmemiz 700 bin dolar olup, yaşadığımız olaya rağmen toplam 495 bin dolarlık ödemenin tamamlandığını da belirtmek isteriz" ifadelerine yer verdi.

Erzincan İliç'te şubat ayındaki toprak kaymasında 9 madencinin öldüğü madende çalışan işçiler, işten çıkarıldıklarını bugün kendilerine gönderilen mesajla öğrendi. Anagold Madencilik yaptığı açıklamada, 187 işçinin iş akdinin feshedildiğini duyurdu:

"Olayın ardından 6 ay boyunca içinde bulunduğumuz zorlu ekonomik duruma ve hiçbir çalışanımızı mağdur etmeme çabamıza rağmen maalesef uzun bir zaman dilimine yayılacak olan bu çalışmaların uzun vadeli etkisi ve kapsamı göz önünde bulundurulduğunda, bazı operasyonel değişiklikler yapılması zorunlu hale gelmiştir. Bu doğrultuda, 187 çalışma arkadaşımızla yollarımızı ayırmak zorunda kaldığımızı üzülerek belirtmek isteriz."

Anagold Madencilik internet sitesinde, "13 Şubat'taki 'talihsiz olay' sonrasında tasarruf önlemleri aldıklarını, bu zorlu süreçte dahi, yani maden işletme kapalı olmasına rağmen Erzincanspor'a olan taahhütlerimizi yerine getirme konusunda titizlikle çalıştıklarını. 2024 yılı toplam sponsorluk sözleşmemiz 700 bin dolar olup, yaşadığımız olaya rağmen toplam 495 bin dolarlık ödemenin tamamlandığını da belirtmek isteriz" ifadesi yer aldı.

Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması 

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28'te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. 

Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.  

TIKLAYIN - Erzincan'da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması: "Arka tarafta da kayma var; her vardiyada 400 işçi çalışıyor"

TIKLAYIN - İliç'te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi; vergi borçları silindi, parasını katladı

TIKLAYIN - İliç maden faciasında ifadeler ortaya çıktı: Göçük altında kalan işçilerin bulunduğu konteynerin olduğu yere "güvenli alan" denilmiş

TIKLAYIN - Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü: Çatlak fotoğrafları olaydan iki saat önce gönderilmiş, ancak üç gün sonra gördüm; projelerin denetlenip denetlenmediğini bilmiyorum!

TIKLAYIN - Çöpler Madeni'ndeki "kapasite artırımı izni" Murat Kurum'un bakanlığı döneminde verilmiş!

TIKLAYIN - Yerlikaya: Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanında kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp, 9 işçimiz bu kütlenin altında kaldı

TIKLAYIN - TTB'den Çöpler Altın Madeni hakkında açıklama: Siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi, kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması faciaya davetiye çıkardı

TIKLAYIN - TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı Türkkolu: "Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı"

TIKLAYIN - 'Siyanür sızıntısını' Meclis'te taşıyan Yeneroğlu aşama aşama anlattı: İliç felaketi nasıl bağıra bağıra geldi?