Politika

Erdoğan'a "Almanya'da suç işleyen mültecilerin iadesi" soruldu: Kapımız Suriye'den ve Lübnan'dan gelecek mültecilere açık

19 Ekim 2024 16:52

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, "Almanya'da suç işleyen Suriyelilerin ülkelerine iadesi" konusunda kendisine yöneltilen soruya "Suriye'den ve Lübnan'dan gelen mültecilere kapılarının her zaman açık olduğu" yanıtını verdi. Almanya Başbakanı Scholz da suç işleyen mültecilerin ülkelerine iade edilmesinin gerekli olduğunu belirterek, bu konuda pek çok ülkeyle anlaşmaları olduğunu söyledi ve Türkiye'ye göç konusundaki iş birliği için teşekkür etti.    

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe'de konuk ettiği Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında, sığınmacı konusu da gündeme geldi. 

Erdoğan, kendisine Alman bir gazeteci tarafından yöneltilen, "Göç konusunda Almanya bu iş birliğini geliştirmek istiyor. Suç işlemiş olan Suriye vatandaşlarını iade etmek için özellikle. AB'ye bu konuda nasıl destek olabilirsiniz, özellikle üzerinizde Türkiye'de bir kamuoyu baskısı olduğu göz önüne alınırsa?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Suriye'den ilk etapta bize 4 milyon civarında mülteci geldi. Şu an 3,5 milyon civarında Suriyeli mülteci ülkemizde. Şu anda onları ağırlıyoruz. Bu Sayın Merkel döneminde de bunları birlikte görüşerek, birlikte bunlara yönelik her türlü desteği vererek çalıştırdık. Suriye'den ülkemize gelen mülteciler konusunda kapımız onlara hep açık olmuştur, şu anda da açıktır. Böyle bir savaş döneminde oradan Türkiye'ye gelebilecek olanlar olursa, bunların içinde Lübnan da var, Lübnan'dan da ülkemize gelenler olursa onlara da kapımızı açık tuttuk. Lübnan'da Türkmenler de var. Türkmen soydaşlarımızı da bizler aynen içeriye alırız. Kapımız onlara da açık."

Scholz: Türkiye'ye iş birliği için teşekkür ederim 

Scholz ise Türkiye'ye göç konusundaki iş birliği hakkında teşekkür etti ve suç işleyen mültecilerin ülkelerine iade edilmesinin gerekli olduğunu söyledi:

"Türkiye ile AB arasındaki göç konusundaki iş birliği için teşekkür ederim. Bu sürdürülecek, bu doğrudur. AB, bu destek için bir finans yardımı da veriyor. Bu destek sürdürülecek. Göç konusundaki iş birliği için teşekkür ediyorum. Geri göndermeler konusunda suç işlemiş şahısların iadesi konusunda şunu söylüyorum: Afganistan'a bir geri gönderme uçuşu gerçekleştirdik. Suriye'ye de bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Suç işleyen kişiler geri gönderilmeli. Bütün toplumlar için gerekli bu. Tabii ki bu tedbirler kolay değil. İş birliği için pek çok partnerimiz var. Birçok ülke ile işbirliklerimiz var."

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'dan ortak açıklama; "İsrail konusunda farklı fikirlere sahibiz"

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN | Erdoğan'a "Almanya'da suç işleyen mültecilerin iadesi" soruldu: Kapımız Suriye'den ve Lübnan'dan gelecek mültecilere açık

TIKLAYIN | Fatih Altaylı'ya konuşan AKP'li isim: Yenidoğan çetesi olayı, 2023'ten beri biliniyor; Kemal Memişoğlu, İl Sağlık Müdürü iken soruşturmayı savsakladı!

TIKLAYIN | "Yenidoğan çetesi" skandalı: Ruhsatı iptal edilen hastanelerden biri, eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na ait

TIKLAYIN | Oyuncu Vural Çelik'in cenazesi defnedildi | Birol Güven: Maddi sıkıntı haberleri doğru değil, o videoları şaka amaçlı çekiyordu

TIKLAYIN | Berk Oktay'dan Furkan Bölükbaşı'na "Atatürk" paylaşımı tepkisi: Bu pornocu müptezeli olmak için neyi bekliyorsunuz, ağzınla yüzünü yer değiştireceğim

TIKLAYIN | Vural Çelik'in ölüm nedeni belli oldu

 

Erdal Beşikçioğlu: Behzat Ç.’yi Etimesgutlularla çekeceğiz; bundan daha iyi bir ilçe tanıtımı olamaz

-