Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP MYK toplantısında sokak hayvanlarıyla ilgili, "uyutma" önerisine karşılık, “Tedbir alalım ama ölçüyü de iyi koruyalım. Bu haliyle çalışın” talimatını verdiği belirtildi.
Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre, MYK'da Erdoğan’a bir sunum yapıldı. Sunumda uyutma yönteminin sokak hayvanlarının hem insanlara hem de birbirlerine zarar vermesini engellemek için en uygun yöntem olduğu vurgulanırken, “Bu yolla sadece çocuklar başta olmak üzere insanları değil; zararsız diğer köpekleri de korumuş olacağız” ifadeleri kullanıldı. Erdoğan’ın sunumun ardından “Tedbir alalım ama ölçüyü de iyi koruyalım. Bu haliyle çalışın” talimatını verdiği belirtildi. AKP'nin yasa teklif taslağını önümüzdeki hafta Erdoğan’a sunması, ardından da metin olarak muhalefete götürmesi bekleniyor.
Ötenazi detayı
Hazırlanan taslak ile Hayvanları Koruma Kanunu’nda 8 maddede değişiklik öngörülüyor. Bu çerçevede kanunun 3. maddesine “sahipsiz sokak hayvanı” tanımı eklenecek, 6’ncı maddede “köpeklerin yakalanması ve kısırlaştırılmasıyla” ilgili genel hükümler sıralanacak. Vatandaş tarafından şikâyet edilen, emniyet ya da belediye tarafından bilinen, belirli yerlerde bulunan çeteleşmiş, saldırgan hale gelmiş, anatomik yapısı bozulan ve kuduz riski taşıyan köpekler öncelikli olarak toplanacak. Mahallelerde, vatandaşlar tarafından bilinen ve beslenen zararsız köpekler ise kısırlaştırılmak şartıyla sokakta kalmaya devam edecek.
Kanunun 13. maddesinde yapılacak değişiklikle, toplanan sokak köpekleri arasında barınak koşullarında yaşamını devam ettiremeyecek durumda hasta ve saldırgan olanlara ve 1 ay içinde sahiplendirilmeyenlere “ötenazi (iğneyle uyutma)” uygulanacağı düzenlenecek. Sahiplendirilen hayvanlar ise çiple takip edilecek.
Yasanın “denetim”le ilgili 17’nci maddesinde mahalli idarelerin görev alanları yeniden düzenlenecek. Belediyelerin sahipsiz hayvanların kayıt altına alınması ile ilgili işlemleri yapmakla ilgili yükümlülüğünü yerine getirmemesi/getirememesi durumunda valilikler ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın devreye gireceği hüküm altına alınacak. Çıkarılacak yönetmelikle ise var olan ya da yeni kurulacak barınaklara bir standardizasyon getirilecek; barınakların denetimi kurala bağlanacak. Teklifin, haziran ayı içerisinde Meclis’e sunulması ve temmuz ayında Genel Kurul gündemine getirilmesi planlanıyor.
TIKLAYIN - AKP yasa teklifini Meclis'e getiriyor: Belediye ilana koyacak, sahipsiz kalan sokak köpekleri uyutulacak!
TIKLAYIN - Ömer Çelik'ten sokakta yaşayan hayvanlara ilişkin kanun taslağı açıklaması: Önümüzdeki hafta veya daha sonraki hafta Meclis'e gelmesi planlanıyor
TIKLAYIN - Sokaktaki hayvanların uyutulacağına dair yasa tasarısı hazırlığına büyük tepki: "Sorunun kaynağına ilişkin önlem yok, sistematik olarak köpek öldürecekler!"
TIKLAYIN - "Yaşam İçin Yasa" inisiyatifi, sokak hayvanlarına yönelik şiddet için Meclis'i göreve çağırdı
TIKLAYIN - Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi'nden İstanbul, Ankara ve Alanya'da sokakta yaşayan hayvanlar için eş zamanlı eylem çağrısı
TIKLAYIN - Sokak hayvanları tartışması Meclis gündemine taşındı, muhalefet 'uyutma' önerisine karşı
TIKLAYIN - Yasa teklifi: Sokak hayvanlarını öldürmek çözüm olabilir mi?
TIKLAYIN - Hakan Aksay yazdı | Sokak köpekleri seçmen değildir, öldürün gitsin!
TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz yazdı | Uyutmayacaklar, öldürecekler!