Eğitim

Eğitim sendikalarından MEB'e genelge tepkisi: Kış saati uygulamasına geri dönülmeli!

"Bu işi kaosa neden olmadan çözmek gerekiyor"

18 Ekim 2024 14:45

T24 Eğitim

Eğitim sendikaları, Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) kış saati genelgesine tepki gösterdi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, ''Olması gereken, iktidarın ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın yaz saati uygulamasına son vermesi. Bu işi kaosa neden olmadan çözmek gerekiyor. Çocukların problemleri değil, şirketlerin karı düşünüyor'' dedi. Hürriyetçi Eğitim-Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu ise ''Okul başlangıç ve bitiş saatlerinde yapılacak değişikliğin velinin çalışıyor olması, ulaşım ve servisler gibi birçok değişkeni de bulunmaktadır. Kış saati uygulamasına geri dönülmeli sadece öğrencileri değil toplumun önemli bir kısmını etkileyen sorun ortadan kaldırılmalıdır'' diye konuştu.

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in imzasıyla il valiliklerine "okul ve ders saati uygulaması" konulu genelge gönderildi. Genelgede, mevzuatlarla gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının sürdürülmesinin kararlaştırıldığı hatırlatıldı. İlk ve ortaöğretim okullarındaki derslerin başlama ve bitiş saatleri ile ilgili olarak Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yer alan ilgili hükümlere yer verilen genelgede, ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda da bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre günlük çalışma saatlerini belirleme yetkisinin illerde valiliklerde olduğu kaydedildi.

Eğitim sendikaları, genelgeye tepkili. Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak ve Hürriyetçi Eğitim- Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu, genelgeyi değerlendirdi. Kemal Irmak, ''Temel problem, yaz saati uygulamasından vazgeçilmiyor olması. Kış saati uygulamasının bir bütün olarak başlatılmaması'' dedi.

“Kış saati uygulaması, en çok ikili eğitimdeki öğrencileri etkiliyor”

Yaz saati uygulamasının şirketlerin karı dışında işe yaramayan bir uygulama olduğunu söyleyen Irmak, bu uygulamanın en çok ikili öğrenim ve taşımalı eğitimde olan okullarda okuyan öğrencileri zor durumda bıraktığını anlattı. Irmak, ''Öğrenciler okullara karanlıkta gidiyor, karanlıkta evlerine dönüyor'' diye konuştu.

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN | Prof. Dr. Fuat Keyman hayatını kaybetti

TIKLAYIN | Köfteci Yusuf'ta ikinci kriz | Müşteriler ürünleri iade etmek için sıraya girdi, işletme talepleri durdurdu

TIKLAYIN | Yargı camiasındaki iddia: Yargıtay yönetimi, 11 üyeye “emekli olun” tavsiyesinde bulundu

TIKLAYIN | DEM Parti: Bahçeli başını koyuyorsa biz barış için bedenimizi koymaya hazırız; CHP olmadan bu iş olmaz!

TIKLAYIN | Şarkıcı Umut Akyürek ve eşi anlattı: Kızımız madde bağımlısı, ya kendini ya da birini öldürecek

TIKLAYIN | Milyonlarca kadının keşfetmeye korktuğu cinsel arzusu açıklandı!


TIKLAYIN | Miss Turkey birincisi İdil Bilgen, sessizliğini bozdu: Sabırsızlanıyorum!

TIKLAYIN | Aksaray'da otobüs kazası: 6 kişi öldü, 2'si ağır olmak üzere çok sayıda yaralı var

TIKLAYIN | Yenidoğan çetesi iddianamesinde adı geçen hastanelerden biri de eski Sağlık Bakanı’nın!

''Bu işi kaosa neden olmadan çözmek gerekiyor''

Yetkinin valiliklere bırakılmasının bazı illerde avantaj sağlayabileceğini ancak genel olarak kaosa ve kargaşaya neden olacağını sözlerine ekleyen Irmak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Eğitimin bütünlüklü yürütülmesi açısından da problemli bir durum. Olması gereken, iktidarın ve Millî Eğitim Bakanlığı’nın yaz saati uygulamasına son vermesi. Bu işi kaosa neden olmadan çözmek gerekiyor. Çocukların problemleri değil, şirketlerin karı düşünüyor. Çocukların genelde saat 09.00’da okula başlaması gerekiyor. Çocukların uykusunu alması, kahvaltısını yapması gerekiyor. Ama çocuklar sabahın köründe uykusuz bir şekilde sırtlarında yükle okula gitmek zorunda kalıyorlar. Bu durum, ülkenin eğitim başarısının düşmesine de neden oluyor. Devletin bir an önce bu uygulamadan vazgeçmesi gerekiyor. Bu biçimiyle ülkenin geleceği için iyi kuşaklar yetiştiremiyoruz.''

''Millî Eğitim Bakanlığı, topu taca atmıştır''

Hürriyetçi Eğitim- Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu ise gün doğmadan öğrencilerin okula gitmek zorunda kalmasının fiziksel ve pedagojik olumsuzlukları beraberinde getirdiğini söyledi. Kuruoğlu, ''Zaten valiliklerde bulunan okul başlangıç ve bitiş saatlerini belirleme yetkisini, yeniden kamuoyuna duyuran Millî Eğitim Bakanlığı topu taca atmıştır'' dedi.

''Gerçekçi çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır''

''Sorunun çözümü için valiliklerin istisna durumlar dışında, siyasi iktidarın uygulamalarından bağımsız davranması beklenemez'' diyen Kuruoğlu, şöyle konuştu:

''Kaldı ki okul başlangıç ve bitiş saatlerinde yapılacak değişikliğin velinin çalışıyor olması, ulaşım ve servisler gibi birçok değişkeni de bulunmaktadır. Nüfusun büyük bir kısmı ülkenin batısında yaşamaktadır ve uygulamadan etkilenmektedir. Okul başlangıç saatlerinin belirlenmesinde gerçekçi çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır. Kış saati uygulamasına geri dönülmeli sadece öğrencileri değil toplumun önemli bir kısmını etkileyen sorun ortadan kaldırılmalıdır.'' (ANKA)


Erdal Beşikçioğlu: Behzat Ç.’yi Etimesgutlularla çekeceğiz; bundan daha iyi bir ilçe tanıtımı olamaz