Sağlık

DSÖ: Avrupa'da maymun çiçeği virüsü vakaları iki haftada üç kat arttı

Dünya genelinde şu ana kadar 51 ülkede 5 bin maymun çiçeği virüsü vakası tespit edildi

01 Temmuz 2022 17:00

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsü vakalarının Avrupa’da son iki haftada üç katına çıktığını açıkladı.

DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, maymun çiçeği virüsünün henüz küresel sağlık acil durumu olmamasına rağmen önlemlerin artırılması gerektiğini söyledi.

Dünya genelinde şu ana kadar 51 ülkede 5 bin maymun çiçeği virüsü vakası tespit edildi. Kluge, Avrupa’daki vakaların dünyadakilerin yüzde 90’ınını oluşturduğunu söyledi. 

Kluge, DSÖ verilerine göre vakaların yüzde 99’unun erkek olduğunu söyledi.

Bilim insanları, maymun çiçeği virüsü tespit edilen kişilerle yakın temasa girenlerin, giysi paylaşanların kendilerini karantinaya alması gerektiği konusunda uyarıyor. 

Maymun çiçeği nasıl bulaşır?

MPV (Monkeypox virus) olarak da adlandırılan maymun çiçeği virüsü, "zoonoz hastalıklar" ailesine dahil. Zoonoz, omurgalı hayvanlardan insanlara geçen (zooantroponoz) ve insanlardan omurgalı hayvanlara geçen (antropozoonoz) herhangi bir enfeksiyon hastalığını tanımlayan terim. Kuduz, kuş gribi, domuz gribi ve deli dana hastalığı gibi birçok ağır ve önemli hastalık bu kategoride.

İnsanlara özellikle maymunlar ve çeşitli kemirgen türlerinden bulaşan MPV, enfekte hayvanlar, bunların salgıları veya kanları, dışkıları veya doku ile teması yoluyla oluşuyor. Hastalık, enfekte hayvanların etiyle temas edilmesi veya bunların tüketilmesi sonrasında da ortaya çıkabiliyor.

Maymun çiçeği için kuluçka süresi 7 ila 21 gün. İnsandan insana bulaşması mümkün, ancak bu son derece nadir görülür ve sadece çok yakın temasla gerçekleşir.

Bununla birlikte, insandan hayvana bulaşma söz konusuysa ve virüs bir hayvan popülasyonunda yayılırsa, ECDE'nin değerlendirmesine göre, hastalığın Avrupa'da endemik hale gelme riski vardır. Bu nedenle, virüse maruz kalan evcil hayvanları tedavi etmek ve hastalığın vahşi hayvanlara bulaşmasını önlemek gerekir.

Belirtileri neler?

Normal çiçek hastalığına göre nispeten daha hafif seyreden maymun çiçeği enfeksiyonun ilk belirtileri griple benzerlik göstermekte: Ateş ve halsizliğin yanı sıra baş, kas, eklem ve sırt ağrıları görülür, lenf bezleri şişer.

Ayrıca "çiçeklenme" denilen çok bariz cilt değişiklikleri oluşur. Hastalığın evresine bağlı olarak bu cilt değişiklikleri su çiçeği, zona veya frengi (sifiliz) vakalarındakine benzer şekilde kızarıklıklar, nodüller veya kabarcıklar şeklinde ortaya çıkar.

Bunlar genellikle yüzde başlar ve daha sonra bacak ve kollar başta olmak üzere, vücudun diğer bölgelerine de yayılır. Yeni görülen bazı vakalarda, söz konusu cilt bozulmalarının genital bölgelere de sıçradığı tespit edildi. Bu durum özellikle eşcinsel birliktelik yaşayan erkeklerde daha sık görüldü.  Uzmanlar, ciltte olağandışı değişiklik ya da tahriş durumlarında derhal tıbbi yardıma başvurmayı tavsiye ediyor.

Alman Robert Koch Enstitüsü'ne göre, 16 yaşın altındaki çocuklar Orta Afrika varyantı ile enfekte olursa, ölüm riski yüzde 11'i bulabilir. Avrupa ve ABD'de görülen Batı Afrika varyantındaki ölüm oranı ise yüzde bir düzeyinde.

TIKLAYIN | İşte maymun çiçeği hakkında bilinmesi gerekenler

TIKLAYIN |  DSÖ'den maymun çiçeği ile ilgili bir iyi, bir de kötü haber

TIKLAYIN | Maymun Çiçeği virüsü nedir, belirtileri nelerdir?