Sağlık

DSÖ'den maymun çiçeği ile ilgili bir iyi, bir de kötü haber

28 Mayıs 2022 11:22

T24 Dış Haberler

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), virüsün normalde sirkülasyonda olduğu ülkelerin dışında görülen 200 maymun çiçeği vakasının "sadece buzdağının görünen kısmı" olabileceği uyarısında bulunurken, hastalığın Covid kadar bulaşıcı olmadığını vurguladı.

DSÖ'nün Epidemi ve Pandemi Hazırlığı ve Önleme Direktörü Sylvie Briand, "Sadece buzdağının tepesini mi görüyoruz bilmiyoruz. Toplumlarda tespit edilmeyen vakalar olup olmadığını bilmiyoruz" dedi. 

Cenevre'deki Dünya Sağlık Toplantısı'nda konuşan Briand, "Daha bu olayın çok, çok başındayız. Gelecek günlerde vaka sayısının artacağını biliyoruz" derken, panik olmaya gerek olmadığını belirtti. 

Briand iyi haberler de verirken, "Bu toplumun hakkında endişe etmesi gereken bir hastalık değil. Maymun çiçeği, Covid gibi hızlı yayılan bir hastalık değil" diye konuştu.

DSÖ yöneticisi, uzmanların vakaların niye endemik bölgeler dışında görüldüğünü tespit etmeye çalıştığını bildirdi.

Britanya'nın 7 Mayıs'ta ilk maymun çiçeği vakasını bildirmesinden bu yana virüsün endemik olmadığı ülkelerde yaklaşık 200 vaka görüldü. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, mevcut vaka sayısının 219 olduğunu açıkladı.