Politika

"Cumhuriyet'te para karşılığı manipülatif haber" iddiası, AKP'li Mehmet Muş'un gündeminde: Yargısal süreç başlamalı

15 Haziran 2023 09:38

Eski Ticaret Bakanı, AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş, "Cumhuriyet'te para karşılığı manipülatif haber" iddiasını gündemine alırken, yargısal süreçlerin başlatılması çağrısında bulundu. Muş, "Türkiye bir hukuk devletidir. İddialar ciddidir ve savcılıklar tarafından soruşturulmalıdır" dedi.

AKP'li Muş; Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu'nun doğruladığı ve iplerin kopmasına kadar giden, "Cumhuriyet'te para karşılığı manipülatif haber" iddiasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. 

Muş, şunları kaydetti: 

"E-Ticarette tekelleşmeyi kaldıran ve yerli üreticiyi koruyan yasa teklifi, milli iradenin temsilcisi TBMM'de 01/07/2022 tarihinde tam bir mutabakatla ve oy birliğiyle kabul edilmiş ve yasalaşmıştı.

Bir E-Ticaret firmasının bu yasanın aleyhine propaganda yapılması için bir gazeteye para aktardığına ilişkin iddialar bizzat o gazetenin genel yayın yönetmeni tarafından kamuoyuna duyurulmuştur. Nitekim o tarihlerde bu gazetede E-ticaret yasası aleyhine birçok haber yer almıştır.

Türkiye bir hukuk devletidir. İddialar ciddidir ve savcılıklar tarafından soruşturulmalıdır.

Belli lobilerden para alınarak TBMM'nin iradesine kastetme amaçlı yapılan bu maksatlı yayınların ve onlara para aktardığı iddia edilen E-ticaret firmasıyla ilgili yargısal süreçlerin başlatılması kamuoyunun beklentisidir.

Ayrıca bu E-Ticaret firması tarafından söz konusu gazete haricinde başka gazeteler ve köşe yazarları nezdinde de belli paralar aktarmak suretiyle benzer girişimlerde bulunulup bulunulmadığı da araştırılmalıdır.

TBMM'nin bir üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı olarak bu vahim iddialarla ilgili süreçlerin takipçisi olmak ve bunların soruşturulmasını istemek benim en temel görevlerimden biridir."

Ne olmuştu?

Cumhuriyet Gazetesi Vakfı, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni (GYY) Arif Kızılyalın, İdari-Mali İşler Müdürü Osman Selçuk Özer ve Reklam Müdürü Esra Bozok hakkında, bir e-ticaret firmasından Ocak 2023’te yürürlüğe giren e-ticaret yasası aleyhine manipülatif haber yapma karşılığında "kayıt dışı para aldıkları" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet gazetesi ile Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, söz konusu iddia ile yapılan suç duyurusuna ilişkin farklı tonlarda açıklamalar yaptı. Mollaveisoğlu, "Kendim ve ekibim adına bizden önce yapıldığı iddia edilen, bizimle hiç ilgisi olmayan iddiaların tespitini ve gerçek ise gazetecilik etiği açısından asla kabul edilemez bu durumla ilgili gereğinin yapılmasını istedim" dedi. Cumhuriyet gazetesinin açıklamasında ise söz konusu iddialar yalanlanarak, "içeriden bir saldırı" yapıldığı savunuldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı; 9 Haziran'da suç duyurusuna ilişkin, "kovuşturmaya yer yok" kararı verdi.

Gazeteden daha sonra yapılan "Cumhuriyet, bir Kuvayı Milliye kurumudur; işgal edilemez” başlıklı açıklamada, "Gazetemiz içinde son günlerde yine bir ‘ele geçirme’ girişimi yaşanmıştır" denildi. 

Mollaveisoğlu ise gazete yönetiminin aksine para karşılığı manipülatif yayın yapıldığı iddiasını doğrularken, kaleme aldığı yazının Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmadığını ifade etti. Yazısının kendi sitesinde yayımlayan Mollaveisoğlu, Cumhuriyet gazetesinin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı’nın başkanı Alev Coşkun'u, "30 yılını gazeteye vermiş değerli bir isim" diye nitelendirirken, "Vakıftaki bazı üyelerin eksik bilgilerle kendisini manipüle ettiğini ve bu nedenle gereken müdahaleyi yapamadığını düşünüyorum" dedi.

Gazeteden, Mollaveisoğlu’nun yayımlanmayan yazısının ardından yaptığı açıklamaya tepki geldi. Gazetenin açıklamasında, "6 aydır Genel Yayın Yönetmenliği yapan Mollaveisoğlu Cumhuriyet gazetesine uyum sağlayamadı. İyi bir televizyon programcısı olmasına karşın yönetim yeteneği gösteremedi. Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği makamının ne derecede önemli olduğunu özümseyemedi" denilirken, görevine son verildi ve ismi künyeden çıkarıldı. 

TIKLAYIN - Cumhuriyet gazetesinden yazısını yayımlamadığı Genel Yayın Yönetmeni Mollaveisoğlu'na: Uyum sağlayamadı

TIKLAYIN - Cumhuriyet gazetesi, Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni'nin yazısını yayımlamadı: Kimse gazeteyi ele geçirmek istemiyor; Alev Coşkun manipüle ediliyor

TIKLAYIN - Cumhuriyet’ten “para karşılığı manipülatif haber" iddiasına ilişkin açıklama: Cumhuriyet, bir Kuvayi Milliye kurumudur; işgal edilemez, satılamaz, satın alınamaz

TIKLAYIN - "Para karşılığı manipülatif haber" iddiasında Cumhuriyet gazetesi ile Genel Yayın Yönetmeni'nden farklı tonda açıklamalar

TIKLAYIN - Cumhuriyet Vakfı'ndan Cumhuriyet gazetesi yönetimine suç duyurusu: Çikolata kutusunda gelen paralar karşılığında kasıtlı haberler yapıldı!