Medya

"Para karşılığı manipülatif haber" iddiasında Cumhuriyet gazetesi ile Genel Yayın Yönetmeni'nden farklı tonda açıklamalar

07 Haziran 2023 15:19

Cumhuriyet gazetesi ile Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, T24'ün gündeme getirdiği ‘Cumhuriyet'te para karşılığı manipülatif haber’ iddiasıyla yapılan suç duyurusuna ilişkin olarak farklı tonlarda açıklamalar yaptılar.

TIKLAYIN | Cumhuriyet Vakfı'ndan Cumhuriyet gazetesi yönetimine suç duyurusu: Çikolata kutusunda gelen paralar karşılığında kasıtlı haberler yapıldı!

Gazetenin mevcut Genel Yayın Yönetmeni Mollaveisoğlu, selefi Arif Kızılyalın'ın döneminde Ocak 2023’te yürürlüğe giren e-ticaret yasası aleyhine manipülatif haber yapma karşılığında "kayıt dışı para aldıkları" iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmasına ilişkin olarak, "Kendim ve ekibim adına bizden önce yapıldığı iddia edilen, bizimle hiç ilgisi olmayan iddiaların tespitini ve gerçek ise gazetecilik etiği açısından asla kabul edilemez bu durumla ilgili gereğinin yapılmasını istedim" dedi.

Mollaveisoğlu, yaptığı açıklamada, "Yayın yönetmenliğine geldiğimde, önceki dönemde gerçekleştiği iddia edilen olay ve etik dışı ilişkilerle ilgili yönetimde süren bir tartışmaya tanık oldum" diyerek, iddianın gerçek olması durumunda gazetecilik etiği açısından ‘kabul edilemez’ olduğunu belirtti.

"Vakıf yöneticimiz ve avukatımızın söz konusu olayı yargının aydınlatması için hızla harekete geçmesi Cumhuriyet’in ilkelerini koruma refleksiyle ilgilidir" diyen Mollaveisoğlu, "Cumhuriyet’te hiçbir kişi ve makam gazetenin üzerinde değildir. Gazetemizin emin ellerde olduğu, kendi iç denetimini de en sıkı şekilde yaptığı bu suç duyurusuyla kendini ispatlamıştır" ifadelerini kullandı. 

Cumhuriyet gazetesinin açıklamasındaysa söz konusu iddialar yalanlanırken ‘içeriden bir saldırı’ yapıldığı savunuldu.

Sert bir ton kullanılan açıklamada, “Konu ile ilgili basına verilen bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. Söz konusu edilen olay reklam ve ilanla ilgilidir, feshedilmiş ve ticari yönden gerçekleşmemiştir. Olay birtakım bahaneler yaratılarak Cumhuriyet gazetesini ele geçirmenin yeni bir örneğidir. Cumhuriyet gazetesi içeriden saldırı altındadır. Konuya methaldar olanlar hakkında hukuki süreç başlatılmıştır.”” denildi.

Gazetede yayımlanan açıklamada "Gerek çıkar odakları, gerek siyasal kazanç elde etmek isteyen gruplar, gerekse kişisel hırs sahipleri, kurumsal duyarlılık ve tarihsel öneminden dolayı Cumhuriyet gazetesini kendi yörüngelerine sokabilmek için kimi kötü niyetli ataklar yaparak, gazete yönetimini ele geçirme, kendi doğrultularında bir tür uyduya çevirme çabaları içine girmişlerdir" değerlendirmesinde bulunuldu.