Politika

CHP'li Namık Tan; Somali Tezkeresi'ni eleştirdiği konuşmasında "Mavi Vatan masalı" dedi; AKP Sözcüsü'nden "siyasi savrulma ve sorumsuzluk" tepkisi geldi

CHP'li Tan, "Mehmetçik’i hangi saçma hayalleriniz uğruna bir cehennem bölgesine göndermeye hazırlanıyorsunuz?" diye sordu

28 Temmuz 2024 09:55

T24 Haber Merkezi

Türkiye ile Somali arasındaki savunma iş birliği anlaşması çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Somali'nin deniz yetki alanları da dahil olmak üzere, iki ülke tarafından belirlenen bölgelerde iki yıl süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Görüşmeler sırasında CHP İstanbul Milletvekili eski Washington Büyükelçisi Namık Tan, Cumhurbaşkanlığı tezkeresine yönelik eleştirilerini TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayla dile getirdi. Tan'ın, konuşması esnasında "Mavi Vatan masalı" ifadelerini kullanması üzerine sosyal medyada AKP'ye yakın hesaplar tarafından tepki paylaşımları yapıldı; AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "siyasi savrulma ve sorumsuzluk" ifadeleriyle Tan'ın sözlerine yönelik açıklamada bulundu. 

TIKLAYIN | CHP'li Tan'dan Somali Tezkeresi çıkışı: "Türkiye'de ayran bulamazken Somali'ye tahtırevanla gitmeye kalkışılıyor"

Tan, konuşması sırasında AKP'nin dış politika hamlelerini eleştirmek için "Âdeta 'Lafla peynir gemisi yürümüyor' deyişini yanlış çıkarmak için dış politikayı her koşulda bağırıp çağırarak yürütmeyi yeğledi. Orada da durmadı; yeri geldi, Osmanlı'yı ihya hayalleri kurdu; sınır ötesi harekâtlarla yetinmedi, denizaşırı maceralara yeltendi. Bir ara tutturduğu mavi vatan masalından -o da koşulların zorlamasıyla yani ekonominin iflası kapıya dayanınca- neyse ki oldukça çabuk yüz geri etti" ifadelerini kullandı. AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Mavi Vatan masalı" sözlerine ilişkin olarak "Milli siyasetimize karşı bu yaklaşımla konuşan bazı CHP milletvekillerinin, Türkiye'ye karşı başka devletler tarafından kullanılan sözde tezleri bu şekilde defalarca sahiplenmeleri, siyasi savrulma ve sorumsuzluktur. Mavi Vatan'ımız, ana vatanımızın ayrılmaz bir parçasıdır" açıklamasında bulundu. 

Türkiye ile Somali arasındaki savunma iş birliği anlaşması çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Somali'nin deniz yetki alanları da dahil olmak üzere, iki ülke tarafından belirlenen bölgelerde iki yıl süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu'nda CHP İstanbul milletvekili ve eski Washington Büyükelçisi Namık Tan, AKP'nin dış politikasını eleştirdiği bir konuşma yaptı. 

Tan: Mehmetçik’i hangi saçma hayalleriniz uğruna bir cehennem bölgesine göndermeye hazırlanıyorsunuz?

Konuşmasına, "Somali üzerine konuşacağız elbette ancak konumuz yalnızca Somali olmayacak. Asıl üzerine eğileceğimiz, mercek altına almaya çalışacağımız temel alan tutarlı bir bütün olması gereken dış politika, ulusal güvenlik politikalarında mümkünü makulde aramak ve makul olanın, akla uyanın, akılcı olanın ne olduğunu anlamak ve aktarmak odaklı olacak" diyerek başlayan Tan, şöyle devam etti: 

"Orada metni belirsiz 1-2 anlaşma var. Ülkemiz ile Somali arasında 8 Şubat 2024 tarihinde bir Savunma ve Ekonomik İş Birliği Çerçeve Anlaşması imzalandı. Aylardır anlaşmayı bekliyoruz, henüz Dışişleri Komisyonumuza dahi havale edilmedi. Siyasi iktidarın nasıl ve hangi sebeple acelesi var ki Somali’yle imzalanan bu ikili anlaşma yüce Meclisimizin, millî iradenin onayına sunulmadan aynı konudaki tezkere apar topar önümüze getiriliyor. Silahlı Kuvvetlerimiz, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin hangi yandaşlarının Somali’de planladıkları hangi yatırımları, hangi usulsüz ve gayrimeşru kazanç beklentileri için feda ediliyor. Kimdir bunlar? Mehmetçik’i hangi saçma hayalleriniz uğruna bir cehennem bölgesine göndermeye hazırlanıyorsunuz?"

"AKP, yerini sağlamlaştırdıkça dış politikada etkinlik ile 'işgüzarlık'ı karıştırmaya yöneldi"

Verdiği tarihsel örneklerin ardından konuşmasına devam eden Tan, "Benim bu anlattıklarımdan belki AKP iktidarı ders çıkarır diye umutlansak da önümüzdeki tezkere, iktidarın her zamanki gibi yanlış dersi çıkarmış olduğunu gösteriyor. Biz onların çıkardığı yanlış derslerin ceremesini tekrar tekrar çektik. Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’ı işgali sırasında iktidara gelen AKP, yerini sağlamlaştırdıkça dış politikada etkinlik ile 'işgüzarlık'ı karıştırmaya yöneldi. Ulusal çıkarların korunmasına odaklı dış politikayı özgüven eksikliği saydı" ifadelerini kullandı. 

"Bir ara tutturduğu mavi vatan masalından oldukça çabuk yüz geri etti"

Tan, AKP'nin dış politika hamlelerini kastederek "Âdeta 'Lafla peynir gemisi yürümüyor' deyişini yanlış çıkarmak için dış politikayı her koşulda bağırıp çağırarak yürütmeyi yeğledi. Orada da durmadı; yeri geldi, Osmanlı'yı ihya hayalleri kurdu; sınır ötesi harekâtlarla yetinmedi, denizaşırı maceralara yeltendi. Bir ara tutturduğu mavi vatan masalından -o da koşulların zorlamasıyla yani ekonominin iflası kapıya dayanınca- neyse ki oldukça çabuk yüz geri etti" dedi. 

Mavi Vatan nedir?

Türkiye'nin; Karadeniz, Akdeniz ve Ege'de ilan ettiği deniz yetki alanlarını kapsayan bir doktrin. 2 Mart 2004’te Birleşmiş Milletler’e verdiği nota ile Türkiye, bazı batı bölgelerinde egemenlik hakları olduğunu ilk kez iddia etmişti.

'Mavi Vatan' kavramı, ilk defa 14 Haziran 2006 tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda düzenlenen Karadeniz ve Deniz Güvenliği konulu sempozyumda Cem Gürdeniz tarafından ortaya atıldı.

Mavi Vatan, 2015 yılı sonrasında Türkiye’nin deniz alanlarında askeri güce dayalı strateji yürütmesinde etkin rol oynadı ve 2019'da, Türkiye tarihinde ilk defa eş zamanlı olarak Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de Mavi Vatan Tatbikatı yapıldı. 

"Somali tezkeresine oyumuz büyük harflerle 'hayır' olacaktır"

"AKP iktidarı benim ta soğuk savaştan, Yugoslavya iç savaşından, Irak’ın işgalinden, terörle küresel mücadeleden, insani müdahaleden alarak anlattıklarım bir yana, daha güncel, mavi vatan, Libya, Suriye, Sudan serüvenlerinin hiçbirinden ders çıkarmıyor" diyen Tan, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

"Bu gayriciddi teklifin bizlerce destek verilecek, kabul edilecek hiçbir tarafı yoktur. Eğer Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın gerçek amacı, iktidardan giderayak Türk Silahlı Kuvvetlerini uzak diyarlarda sonu belirsiz yeni serüvenlere sürüklemek, dış politika ve ulusal güvenlik politikalarına bazı kördüğümler atmak, bazı kilitler asmak ise günü geldiğinde o kördüğümlerin kesileceğini, o kilitlerin kırılacağını, gizli kalacağı sanılan anlaşmaların içeriklerinin ortaya çıkacağını da özenle vurgulamak isterim. Cumhuriyet Halk Partisi olarak Somali tezkeresine oyumuz büyük harflerle 'hayır' olacaktır"

AKP: CHP milletvekilleri, Türkiye'ye karşı başka devletler tarafından kullanılan sözde tezleri sahipleniyor

CHP İstanbul milletvekili Tan'ın Mavi Vatan'a "masal" dediği konuşmasından görüntüler sosyal medyada iktidara yakın hesaplar tarafından tepki gördü. 

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de sosyal medyadan yaptığı paylaşımda ifadenin "kabul edilemez, sorumsuz ve yakışıksız" olduğunu savundu. 

Çelik şu ifadeleri kullandı: 

"Bu, Türkiye'nin milli siyasetine karşı Yunanistan'ın sözde tezlerine destek veren, siyasi pusulasını kaybetmiş bir yaklaşımdır. CHP'de 'Mavi Vatan' için 'yayılmacı politika' diyen dış politika kurmayı, yerini 'Mavi Vatan' için 'masal' diyen bir diğerine bırakmış, gözüküyor. Milli siyasetimize karşı bu yaklaşımla konuşan bazı CHP milletvekillerinin, Türkiye'ye karşı başka devletler tarafından kullanılan sözde tezleri bu şekilde defalarca sahiplenmeleri, siyasi savrulma ve sorumsuzluktur… Mavi Vatan'ımız, ana vatanımızın ayrılmaz bir parçasıdır."