Politika

CHP'li Tan'dan Somali Tezkeresi çıkışı: "Türkiye'de ayran bulamazken Somali'ye tahtırevanla gitmeye kalkışılıyor"

TBMM Genel Kurulu'nda, Somali ile ilgili Cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşüldü. CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, tezkere ve anlaşma konusunda sert eleştirilerde bulundu.

28 Temmuz 2024 00:01

Türkiye ile Somali arasındaki savunma işbirliği anlaşması çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Somali'nin deniz yetki alanları da dahil olmak üzere, iki ülke tarafından belirlenen bölgelerde iki yıl süreyle görevlendirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Görüşmeler sırasında CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, Cumhurbaşkanlığı tezkeresine yönelik eleştirilerini dile getirdi.

"Hangi yandaşların kazanç beklentileri için?"

Tan, Türkiye ile Somali arasında 8 Şubat 2024 tarihinde imzalanan 'Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması'nın hala Dışişleri Komisyonu'na havale edilmediğini vurguladı. Tan, "Siyasi iktidarın hangi sebeple aceleci davrandığını anlamıyoruz. Somali ile imzalanan bu anlaşma, yüce Meclisimizin onayına sunulmadan apar topar önümüze getiriliyor. Silahlı kuvvetlerimiz, AK Parti'nin hangi yandaşlarının gayrı meşru kazanç beklentileri için feda ediliyor? Kimdir bunlar?" dedi.

TBMM'de Netanyahu'nun ABD Kongresi'ne hitap etmesi üzerine tezkere: Tarihe utanç tablosu olarak geçti

"Otoriter emperyalizmi izlerken, Afrika'da Wagnercilik oynama hevesi"

Namık Tan, hükümetin otoriter emperyalizmi izlerken Afrika'da Wagnercilik oynamaya yeltendiğini belirtti. "Kendi kendimize, bir tür vurguncu zihniyetiyle 'voli vurmak' peşindeyiz. Gözleri otoriter emperyalizmi izlerken kamaşanlar, Afrika’da Wagnercilik oynamaya yeltenmekte. Nijer’e Milli Savunma, Dışişleri ve Enerji Bakanlarıyla MİT Başkanı'nın gitmesi ve ardından gelen Somali Tezkeresi hep aynı gözü kara zihniyetin ürünü. Diplomaside etkinlikle işgüzarlık aynı şey değildir; devlet idaresinde de gözü karalık olmaz. Hata yapılacaksa temkinden yana yanılmak, soğukkanlı, uzgörülü ve sağduyulu davranmak esastır." dedi.

"TSK kendiliğinden Bir çatışmanın içine mi çekiliyor?"

Tan, TSK'nın Somali'de nasıl bir görev üstleneceği konusunda belirsizliklerin olduğunu vurguladı. "Siyasal hedef nedir? Angajman kuralları belli mi? Verilen destek taahhüdü otomatiklik içeriyor mu? Yani TSK kendiliğinden bir çatışmanın içine mi çekiliyor? Hasım kim? Orada muharebe görevi mi, destek görevi mi icra edilecek?" dedi.

Tan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin doğasının ve yapısının değiştirilmeye çalışıldığını ifade etti. "TSK, esnek, çevik ve çok amaçlı yeteneklere sahip olmalı. Ancak, TSK'yı kalıcı biçimde seferi kuvvete dönüştürmek yanlış olur." dedi.

"Türkiye’de ayran bulamazken, Somali’ye tahtırevanla gitmek"

Tan, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanlığı tezkeresini sert bir dille eleştirdi. "Türkiye’de içecek ayranı zor bulurken, Somali’ye tahtırevanla gitmeye kalkışılmakla kalınmıyor; uzun yıllar boyunca Somali’de aynı tahtırevanla bekçilik hizmeti sunmak ve tahtırevanı da hediye etmek vaat ediliyor. Bu gayrıciddi teklifin kabul edilecek hiçbir tarafı yoktur." dedi.

CHP olarak Somali tezkeresine büyük harflerle 'hayır' diyeceklerini belirten Tan, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerçek amacı, TSK'yı uzak diyarlarda sonu belirsiz yeni serüvenlere sürüklemekse, o kördüğümlerin günü geldiğinde kesileceğini, kilitlerin kırılacağını ve anlaşmaların içeriklerinin ortaya çıkacağını vurgulamak isterim." dedi.