Politika

CHP’de görevden alınan başkanların itirazları reddedildi: “Değişim” isteyenler iki oylamada yarıdan fazlaya ulaştı

23 Temmuz 2023 21:28

Güncelleme: 23 Temmuz 2023 21:53

CHP Parti Meclisi (PM), görevden alınan dört il başkanı ile bir ilçe başkanının itirazlarını, yapılan oylamada 3’te 2 çoğunluğa ulaşılamadığı için reddetti. Her itiraz için ayrı oylama yapılırken, değişim isteyenlerin iki il için salt çoğunluğa ulaşması dikkat çekti. Kulislerde bugünkü oylamanın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu için bir güvenoyuna dönüşeceği yorumları yapılmıştı.

CHP PM, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) kararıyla görevden alınan Ağrı, Muş, Mardin, Kayseri il başkanları ile Beykoz ilçe başkanının itirazlarını görüşmek üzere toplandı.

Değişim çağrıları ile Zoom toplantısı tartışmaları gölgesinde gerçekleşen PM toplantısında dört il ve Beykoz ilçesi için ayrı ayrı beş oylama yapıldı. Oylama sonucunda beş itiraz da, 3’te 2 çoğunluk olan 40 kabul oyuna ulaşılamadığı için reddedildi.

Ağrı İl Başkanı Nihat Aslan’ın itirazı 31 ret, 30 kabul; Muş İl Başkanı İsmail Adanur’un itirazı 30 ret, 31 kabul; Mardin İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan’ın itirazı 31 kabul, 30 ret ve iki çekimser; Kayseri İl Başkanı Zeki Özkan’ın itirazı 28 kabul, 33 ret; İstanbul Beykoz İlçe Başkanı Aydın Düzgün’ün itirazı da 26 kabul, 35 ret oyu ile reddedildi.

Zoom toplantısında il başkanları konuşulmuştu

İl başkanlarının kurultay sürecinde görevden alınması, partide değişim isteyenler tarafından genel merkezin kurultay sürecine müdahalesi olarak yorumlanmıştı. Görüntüleri sızdırılan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından yönetilen Zoom toplantısında da bu konuda eleştiriler getirilmiş ve PM’nin bu itirazları görüşmesi için toplanması gerektiği savunulmuştu.

“Değişimci”ler iki ilde salt çoğunluğa ulaştı

Görevden alınan başkanların itirazları PM’de reddedilse de değişim isteyenlerin iki il için yapılan oylamada salt çoğunluğa ulaşması dikkati çekti.

Muş İl Başkanı İsmail Adanur’un itirazı için yapılan oylamada 60 PM üyesinden 31 üye kabul yönünde oy kullanırken, Mardin İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan’ın itirazı için yapılan oylamada da 31 üye kabul oyu verdi, iki üye de çekimser kaldı. Ağrı İl Başkanı Nihat Aslan’ın itirazı için de yapılan oylamada değişim isteyenlerin 30 oya ulaşması dikkati çekti.

Bülent Tezcan, Zoom toplantısını savundu

Öte yandan bugün saat 13.25’te başlayan toplantının zaman zaman gergin bir havada geçtiği öğrenildi. PM Üyesi Bülent Tezcan’ın tartışılan Zoom toplantısı ile ilgili konuştuğu ve “etik dışı” yorumlarına katılmadığını söylediği öğrenildi. Tezcan’ın Kılıçdaroğlu’na yönelik de eleştirilerde bulunduğu belirtilirken, PM üyeleri Deniz Demir, Müslim Sarı, Orhan Sarıbal ve Turan Aydoğan’ın ise Kılıçdaroğlu’nu savunan konuşmalar yaptığı kaydedildi.

Olağanüstü kurultay sayısına ulaşılmış oldu

Bu değişim isteyenlerin iki oylamada salt çoğunluğa ulaşması, bir oylamada da 60 olan PM üye sayısının yarısı olan 30’a ulaşmış olması, kulislerde dillendirilen olağanüstü kurultay iddialarını yeniden gündeme getirdi. PM’de olağanüstü kararı almak, kurultay tarihini belirlemek, kurultay olmaması halinde belediye başkan adaylarını belirlemek ya da veto etmek için salt çoğunluğa ulaşmak yeterli oluyor.

Yaklaşık 12 saat süren PM toplantısı, gece saat 01.00'de sona erdi. Toplantı sonrası herhangi bir açıklama yapılmadı.

TIKLAYIN | CHP Parti Meclisi, “değişim” ve “Zoom” tartışmaları gölgesinde başladı

Ne olmuştu?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yönettiği ve CHP'nin önde gelen isimlerinin katıldığı online toplantının tamamını izlemediğini söylemişti. Kılıçdaroğlu, "Gerek duymadım. Sadece beni değil, partiyi ilgilendiren bir konu. Gördüğümde, etik olarak rahatsız edici bazı uygulamalar vardı. Normal bulmuyorum. Disipline sevk etme konularında yorum yapmam" diye konuşmuştu. 

"CHP'nin iç sorunlarının tartışma konusu olması beni rahatsız ediyor" diyen Kılıçdaroğlu, "Bu konuda bütün arkadaşlarımı uyardım. Elbette eleştirilerini dile getirebilirler. Tekrarlandığında, kuralın dışına çıkıldığında gereğini yaparım. Her toplantının etik kurallar içinde yapılması lazım. Söylediğim odur. Sayın İmamoğlu ile ilgili Zoom toplantısına girmek istemem. Kendisi açarsa ayrı tabi" ifadelerini kullanmıştı.

TIKLAYIN | Kılıçdaroğlu: Video etik olarak rahatsız edici; tekrarlandığında gereğini yaparım

TIKLAYIN | İmamoğlu, “Zoom toplantısı etik dışı değil” dedi, “yerel seçim” endişesini dile getirdi

TIKLAYIN | CHP Parti Meclisi, “değişim” ve “Zoom” tartışmaları gölgesinde başladı

TIKLAYIN | CHP’li belediye başkanları, Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı: 36 isim mazeret bildirip katılmadı

TIKLAYIN | Kılıçdaroğlu da yerel seçimler için “müstakil yol” dedi: İttifak yokmuş gibi hareket edeceğiz, olursa artı olur