Gündem

CHP Parti Meclisi, “değişim” ve “zoom” tartışmaları gölgesinde başladı

Görevden alınan il başkanlarının itirazı, Kılıçdaroğlu için “güvenoyu”na dönüşebilir

23 Temmuz 2023 10:24

CHP’de görevden alınan dört il başkanının itirazlarını değerlendirecek olan CHP Parti Meclisi (PM), bugün “değişim” ve “zoom toplantısı” tartışmaları gölgesinde toplandı. Toplantı saat 13.24'te Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında başladı. 

Partide değişim isteyenler, il başkanlarının görevden alınmasını kurultay sürecine müdahale olarak değerlendiriyor. Genel Merkez ise, her bir başkanın ayrı ayrı görevden alınma gerekçesinin bulunduğunu savunuyor. Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre, PM öncesinde “81 il, bine yakın ilçe var. Yalnızca dört il başkanı ile bir ilçe başkanını konuşuyoruz. Nedensellik ilkesi kurmak mümkün değil” dedi.

 6 il başkanı görevden alınmıştı 

 Olağan Kurultay süreci kapsamında mahalle delege seçimleri devam ederken, Ağrı, Hakkâri, Van, Kayseri, Mardin ve Muş il başkanlarının görevden alınması tartışmalara neden olmuştu. Genel Merkez’den görevden almalarla ilgili bir açıklama yapılmazken, il başkanları da hangi gerekçe ile görevden alındıklarını bilmediklerini söylemişti. Genel Merkez tarafından resmi bildirim yapılan il başkanlarına parti tüzüğünün 25/1 maddesi kapsamında görevden alındıkları tebliğ edilmişti.

 4 il, 1 ilçe başkanı için oylama yapılacak

 Bu tartışmalar yaşanırken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yönettiği zoom toplantısının kaydının sızdırılması da CHP içerisinde deprem etkisi yaratmıştı. Sızdırılan kayda göre İmamoğlu ile toplantıya katılan diğer CHP’liler, görevden alınan il başkanlarının taleplerinin değerlendirilmesi için PM’nin olağanüstü toplantıya çağrılması ve bunun için de imza toplanması gerektiğini dile getiriyordu.

Toplantıda genel merkez tarafından görevden alınan Muş İl Başkanı İsmail Adanur, Ağrı İl Başkanı Nihat Aslan, Mardin İl Başkanı Mehmet Kılınçaslan, Kayseri İl Başkanı Zeki Özkan ile İstanbul Beykoz İlçe Başkanı Aydın Düzgün için oylama yapılacak.

 PM öncesinde dün düzenlenen belediye başkanları toplantısında yaşananlar ise gözleri bugünkü PM’ye çevirdi. Toplantının gergin bir havada geçtiğinin ortaya çıkması ve Ekrem İmamoğlu’nun yerel seçimlere yönelik endişelerini dile getirmesi, bugünkü Parti Meclisi toplantısını daha da kritik hale getirdi. Partide değişim isteyenler, il başkanlarının görevden alınmasını kurultay sürecine müdahale olarak değerlendiriyor. Parti içi muhalifler, bu yüzden bugünkü oylama sonucunda görevden alınan il başkanlarının göreve iadesini talep edecek. Başkanların göreve iadesi için ise 60 üyeli PM’de, 3’te 2 çoğunluk olan 40 oya ulaşılması gerekiyor. Kulislerde, oylamanın, bir anlamda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik güvenoyuna dönüşebileceği yorumları yapılıyor. Parti içi muhalefetin bu sayıya ulaşması beklenmese de, oylama sonucunda muhaliflerin yüksek oy alması halinde değişim çağrılarının daha yüksek sesle dillendirilebileceği ifade ediliyor. 

 Zeynel Emre: Bu iddialar haksızlık olur

 Öte yandan Genel Merkez kanadı ise, kurultay sürecine müdahale eleştirilerine katılmıyor. PM öncesinde T24’e konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre, şunları söyledi:

“Kurultaya dönük genel merkez adına bir hazırlık amaçlı bu görevden almaların yapıldığını iddia etmek bir haksızlık olur. Çünkü, 81 il var, yaklaşık bin tane ilçe var Türkiye genelinde. İtiraza konu Parti Meclisi’nde görüşülecek sadece bir ilçe dört il söz konusu. Yani bu yönüyle baktığımızda bizden önceki yönetimler döneminde de tüzükten kaynaklı bir şekilde kullanılmış ihtiyaç olduğunda. Diğer partilerde de böyledir. Mecburen bazı tasarruflarda bulunulur. Günün sonunda, kurultayda kurultay delegeleri hakkındaki düşüncesini orada açıklamış olur. Türkiye genelinde bu kadar saydığım il, 81 il bine yakın ilçe için, bunlar kaçta kaçı yapıyor ki. Buradan baktığınızda bir nedensellik ilkesi kurmak mümkün değil. Kurultay sürecini, genel merkez lehine dizayn etmek gibi bir şey de söz konusu olamaz. Türkiye’nin her yerinde şu an bizim mahalle seçimlerimiz var, ilçe seçimleri başlayacak 6 Ağustos’tan itibaren. Sonra il kongreleri başlayacak. Kurultay delegelerinin seçildiği kongreler başlayacak.  hepsinde çift adaylı yarışlar oluyor, birden fazla aday oluyor hiçbirine biz müdahale etmiyoruz, yani etmeyeceğiz de.”  

Ne olmuştu?

Habertürk'te gazeteci Mehmet Akif Ersoy'un canlı yayınına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yönettiği ve CHP'nin önde gelen isimlerinin katıldığı online toplantının tamamını izlemediğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Gerek duymadım. Sadece beni değil, partiyi ilgilendiren bir konu. Gördüğümde, etik olarak rahatsız edici bazı uygulamalar vardı. Normal bulmuyorum. Disipline sevk etme konularında yorum yapmam" diye konuştu. 

"CHP'nin iç sorunlarının tartışma konusu olması beni rahatsız ediyor" diyen Kılıçdaroğlu, "Bu konuda bütün arkadaşlarımı uyardım. Elbette eleştirilerini dile getirebilirler. Tekrarlandığında, kuralın dışına çıkıldığında gereğini yaparım. Her toplantının etik kurallar içinde yapılması lazım. Söylediğim odur. Sayın İmamoğlu ile ilgili zoom toplantısına girmek istemem. Kendisi açarsa ayrı tabi" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN | Kılıçdaroğlu: Video etik olarak rahatsız edici; tekrarlandığında gereğini yaparım

TIKLAYIN | CHP’li Belediye başkanları, Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı: 36 isim mazeret bildirip katılmadı

TIKLAYIN | Kılıçdaroğlu da yerel seçimler için “müstakil yol” dedi: İttifak yokmuş gibi hareket edeceğiz, olursa artı olur

TIKLAYIN | CHP’li Belediye başkanları, Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı: 36 isim mazeret bildirip katılmadı

TIKLAYIN | İmamoğlu, “Zoom toplantısı etik dışı değil” dedi, “yerel seçim” endişesini dile getirdi