Gündem

Oy sayımı 5.5 saat sürdü: CHP'nin A Takımı belli oldu

5.5 saatlik oy sayımı sona erdi, en az 5 isim Özel'in listesini delerek PM'ye seçildi

05 Kasım 2023 10:00

Güncelleme: 07 Kasım 2023 07:35

T24 Ankara

4 Kasım'da “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” sloganıyla başlayan ve genel başkan değişimiyle bir devri kapatan CHP 38. Olağan Kurultayı'nda 60 üyeli Parti Meclisi (PM) ve 15 üyeli Yüksek Disiplin Kurulu(YDK) belirlendi. 5.5 saatlik oy sayımının ardından CHP'nin A Takımı belli oldu. En az 5 isim Özel'in listesini delerek PM'ye seçilirken, “Denge Denetleme Listesi” hazırlayan Oğuz Kaan Salıcı ise listeye giremedi.

PM'de yer alan isimler şöyle:

Gökan Zeybek, Özgür Karabat, Bedirhan Berk Doğru, Ozan Işık, Deniz Yücel, Gamze Taşçıer, Murat Bakan, Suat Özçağdaş, Cem Aydın, Baki Aydöner, Ensar Aytekin, M.Gül Çiftçi Binici, Selin Sayek Böke, Canan Taşer, Pınar Uzun Okakın, Mahir Yüksel, Erhan Adem, Burhanettin Bulut, Ecevit Keleş, Ali Abbas Ertürk, Hikmet Erbilgin, Ali Haydar Fırat, Bülent Nuri Çavuşoğlu, Hüseyin Yaşar, Berker Esen, Ulaş Karasu, Müslim Sarı, Deniz Yavuzyılmaz, Zeliha Aksaz Şahbaz, Özgür Ceylan, Hikmet Yalım Halıcı, Erbil Aydınlık, Sevgi Kılıç, Orhan Sarıbal, Yalçın Görgöz, Turgay Özcan, Melisa Uğraş, Mehmet Tüm, Ali Haydar Hakverdi, Mehmet Necati Yağcı, Sinem Kırçiçek, Semra Dinçer, Hüseyin Can Güner, Ahmet Hakan Uyanık, Şengül Yeşildal, Emin Umut Dikili, Nasan Güneysu, Koza Yardımcı, Aylin Nazlıaka, Saniye Barut, Mehmet Alkın Denizaslan, Uğurcan İrak

Bilim Kültür Sanat Platformu Üyeleri:

Yankı Bağcıoğlu, Yalçın Karatepe, Volkan Demir, Baran Bozoğlu, İlhan Uzgel, Gülşah Deniz Atalar, Gökçe Gökçen, Armağan Erdoğan.

Yüksek Disiplin Kurulu Üyeleri:

-Ayça Akpek Şenay
-Esin Fatma Temel
-Hümeyra Akkuş Sandıkcı
-İsmail Emre Telci
-Ekincan Aksoy
-Özkan Tice
-Aysemin Gülmez
-Deniz Çakır
-Süleyman Bülbül
-Deniz Demiröz
-Nurdan Yücal
-Turan Taşkın Özer
-Ali Balta
-Özgür Sağlam
-Remzi Kazmaz

TIKLAYIN - Özel’in listesinde yer alan Tanrıkulu ile karşı liste çıkartan Salıcı PM dışı kaldı


Kurultay'ın ikinci gününden notlar

Özgür Özel'in genel başkanlığa seçildiği Ankara Spor Salonu'ndaki kurultayda partinin kurultayın ardından en yetkili organı olan PM belirlenecek. Genel başkanlık seçimi için oy kullanan 1366 delege, 60 kişiden oluşan PM üyelerinin seçimi için de sandık başına gidecek. Bu kapsamda, PM üyeliği seçimleri için aday başvuruları saat 19.00'a kadar Kurultay Divanı'nca kabul edilecek. Adayların sıra numaralarının belirlenmesi ve seçim için hazırlıkların tamamlanmasının ardından akşam saatlerinde PM üyelerinin seçimine geçilecek. Delegeler, kurultayın bugünkü bölümünde PM üyelerinin yanı sıra 15 kişiden oluşan YDK'nin üyelerini de seçiyor. 

5 Kasım'da saat 12.30 itibariyle delegeler salona geldi. 

Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Oğuz Kaan Salıcı anahtar liste hazırlığında

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nın ikinci gününde Parti Meclisi seçimi hazırlıkları sürerken, genel başkan seçilen Özgür Özel’in yanı sıra, kurultay sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Oğuz Kaan Salıcı’nın anahtar liste hazırlığında olduğu öğrenildi.

Haberin detayları için tıklayın...

Özgür Özel, 81 il başkanı ile bir araya geldi: CHP'ye yakışır bir PM listesi yapacağız

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, il başkanları ile bugün saat 9.30’da gerçekleştirdiği toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Özel, “Çarşaf liste, bireysel adaylıklar var. Anahtar listenin bir anlamı önemi var ama bir dayatması yok. Örgütümüz il başkanlarımız anahtar listemize, hep birlikte sahip çıkacaklarını ifade ettiler. Bu çok kıymetlidir, ancak bu anahtar listenin kamuoyu tarafından bir blok liste gibi anlaşılmamasını tercih ederiz. Adaylıkların önünü kesmeyen, dayatmayan ve tüm örgütü kapsayan bir anahtar liste ile karşınızda olmayı ümit ediyoruz” dedi.

Haberin devamı için tıklayın...

PM nasıl seçilecek?

60 üyeli PM’nin 52 üyesi çarşaf liste ile 8 üyesi Bilim Yönetim Kurul Platformu kontenjanından seçilecek.

CHP PM üyeliği için 400’ün üzerinde ismin aday olması bekleniyor.

Öte yandan Özel’in daha önce partiye yönelik özeleştirilerini tekrarlaması ve partinin sağa kayışını kapsamlı bir şekilde eleştirmesi bekleniyor. Partinin özüne dönmesi çağrısında bulunacak Özel’in, adaylığını açıkladığı gün ilan ettiği tutum belgesi ekseninde bir konuşma yapacağı ifade ediliyor.

Özgür Özel'in yeni genel başkanlığı, PM'yi etkileyeceği kadar Merkez Yönetim Kurulu’na da yansıyacak. Aynı zamanda yerel seçimlerde belediye başkan adayları da bu seçime göre şekillenecek.

PM üyeliği için aday başvurularının süresi üç kez uzatıldı

PM üyeliği seçimleri için aday başvuruları saat 13.00'dan, 16.00'a ertelenmesinin ardından 19.00'a ertelenmişti. Partiden yapılan son açıklamada ise başvuru süresinin 21.00'a kadar uzatıldığı belirtildi. Böylece PM üyeliği için aday başvuruları üç kez uzatılmış oldu. 

19.00'da başvurular kapandı 

PM üyeliği için başvuruların saat 21.00'a uzatıldığı belirtilmişti ancak kurultay salonunda geçilen anons ile saat 19.00 itibarıyla başvuruların kapandığı açıklandı. 

Listelere itiraz süresi doldu 

PM ve YDK listeleri salonda okundu. Listelere itiraz için 20 dakika süre verilmişti, itiraz süresi doldu.

Tüzük kurultayının toplanma sürecinin ertelenmesi bekleniyor

CHP'de Kasım ayının sonunda tüzük kurultayının toplanması bekleniyordu. Kılıçdaroğlu yönetiminin hazırladığı taslak yeni yönetime sunulacak. İddiaya göre; yeni yönetim Parti Meclisi'nde taslağı ele alacak ve yeni bir komisyonla güncellenmesi gündeme gelecek. Bu da yeni tüzük sürecinin ertelenmesine neden olacak. 

Listeler belli oldu 

PM listesinde 380, YDK'da 98 kişi varken Bilim, Kültür ve Sanat Platformu listesinde 12 kişi yer alıyor. Listeler kesinleşti, matbaaya gönderildi. 

Oylama saat 00.00 itibarıyla başladı.

Özel'in anahtar listesi belli oldu 

Yeni Genel Başkan Özel’in merakla beklenen anahtar listesi kesinleşti.

Parti Meclisi

Burhanettin Bulut, Ensar Aytekin, Özgür Ceylan, Sezgin Tanrıkulu, Ediz Ün, Hikmet Yalım Halıcı, Gökan Zeybek, Özgür Karabat, Suat Özçağdaş, Deniz Yücel, Murat Bakan, Cumhur Uzun, Murat Çan, Ulaş Karasu, Hüseyin Can Güner, Bedirhan Berk Doğru, Berker Esen, Cem Aydın, Umut Dikili, Uğurcan İrak, Ahmet Hakan Uyanık, Ali Abbas Ertürk, Ali Haydar Fırat, Vahap Tuncer, Hüseyin Yaşar, Erkan Aydın, Haşim Öztürk, Bülent Nuri Çavuşoğlu, Dursun Bulut, Erdal Aksünger Ertan Akbaba, Mahir Yüksel, Murat Sönmez, Turgay Özcan, Hikmet Erbilgin, Cenk Erdöl, Necati Yağcı, Alkım Denizaslanı, Erhan Adem, Ecevit Keleş, Ahmet Kaya, Bora Terzi, Eylem Ertuğ Ertuğrul, Yalçın Görgöz, Dilşat Korkulu, Sinan Adıyaman, Tahsin Tarhan, İsmail Atakan Üniver, Ozan Işık, Baki Aydöner, Murat Kubilay, Gamze Taşçıer, Gizem Coşkun, Melisa Uğraş, Canan Taşer, Aysu Bahar Gülbek, Sevgi Kılıç, Sinem Kırçiçek, Gül Çiftçi, Selin Sayek Böke, Şengül Yeşildal, Şaziye Öztürk, Erbil Aydınlık, Pınar Uzun Okakın, Altınay Görmüş, Hacer Taş Gültepe, Zeliha Aksaz Şahbaz, Burcu Düzen, Nazan Güneysu, Fatma Köse Şadi Özdemir

Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu

Fethi Açıkel, Gülşah Deniz Atalar, Yankı Bağcıoğlu, Baran Bozoğlu, Volkan Demir, Ali Rıza Erbay, Armağan Erdoğan, Gökçe Gökçen, Yalçın Karatepe, Andaç Pamuk, Tolga Sağ, İlhan Uzgel

Yüksek Disiplin Kurulu

Ekincan Aksoy, Esin Fatma Temel, Süleyman Bülbül, Turan Taşkın Özer, İsmail Emre Telci, Deniz Çakır, Özkan Tice, Muhittin Tığlı, Özgür Sağlam, Deniz Demiröz, Ali Balta, Aysemin Gülmez, Ayça Akpek, Nurdan Yücel, Hümeyra Akkuş.

Haberin devamı için tıklayın...

Oğuz Kaan Salıcı’nın anahtar listesi

Parti Meclisi üyelikleri için Oğuz Kaan Salıcı’nın da "Denge ve Denetleme" başlıklı anahtar listesi belli oldu. “Denge ve Denetleme Listesi” başlıklı listede Parti Meclisi adayları şöyle:

Oğuz Kaan Salıcı, Mehmet Tahtasız, Mahmut Tanal, Mehmet Tüm, Gaye Usluer, Koza Yardımcı, Melisa Yıldırım, Mehmet Yıldız, Ayşegül Yıldız, Bülent Yücetürk, Mustafa Adıgüzel, Armağan Akyüz, Hakkı Aydos, Saniye Barut, Barış Bektaş, Recep Bilal, Nevaf Bilek, Adem Demir, Semra Dinçer, Mahmut Duyan, Burkay Düzce, Aykut Erdoğdu, Ayten Gülsever, Ali Haydar Hakverdi, Feray Karagöz, Ecevit Keleş, Cevahir Kılıç, Yüksel Mansur Kılınç, Emrah Köksal, Nihat Arda Mercan, Aylin Nazlıaka, Gonca Yelda Orhan, Veli Özdemir, Ali Özgündüz, Kübra Öztürk, Aysun Palalı Köktaş, Eren Can Patır, Hakkı Anıl Pektaş, Necdet Saraç, Müslim Sarı, Orhan Sarıbal, Çetin Soysal, Uğur Şevran, Berhan Şimşek.

Denge ve Denetleme Listesi’nde yer alan Yüksek Disiplin Kurulu adayları ise şöyle:

İnan Savaş Yüksel, Melike Yüksel, Tayfun Ceyhan, Sertaç Eke, Cem Sultan Ermiş, Zuhal Mercan, Ebru Okay, Subutay Özgür.

Oy verme işlemi başladı 

CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'nda Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimleri için oy verme işlemi 6 Kasım'a bağlanan gece yarısı 01.40'ta başladı.

Oy pusulalarının basımının tamamlanmasının ardından PM ve YDK seçimleri için 23 sandıkta oy verme işlemine geçildi.

Seçimlerde 1366 delege​​​​​​​ 60 kişiden oluşan PM ve 15 kişilik YDK üyelerinin seçimi için oy kullandı.

Yeni Genel Başkan Özel, oyunu kullandı 

Yeni CHP Genel Başkanı Özgür Özel, PM ve YDK üyelerinin seçimi için saat 03.00'de doğru oyunu kullandı. 

Gazetecilere açıklama yapan CHP Genel Başkanı seçilen Özel, "Kemal Bey ile telefonla görüştük, önümüzdeki günlerde, mazbatadan sonra bir devir teslim törenini hep birlikte bütün Türkiye'nin gözü önünde, partimize yakışır bir şekilde yapacağız" dedi.

Özel, kendisini hedef alan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'a da, "Erdoğan bundan sonra geçen her günün, kendisi açısından daha zor, bizim açımızdan daha moralli olacağını biliyor. Erdoğan'ın stresini, içindeki karabasanı anlıyorum. Cumhuriyet Halk Partisi'nden endişe etmeye devam etsin"  yanıtı verdi.

CHP kurultayında Edirne'de tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a ve Osman Kavala'ya selam yollayan eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i hedef alan Erdoğan, "Al birini vur diğerine. Bunlar terör örgütleriyle omuz omuza yürüdüler." dedi. 

Haberin devamı için tıklayın...

 

İlk gün | Genel Başkanlık seçiminde neler yaşandı?

Dün, 81 ilden gelen bin 367 kurultay delegesi, Cumhuriyet’in ve partinin 100. yılında yeni genel başkanı ve yeni parti yönetimini seçti. Seçimin ilk turunda Özel 682 oy alarak Kılıçdaroğlu'nu geçerken, Kılıçdaroğlu ise 664 oy aldı. 18 oy geçersiz ve 2 oy ise boş olarak sayıldı. Gece saatinde seçimlerin ikinci turu için oy kullanma işlemi başladı. Özel, ikinci turda 812 oy alarak genel başkan olurken Kılıçdaroğlu ise 536 oy aldı. Böylece CHP’de 13 yıllık Kılıçdaroğlu dönemi sona erdi. Özgür Özel, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk siyasi partisi CHP'nin Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Kemal Kılıçdaroğlu'ndan sonra 8. Genel Başkanı oldu.

Kılıçdaroğlu ise ikinci tur sonuçlanmadan oyunu verip salondan ayrıldı. Evine giden Kılıçdaroğlu, seçim sonucunun ardından vedasını da sosyal medya üzerinden yaptı.

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu dönemi bitti, yeni CHP Genel Başkanı Özgür Özel!

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - CHP’de 13 yıllık Kılıçdaroğlu dönemi seçim sandığında değil, kurultay sandığında kapandı; Özel-İmamoğlu dönemi başladı