Gündem

Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Oğuz Kaan Salıcı anahtar liste hazırlığında

05 Kasım 2023 14:16

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nın ikinci gününde Parti Meclisi seçimi hazırlıkları sürerken, genel başkan seçilen Özgür Özel’in yanı sıra, kurultay sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Oğuz Kaan Salıcı’nın anahtar liste hazırlığında olduğu öğrenildi.

CHP’de 13 yıllık Kemal Kılıçdaroğlu dönemi sona ererken, “İkinci Yüzyılda Demokrasi ve Birlik Kurultayı” sloganıyla düzenlenen 38. Olağan Kurultay’da bugün de bin 366 delegenin oyuyla 60 üyeli Parti Meclisi ve 15 üyeli Yüksek Disiplin Kurulu üyelikleri belirlenecek. 812 delegenin oyuyla Genel Başkan seçilen ve Parti Meclisi (PM) için anahtar liste hazırlığına başlayan Özgür Özel, bu sabah il başkanlarıyla bir araya geldi.

İl başkanlarıyla PM listesini değerlendirdi

Özel’in il başkanlarıyla PM listesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunduğu ve önerilerini aldığı öğrenildi. Özel’e destekleyen il başkanlarının yanı sıra, Kurultay sürecinde Özel’e tepki gösteren ve Kılıçdaroğlu’nu destekleyen il başkanlarının da PM için isim önerdiği ifade edildi. Daha önce ekonomist Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Dış Politika Uzmanı Prof. Dr. İlhan Uzgel ve Selin Sayek Böke’nin PM listesinde yer alacağını açıklayan Özel’in “Türkiye’de çok tercih edilen bir üniversitenin dekanı” diye tarif ettiği ismin de Galatasaray Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Volkan Demir olduğu öğrenildi.

Salıcı, anahtar liste hazırlıyor

Genel Başkan Özgür Özel ekibi liste hazırlığını sürdürürken, seçimi kaybeden ve dün gece oyunu kullandıktan sonra kurultay salonundan ayrılan Kemal Kılıçdaroğlu’nun PM ile ilgili tavrı bekleniyordu. Kurultay sürecinde, Kılıçdaroğlu’nu destekleyen ve bir önceki MYK’da Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Oğuz Kaan Salıcı’nın bir anahtar liste hazırladığı öğrenildi. Salıcı’nın listesinde daha önce Kılıçdaroğlu’na danışmanlık yapan Veli Özdemir, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve 27. Dönem Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi gibi isimlerin yer alacağı öğrenildi.

Başvurular saat 19.00’a kadar uzatıldı

Kurultay Divan Başkanlığı, PM adaylık başvurularının saat 19.00’a kadar uzatıldığını açıkladı. PM üyeliği için adaylığını açıklayan partililer, kurultay salonunda hazırlıklarını yürütürken, delegelerle birebir temaslara da şimdiden başladı. 60 üyeli PM’nin 52 üyesi çarşaf liste ile 8 üyesi Bilim Yönetim Kurul Platformu kontenjanından seçilecek. CHP PM üyeliği için 400’ün üzerinde ismin aday olması bekleniyor.


TIKLAYIN - CHP 38. Olağan Kurultayı'nda 2. gün: Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri seçiliyor

Dün neler yaşandı?

Dün, 81 ilden gelen bin 367 kurultay delegesi, Cumhuriyet’in ve partinin 100. yılında yeni genel başkanı ve yeni parti yönetimini seçti. Seçimin ilk turunda Özel 682 oy alarak Kılıçdaroğlu'nu geçerken, Kılıçdaroğlu ise 664 oy aldı. 18 oy geçersiz ve 2 oy ise boş olarak sayıldı. Gece saatinde seçimlerin ikinci turu için oy kullanma işlemi başladı. Özel, ikinci turda 812 oy alarak genel başkan olurken Kılıçdaroğlu ise 536 oy aldı. Böylece CHP’de 13 yıllık Kılıçdaroğlu dönemi sona erdi. Özgür Özel, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk siyasi partisi CHP'nin Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Kemal Kılıçdaroğlu'ndan sonra 8. Genel Başkanı oldu.

Kılıçdaroğlu ise ikinci tur sonuçlanmadan oyunu verip salondan ayrıldı. Evine giden Kılıçdaroğlu, seçim sonucunun ardından vedasını da sosyal medya üzerinden yaptı.

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu dönemi bitti, yeni CHP Genel Başkanı Özgür Özel!

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI - CHP’de 13 yıllık Kılıçdaroğlu dönemi seçim sandığında değil, kurultay sandığında kapandı; Özel-İmamoğlu dönemi başladı