Medya

Çevre örgütleri: Açık Radyo'nun kapatılması, sadece ifade özgürlüğüne değil, çevre mücadelesine de büyük darbe!

Çevre konusunda Türkiye’deki en bilgili isimlerden Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra, yayınlarıyla iklim krizine dikkat çekmeye çalışıyordu

Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra - (Fotoğraf: T24-Can Öztürk )

17 Ekim 2024 14:43

T24 Haber Merkezi 

Çevre örgütleri, yaklaşık 30 yıldır yayın yapan Açık Radyo’nun RTÜK kararıyla karasal yayın lisansının iptal edilmesine, “Bu karar, sadece ifade özgürlüğüne değil, Türkiye’deki iklim ve çevre mücadelesine de büyük bir darbedir” diyerek tepki gösterdi. Açıklamada, "Açık Radyo, Türkiye'de çevre mücadelesinin mihenk taşlarından biridir. O'nun sesinin kısılması, toplumsal cinsiyet eşitliği, çevre, halk sağlığı ve insan hakları gibi pek çok konuda yıllardır süregelen tüm çabaları zayıflatmak anlamına gelir" denildi. 

1995 yılından itibaren yayın yapan ve önümüzdeki ay 30. yayın yaşını kutlamaya hazırlanan Açık Radyo’nun karasal yayın lisansı RTÜK tarafından iptal edildi. Açık Radyo'nun kapatılmasına tepkiler sürerken, çevre örgütleri de konuyla ilgili olarak açıklama yaptı. 

Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra, "Ortak bir gelecek hayal edip onu birlikte kurmaktan başka çaremiz yok" açıklamasını yaptı 
Fotoğraf: T24-Can Öztürk

Örgütlerin internet sitelerinde de yer verilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: 

"Türkiye'nin en köklü, bağımsız ve kapsayıcı medya kuruluşlarından biri olan Açık Radyo'nun, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)'nun kararıyla karasal yayın lisansının iptal edilmesi, yalnızca bir medya organının kapatılması değil, iklim krizi, ekoloji, doğa ve biyolojik çeşitlilik gibi kritik konulara dikkat çeken seslerin susturulması anlamına gelmektedir. Türkiye'de çevre ve iklim  farkındalığı kazandırmaya öncülük eden, dinleyicileriyle dayanışma ruhunun en güzel örneklerinden biri olan  Açık Radyo, 30 yıldır sivil toplum kuruluşlarının, çevre aktivistlerinin ve doğa savunucularının en güçlü seslerinden biri olmuştur.

Açık Radyo, yayın hayatında bugüne kadar tarafsızlık, kapsayıcılık ve bağımsızlık ilkelerini temel alarak  tüm kesimlere mikrofonlarını açmış; dezavantajlı grupların ve tehlike altındaki canlıların sesi olmuştur. Türkiye'de ekoloji ve iklim mücadelesinden bahsedilecekse Açık Radyo'nun bu mücadelenin ön saflarında yer aldığı ve yer almaya devam etmesi  gerektiği tartışma götürmez bir gerçektir.

Toplumsal adalet, çevre ve iklim adaleti adına savunuculuk yapan bir medya organının kapatılması, ifade özgürlüğüne yönelik ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu karar, sadece radyo yayınlarını değil, Türkiye'de iklim kriziyle mücadele eden ve doğayı koruma çalışmaları yürüten sivil toplumun geleceğini de tehlikeye atmaktadır.

Açık Radyo, Türkiye'de çevre mücadelesinin mihenk taşlarından biridir. O'nun sesinin kısılması, toplumsal cinsiyet eşitliği, çevre, halk sağlığı ve insan hakları gibi pek çok konuda yıllardır süregelen tüm çabaları zayıflatmak anlamına gelir.

Açık Radyo Açık Kalsın! İklimin, doğanın, tehlike altındaki canlıların, dezavantajlı grupların ve yaşam hakkının savunucusu olan bu sesi savunuyoruz. RTÜK'ün aldığı bu karardan bir an önce dönülmesini ve Açık Radyo'nun bağımsız yayın hayatına kaldığı yerden devam etmesini talep ediyoruz."

İmzalayan Kurumlar:
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
Çevre Hukuku Ağı
Greenpeace Türkiye
Ekosfer
Hukuk, Doğa ve Toplum Vakfı - HUDOTO
İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği (İDPAD)
Mekanda Adalet Derneği
Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA)
TEMA Vakfı
Türetim Ekonomisi Derneği
Yeşil Düşünce Derneği
YUVA
Yuvam Dünya Derneği
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)
350 Türkiye

TIKLAYIN - Karasal yayın lisansı iptal edilen Açık Radyo'dan açıklama: Ortak bir gelecek hayal edip onu birlikte kurmaktan başka çaremiz yok

Ne olmuştu?

24 Nisan'da "Açık Gazete" programında kullanılan "Ermeni soykırımı" ifadesi nedeniyle Açık Radyo'ya 5 kez program durdurma cezası veren RTÜK, karara uyulmadığı gerekçesiyle radyonun lisansını iptal kararı almıştı. 

RTÜK tarafından Açık Radyo'ya verilen yayın durdurma ve para cezası kararı aleyhine açılan davada Ankara 21. İdare Mahkemesi tarafından 08.07.2024 tarihinde 'yürütmeyi durdurma kararı' verilmiş, bu karara RTÜK tarafından itiraz edilmişti.

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Açık Radyo’nun lisansının iptal edildiğini duyurduğu açıklamasında, “RTÜK, Açık Radyo’nun lisansını iptal etti. Gerekçe, kurulun daha önce verdiği ‘toplumu kin ve düşmanlığa tahrikten’ 5 gün program durdurma cezasına uymayıp, yayını sürdürmesi. Oysa yayıncı para cezasını ödemiş, ancak yayını kesmemiş. Bu durum yayıncı lehine yorumlanmalıydı” ifadelerini kullanmıştı.

Açık Radyo, yürütmenin durdurulması talebinin reddine dair karara ve yayın lisansının iptali kararını da ayrıca yargıya taşıyacak. Yürütmeyi durdurma kararı verilen dosyaya paralel olarak RTÜK’ün bu kararının da yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edilecek. Yargıdan çıkacak karar Açık Radyo’nun kaderini belirleyecek. Açık Radyo, yeni bir yürütmeyi durdurma kararı çıkmazsa mevcut frekansını ve ismini kullanarak yayın yapamayacak.

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | İddia: Savcı kıskançlık krizine girdi, avukat sevgilisinin eski sevgililerini gözaltına aldırdı

TIKLAYIN | Hazine ve Maliye Bakanlığı "vergi yüzsüzü" firmaları açıkladı

TIKLAYIN | Büyük deprem skandalı: 12 yıl önceki rapor binlerce kişinin nasıl öldüğünü ortaya koydu

TIKLAYIN | İngiliz müzik grubu One Direction üyesi Liam Payne, balkondan düşerek hayatını kaybetti

TIKLAYIN | Resmî Gazete’de yayımlandı: Elden kira ödeme dönemi sona erdi

TIKLAYIN | Cinsel ilişki videosu iddiasıyla TFF'den ihraç edilen hakem Elif Karaarslan abonelerine özel içerik üretecek!

TIKLAYIN | Ertuğrul Özkök: Cumhurbaşkanın 56 yaşındaki karısı bu kıyafetle podyuma çıktı ve ne oldu?

TIKLAYIN | Hakan Aksay'ın yazısı: Beni başkan yaptıracaksınız, beni başkan yaptıracaksınız, beni başkan yaptıracaksınız!


'Salıncak eyalet' nedir, en çok oy alan aday neden kazanamıyor; işte ABD seçimleriyle ilgili bilmeniz gereken her şey