Gündem

Çelenk bile gönderilmemiş; TİP'ten Tarık Ziya Ekinci'ye vefasızlık

"Dr. Tarık Ziya Ekinci hayatının en verimli yıllarında TİP’e hizmet etmişti"

19 Ağustos 2024 12:08

Kürt siyasetçi, yazar ve tıp doktoru Tarık Ziya Ekinci, İstanbul’da hayatını kaybettikten üç gün sonra memleketi Diyarbakır’da son yolculuğuna uğurlandı. Binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde, Ekinci’nin uzun yıllar hizmet verdiği Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) hiç kimse katılmadı ve cenaze törenine çelenk bile gönderilmedi.

TIKLAYIN - Tarık Ziya Ekinci hayatını kaybetti

Cenaze törenine DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu gibi isimler katılırken, TİP'in herhangi bir temsilci göndermemesi ve çelenk dahi yollamaması dikkat çekti.

Amida Haber'in aktardığına göre, bu duruma tepki gösteren Diyarbakırlı gazeteci Mahmut Bozarslan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Dr. Tarık Ziya Ekinci hayatının en verimli yıllarında TİP’e hizmet etti. Ancak TİP, cenaze törenine bir çelenk bile göndermedi" ifadelerini kullanarak TİP'in tutumunu eleştirdi.

Tarık Ziya Ekinci kimdir?

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Tarık Ziya Ekinci, Paris Tıp Fakültesinde ihtisas yaptı. Dâhiliye uzmanı Ekinci, Siverek Sıtma Savaş Hekimliği, Diyarbakır Merkez Belediye Başhekimliği, Lice Hükûmet Hekimliği, Diyarbakır, Mardin ve Siirt Tabip Odaları Başkanlıkları, Diyarbakır Kızılay, Veremle Savaş Dernekleri Yönetim Kurulu Üyelikleri, Sosyalist Kültür Derneği kuruculuğu ve yöneticiliği, serbest doktorluk, yazarlık, TBMM 2.(XIII) Dönem Diyarbakır milletvekilliği yaptı.

12 Mart darbesinde Diyarbakır Sıkıyönetim Cezaevi'nde "Kürtçülük propagandası" yaptığı iddiasıyla TCK’nin 142/1. maddesinden üç yıl ceza aldı ve iki yıl tutuklu kaldı.

2008 yılında Ahmet İnsel ve Baskın Oran'ın başlattığı 'Ermenilerden Özür Diliyorum' kampanyasına destek veren isimlerden biri oldu.

Tarık Ziya Ekinci, T24'te yazılar yazıyordu. 

TIKLAYIN - Tarık Ziya Ekinci'nin T24'te yazdığı yazılar