Dünya

Çatışmaların 23. günü | İnsani yardım taşıyan 24 tır daha Gazze'ye ulaştı; El-Aksa televizyonu: İsrail, Gazze'ye beyaz fosfor bombasıyla saldırıyor

29 Ekim 2023 07:33

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Cumartesi gecesi yaptığı açıklamada, ordunun savaşta "Hamas'ın askeri ve hükümet kabiliyetlerini yok etmeyi ve rehineleri eve getirmeyi" amaçlayan "ikinci bir aşama" başlattığını söyledi.

Netanyahu, "Gazze Şeridi içindeki savaş zor ve uzun olacak; bu bizim ikinci bağımsızlık savaşımız" dedi. 

Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin, Kudüs Hastanesi’ndeki sağlık personelini, yaralıları ve hastaneye sığınan yerinden edilmiş sivilleri binayı boşaltmaya zorlamak için hastanenin çevresini sürekli ve doğrudan bombardımana tuttuğu belirtildi.

TIKLAYIN | Netanyahu'dan kara harekâtı sinyali: Savaşın ikinci aşamasına geçtik, bu İsrail'in ikinci bağımsızlık savaşı

Bu sabah erken saatlerde Gazze Şeridi'nde telefon ve internet bağlantısı yavaş yavaş geri dönmeye başladı. Telefon ve internet bağlantılarının tahrip edilmesi Gazze'yi Cuma gecesi iletişim kesintisine sürüklemiş ve savaşın şimdiye kadarki en ağır hava bombardımanının ortasında Gazzeliler birbirleriyle ve dış dünyayla iletişim kuramamışlardı. 

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen "Büyük Filistin Mitingi"nde konuştu. Erdoğan'ın İsrail'e "işgalci" demesi üzerine İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, İsrailli diplomatların Türkiye'den geri gönderilmesi talimatı verdiğini açıkladı. 

Cohen, "Türkiye'den gelen vahim açıklamaları göz önünde bulundurarak, İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin yeniden değerlendirilmesi amacıyla diplomatik temsilcilerin geri gönderilmesi talimatını verdim" ifadelerini kullandı. 

TIKLAYIN | İsrail, Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Türkiye ile diplomatik ilişkilerini yeniden değerlendireceğini açıkladı

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Selman'ın Pazartesi günü Washington'u ziyaret etmesi bekleniyor. 

TIKLAYIN | Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Selman, ABD'ye gidiyor

İşte savaşın 23. gününden dakika dakika öne çıkanlar...*

08.00 | T24'ün blogu sona erdi. 24. günün gelişmelerini yeni bir blogdan takip etmek için tıklayın

06.31 | 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 35 gazeteci öldürüldü

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden gazeteci sayısının 35 olduğu duyuruldu.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, Telegram sayfasından yaptığı açıklamada, Gazze'ye yönelik İsrail saldırıları sonucu 35 gazetecinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Açıklamada, ölen 35 gazetecinin isimlerinin yer aldığı liste yayımlandı.

03.04 | Gazze'nin kuzey kesimindeki bazı bölgelerde internet erişimi kesildi

Filistin telekomünikasyon şirketi Jawwal'in Gazze Şubesi, kentin kuzey kesimindeki bazı bölgelerde internet erişimi ve iletişimin kesildiğini duyurdu.

Jawwal'in Facebook sayfasından yapılan yazılı açıklamada, Şeyh Rıdvan bölgesindeki ana jeneratörün arızalanması sonucu internet erişimi ve iletişimde kesinti yaşandığı kaydedildi.

Arızanın giderilmesine yönelik çalışmalarının aralıksız devam ettiği belirtilen açıklamada, saldırıların başladığı günden itibaren internet erişimi, sabit hatlar ve mobil cihazlardaki iletişimde sık sık kesintiler meydana geldiği hatırlatıldı.

02.56 | Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi, İsrail'in düzenlediği saldırılar nedeniyle hasar gördü

Hastane Müdürü Dr. Subhi Sekkik, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail işgal güçlerinin, çevresini defalarca hedef almasından dolayı hastanede ciddi hasar meydana geldiğini bildirdi.

Gazze'deki kanser hastalarına yönelik tek hastanenin Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi olduğunu kaydeden Sekkik, hastanenin korunması ve İsrail saldırılarının durdurulması için Türkiye'den yardım istedi.

01.48 | RSF'ye göre Lübnan-İsrail sınırında kameramanın öldüğü olayda kasıtlı saldırı yapıldı

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Lübnan-İsrail sınırında Reuters kameramanı İssam Abdullah'ın öldüğü olaya ilişkin balistik analizin, İsrail yönünden kasıtlı saldırı yapıldığını ortaya koyduğunu duyurdu. RSF, Lübnan-İsrail sınırında 13 Ekim'de gazetecilere yönelik saldırıda hayatını kaybeden Reuters kameramanı Abdullah'ın ölümüyle ilgili yürüttüğü soruşturmaya ilişkin ilk bulguları sitesinde paylaştı. RSF'den yapılan açıklamada, saldırı günü saat 18.00 sularında aralarında Abdullah'ın da olduğu 7 gazetecinin bulunduğu bölgeye yaklaşık 30 saniye aralıkla 2 saldırı gerçekleştiği kaydedildi.

Açıklamada, ilk saldırıda Abdullah'ın hayatını kaybettiği ve başka bir muhabirin yaralandığı, 2. saldırıda ise El Cezire'ye ait bir aracın patladığı ve birçok gazetecinin yaralandığı belirtildi. RSF tarafından yapılan balistik analizin, söz konusu atışların gazeteci grubu ve araçlarının hedef alındığı bölgenin doğusundan, İsrail sınırı yönünden geldiğini ortaya koyduğu aktarılan açıklamada, "Bu kadar kısa sürede (30 saniyeden biraz fazla) aynı noktaya aynı yönden gelen iki saldırı olması kasti hedefleme olduğunu açıkça gösteriyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, olay günü saldırının gerçekleştiği noktada bulunan gazetecilerin üzerinde "basın" yazılı kurşun geçirmez yeleklerinin olduğu ve kasklarını taktıkları kaydedildi.

01.17 | İsrail ordusu, Hamas'ın elindeki esir sayısını 239 olarak güncelledi

İsrail ordusu, Gazze'de Hamas'ın elindeki esir sayısının 239 olduğunu açıkladı.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, Hamas'ın elindeki esirlerin sayısına ilişkin güncel bilgileri paylaştı.

Gazze'de "alıkonulan" 239 kişinin bulunduğunu ve ailelerine bilgi verdiklerini kaydeden Hagari, bunlar arasında yabancı işçilerin de olduğunu belirtti.

00.52 | Gazze'de yakıt sıkıntısı nedeniyle eşek arabaları ulaşımda sıkça kullanılmaya başlandı

23.41 | Gazze'ye insani yardım taşıyan 24 tır daha ulaştı

Filistin Kızılayı, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, bugün Refah Sınır Kapısı'ndan giriş yapan ve içerisinde gıda ve temel tıbbi malzemeler bulunan 24 tırın Mısır Kızılayından teslim alındığı belirtildi.

Saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yardım için giren tır sayısının 118 olduğu ancak şu ana kadar yakıta izin verilmediği kaydedildi.

Filistin Kızılayı, gün içinde Gazze'ye 10 tırın ulaştığını duyurmuştu.

23.34 | UCM Başsavcısı: "İnsani yardım malzemelerinin sivillere ulaşmasına engel olunmamalı"

23.26 | İsrail'in saldırılarına karşılık Gazze'den roketler atıldı

23.02 | Ürdün, İsrail'in saldırdığı Gazze'ye insani yardım için harekete geçilmesini istedi

22.59 | El-Aksa televizyonu: İsrail, Gazze'ye beyaz fosfor bombasıyla saldırıyor

21.40 | Fransa Dışişleri Bakanlığı: (Yahudi) Yerleşimcilerin, Filistinlilere yönelik şiddeti artıyor. Bu kabul edilemez ve derhal sona ermeli

21.11 | İsrail ile Lübnan'ın güneyinde çatışan Hizbullah, bir mensubunun daha öldüğünü duyurdu

20.42 | Gazze'deki hükümet: İsrail, 1500'ü aşkın kişinin sığındığı iki merkezi vurmakla tehdit etti

20.35 | İsrail güçlerinin Batı Şeria'da vurduğu 2 Filistinli daha hayatını kaybetti 

İsrail güçlerinin, Batı Şeria'da sabah saatlerinde açtığı ateş sonucu yaralanan 2 Filistinli daha yaşamını yitirdi. Ramallah'ın kuzeybatısında bulunan Beyt Rima kasabasına İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Nasser Abdul Latif Barghouthi (29) için cenaze töreni düzenlendi.

20.00 | İsrail, Kudüs Hastanesi'nin çevresini vuruyor 

Filistin Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin, Kudüs Hastanesi’ndeki sağlık personelini, yaralıları ve hastaneye sığınan yerinden edilmiş sivilleri binayı boşaltmaya zorlamak için hastanenin çevresini sürekli ve doğrudan bombardımana tuttuğu belirtildi.

Bombardımanın, hastanenin bazı bölümlerinde ciddi hasara yol açtığı ve oluşan yoğun dumanın hastaların nefes almasını zorlaştırdığı kaydedildi.

Açıklamada, İsrail ordusunun, hastane yönetiminin yanı sıra yoğun bombardıman nedeniyle evlerini terk ederek hastaneye sığınan sivilleri de binayı boşaltmaları için uyardığı aktarıldı.

Hastanenin kuzey kısmında üç elektrik jeneratörünün yanı sıra doğu ve kuzey kısımlarında oksijen üretim istasyonlarının bulunduğu kaydedilen açıklamada, bu durumun ciddi bir tehlike oluşturduğu ve olası bir bombalamanın bölgede büyük yangına yol açabileceği vurgulandı.

18.52 | Hamas: Gazze'nin kuzeybatısına giren İsrail askeri araçlarını hedef aldık

Hamas, Telegram hesabından açıklama yaptı.

Gazze Şeridi'nin kuzeybatısına giren İsrail askeri araçlarının ağır kalibreli havan toplarıyla vurulduğu belirtilen açıklamada; Erez bölgesinin batısındaki bazı araçların alev aldığı, içerisindeki çok sayıda askerin öldüğü kaydedildi.

18.01 | Sınırı geçen İsrail tank ve askeri araçları, Gazze’nin kuzeyine konuşlandırıldı

17.02 | İsrail, Lübnan'ın güney bölgesine 10 füze fırlattı

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde yer alan Kefr Şuba beldesinin çevresine 10 füze fırlattı. Saldırı sonucu bölgeden dumanlar yükseldi.

15.00 | SON DURUM 

- İsrail ordusu, Gazze'deki sivillere güneye gitmelerini söyleyerek operasyonlarını arttırdığını yineledi. Ordu, Mısır ve ABD öncülüğündeki insani yardım çabalarının Vadi Gazze'nin güneyinde "genişleyeceğini" söyledi.
- İsrail Savunma Kuvvetleri, son 24 saat içinde 450'den fazla Hamas hedefini vurduğunu açıkladı.
- Gazze'deki toplam ölü sayısının 8 bini aştığı belirtildi.
- BM Genel Sekreteri António Guterres Gazze'deki durumun "her geçen saat daha da vahim hale geldiği" uyarısında bulundu.
- Filistin Kızılayı, İsrailli yetkililerden Gazze Şeridi'ndeki El Kudüs hastanesinin derhal boşaltılması yönünde uyarılar aldıklarını belirtti.

14.00 | Gazze'de tablo ağırlaşıyor

Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre Gazze'de ölenlerin sayısı 8 bin 005'e yükseldi.

Bakanlık, 7 Ekim'den bu yana ölenler arasında 3 bin 342 çocuğun da bulunduğunu belirtti.

Bakanlık son güncellemesinde 7 bin 650 kişinin öldüğünü bildirmişti, yani ölü sayısı 355 arttı.

12.30 | İsrail, El Kudüs Hastanesi'nin "bombalanacağı" gerekçesiyle boşaltılmasını istiyor

Filistin Kızılayı, İsrailli yetkililerden Gazze Şeridi'ndeki El Kudüs hastanesinin "bombalanacağı" gerekçesiyle derhal boşaltılması yönünde uyarılar aldığını belirtti.

X'ten yapılan açıklamada"Bu sabahtan beri hastanenin 50 metre uzağına baskınlar düzenleniyor" denildi.

12.10 | İsrail ordusu, 24 saat içinde Hamas'a ait 450 hedefi daha vurdu

İsrail ordusu, son 24 saat içinde Hamas'a ait 450 hedefi daha vurduğunu ve Gazze'deki kara kuvvetlerinin sayısını arttırdığını duyurdu.

"Kara faaliyetlerinin genişletilmesinin bir parçası olarak, birleşik muharebe güçleri, güçlere saldırmaya çalışan terörist hücreleri vurdu" denilen açıklamada iki İsrail askerinin yaralandığı bildirildi.

10.00 | Katar: İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekâtının bölgenin istikrarı üzerinde feci yansımaları olacak

Katar Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekâtının bölgenin istikrarı üzerinde "feci yansımaları" olacağı uyarısında bulundu. Bakanlık, operasyonun "toplu cezalandırma ve Filistin halkını zorla yerinden etme girişimleri" politikasının bir parçası olduğunu kaydetti. 

İsrail'i sivilleri komşu ülkelere kaçmaya zorlayarak uluslararası hukuku ve insani hukuku ihlal etmekle suçlayan Bakanlık'ın açıklamasında, "Katar Devleti, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik kara harekâtından duyduğu derin endişeyi ifade eder ve bunu, başta sivillerin ve rehinelerin güvenliği olmak üzere Şerit'te yıkıcı güvenlik ve insani etkileri olacak tehlikeli bir gelişme olarak değerlendirir. Ayrıca bölgenin güvenlik ve istikrarı üzerindeki yıkıcı yansımaları konusunda da uyarıda bulunmaktadır" denildi. 

Dışişleri Bakanlığı, saldırının BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen ve acil insani ateşkes çağrısında bulunan kararın "açık bir ihlalini" teşkil ettiğini söyledi.

09.30 | Netanya'da bir grup Yahudi, yüksek sesli müzikle dua ayinini bozdukları iddiasıyla Arap öğrencilerin yurdunun önünde toplandı; "Araplara ölüm" sloganı atıldı.

İsrail'in Netanya şehrindeki bir grup Yahudi ile Arap öğrenciler arasında arbede çıktı. Öğrenci yurdu önünde "Araplara ölüm" sloganı atıldı.

Times of Israel'in haberine göre; şehirdeki Yahudiler, Arap öğrencilerin bir Şabad Sinagogu'ndaki dua ayinini bozduklarını, ibadet edenlere yumurta fırlattıklarını ve yüksek sesle müzik çaldıklarını iddia ederek öğrenci yurtlarının önüne gitti.

Netanya Akademik Koleji'nin yurtlarının önünde toplanan yüzlerce Yahudi, "Araplara ölüm" sloganı attı. Sosyal medyada yurt önünde toplanan kalabalığın aşırı sağcı bir grup olduğu ileri sürüldü.

Olayla ilgili sosyal medyada paylaşılan videolarda yurt önünde toplanan kalabalığın binaya girmeye çalıştıkları görülüyor.

Netanya Belediye Başkanı Miriam Feirberg bir açıklama yaparak okul yöneticilerinden yatakhaneleri boşaltmalarını ve Yahudi ibadetçileri taciz ettiği iddia edilen sorumluları bulmalarını istedi.

 

08.30 | İsrail ordusu: Gazzeliler güneye taşınmalı, yardımlar genişleyecek

İsrail ordusu bir kez daha Gazze'deki sivillere güneye gitmelerini söyledi ve burada insani yardım çabalarının "genişletileceğini" duyurdu. 

Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, "Kuzey Gazze ve Gazze Şehrindeki siviller geçici olarak Vadi Gazze'nin güneyine, su, gıda ve ilaç alabilecekleri daha güvenli bir bölgeye taşınmalıdır. Yarın, Mısır ve ABD öncülüğünde Gazze'ye yönelik insani yardım çabaları genişleyecektir" dedi.

07.00 | Gazze'de telefon ve internet bağlantısı geri geldi

Gazze Şeridi'nde Cuma günü geç saatlerden itibaren iletişim kesintisi yaşanmış ve 2,3 milyon sakinin İsrail'in ağır hava ve kara bombardımanı nedeniyle dış dünyayla bağlantısı kesilmişti.

Ancak Paltel şirketi, internet erişimi savunuculuğu grubu NetBlocks.org ve sahadaki teyitler, bağlantıların yavaş yavaş geri geldiğini söyledi.

03.00 | BM Güvenlik Konseyi Pazartesi günü toplanacak.

Reuters haber ajansının diplomatlara dayandırdığı haberine göre BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in Gazze'deki kara operasyonlarını genişletmesinin ardından Pazartesi günü toplanacak.

01.15 | İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik yoğun bombardımanı devam ediyor

 

00.18 | ICRC: Sivillerin Gazze'de gidecek güvenli bir yeri olmaması kabul edilemez

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) başkanı Mirjana Spoljaric, "pek çok sivilin hayatını kaybetmesinin trajik olduğunu" söyledi.

Spoljaric yaptığı açıklamada, "Büyük bombardımanların ortasında sivillerin Gazze'de gidecek güvenli bir yeri olmaması kabul edilemez ve askeri bir kuşatma sebebiyle şu anda yeterli bir insani müdahale mümkün değil" dedi.

00.00 | Sınır Tanımayan Doktorlar: Gazze'ye giden yardımlar yetersiz 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), 20 Ekim'den bu yana Gazze'ye sadece 84 yardım kamyonunun Gazze'ye girdiğini ve "Gazze'deki sürekli ve artan ihtiyaçlara çok yetersiz" olduğunu söyledi.

Yapılan açıklamada, "Dünya liderlerinin eylemleri çok zayıf, çok yavaş, çünkü ateşkes için bağlayıcı olmayan bir BM kararı, çaresiz bir insanlara salıverilen ayrım gözetmeyen şiddette hüküm sürmek için hiçbir şey yapmadı" denildi.