Dünya

Çatışmaların 31. günü | IDF'nin şehre 48 saat içinde girmesi bekleniyor; Kudüs Hastanesi'nin iki günlük yakıtı kaldı

06 Kasım 2023 23:30

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, dün gece saatlerinde Gazze Şeridi'ni ikiye böldüğünü açıkladı ve İsrail medyası ordunun önümüzdeki 48 saat içinde Gazze Şehrine girmesinin beklendiğini bildirdi. 

Filistin Kızılayı, Gazze'de binlerce yerinden edilmiş kişi ile yüzlerce yaralıyı barındıran Kudüs Hastanesinin yakıtının 48 saat içinde tükeneceği uyarısında bulundu.

Ürdün, İsrail'in Pazar günü bölgedeki iletişimi kesmesi ve bombardımanlarını bir kez daha arttırması üzerine Gazze'deki bir hastaneye gece boyunca havadan tıbbi malzeme attığını açıkladı.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Gazze Şeridi dışında “diğer bölgelerdeki” tehditlere karşı da harekete geçmeye hazır olduklarını belirterek, “Ortadoğu’nun her yerine ulaşabilecek güçte” olduklarını savundu. 

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, çatışmaları kontrol altına almak ve Gazze'ye yardım girmesi için çatışmalara insani açıdan ara verilmesini sağlamak amacıyla Orta Doğu'da yürüttüğü diplomasi turuna dün gece geldiği Türkiye'de devam ediyor.

Pazar akşamı Gazze bir dizi büyük patlamayla sarsıldı ve İsrail'in Lübnan ile olan kuzey sınırında da şiddet tırmanırken kıyı şeridiyle iletişim kesildi. İsrail medyasında yer alan haberlere göre Gazze'ye yönelik saldırılar, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) birliklerinin önümüzdeki 48 saat içinde Gazze'ye girmeyi planladığını belirttiği sırada gerçekleşti.

TIKLAYIN - ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ankara'ya geldi

Sağlık yetkilileri, Pazar günü İsrail savaş uçaklarının iki mülteci kampını vurduğunu, İsrail ordusunun Filistinli sivilleri sığınmaya çağırdığı Gazze'nin merkezinde en az 53 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını söyledi.

İşte savaşın 31. gününden dakika dakika öne çıkanlar...

01.17 | İsrail saldırıları altındaki Gazze'ye insani yardım taşıyan 118 tır daha ulaştı

Filistin Kızılayı, Refah Sınır Kapısı'ndan abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 118 yardım tırının daha girdiğini duyurdu.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, ekiplerin, Mısır Kızılayından 5 Kasım'da 25 ve 6 Kasım'da 93 olmak üzere toplam 118 tır insani yardımı teslim aldığı belirtildi.

00.54 | İsrail'in Gazze'de yürüttüğü kara operasyonu için ek operasyonel planlara onay verildi

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant'ın, Gazze'de yürütülen kara operasyonu için ek operasyonel planları onayladığı belirtildi.

Galant'ın, gerçekleştirdiği bir toplantıda, Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile Gazze kentinde İsrail ordusunun gerçekleştireceği yeni operasyonel faaliyet planlarını onayladığı kaydedildi.

00.17 | ILO: Gazze'de istihdamın yüzde 60'dan fazlası yok oldu

00.15 | İsrail, Gazze'de Şifa Hastanesine ait binanın çatısındaki güneş panellerini vurdu 

00.12 | Fransa Gazze'ye 54 ton yardım gönderdi

Fransa Dışişleri Bakanlığının X hesabından yapılan paylaşımda, Gazze'ye insani yardım taşıyan 3 uçağın Mısır'a ulaştığı belirtildi.

Paylaşımda, 54 ton yardımın Gazze'ye gönderilmek üzere Mısır Kızılhaç'ına teslim edildiği vurgulandı.

23.49 | Filistin Kızılayı: Gazze'deki Kudüs Hastanesinde yakıt 48 saat içinde tükenecek

Filistin Kızılayı, Gazze'de binlerce yerinden edilmiş kişi ile yüzlerce yaralıyı barındıran Kudüs Hastanesinin yakıtının 48 saat içinde tükeneceği uyarısında bulundu.

23.42 | Birleşik Arap Emirlikleri, Gazze Şeridi'nde kapsamlı bir sahra hastanesi kuracak

23.41 | Yemen'deki Husiler, İsrail'deki hassas noktaları İHA'larla hedef aldıklarını açıkladı

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri X sosyal medya hesabından konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Seri, Husilere ait Yemen Silahlı Kuvvetlerinin, işgal altındaki topraklarda İsrail'e ait hassas hedeflere çok sayıda İHA fırlattığını belirtti.

Seri, operasyon sonucu, hedef alınan üsler ile havalimanlarındaki hareketin birkaç saatliğine durduğunu kaydetti.

23.00 | Pentagon, Gazze'de binlerce ölüm olduğunu kabul etti ancak tam sayı vermekten kaçındı

Pentagon basın sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında, bir gazetecinin 7 Ekim'den bu yana Gazze'de yaşamını yitiren sivillerin sayısı ile ilgili soruyu yanıtladı.

Ryder, "Gazze'deki sivil kayıplarla ilgili, sayının binlerle ifade edilecek düzeyde olduğunu biliyoruz ancak size söyleyebileceğim belirli bir rakam yok." ifadesini kullandı.

22.43 | Hamas: Son 48 saatte 27 İsrail askeri aracını imha ettik

Gazze içine karadan giren güçlerle şiddetli çatışmalar devam ederken Kassam Sözcüsü Ebu Ubeyde, Telegram hesabından yazılı açıklama yaptı.

Ebu Ubeyde, son 48 saat içinde İsrail'e ait 27 askeri aracı tamamen ya da kısmen imha ettiklerini, düşman güçlerine onlarca havan mermisiyle saldırdıklarını ve doğrudan çatışmaya girerek ağır kayıplar verdirdiklerini kaydetti.

İsrail ordusundan, Ebu Ubeyde'nin açıklamalarına henüz yanıt gelmedi.

22.38 | İsrail Genelkurmay Başkanı, “Ortadoğu’nun her yerine ulaşabilecek güçte” olduklarını savundu

22.00 | BM, Gazze ve Batı Şeria'daki 2,7 milyon kişi için 1,2 milyar dolarlık insani yardım çağrısı başlattı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'in saldırılarında "her gün kız ve erkek çocuklarının öldürüldüğü, yaralandığı Gazze'nin çocuklar için mezarlığa dönüştüğünü" belirterek, BM ve ortaklarının, Gazze, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki 2,7 milyon kişi için 1,2 milyar dolarlık insani yardım çağrısı başlattığını duyurdu.

21.56 | İran: ABD, Gazze'de ateşkes istediği mesajını bize iletti

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre; Abdullahiyan, başkent Tahran’da basına yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Bağdat ziyaretinde çelik yelek giymesine ilişkin, “ABD’nin bölgedeki gerçek rolü budur” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’nin kendilerine Filistin'deki duruma ilişkin mesaj gönderdiğini belirten Abdullahiyan, “ABDliler son üç günde bize, ateşkes istediklerini ve bu konuda adımlar attıklarını belirten mesaj gönderdiler ama fiiliyatta yalnızca Gazze'de toplu katliamı ve soykırımı destekliyorlar”ifadelerinde bulundu.

20.53 | Lübnan Hizbullahı, İsrail güçleriyle çatışan 2 mensubunun öldüğünü duyurdu

Hizbullah, Lübnan’ın güneyinde İsrail ile çıkan çatışmada iki mensubunun daha öldüğünü açıkladı.

19.40 | İsrail el-Megazi Mülteci Kampı'nın girişindeki bir binaya saldırı düzenledi

19.09 | Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'den Gazze için "kuralsız" saldırı iması

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İsrail'in Gazze'de her geçen gün artan saldırılarına ilişkin "Kanun ve kurallardan bahsedecek olursak, teröristlerin olduğu yerde kural yoktur" ifadelerini kullandı.

18.41 | BM: Gazze'de 7 Ekim'den bu yana her 10 dakikada 1 çocuk öldürüldü, 2 çocuk yaralandı

18.09 | DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Mısırlı Bakan Ghaffar ile Gazze'deki sağlık durumunu görüştü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Mısır Sağlık Bakanı Khaled Abdel Ghaffar ile bir araya geldiklerini duyurdu.

"Ghaffar ile Gazze'deki vahim insani krizi ele almak ve bölgedeki sivil nüfusa yönelik hayat kurtaran yardımı büyük oranda artırmayı planlamak üzere bir araya geldik" ifadelerini kullanan Ghebreyesus, DSÖ'nün tıbbi malzeme dağıtımını artırmak ve insani koordinasyonu geliştirmek için Mısır ile çalışmayı sürdüreceklerini belirtti.

18.00 | İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 10 bini geçti

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Şifa Hastanesi'nde düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in saldırıları sonucu oluşan can kayıpları ve yaralılara ilişkin bilgi verdi.

Kudra, İsrail'in son 24 saatte 252 kişiyi öldürdüğünü, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında öldürülenlerin sayısının 4 bin 104'ü çocuk, 2 bin 641'i kadın olmak üzere 10 bin 22'ye, yaralananların sayısının da 25 binin üzerine çıktığını ifade etti.

Kayıplara ilişkin Kudra, "Düşmanın Gazze'ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana, enkaz altında kalan 1300'ü çocuk olmak üzere 2 bin 350 kişi hakkında kayıp ihbarı aldık" dedi.

15.55 | Refah Sınır Kapısı, Mısırlılar ve yabancılar için açıldı. 

Gazze sınır yetkilileri Mısır'a açılan Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açıldığını duyurdu.

Onaylı listede yer alan Mısırlıların ve yabancı uyrukluların geçiş yapabileceği belirtildi.

15.40 | Fidan ve Blinken görüştü; ortak açıklama olmadı 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'yi ziyaret eden ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile bir araya geldi.

Reuters'a konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan arasındaki görüşmenin 2,5 saat sonra sona erdiğini aktardı. Görüşmenin ardından ortak açıklama olmadı. Blinken, görüşmenin ardından Türkiye'den ayrıldı.

Görüşme hakkında bilgi veren diplomatik kaynak, “Türkiye ve ABD, Gazze’de sivillerin zarar görmemesi, insani yardım ulaştırılmasının gerekliliği ve iki devletli çözüm konusunda mutabık. Bugünkü görüşmede iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı” dedi.

TIKLAYIN | Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile bir araya geldi: Görüşme 2,5 saat sürdü, ortak açıklama olmadı

13.30 | İsrail'in gece boyu süren yoğun bombardımanının ardından Gazze'de ölen Filistinlilerin cenazeleri ceset torbaları içinde sokaklara konuldu. 

12.35 | İsrail ordusu sivillerin güneye geçmesi için koridor açtığını açıkladı.

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerin Salah al-Din Caddesi üzerinden güneye doğru tahliye edilmelerine izin verileceğini ve bugün yerel saatle sabah 10.00'dan itibaren dört saat süreyle güvenli geçiş sağlanacağını açıkladı.

Ordu, X'teki Arapça kanalında "Güvenliğiniz için, Gazze Vadisi'nin ötesinde güneye doğru ilerlemek için bu fırsatı değerlendirin" dedi.

İsrail geçmişte de benzer tahliye uyarıları yapmış ve halen şeridin kuzeyinde bulunan yaklaşık 300 bin sivile güneye gitmeleri için süre tanımıştı.

Ancak ulaşım ve yakıt yetersizliği, yıkılan binaların enkazı ve tahrip olan yollar gibi lojistik zorlukların yanı sıra güvenlik endişeleri de yüksek. Bazı raporlar, ölümcül hava saldırılarının ve topçu ateşinin İsrail'in uyarısına kulak vererek şeridin kuzey kısmını tahliye eden konvoyları hedef aldığını gösteriyor.

BM, yaklaşık 30 bin kişinin güneydeki risklerin aynı olduğu sonucuna vardıktan sonra kuzeye dönmeye karar verdiğini bildirdi.

12.00 | ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın görüşmesi sürüyor. 

Fidan ve Blinken, Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmeden önce basına görüntü verdi. Ardından iki bakanın görüşmesi başladı.

TIKLAYIN | Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile bir araya geldi

TIKLAYIN | ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'de: Gündemde neler var?

11.30 | Gazze'de iletişim yavaş yavaş yeniden sağlanıyor

Filistinli telekomünikasyon şirketi Paltel Facebook hesabından yaptığı açıklamada Gazze Şeridi'nde iletişimin yavaş yavaş yeniden sağlandığını duyurdu.

Şirket, "İsrail tarafından kesilen iletişim hizmetlerinin (sabit hat, cep telefonu ve internet) kademeli olarak sektörün farklı bölgelerinde çalışmaya başladığını duyurmak isteriz" açıklamasında bulundu. 

09.40 | İsrail Hava Kuvvetleri: Son bir gün içinde Gazze'de 450 hedefi vuruldu ve Hamas güvenlik komutanı öldürüldü

İsrail Hava Kuvvetleri, geçtiğimiz gün Gazze'de 450 hedefi vurduğunu ve bu sırada üst düzey bir Hamas komutanını öldürdüğünü açıkladı.

Hava Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada, "Son bir gün içinde hava kuvvetlerine ait savaş uçakları terör örgütü Hamas'a ait askeri yerleşkeler, gözlem noktaları, uçaksavar mevzileri ve daha fazlasını içeren yaklaşık 450 hedefi vurdu" denildi.

Deniz kuvvetleri de İsrail'in Hamas'a ait olduğunu iddia ettiği karargâhlara, tanksavar füze fırlatma mevzilerine ve diğer gözlem noktalarına saldırdı.

"Hava kuvvetlerine ait savaş uçakları... aralarında özel güvenlikten sorumlu Cemal Musa'nın da bulunduğu Hamas'ın diğer komutanlarını da ortadan kaldırdı" denildi.

Açıklamada ayrıca İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) güçlerinin Gazze'de Hamas'a ait gözlem noktaları, eğitim tesisleri ve tünellerin bulunduğu bir karakolu kontrol altına aldığı bildirildi.

Açıklamada, karakolun güvenliğini sağlama operasyonu sırasında çok sayıda Hamas militanının öldürüldüğü belirtildi.

08.40 | "Filistinli cesur kız" Ahed Tamimi, Batı Şeria'da gözaltına alındı.

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentinde, "Filistinli cesur kız" Ahed Tamimi'yi gözaltına aldı.

Ahid Tamimi'nin annesi Neriman Tamimi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramallah'ın Nebi Salih beldesindeki evlerine baskın yapan İsrail güçlerinin kızını götürdüklerini söyledi.

TIKLAYIN | "Filistinli cesur kız" Ahed Tamimi, Batı Şeria'da gözaltına alındı

07.40 | 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 175 sağlık personeli öldürüldü

İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana geçen 31 gün içinde Gazze Şeridi'nde toplam 175 sağlık personeli ve 34 sivil savunma çalışanının öldürüldüğü öğrenildi. 

36 hastaneden 16'sının ve 72 klinikten 51'inin İsrail bombardımanı ya da tesislerin çalışmasını engelleyecek yakıt ve ilaç eksikliği nedeniyle hizmet dışı kaldığı bildirildi. 

02.48 | Ürdün Kralı Abdullah: Gazze Şeridi'ndeki Ürdün Sahra Hastanesi'ne acil tıbbi malzeme ve ilaç yardımı havadan ulaştırıldı

02.36 | Hamas’tan BM’ye İsrail’in “yanlış anlatılarını” soruşturmak üzere uluslararası komite kurma çağrısı

01.46 | İsrail'in Gazze'deki Eş-Şati Mülteci Kampı'na yönelik yoğun saldırıları sürüyor 

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırıları artarak sürüyor.

01.34 | BM Filistin Raportörü, Gazze'deki sağlık sisteminin çökmesinin felaketin boyutlarını gösterdiğini söyledi

00.58 | Haaretz gazetesi: İsrail'in şiddetli saldırılarına rağmen Hamas hala Gazze'de hakim
 

00.47 | DSÖ: Gazze'de iletişim hatlarındaki kesinti ve ağır bombardımanlardan derin endişe duyuyoruz