Gündem

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile bir araya geldi: Görüşme 2,5 saat sürdü, ortak açıklama olmadı

Görüşme 2,5 saat sürdü, ortak bir açıklama yapılmadı ancak Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Türkiye ve ABD, Gazze’de sivillerin zarar görmemesi, insani yardım ulaştırılmasının gerekliliği ve iki devletli çözüm konusunda mutabık. Bugünkü görüşmede iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı” denildi

06 Kasım 2023 10:44

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'yi ziyaret eden ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmek üzere dün fece Ankara'ya gelmişti. Blinken ve beraberindeki heyeti Ankara'ya getiren uçak, saat 23.58'de Esenboğa Havalimanı'na inmişti. 

Fidan ve Blinken, Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmeden önce basına görüntü verdi. Ardından iki bakanın görüşmesi 10.38'de başladı. 

 

TIKLAYIN - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'de: Gündemde neler var?

Görüşme sona erdi

Reuters'a konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan arasındaki görüşmenin 2,5 saat sonra sona erdiğini aktardı. Görüşmenin ardından ortak açıklama olmadı. Blinken, görüşmenin ardından Türkiye'den ayrıldı. 

Görüşme 2,5 saat sürdü

Blinken'ın ikinci Orta Doğu turu

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'ye gelmeden önce Orta Doğu turu çerçevesinde önce İsrail'in başkenti Tel Aviv'i ziyaret etmişti. Blinken ardından Ürdün'ün başkenti Amman'da, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) dışişleri bakanlarıyla İsrail'in Gazze'ye saldırıları konusunda görüşmüştü. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, daha sonra "sürpriz" bir ziyaret gerçekleştirdiği Batı Şeria'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir arara gelmişti.

Batı Şeria'nın ardından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) geçerek GKRY lideri Nikos Hristodulidis ile görüşen Blinken, buradan Irak'ın başkenti Bağdat'a gitmiş, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Gazze'deki gelişmeleri ele almıştı.

Blinken'ın, Ankara'nın ardından Tokyo, Seul ve Yeni Delhi'yi ziyaret etmesi bekleniyor.

Gazze'deki sivillerin durumu ve iki devletli çözüm için birlikte çalışma

2,5 saatlik görüşmede başta Gazze olmak üzere bölgesel gelişmeler ve ikili ilişkiler ele alındı.

Dışişleri Bakanı Fidan, bugünkü görüşmede ABD’li mevkidaşı Blinken’a, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının ve insanları yerlerinden etmesinin önlenmesi, acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Gazze konusunda görüş alışverişinde bulunulan görüşmede, sivillerin zarar görmemesi, insani yardımların sürekli ve kesintisiz biçimde ulaştırılmasının temini konusunda her iki taraf da görüş birliği içinde olduklarını teyit etti.

Görüşme hakkında bilgi veren diplomatik kaynak, “Türkiye ve ABD, Gazze’de sivillerin zarar görmemesi, insani yardım ulaştırılmasının gerekliliği ve iki devletli çözüm konusunda mutabık. Bugünkü görüşmede iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı” dedi.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Fidan, ABD’li mevkidaşı Blinken’a Gazze’de sivil hedeflerin bombalanmasının, alt yapının tahrip edilmesin kabul edilemez olduğuna da dikkati çekti.

Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmede İsveç’in üyeliği çerçevesinde NATO’nun genişleme sürecinin, ikili ve bölgesel konuların da ele alındığı kaydedildi.

Blinken, havalimanında açıklamalarda bulundu: ABD ertesi güne de bakıyor

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, görüşmede Gazze'de kötüleşen insani kriz de dahil olmak üzere tüm cephelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Havalimanında gazetecilere açıklamalarda bulunan Blinken, "İsraillilerle sivil kayıpları en aza indirmek için atabilecekleri adımlar konusunda görüştük" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hakan Fidan'la görüşmesinin ardından Türkiye'den ayrıldı

Blinken Cuma günü İsrail'de, Cumartesi günü Ürdün'de, dün ve bugün de Batı Şeria, Irak ve Türkiye'de yaptığı görüşmelerin ardından bölgedeki turunu tamamladı.

Blinken, "Gazze'ye daha fazla insani yardım ulaştırmak için çok agresif bir şekilde çalışıyoruz ve bunu yapmak için çok somut yollarımız var ve önümüzdeki günlerde bu yardımın önemli şekillerde genişleyebileceğini göreceğinizi düşünüyorum" dedi. Rehine durumunun işleri zorlaştırdığına dair bir uyarı da ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı, rehine konusuyla ilgili "Kritik noktalardan biri rehineler konusunda ilerleme kaydedilmesidir - bu bizim yoğun bir şekilde odaklandığımız bir konudur, ancak aynı zamanda bir duraklamanın da bu öneriyi ilerletmeye yardımcı olabileceğine inanıyoruz" dedi.

Ayrıca ABD'nin "ertesi güne" de baktığını ve savaş bittikten sonra bölge için "daha iyi bir yol" olmasını sağlamaya çalıştığını söyledi, ancak bu konuda herhangi bir ayrıntı vermedi.