Gündem

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'de: Gündemde neler var?

Blinken'ın Türkiye ziyareti ilk olarak açıklanan Orta Doğu turu programında açıklanmamıştı. Buna karşın Türk diplomatik kaynaklar, ziyaretin 5 Kasım’da gerçekleşeceğini duyurmuştu

06 Kasım 2023 09:55

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün gece saatlerinde Ankara'da vardı. ABD Dışişleri Bakanı'nın bugün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşmesi bekleniyor. 

Blinken, 7 Ekim’de başlayan İsrail-Hamas savaşının ardından ilk Orta Doğu turunda Ankara’yı pas geçmişti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Blinken’ın Türkiye'ye gelmek istediğini ancak kendisinin Mısır ziyareti nedeniyle programın uygun olmadığını kaydetmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı Pazar akşamı Ankara Esenboğa Havalimanı'nda, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika'dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı ve çok sayıda yetkili karşıladı.

Gündemde ne var?

Görüşmelerde genel olarak 7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas savaşının ardından bölgede oluşan tablo değerlendirilecek. Ancak özellikle ABD'nin temel gündemin rehinelerin serbest bırakılması. Bugüne kadar rehine görüşmelerinde Katar ve Mısır ön plana çıkmış olsa da Türkiye'nin Hamas'ın liderliğiyle geliştirdiği iyi ilişkiler, bu konuda Türkiye'yi de masada tutuyor. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün yaptığı açıklamada tüm rehineler serbest bırakılmadan ateşkes konusunun gündeme gelmeyeceğini açıklamıştı. 

Blinken-Fidan görüşmesinde bunun dışında üç ana konunun gündemde olması bekleniyor. Bunlardan ilki ABD'nin 7 Ekim sonrasında İsrail'e verdiği tam destek ve USS Gerald Ford ve USS Eisenhower uçak gemileri ile diğer bazı savaş gemilerini bölgeye yollaması. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir konuşmasında, “Amerika nere, İsrail-Filistin nere? Ne işin var senin orada? Amerika gibi ülkeye barışı tesis mi yakışır, yoksa oraya benzinle körükle gitmek mi yakışır?” demişti. 

Bir diğer konu ise Amerikan savaş uçağının 5 Ekim'de Suriye'nin kuzeyinde bir Türk SİHA'sını vurması olacak. 

ABD için bir diğer önemli konu, İsveç’in NATO üyeliği için gereken onay sürecinin daha fazla gecikme olmadan tamamlanması. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında NATO Zirvesi sırasında İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile varılan uzlaşmaya uygun şekilde İsveç’in ittifaka katılım protokolünü onay için Ekim ayı sonunda Meclis’e göndermişti.

Türkiye ayağı önce programda yer almadı 

Blinken'ın Türkiye ziyareti ilk olarak açıklanan Orta Doğu turu programında açıklanmamıştı. Buna karşın Türk diplomatik kaynaklar, ziyaretin 5 Kasım’da gerçekleşeceğini duyurmuştu.

Blinken’ın Türkiye'nin de yer aldığı bölgesel tur açıklamasında, ABD Dışişleri Bakanı’nın Ürdün ve Türkiye'deki temaslarında İsrail-Hamas savaşında sivillerin korunması, Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması ve soruna kalıcı bir çözüm bulunması için mekanizmaların oluşturulması gibi konuların ele alınacağı bildirildi.

Açıklamada ayrıca, Blinken’ın taraflara “daha sakin söylem” çağrısında bulunacağı ifadesi de yer aldı.

CIA Başkanı da İsrail'de

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ikinci Orta Doğu turuna devam ederken CIA Başkanı William J. Burns de İsrail'e gitti. 

ABD nükleer denizaltısı Orta Doğu'ya ulaştı

ABD tarafından peş peşe Orta Doğu ziyaretleri gerçekleştirilirken ABD Donanması, Ohio sınıfı nükleer denizaltısının Orta Doğu'ya ulaştığını bildirdi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), X'ten yaptığı paylaşımda, Orta Doğu'ya gönderilen nükleer denizaltısına ilişkin açıklamada bulundu. Paylaşımda, "5 Kasım 2023'te Ohio sınıfı bir denizaltı ABD Merkez Komutanlığı sorumluluk alanına ulaştı" ifadesine yer verildi.