Dünya

Çatışmaların 30. günü | Gazze'de ölü sayısı 10 bine dayandı; Mahmud Abbas, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'la görüştü

05 Kasım 2023 23:30

T24 Dış Haberler

Filistin Kızılay'ı Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye giren 30 yardım kamyonunu teslim aldı. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun konutu önünde yüzlerce kişi bir araya gelerek bir protesto gösterisi düzenledi. Tel Aviv'de de toplanan protestocuların birçoğu "Ateşkes", diğerleri ise "Ne pahasına olursa olsun rehineleri serbest bırakın" yazılı pankartlar taşıdı.

Türkiye, İsrail Büyükelçisi'ni geri çağırdığını duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat, bu hamleyi "Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Hamas terör örgütünün yanında yer alan bir başka adımı" olarak nitelendirdi.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Hamas'ın silahlı kanadı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırıları nedeniyle 60'tan fazla rehinenin kayıp olduğunu açıkladı. İzzeddin El Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde de Hamas'ın Telegram hesabından yaptığı açıklamada İsrailli rehinelerden 23'ünün cesedinin enkaz altında kaldığını söyledi.

Ayrıca Gazze'deki çatışmalara insani bir ara verilmesi konusunda herhangi bir ilerleme kaydedilip kaydedilmediği sorusuna ABD Başkanı Joe Biden "evet" yanıtını verdi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının son 24 saatte 270 artarak 9 bin 770’e yükseldiğini açıkladı. Ölenlerin 4 bin 800’ü çocuk, 2 bin 550’si kadın. 

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. Abbas, görüşmede Gazze'de ateşkes olması gerektiğini söyledi. 

Filistin'le dayanışma için dünyanın dört bir yanında eylemler oldu. Aralarında Londra, Berlin, Paris, İstanbul, Washington ve Sydney'in de bulunduğu dünyanın çeşitli kentlerinde ateşkes talebiyle protesto gösterileri düzenlendi.

TIKLAYIN - ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ankara'ya geldi

Savaşın 30. gününde yaşananlar 

10.40 | IDF: Kara operasyonu başladığından beri Hamas'a ait 2 bin 500'den fazla hedef vuruldu

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Gazze'de kara operasyonlarına başladığından bu yana Hamas'a ait 2 bin 500'den fazla hedefi vurduğunu açıkladı.

15.00 | Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının son 24 saatte 270 artarak 9 bin 770’e yükseldiğini açıkladı. Ölenlerin 4 bin 800’ü çocuk, 2 bin 550’si kadın.

16.15 | Gazze'deki hükümetten, İsrailli Bakan'ın "nükleer bomba" açıklamaları için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne çağrı

Gazze'deki Filistin Hükümet Sözcüsü Selame Maruf, yayımladığı yazılı açıklamada, abluka altındaki Gazze'ye nükleer bomba atılması olasılığından söz eden İsrailli aşırı sağcı Miras Bakanı Amihai Eliyahu'nun Gazze'ye yönelik "nükleer bomba" açıklamasına tepki gösterdi. Maruf, UCM Başsavcısı Kerim Han'dan, "bu küstah açıklamanın İsrail'in, işlediği savaş suçlarını kabul ettiğine dair bir delil" olmasını istedi. Maruf ayrıca "uluslararası hukuk sisteminden, bu katillerin işledikleri korkunç suçlardan dolayı adil ceza almalarıyla sonlanacak somut ve pratik bir çaba görmek istediklerini" belirtti.

17.45 | Netanyahu, Gazze'deki esirler serbest bırakılmadan ateşkes olmayacağını söyledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Filistinli grupların elindeki esirler serbest bırakılmadıkça ateşkese gitmeyeceklerini bildirdi.

21.37 | Gazze'deki İçişleri Bakanlığı: İsrail'in saldırıları nedeniyle 1 milyon 600 binden fazla Filistinli yerinden oldu

00.14 | ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ankara'ya geldi
 
Blinken ve beraberindeki heyeti Ankara'ya getiren uçak, saat 23.58'de Esenboğa Havalimanı'na indi.

Blinken'ı, Esenboğa Havalimanı'nda, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika'dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı ve çok sayıda yetkili karşıladı.

Dışişleri Bakanı Fidan ile mevkidaşı Blinken arasında yarın yapılacak resmi görüşmelerde, Gazze’deki durum, bölgesel meseleler ve ikili ilişkilerin ele alınması bekleniyor. 

01.46 | İsrail'in Gazze'deki Eş-Şati Mülteci Kampı'na yönelik yoğun saldırıları sürüyor 

 

İşte savaşın 30. gününden dakika dakika öne çıkanlar...*

08.00 | T24 blogu sona erdi. Gelişmeleri yeni blogdan okumak için tıklayın

02.48 | Ürdün Kralı Abdullah: Gazze Şeridi'ndeki Ürdün Sahra Hastanesi'ne acil tıbbi malzeme ve ilaç yardımı havadan ulaştırıldı

02.36 | Hamas’tan BM’ye İsrail’in “yanlış anlatılarını” soruşturmak üzere uluslararası komite kurma çağrısı

01.46 | İsrail'in Gazze'deki Eş-Şati Mülteci Kampı'na yönelik yoğun saldırıları sürüyor 

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırıları artarak sürüyor.

01.34 | BM Filistin Raportörü, Gazze'deki sağlık sisteminin çökmesinin felaketin boyutlarını gösterdiğini söyledi

00.58 | Haaretz gazetesi: İsrail'in şiddetli saldırılarına rağmen Hamas hala Gazze'de hakim
 

00.47 | DSÖ: Gazze'de iletişim hatlarındaki kesinti ve ağır bombardımanlardan derin endişe duyuyoruz

23.05 | New York Times Magazine dergisinin yazarı Hughes, Filistin'e desteği dolayısıyla istifaya zorlandı

New York Times Magazine dergisinin yazarı Jazmine Hughes, Filistin'e desteğini belirttiği bir bildiriye imza atmasının ardından "yayın politikalarını ihlal etmesi" gerekçe gösterilerek istifaya zorlandı.

New York Times'ın haberinde, gazetenin pazar baskısındaki New York Times Magazine dergisinde yazarlık yapan Hughes'in, "Filistinlilere destek veren ve İsrail'in Gazze'deki kuşatmasını protesto eden bir bildiriye imza atarak yayın politikalarını ihlal etmesinin ardından istifa ettiği" bildirildi.

23.12 | İsrail muhalefeti, Gazze'deki esirlerin serbest kalması için tüm anlaşmaları destekleyecek

İsrailli muhalefet lideri ve eski Başbakan Yair Lapid, Gazze'de Hamas'ın elindeki esirlerin serbest bırakılmasını sağlayacak her türlü anlaşmayı destekleyeceklerini belirtti. Yediot Ahronot Gazetesinin haberine göre, Lapid, İsrailli esirlerin ailelerinin temsilcileriyle bir araya gelerek, "Gazze'de alıkonulan esirlerin geri dönmesini sağlayacak her türlü adımı ve anlaşmayı destekleyeceğiz" dedi.

22.49 | İsrail, Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerin çevresini yoğun bombardımana tutuyor

İsrail güçlerinin, Gazze kentinin kuzey batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı'na yönelik yoğun saldırıları görüntülere yansıdı.

22.55 | Reisi, Papa'ya İsrail'in durdurulması için Batılı ülkelerdeki konumunu kullanma çağrısı yaptı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus ile telefonda görüştü.-

21.37 | Gazze'deki İçişleri Bakanlığı: İsrail'in saldırıları nedeniyle 1 milyon 600 binden fazla Filistinli yerinden oldu.

21.31 | İsrail, Gazze'ye bir saatten az sürede 100'den fazla hava saldırısı düzenledi, tüm iletişim kanalları çöktü

İsrail güçleri, Gazze'nin kuzeybatı, orta ve güneybatı bölgelerini yoğun şekilde bombalıyor.

Saldırılar, Gazze Şeridi'ndeki en büyük hastane olan Şifa Hastanesi'nin yanı sıra yerleşim alanlarını, yolları, şehrin liman bölgesini ve Gazze'nin kuzeybatısından güneybatısına kadar çeşitli yerleri hedef aldı. Bombardıman, İsrail'in Gazze Şeridi'nde iletişim hatlarını kesmesi, bu nedenle de Gazze'deki tüm iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen çökmesiyle eş zamanlı gerçekleşti.

Saldırı nedeniyle kentin çeşitli bölgelerinden dumanlar yükselirken, ambulanslar bombalanan alanlara giriş sağlayamıyor.

19.36 | İsrail'in Lübnan’da içinde çocukların da bulunduğu sivil bir aracı vurduğu bildirildi

Lübnan resmi ajansı NNA, yayınladığı haberde İsrail tarafından gerçekleştirilen saldırı hakkında bilgi verdi.

Lübnan’ın güneyinde Aynata beldesi çevresindeki yol üzerinde seyreden bir aracın hedef alındığı ifade edildi. Haberde, araç içerisinde 3 çocuk ile 1 erkek ve 1 kadının olduğu aktarıldı.

Sur kenti Sivil Savunma Merkezinden yapılan açıklamada İsrail’e ait bir İHA’nın sivillere ait bir aracı hedef aldığı kaydedildi. Açıklamada, saldırı sonucu araçtaki 3 sivilin öldüğü ifade edildi.

Ölenlerin çocuk olup olmadığına ilişkin detaya değinilmedi.

18.25 | ABD Dışişleri Bakanı Blinken'dan Batı Şeria'ya "sürpriz" ziyaretiyle ilgili açıklama

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında Batı Şeria'ya "sürpriz" bir ziyaret gerçekleştirdi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise gazetecilere yaptığı açıklamada, "güvenlik gerekçeleriyle" Blinken'ın ziyareti tamamlanıncaya kadar herhangi bir detay paylaşılmadığını ifade etti.

Miller, Blinken'ın görüşmede ABD'nin Gazze'ye insani yardım akışına taahhüdünü yinelediğini kaydederek, "Filistinlilerin zorla yerinden edilemeyeceğini net bir dille belirttiğini" aktardı.

Blinken ve Abbas'ın Batı Şeria'da "sakinlik ve istikrarın yeniden sağlanmasını" görüştüğünü belirten Miller, Blinken'ın aynı zamanda bölgede Filistinlilere yönelik "aşırıcı şiddetin durdurulması ve sorumlularından hesap sorulmasının" önemine dikkati çektiğini söyledi. Miller, Blinken'ın "ABD'nin, Filistinlilerin bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik meşru isteklerinin gerçekleştirilmesi için çalışmaya olan kararlılığını" dile getirdiğini belirtti.

17.57 | İran lideri Hamaney, başkent Tahran'da Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye ile görüştü

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Hamaney, Tahran’da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile bir araya geldi. Görüşmede Heniyye'den İsrail’in saldırıları ve Gazze’deki gelişmeler hakkında bilgi alan Hamaney, İslam ülkeleri ve uluslararası toplumun Gazze halkını daha güçlü desteklemeleri gerektiğini kaydetti.

17.45 | Netanyahu, Gazze'deki esirler serbest bırakılmadan ateşkes olmayacağını söyledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Filistinli grupların elindeki esirler serbest bırakılmadıkça ateşkese gitmeyeceklerini bildirdi.

Netanyahu, İsrail'in güneyindeki bir hava üssüne yaptığı incelemelerin ardından Gazze'deki saldırılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İsrail Başbakanı, Filistinli grupların elinde olan esirler serbest bırakılmadıkça ateşkes olmayacağını, bunu da "hem düşmanlarına hem de dostlarına" söylediklerini dile getirdi.

17.30 | IDF Sözcüsü'nden açıklama

IDF Sözcüsü Daniel Hagari, İsrail ordusunun sağlık tesislerini bombalaması gündeme geldikten sonra bugün verdiği basın brifinginde "Hamas Gazze'deki sivillerle değil Hamas'la savaşıyor. Hamas'ın terör altyapısını gizlemek için hastaneleri alaycı bir şekilde kullanmasını kabul etmeyeceğiz. Tekrar etmek istiyorum - Hamas'ın terör altyapılarını gizlemek için hastaneleri alaycı bir şekilde kullanmasını kabul etmeyeceğiz. Hamas'ın hastaneleri istismar etmesine bir son verilmelidir" dedi. 

Hagari, ayrıca İsrail'in Gazze'de sivillere güneye gitme emri verdiğini ama aynı zamanda Gazze Şeridi'nin güneyinde askeri saldırılar ve operasyonlar düzenlediğini soran bir basın mensubuna cevaben şunları söyledi: 

"Dünyanın bu savaşı bizim başlatmadığımızı anlamasının önemli olduğunu düşünüyorum. 7 Ekim'de yataklarımızda uyuduk. Sessiz evlerimizde. Bebekler, kadınlar, çocuklar. Ve bir katliam yaşadık. Binlerce terörist İsrail'e girdi, bebekleri öldürdü, aileleri yaktı, genç erkekleri yaktı. Bu bizim başlatmadığımız ve istemediğimiz bir savaştı. Ama şimdi savaştayız"

Hagari açıklamasını, "Şu anda kuzeye odaklanıyoruz ama Hamas liderleri nerede olursa olsun onları vuracağız. Bu uzun zamanımızı alacak. Biz uluslararası hukuka uyan bir ülkeyiz [ama] katliam yapan cani bir örgütle karşı karşıyayız. Bu katliamı unutmayacağız. Umarım dünya da 7 Ekim katliamını unutmaz" ifadeleriyle bitirdi. 

17.10 | Blinken'dan GKRY'ye ziyaret

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti'ne (GKRY) daha önce duyurulmayan bir ziyaret gerçekleştirdi. Blinken, bu sabah saatlerinde Batı Şeria'nın Ramallah kentine de habersiz bir ziyaret gerçekleştirerek Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. ABD Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'ye de iki günlük bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor.

CBS News, Blinken'in ziyareti sırasında Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis ve Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos ile bir araya geldiğini bildirdi. Blinken, Hristodulidis ve Kombos; Blinken'in uçağında bir toplantı gerçekleştirdi.

TIKLAYIN | ABD Dışişleri Bakanı Blinken, GKRY'ye, önceden duyurulmayan bir ziyaret gerçekleştirdi; Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı ile uçağında görüştü

16.15 | Gazze'deki hükümetten, İsrailli Bakan'ın "nükleer bomba" açıklamaları için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne çağrı

Gazze'deki Filistin Hükümet Sözcüsü Selame Maruf, yayımladığı yazılı açıklamada, abluka altındaki Gazze'ye nükleer bomba atılması olasılığından söz eden İsrailli aşırı sağcı Miras Bakanı Amihai Eliyahu'nun Gazze'ye yönelik "nükleer bomba" açıklamasına tepki gösterdi. Maruf, UCM Başsavcısı Kerim Han'dan, "bu küstah açıklamanın İsrail'in, işlediği savaş suçlarını kabul ettiğine dair bir delil" olmasını istedi. Maruf ayrıca "uluslararası hukuk sisteminden, bu katillerin işledikleri korkunç suçlardan dolayı adil ceza almalarıyla sonlanacak somut ve pratik bir çaba görmek istediklerini" belirtti.

Aşırı sağcı İsrailli Bakan Eliyahu, katıldığı bir radyo programında nükleer bomba kullanımın Gazze'ye yönelik olasılıklardan biri olduğunu söylemişti. Bu açıklamanın ardından Başbakan Binyamin Netanyahu, Eliyahu'yu kabine toplantılarından süresiz olarak uzaklaştırmıştı. Eski Başbakan Yair Lapid ise Netanyahu'ya Eliyahu'yu görevden alması çağrısında bulunmuştu. Gazze Şeridi'ne yönelik skandal sözlerine gelen tepkilerin ardından Eliyahu geri adım atarak, nükleer bombayla ilgili açıklamasının "mecazi olduğunu" savunmuştu.

15.50 | Gazze'deki saldırıların durması ve ABD'yi ateşkese zorlamak için İncirlik Üssü'ne giden İHH üyelerine polis müdahale etti. 

15.45 | Britanya İçişleri Bakanı Braverman, Filistin yürüyüşünü iptal etmeyi değerlendirecek

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, 11 Kasım'da yapılması planlanan büyük Filistin Yürüyüşü'nün iptal edilmesini değerlendireceğini söyledi. Braverman, Filistin'e destek için yapılan gösterileri "nefret yürüyüşleri" olarak nitelendirdi.

11 Kasım, I. Dünya Savaşı'nın sona erdiği tarihten itibaren bu savaşta ve diğer çatışmalarda ölen İngiliz askerleri anısına düzenlenen resmi bir anma günü.

Pazar günü Sky News'e verdiği demeçte Braverman, 11 Kasım'da yapılması planlanan büyük Filistin yürüyüşüyle ilgili "Bana ilettikleri başvuruyu değerlendireceğim" dedi ve bu yürüyüşlerdeki davranışların "son derece iğrenç" olduğunu iddia etti.

TIKLAYIN | Britanya İçişleri Bakanı Braverman: 11 Kasım'daki Filistin yürüyüşünü iptal etmeyi değerlendireceğim

15.00 | Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının son 24 saatte 270 artarak 9 bin 770’e yükseldiğini açıkladı. Ölenlerin 4 bin 800’ü çocuk, 2 bin 550’si kadın.

14.40 | Atina'da kitlesel eylem

Dünya çapında Filistin'e destek eylemleri sürüyor. T24, Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleştirilen kitlesel Filistin'e destek yürüyüşünü görüntüledi. 

14.30 | SON DURUM 

Gazetecileri Koruma Komitesi, izlemeye başladığı 1992 yılından bu yana İsrail-Hamas savaşında bölgedeki diğer tüm çatışmalardan daha fazla medya çalışanının öldürüldüğünü açıkladı. Gruba göre Cuma günü itibarıyla Hamas'ın 7 Ekim'de savaşın başlamasından bu yana 31'i Filistinli, dördü İsrailli ve biri Lübnanlı olmak üzere 36 medya çalışanı öldürüldü.

Filistin'deki Dünya Sağlık Örgütü yayınladığı güncel bültende 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ndeki sağlık tesislerine yönelik 102 saldırının belgelendiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ürdün'de Arap dışişleri bakanlarıyla görüştükten sonra Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. 

İsrail jetleri, Maghazi Mülteci Kampı'nı vurdu. En az 38 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. 

İsrail; kara, hava ve deniz kuvvetlerinin Gazze Şeridi'ndeki birleşik faaliyetlerinde 2 bin 500'den fazla Hamas hedefinin vurulduğunu açıkladı.

14.15 | Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısırlı ve Ürdünlü mevkidaşları ile telefonda görüştü

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Mısırlı ve Ürdünlü mevkidaşları ile bugün telefonda görüştü. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ve Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedî ile ayrı ayrı yapılan görüşmede, Gazze’de sivil halkı hedef alan saldırıların durdurulması ve ivedilikle ateşkes sağlanması için neler yapılabileceği konusunda fikir teatisinde bulunulduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın, Mısırlı mevkidaşı Şükri ile Gazze’ye insani yardımların kesintisiz ve sürekli biçimde ulaştırılmasını temine yönelik çabaların ele alındığı öğrenildi.

13.15 | ABD Dışişleri Bakanı, Mahmud Abbas ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmek üzere Batı Şeria'nın Ramallah kentine gitti. 

Kentte toplanan yaklaşık 200 kişilik bir grup, ABD Dışişleri Bakanı'nın ziyaretini protesto etti.

Bu, Blinken'in çatışmaların patlak vermesinden bu yana işgal altındaki bölgeye yaptığı ilk ziyaret. Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğü İsrail ve Arap dışişleri bakanlarıyla bir araya geldiği Ürdün'ü ziyaret etmişti. 

12.55 | DSÖ: 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde sağlık hizmetlerine yönelik 102 saldırı belgelendi

Filistin'deki Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ndeki sağlık tesislerine yönelik 102 saldırıyı belgelediğini açıkladığı güncel bir bülten yayınladı.

Sosyal medyada bir infografik eşliğinde yapılan paylaşımda şöyle denildi:

"DSÖ, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde sağlık hizmetlerine yönelik 102 saldırıyı belgelemiştir. Saldırılar 504 kişinin ölümüne, 459 kişinin yaralanmasına, 39 tesisin zarar görmesine ve 31 ambulansın etkilenmesine neden oldu"

12.30 | Dünya genelinde milyonlarca kişi Gazze'de ateşkes talebiye sokaklara döküldü

Filistin'le dayanışma gösteren milyonlarca insan, 1 aydır devam eden çatışmaların sona erdirilmesi çağrısında bulunmak üzere dünyanın dört bir yanındaki kentlerde sokaklara döküldü.

TIKLAYIN | Dünya genelinde milyonlarca kişi Gazze'de ateşkes talebiye sokaklara döküldü

11.20 | İsrail Başbakanı'ndan Kültür Bakanı'nın sözlerine yanıt

Otzma Yehudit partisinden Kültür Bakanı Amichai Eliyahu, Kol Berama Radyosu'na verdiği röportajda Filistin halkının "İrlanda'ya ya da çöllere gidebileceğini, Gazze'deki canavarların kendi başlarına bir çözüm bulmaları gerektiğini" söylemiş ve Filistin ya da Hamas bayrağı sallayanların "yeryüzünde yaşamaya devam etmemeleri gerektiğini" eklemişti.

Gazze Şeridi'ne nükleer bomba atmanın "olasılıklardan biri" olduğunu ve halka insani yardımın kısıtlanması gerektiğini söyleyen Eliyahu, "Nazilere insani yardım vermeyiz. Gazze'de müdahil olmayan siviller diye bir şey yoktur" demişti. 

İsrail Başbakanı Netanyahu, X platformundan yayımladığı açıklamada, Eliyahu'nun sözlerine yanıt vererek "Bakan Amihai Eliyahu'nun açıklamaları gerçeklere dayanmamaktadır. İsrail ve IDF masumlara zarar vermemek için uluslararası hukukun en yüksek standartlarına uygun olarak hareket etmektedir. Zaferimize kadar da bunu yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

10.40 | IDF: Kara operasyonu başladığından beri Hamas'a ait 2 bin 500'den fazla hedef vuruldu

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Gazze'de kara operasyonlarına başladığından bu yana Hamas'a ait 2 bin 500'den fazla hedefi vurduğunu açıkladı.

Açıklamada askerlerin "yakın muharebede teröristleri ortadan kaldırmaya devam ettiği" ve Hamas'ın altyapısına, silah depolarına, gözlem noktalarına ve komuta merkezlerine hava saldırıları düzenlediği belirtildi.

IDF, bir askeri jetin de gece boyunca Hamas'a ait bir askeri yerleşkeyi vurduğunu belirtti.

09.30 | Washington'daki Filistin'e destek eyleminde Gazze'de yaşamını yitirenlerin adının yazılı olduğu metrelerce uzunlukta kağıt taşındı.

ABD'nin başkenti Washington'da dün yapılan kitlesel Filistin'e destek eyleminde Gazze'de İsrail saldırıları sonucu yaşamını yitiren Filistinlilerin isimlerinin yazılı olduğu metrelerce uzunlukta bir kağıt taşındı.

07.30 | Batı Şeria'da gece boyu çatışmalar

Jerusalem Post gazetesinin Filistinlilere dayandırdığı haberine göre, İsrail güçleri Cumartesi gecesi ve Pazar sabahı işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilerle çatıştı.

Post, çatışmaların yaşandığı yerler arasında Cenin, Nablus ve Tulkarm'ın da bulunduğunu belirtti.

Habere göre Nablus'ta İsrail'in düzenlediği bir baskın sırasında üç Filistinli yaralandı. Cenin'de ise bir Filistinli yaralanırken, en az bir Filistinli de baskın sırasında tutuklandı.

01.48 | İsrail'in Gazze'de El-Megazi Mülteci Kampı'nda bir eve düzenlediği saldırıda çoğu kadın ve çocuk 21 kişi hayatını kaybetti

Filistin resmi haber ajansı WAFA'da yer alan habere göre, İsrail ordusu, Gazze'nin merkezindeki El-Megazi Mülteci Kampı'nı vurdu.

Saldırıda çoğu kadın ve çocuk en az 21 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail ordusu, Endonezya Hastanesi çevresine de en az 15 hava saldırısı düzenledi. Tel Ez-Zater bölgesinde su depolarının vurulması sonucu çevredeki evleri su bastı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı açıklamada, Megazi Mülteci Kampı'nı hedef alan "katliam" sonucu çoğu kadın ve çocuk olmak üzere çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu ve hastanelerin acil servislerinin ağır yaralılarla dolduğunu duyurdu.

01.27 | İsrailliler, Hamas'ın elindeki esirlerin geri getirilmesi talebiyle gösteri düzenledi

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de toplanan çok sayıda İsrailli, Gazze Şeridi'nde Hamas'ın elinde bulunan İsrailli esirlerin geri getirilmesi talebiyle gösteri düzenledi. Göstericiler, ellerinde yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.

01.10 | ABD'nin başkenti Washington DC’de Filistin'e destek gösterisi düzenlendi

ABD’nin başkenti Washington DC’de bulunan Freedom Plaza’da toplanan yüzlerce kişi, Filistin'e destek gösterisi düzenledi. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden göstericiler, ellerinde pankart ve Filistin bayrakları taşıdı.

01.00 | Eski İsrail Başbakanı Bennett: "Dünya kamuoyu artık bizimle değil"

Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett, dünya kamuoyunun artık kendilerinden yana olmadığını belirtti.

Bennett, X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda,  "Artık dünya kamuoyu bizimle değil" dedi. Bennett, TikTok platformunda, Filistin yanlısı içeriklerin İsrail yanlısı içeriklerden 15 kat fazla olduğunu vurguladı.