Dünya

Dünya genelinde milyonlarca kişi Gazze'de ateşkes talebiye sokaklara döküldü

ABD'nin başkenti Washington, Fransa'nın başkenti Paris, Yunanistan'ın başkenti Atina, Venezuela'nın başkenti Karakas, Endonezya'nın başkenti Cakarta ve Sidney'de kitlesel eylemler oldu

05 Kasım 2023 10:43

T24 Dış Haberler

Filistin'le dayanışma gösteren milyonlarca insan, 1 aydır devam eden çatışmaların sona erdirilmesi çağrısında bulunmak üzere dünyanın dört bir yanındaki kentlerde sokaklara döküldü. 

Yüz binlerce protestocu bugün Endonezya'nın başkenti Cakarta'da İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanının durdurulması talebiyle yürüdü. Yaklaşık 2 milyon kişinin katıldığı düşünülüyor. Birçok gösterici, "Filistin'i kurtarın" yazılı atkılar taktı. 

Cakarta

Aralarında Endonezya Dışişleri Bakanı ve Meclis Başkanı'nın da bulunduğu çok sayıda bakan ve siyasetçi protestoya katıldı. 

Dün ise ABD'nin başkenti Washington, Fransa'nın başkenti Paris, Yunanistan'ın başkenti Atina, Sidney ve Venezuela'nın başkenti Karakas'ta kitlesel eylemler oldu. 

Washington'da binlerce kişi yürüdü

ABD'nin başkenti Washington'da Beyaz Saray yakınlarındaki Freedom Plaza'da buluşan göstericiler, Gazze'de acil ateşkes çağrısı yaptı.

Washington

ABD'nin Filistin Hakları Kampanyası'nın savunuculuk direktörü Iman Abid-Thompson, protestoların "Filistin dayanışma hareketi çevresinde desteğin ne kadar arttığının ve insanların gerçekten değişimin geldiğini görmek istediklerinin bir kanıtı" olduğunu söyledi.

Paris

Fransa'nın başkenti Paris'te binlerce kişi "Şiddeti durdurun" ve "Hiçbir şey yapmamak, hiçbir şey söylememek suça ortak olmaktır" yazılı pankartlarla ateşkes çağrısı yaptı.

Dünkü eylem, 7 Ekim'den bu yana Paris'te Filistinlileri desteklemek için yasal olarak izin verilen ilk büyük gösterilerden biri oldu. 

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Paris

Londra

İngiltere'nin başkenti Londra'da ise Trafalgar Meydanı'na yürümeden önce şehir merkezinde kimi noktaları kapatarak oturma eylemleri düzenleyen yüz binlerce kişilik bir kalabalık vardı. 

Londra'da yüz binlerce kişi, "Filistin'e Özgürlük" pankartları taşıyarak, "Hemen ateşkes" ve "Binlerimizle, milyonlarımızla hepimiz Filistinliyiz" sloganları attı.

Londra

Polisin, "nefreti kışkırtmak" ve "kamu düzenini ağırlaştırmak" gibi suçlamalarla 29 kişi gözaltına aldığı öğrenildi. 

Berlin

Alman haber ajansı dpa, yaklaşık 6 bin protestocunun Berlin'de yürüdüğünü açıkladı. Polis, "Yahudi karşıtı, İsrail karşıtı veya şiddeti veya terörü yücelten her türlü kamuya açık veya yazılı açıklamayı" yasakladı. 

Berlin

Karakas

Venezuela'nın başkenti Karakas'ta da binlerce kişinin katılımıyla bir Filistin'e destek eylemi gerçekleştirildi. 

Karakas

Eyleme Filistin'in Venezuela Büyükelçisi Fadi Alzaben, Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez ve Miranda Eyalet Valisi Hector Rodriguez katıldı. 

Eylemde ateşkes çağrıları yapıldı. 

Atina'da kitlesel eylem

Yunanistan'ın başkenti Atina'da da Filistin'e destek için binlerce kişi bir araya geldi. Atina'daki eylemi T24 görüntüledi.