Dünya

Dakika dakika ABD Ara Seçimleri: Cumhuriyetçiler'in 'kırmızı dalgası' hayal oldu; Senato'nun kaderini üç sandalye belirleyecek

08 Kasım 2022 18:09

T24 Dış Haberler

ABD'de Kongre'nin kontrolü için aylarca yapılan ince hesapların ardından Ara Seçimler yapıldı. Seçimlerin üzerinden iki gün geçmesine rağmen henüz kesin sonuçlar bilinmezken, Temsilciler Meclisi'nin kontrolünün yüksek ihtimalle Demokratlar'dan Cumhuriyetçiler'e geçeceği öngörülüyor. 

Kongre'nin üst kanadı Senato'da ise durum daha karmaşık. Birçok projeksiyona göre Cumhuriyetçiler ve Demokratlar şu ana kadar ya aynı sayıda sandalye kazandı, ya da aralarında bir sandalye fark var. Senato'nun kaderini Arizona, Nevada ve Georgia'daki yarışların sonuçları belirleyecek. Demokratlar'a 50 sandalye, başkanlık Demokratlar'da olduğu için çoğunluğu sağlamaya yetiyor. Cumhuriyetçiler'in ise çoğunluk için 51 sandalyeye ulaşması gerekiyor. Bu yarışın sonucunu öğrenmemiz Aralık ayını bile bulabilir; çünkü Georgia'daki kritik seçim, iki aday da yüzde 50'yi bulamayınca ikinci tura kaldı. 

Cumhuriyetçilerin seçimden önce umduğu, Demokratların ise korktuğu 'kırmızı dalga' yaşanmadı. Cumhuriyetçiler, Demokratlardan beklenen oranda sandalye alamadı. Donald Trump'ın desteklediği adayların bir bölümü de beklentilerin altında kaldı; bu durum da 'Trump'ın partideki etkisi' konusunda soru işaretleri yaratmaya başladı. ABD'nin sağının yükselen yıldızı Ron Desantis'in Florida'da tekrar Vali seçilmesi, 2024 ön seçimlerinde Trump'a yeni bir rakip çıkaracak olabilir. 

Öte yandan Temsilciler Meclisi beklendiği üzere Cumhuriyetçiler'e geçerse, Başkan Joe Biden'ın ilk döneminin ikinci yarısı daha zorlu geçecek. Çünkü Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluğu kaybetmesi durumunda Biden, tasarılarını Senato gündemine getirmekte zorlanacak. Öte yandan ara seçim, başkanlık seçimlerinden iki sene sonra yapıldığı için birçok ABD'li tarafından başkanın gösterdiği performans konusunda bir referandum olarak görülüyor. 

Trump'ın desteklediği adaylardan Mehmet Öz, Pennsylvania'da John Fetterman'a kaybetti. Öz, Senato'ya giren ilk Türk asıllı ve ilk Müslüman senatör olmak için yarışıyordu.

ABD'nin yasama organı Kongre iki parçadan oluşuyor: alt kanat Temsilciler Meclisi ve üst kanat Senato. 8 Kasım'da yapılan seçimlerde Temsilciler Meclisi'nin tüm sandalyeleri için oy kullanıldı. Yani 435 sandalyenin tümü, o bölgelerde yaşayanların oylarıyla tekrar belirleniyor. 100 sandalyeli Senato'nun ise sadece 35 sandalyesi için seçim yapıldı. 36 eyalet vali seçti.

TIKLAYIN | ABD ara seçimlerini anlama kılavuzu: Kim seçilecek; Biden'ın kaderi mi belirlenecek; Türkiye'yi etkiler mi?

TIKLAYIN | Ara seçimle yeniden şekillenecek ABD Kongresi'ni oluşturan Temsilciler Meclisi ve Senato'nun yapıları nasıl; yetkileri neler?

Demokrat Parti’de durumu sallantıda olan bazı Temsilciler Meclisi Üyelerinin yeniden kazandığı görüldü. Demokrat Parti’den konumunu kaybeden tek Temsilciler Meclisi üyesi Elaine Luria oldu.

Senato’nun üçte birini belirleyen seçimlerde ise Demokrat Parti iki kritik galibiyet elde etti. New Hapshire’de Maggie Hassan, Cumhuriyetçi Partili rakibi Don Bolduc karşısında kazandı.

Senato’da çoğunluğu belirleyecek kritik eyaletlerden olan Pennsylvania’da senatörlük yarışını eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yoğun desteğini alan Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Dr. Mehmet Öz karşısında Demokrat Parti’nin adayı John Fetterman kazandı.

Senato için üç kritik eyalette sayımlar sürüyor. Bu sandalyeler Nevada, Arizona, Georgia eyaletlerine ait. Cumhuriyetçi Parti'nin Senato'da çoğunluğu sağlamak için bu üç eyaletten ikisinde seçimi kazanması gerekiyor. 

İşte dakika dakika 8 Kasım ABD ara seçimlerinde yaşananlar... (Gelişmeler, Türkiye saati ile aktarılmıştır)

11.00 T24'ün ABD 8 Kasım Ara Seçimleri'ni takip ettiği canlı blog sona erdi. Seçimlerin üzerinden 2 gün geçmesine rağmen henüz tam sonucu bilmiyoruz. Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin kontrolünün Demokratlar'dan Cumhuriyetçiler'e geçmesine artık kesin gözüyle bakılıyor. Senato'da ise durum bıçak sırtı. Kontrolün kime geçtiğini 3 eyalet belirleyecek; hatta sonuçlara göre kontrol yarışı Aralık ayında Georgia eyaleti için yapılacak ikinci tur seçimlerine bile kalabilir. 

Bu seçim sürecini bizimle birlikte takip eden tüm okurlarımıza T24 Dış Haberler ekibi olarak teşekkür ederiz.

08.03 BBC'nin Washington muhabiri Bernd Debusmann Jr'dan analiz: Ara seçim sonuçları Donald Trump'ın olası 2024 başkan adaylığı için ne anlatıyor?

07.20 Senato'nun kaderini belirleyecek seçimlerde son durum:

Arizona:

 

 

 

Nevada:

Mevcut projeksiyonlara göre Cumhuriyetçilerin 49, Demokratların 48 Senato sandalyesi var. Georgia sandalyesinin kazananının Aralık'taki ara seçimler belirleyecek.

01.00 Joe Biden'dan 2024 başkanlık seçimleri için adaylık açıklaması 

ABD Başkanı Joe Biden, 2024 başkanlık seçimleri için adaylık niyetinde olduğunu ve bu yıl sonuna kadar kesin bir karara varabileceğini söyledi.

00.00 CNN'e göre Temsilciler Meclisi'nde son durum: 

Demokratlar: 187 sandalye (4'ü yeni)
Cumhuriyetçiler: 204 sandalye (12'si yeni)

Cumhuriyetçiler'in kontrolü sağlamak için sadece 14 sandalyeye daha ihtiyacı var


10 KASIM


22.50 ABD ara seçimlerinde Senato'daki çoğunluğu belirleyecek kritik eyaletlerden Georgia'da seçimler 6 Aralık'taki 2. tura kaldı.

21.51 Senato yarışında artık son düzlüğe girildi, ancak Georgia'daki kritik sandalyeyi kimin kazanacağını belirlemek için yüksek olasılıkla Aralık'ta ikinci tur seçimi yapılması gerekecek. Demokrat Sen. Raphael Warnock ve Cumhuriyetçi Herschel Walker arasındaki fark çok az, iki adayın da zafer için gerekli olan yüzde 50 barajını geçebileceği öngörülmüyor. Senato'nun kaderini belirleyecek diğer iki sandalye ise Nevada ve Arizona. Nevada'da sonucun belirlenmesinin "birkaç günü bulabileceği belirtilmişti. 

Cumhuriyetçi Herschel Walker

Mevcut projeksiyonlara göre Senato'da şu an 49 Cumhuriyetçi, 48 Demokrat sandalye var. Senato, geçen dönem olduğu gibi 50'ye 50 olsa bile beraberliği bozan oy Senato'nun Başkanı konumundaki Başkan Yardımcısı Kamala Harris'te olduğu için çoğunluk Demokratlarda kalacak.

19.58 CNN'e göre Temsilciler Meclisi'nde son durum: 

Demokratlar: 184 sandalye (4'ü yeni)
Cumhuriyetçiler: 202 sandalye (10'u) yeni

Cumhuriyetçiler'in kontrolü sağlamak için sadece 16 sandalyeye daha ihtiyacı var

19.53 CNN, Wisconsin'daki kritik Senato yarışını Cumhuriyetçi Ron Johnson'ın kazanacağını projekte etti. Bu sonuçla birlikte Senato'da son durum:

Cumhuriyetçi Parti: 49 sandalye
Demokrat Parti: 48 sandalye

19.17  BBC'nin Washington muhabirinden analiz: ABD’de ara seçimler: İlk sonuçlar ne anlama geliyor?

18.30 Senato'nun kaderini 4 yarış belirleyecek:  Nevada, Georgia, Wisconsin ve Arizona. Mevcut projeksiyonlara göre Senato'da şu an iki partinin de 48 sandalyesi var. Bu yakın giden 4 yarıştan gelen sonuçlar, Kongre'nin üst kanadının kimin kontrolünde olacağını belirleyecek. 

18.00 Fetterman Kampanyası, Mehmet Öz'ün bu sabah rakibini arayarak Pennsylvania Senato yarışını kaybettiğini kabul ettiğini açıkladı.

17.39 CNN'e göre Temsilciler Meclisi'nde son durum: 

Demokratlar: 178 sandalye (3'ü yeni)
Cumhuriyetçiler: 199 sandalye (9'u) yeni

Cumhuriyetçiler'in kontrolü sağlamak için sadece 19 sandalyeye daha ihtiyacı var

17.30 CNN'e konuşan bir Trump danışmanı, eski başkanın Cumhuriyetçi Parti'nin ara seçimlerde beklentilerin altında kalmasına "çok sinirlendiğini" ve "herkese bağırdığını" ifade etti.  

17.00
Borsa, ara seçimlerde kazanan henüz belli olmadığı için dalgalı bir seyir izledi. İki partinin de önemli zaferler kazandığı ara seçimlerde, Temsilciler Meclisi ile Senato’daki çoğunluğun hangi partide olacağının kesinleşmediği çarşamba sabahı hisse senetleri değer kaybetti.

S&P 500 vadeli işlemleri, salı günü geç saatlerde küçük kazançlar elde etmesinin ardından piyasalar kapandıktan sonra gelen Cumhuriyetçi Parti’nin erken zaferleriyle beraber çarşamba sabahı yüzde 0.2 düştü. Gösterge borsa endeksi, salı günü işlem saatlerinde yüzde 0.6 kazanç elde etmişti.

16.58 MSNBC’de yer alan habere göre, oy sayımlarının başladığı saatlerde Maricopa bölgesinde oy verme makinelerinin arıza yaptığı Arizona eyaletinde Donald Trump’ın destekçileri ve aşırı sağcı yorumcuların usülsüzlük olduğuna ilişkin iddialarda bulunmaya başladı. 

Maricopa bölgesinde arıza yapan oy verme makinelerine ilişkin bir sorun sürdüğüne dair herhangi bir kanıt bulunmasa da eski ABD Başkanı Donald Trump da dahil olmak üzere, seçimde usülsüzlük olduğunu iddia edenler bulunuyor.

Cumhuriyetçi Partili vali adayı Kari Lake, oy verme makinelerindeki sorunun yalnızca “Cumhuriyetçi Partililerin yoğunlukta olduğu yerlerde” olduğunu iddia etmişti. 

Kritik eyaletlerden biri olan Arizona’da oy sayım işlemleri sürüyor.

16.48 CNN’in son projeksiyonlarına göre Temsilciler Meclisi’nde durum:

Cumhuriyetçi Parti: 199 sandalye
Demokrat Parti: 178 sandalye

Temsilciler Meclisi’nde kontrolün sağlanması için 218 sandalye gerekiyor.

16.10 Trump'ın eski danışmanından ara seçim tepkisi

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın eski danışmanı Sarah Matthews, ara seçimlerde şu ana kadar gelen sonuçların “Trump’ın 2024 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti adayı olmamasının açık göstergesi” olduğunu söyledi.

Eski Beyaz Saray Basın Sekreteri Yardımcısı Sarah Matthews, ara seçimlerde Cumhuriyetçi Parti’nin ilk andan Temsilciler Meclisi’nde açık bir fark atmış olması gerektiğini söyledi. Öte yandan projeksiyonlar Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’nde önde olduğunu gösterse de bekledikleri “kırmızı dalga” gerçekleşmiş görünmüyor.

Matthews, izlenen sonuçlarla ilgili açıklamasında “Bence dün gece Donald Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’nin 2024 seçimi adayı olmamasının açık göstergesi. Kötü kalitede adayları destekleyerek kazanabilir sandalyelerin kaybedilmesine neden oldu” dedi.

15.50 ABD’nin Nevada eyaletinde birikmiş postayla gönderilen oylar nedeniyle oy sayımının günler sürebileceği belirtildi.

Nevada eyaleti geçen yıl, her kayıtlı seçmene oy pusulası göndermişti. Posta yoluyla oy kullanacak seçmenlerin seçim gününe kadar göndermeleri gerekirken, cumartesi gününe kadar ulaşan oyların sayılabileceği belirtiliyor.

Seçim görevlileri, biriken oy pusulaları nedeniyle sayımın günler sürebileceğini, bir tahminde bulunamayacaklarını söyledi.

CNN’in Nevada için mevcut projeksiyonu Cumhuriyetçi Parti’nin adayının yüzde 49.9 ile önde olduğunu gösteriyor.

15.28 CNN’in projeksiyonlarına göre, Senato için yapılan seçimde denge sürüyor. Demokratların 48, Cumhuriyetçilerin 48 sandalye aldığı belirtilirken iki seçimde daha kazanırsa Cumhuriyetçi Parti’nin Senato’da çoğunluğu sağlayabileceği aktarılıyor.

14.50 Demokrat Partili 25 yaşındaki Maxwell Frost, Florida’da Temsilciler Meclisi’ne seçilerek ABD, Kongresi’ndeki ilk Z jenerasyonu üye oldu.

14.25 CNN'in projeksiyonuna göre Temsilciler Meclisi'nde son durum:

Cumhuriyetçiler: 198 sandalye
Demokratlar: 187 sandalye

Temsilciler Meclisi’nde kontrolün sağlanması için 218 sandalye gerekiyor.

14.14 Georgia'da iki aday yeniden yarışabilir 

Senato koltukları için kritik eyaletlerden biri olan Georgia’da seçim sayımı başa baş gidiyor. CNN projeksiyonlarına göre Georgia’nın Demokrat Partili adayı Raphael Warnock yüzde 49.2’de dururken Cumhuriyetçi Parti’nin adayı futbol oyuncusu Herschel Walker’ın oyları yüzde 48.7 seviyesinde.

İki adaydan biri çoğunluğu sağlayamazsa Georgia’da 6 Ocak’ta yeniden seçim yapılacak.

11.50 ABD Kongresi’nin dengelerini belirleyecek seçimde bazı eyaletlerde de kürtaj hakkına ilişkin oylar verilirken Michigan’da projeksiyonlar, seçmenlerin eyalet yasalarında kürtajı koruma altına alma yönünde oy verdiğini gösteriyor.

ABD Yüksek Mahkemesi’nin kürtajı federal bir hak olmaktan çıkardığı kararının ardından eyaletlerde kürtaj hakkının korunması tartışmalara neden olmuştu.

Michigan’da kürtaj mevcut durumda yargıçlar tarafından alınan geçici kararlar kapsamında yasal olarak değerlendiriliyor. Eyaletin 1931 tarihli, katı bir kürtaj yasağı bulunuyor.

Bugün verilen oylarla Michigan eyaletinde yer alan katı kürtaj yasağı uygulamaya geçilemeyecek. Hamileliğe ilişkin verilen kararlar müdahale olmadan alınacak. 

TIKLAYIN - Seçimin en kritik gündemlerinden biriydi; ABD'de beş eyalette seçmenler kürtaj hakkını koruma altına aldı

10.17 The New York Times gazetesinin projeksiyonlara dayanarak hazırladığı olasılık grafiğine göre Temsilciler Meclisi'nde kontrolün Cumhuriyetçi Parti'ye geçme olasılığı yüzde 84 olarak görülüyor. 

Kongre'nin üst kanadı Senato'da ise durumun hâlâ çok yakın olduğu ancak Demokrat Parti'nin bir miktar daha önde olduğu tahmin ediliyor.

09.04 Fox News'un aktardığı projeksiyona göre, Pennsylvania'da senatörlük yarışında Demokrat Parti'nin adayı John Fetterman'ın kazandığı, Cumhuriyetçi Parti'nin Türk asıllı adayı Dr. Mehmet Öz'ün kaybettiği görülüyor. 

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın desteklediği Dr. Öz seçilseydi ABD Senatosu'nda ilk Türk asıllı isim olacaktı. 

Pennsylvania, ara seçimlerin Senato ayağında kritik eyaletlerden biriydi. 

08.29 CNN’in şu ana kadar seçimden öne çıkan başlıkları derlediği haberine göre, Cumhuriyetçi Parti Florida, Georgia ve Virginia eyaletlerinde Demokratların elindeki Temsilciler Meclisi koltuklarını aldı. 

Öte yandan ABD medyasında değerlendirmeler Cumhuriyetçi Parti, Temsilciler Meclisi’nde önde olsa da beklenen “kırmızı dalga” sonucunun henüz görülmediğini aktardı. 

08.25 Pennsylvania’da eyalet savcısı Demokrat Partili Josh Shapiro, valilik yarışını kazandı. Shapiro’nun karşısında Pennsylvania’da 2020 başkanlık seçimi sonuçlarını tersine çevirme çabalarında merkezde yer alan Cumhuriyetçi Doug Mastriano yer alıyordu.

08.21 CNN’in projeksiyonlarına göre ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, California’nın 11’inci Kongre Bölgesi’nde yeniden seçildi. 

Pelosi yıllar içinde Demokrat Parti’nin en öne çıkan isimlerden biri hâline gelmişti. 

Pelosi’nin Temsilciler Meclisi Başkanı olarak görevini Demokratların çoğunluğu kaybederse sürdürüp sürdürmeyeceği bilinmiyor. 

08.06 CNN'e göre Temsilciler Meclisi'nde mevcut durum:

Cumhuriyetçiler: 184 sandalye
Demokratlar: 155 sandalye

Hangi partiye gideceği kesinleşmeyen veya hakkında projeksiyon yapılmayan 96 sandalye var. Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk için 218 sandalye gerekiyor.

07.46 New York Times, Temsilciler Meclisi'nin kontrolünün yüzde 75 ihtimalle Cumhuriyetçilere geçeceğini öngördü. Gazete, Senato yarışının hala çok yakın olduğunu ancak Demokratların bir adım önde olduğu değerlendirmesinde bulundu.

07.36 The Washington Post'un tüm seçimler hakkında (Senato, Temsilciler Meclisi, Vali seçimleri) projeksiyonlar üzerinden yaptığı değerlendirmelere göre şu ana kadar 2020 Başkanlık Seçimleri'nin sonuçlarını reddeden 110 Cumhuriyetçi seçimlerini kazandı. 

07.32 CNN projeksiyonuna göre Richard Blumenthal, tekrar Connecticut'tan Senato'ya girdi. 

CNN'e göre de Senato'daki durum artık 46'ya 46. Senato'nun kaderini kalan 8 sandalye belirleyecek. Bu yarışlar arasında bıçak sırtı giden Georgia ve Pennsylvania seçimleri de bulunuyor.

07.24 CNN projeksiyonuna göre Cumhuriyetçi Ted Budd, Güney Carolina'dan Senato'ya girme hakkı kazandı. Bu sonuçla CNN'e göre Senato'daki Cumhuriyetçi sayısı 46'ya çıktı; Demokratların ise 44 sandalyesi bulunuyor. NBC ise Senato'daki durumun 46'ya 46 olduğunu belirtiyor.

07.19 Texas'ın Cumhuriyetçi Valisi Greg Abbott, tekrar seçilme konuşmasında "daha fazla sınır güvenliği" çağrısı yaptı.

07.06 Mehmet Öz, oyların yüzde 71'i sayılırken Pennsylvania'da farkı kapıyor. ABD'nin önde gelen tüm yayınları, yarışın bir projeksiyonda bulunmak için hala çok yakın olduğunu belirtiyor. New York Times, projeksiyonda bulunmasa da Fetterman'ın yarışı kazanmaya daha yakın olduğu değerlendirmesinde bulundu.

07.04 MSNBC'nin projeksiyonuna göre Georgia'nın Cumhuriyetçi Valisi Brian Kemp, koltuğunu korudu.

06.54 MSNBC, Ohio Senato sandalyesini JD Vance'in kazanacağını projekte etti. Bu, gecenin en kritik yarışlarından biri olarak görülüyordu.

MSNBC'ye göre Senato'daki son durum 44 Demokrat - 45 Cumhuriyetçi

06.38 Pennsylvania Senato yarışında son durum:

John Fetterman (Demokrat): Yüzde 50.4
Mehmet Öz (Cumhuriyetçi): Yüzde 47.1
Sandıkların yüzde 61'i açıldı

Eyaletteki valilik yarışını ise Demokrat Josh Shapiro kazandı

06.18 Beyaz Saray, Başkan Biden'ın kazanan Demokrat adayları telefonda tebrik ettiğini belirtti.

06.14 CNN projeksiyonlarına göre Temsilciler Meclisi'nde son durum: 

Demokratlar: 82 sandalye
Cumhuriyetçiler: 147 sandalye

05.51: CNN'e göre son 20 sandalye kalmışken Senato dengede : 40 Cumhuriyetçi, 40 Demokrat

05.38 Massachusetts eyaleti, ABD'nin ilk lezbiyen olduğunu açıklayan valisini seçti: Maura Healey

05.19 The Washington Post projeksiyonuna göre bir dönem Trump'ın basın sözcülüğünü yapan Sarah Huckabee Sanders, Arkansas'ın yeni valisi oldu. Sanders'ın babası 1996-2007 yılları arasında aynı eyaletin valiliğini yapmıştı.

05.12 CNN projeksiyonuna göre ABD Temsilciler Meclisi'nin en tanınan isimlerinden biri haline gelen Demokrat Parti'nin İlerici Kanadı'nın liderlerinden Alexander Ocasio-Cortez, New York'tan tekrar Kongre'nin alt kanadına seçildi.

Alexander Ocasio-Cortez

Associated Press de Demokratların Senato'daki Çoğunluk Lideri Chuck Shumer'ın sandalyesini koruduğunu bildirdi.

05.06 Temsiler Meclisi'nde durum ne? 

Temsilciler Meclisi'nin 435 sandalyesi için de bugün ABD'de oy kullanıldı. Çoğunluk için 218 sandalye gerekiyor. Demokratlar, 8 Kasım'a kadar burada çoğunluk sahibiydi ancak anketler seçimden sonra kontrolü Cumhuriyetçilere geçeceğini öngörüyordu. 

CNN'in projeksiyonlarına göre mevcut sonuçlar şöyle:

Demokrat Parti: 41 sandalye
Cumhuriyetçi Parti: 89 sandalya

05.00 Birçok eyalette sandıklar kapandı: Arizona, Colorado, Iowa, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Texas, Wisconsin, Wyoming

MSNBC, Senato'da mevcut olarak Demokratların 38, Cumhuriyetçilerin ise 39 sandalyesi olacağını öngörüyor.

04.24 MSNBC projeksiyonuna göre Demokrat Peter Welch, Vermont'taki Senato yarışını kazandı.

Peter Welch

MSNBC, Senato'da mevcut olarak Demokratların 37, Cumhuriyetçilerin ise 36 sandalyesi olacağını öngörüyor.

04.12 Pennsylvania Senatörlüğü için yarışta oyların henüz yüzde 4'ü sayılırken Demokrat aday John Fetterman (yüzde 86.2), Cumhuriyetçi aday Mehmet Öz'ün (yüzde 12.1) 167 bin 471 oy önünde.

Şu ana kadar sayılan oyların neredeyse tamamı Demokratların güçlü olduğu Philadelphia gibi şehir bölgelerinden geldi. Banliyö ve kırsal kesimlerden gelecek oylarla Öz'ün farkı kapaması ve yarışın yakın geçmesi bekleniyor.

04.01 MSNBC, Florida'daki Senato sandalyesini Cumhuriyetçi Marco Rubio, Oklahoma sandalyelerini  Cumhuriyetçiler James Lankford, Markwayne Mullin'in kazacağını öngördü.

MSNBC, Senato'da mevcut olarak iki partinin de 36 sandalyesi olacağını öngörüyor.

04.00 Birçok eyalette sandıklar kapandı: Alabama, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Maine, Maryland, Massachussetts, Mississippi, Missouri, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee

03.52 Trump, tekrar Florida valisi seçilmek için yarışan Ron Desantis'i 2024'te Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olmak için ön seçimlere girmemesi konusunda uyardı: "Eğer aday olursa size onun hakkında pek hoş olmayan şeyler söylerim. Onu aslında kampanyasını yürüten kişi olan eşinden sonra en iyi ben tanıyorumdur".

Trump ve Desantis

03.30 3 eyalette daha sandıklar kapandı

03.22 MSNBC, Kentucky Senato sandalyesini Cumhuriyetçi Rand Paul'un kazanacağını projekte etti: 

Bu öngörüye göre Senato'da mevcut olarak 36 Demokrat, 32 Cumhuriyetçi sandalye var.

03.01 GECENİN İLK PROJEKSİYONLARI

MSNBC Indiana ve Güney Carolina Senato sandalyelerini Cumhuriyetçiler Young ve Tim Scott'ın kazanacağını projekte etti.

Bu öngörüye göre Senato'da mevcut olarak 36 Demokrat, 31 Cumhuriyetçi sandalye var.

03.00 Bir grup eyalette sandık daha kapandı: Georgia, Indiana (Senato oyları için daha erken kapandı), Kentucky, South Carolina, Vermont

02.45 CNN'e konuşan kaynaklara göre Joe Biden, Demokrat Parti'nin Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu kaybedeceğini öngörüyor

02.07 CNN çıkış anketi: Oyunuzu kullanırken göz önünde bulundurduğunuz en önemli faktör:
Enflasyon: Yüzde 32
Kürtaj: Yüzde 27
Suç: Yüzde 12
Silah politikaları: Yüzde 12
Göç: Yüzde 10

02.02 CNN'e açıklama yapan Mehmet Öz'ün kampanya yetkilileri, "kazanabileceklerinden emin olduklarını" söyledi.

02.00  ABD'de ilk açılan sandıklar Indiana ve Kentucky'de kapandı

01.43 Michigan eyaletinin Başsavcısı Dana Nessel, Adalet Bakanlığı'nın 2020 seçimlerinde Trump lehine yolsuzluk yapan kişileri cezalandırmak için yeterli adımları atmadığını; bu yüzden bu seçimlerde "Kötü aktörlerden" endişe duyduğunu ifade etti.

01.06 CNN'in ilk çıkış anketlerinin sonuçları geldi:

ABD'nin gidişatından memnun musunuz?
Heyecanlıyım: Yüzde 5
Memnunum: Yüzde 20
Memnun değilim: Yüzde 39
Kızgınım: Yüzde 34

Biden'ın görev onay oranı:
Başarılı buluyorum: Yüzde 45
Başarısız buluyorum: Yüzde 54

Biden'ın politikalarının etkisi:
Ülkeye zarar veriyor: Yüzde 46
Ülkeye yardım ediyor: Yüzde 36
Bir fark yaratmıyor: Yüzde 16  

Biden bugün hiçbir oy pusulasının üzerinde değil, ancak ara seçimler başkanlık dönemlerinin ortasında düşüyor; ara seçim adını da buradan alıyor. Birçok ABD'li, ara seçimleri başkanların performansını değerlendirmek için bir fırsat olarak görüyor. Dolayısıyla bazı seçmenler, oylarını Biden'ı "cezalandırmak" için Cumhuriyetçi adaylara vermiş olabilir. 

01.00 İlk sandıklar TSİ sabah 02.00'da kapanacak

00.50 Biden'ın 2020'de Cumhuriyetçiler'den aldığı eyaletler: Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania, Wisconsin

00.40 Seçim sonuçları açıklanırken hangi partiye gideceği belli olmayan 'savaş alanı' eyaletler: Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania, Wisconsin

00.35 CNN, ilk çıkış anketlerinin TSİ 01.00'de yayımlanacağını bildirdi

00.26 NBA, ilk kez seçim gününde seçmenleri oy kullanmaya teşvik etmek için programını boş bıraktı. 

00.03  2020 Başkanlık Seçimleri'nde yolsuzluk yapıldığını iddia eden ve yenilgiyi kabul etmeyen Donald Trump, Arizona'da Maricopa bölgesinde oy verme makinelerinin bozulmasıyla ilgili kendi sosyal medya platformu Truth Social'dan bir paylaşımında bulundu:

"Arizona'da yoğunlukla Cumhuriyetçi/muhafazakar seçmenlerin yaşadığı bölgelerde oy verme makinelerinin düzgün çalışmadığı ile ilgili haberler geliyor. Cumhuriyetçileri büyük çoğunluğu oy vermek için bugünü beklemişken bu gerçekten mümkün olabilir mi? Yine mi başlıyoruz? Halk buna boyun eğmez"


9 KASIM


23.22 Sadece siyaset için değil, ekranlar için de değişim günü

ABD'nin en çok izlenen haber kanallarından CNN, ülkede seçim gecelerinin de en popüler kanallarından. 2004'ten bu yana bir seçim gecesinin CNN'deki sunucusu ilk kez dünyaca ünlü anchorman Wolf Blitzer olmayacak. Blitzer, bayrağı bu gece itibariyle Jake Tapper'a devrediyor.

22.03 Eski ABD başkanı Donald Trump; Palm Beach , Florida'da oyunu kullandı. CNN muhabiri Gabby Orr'un aktardığına göre oy verme merkezinin dışında kısaca seçmenlerle sohbet eden Trump, Florida valiliği için Cumhuriyetçi Ron DeSantis'e oy verdiğini söyledi. DeSantis, 2024 Başkanlık Seçimleri'nde Cumhuriyetçi Parti'nin adayının belirlenmesi için yapılacak ön seçimlerde Trump'a rakip olabilir. 

21.54 Florida'nın Cumhuriyetçi Eyalet Sekreteri, Adalet Bakanlığı'nın 3 en yoğun nüfuslu bölgedeki oy verme merkezlerine federal gözlemciler atanması talebini reddetti.

20.44 Arizona'da oy kullanma makinelerinde arızalar

Arizona eyaletinin Maricopa Bölgesi'nde bazı oy kullanma makinelerinin arıza yapmasının ardından aşırı sağ görüşe yakın medyada seçimin manipüle edileceği ile ilgili iddialar yer aldı.

20.34 ABD ara seçimlerinde oy verme işlemi sürüyor...

Tucker, Virginia
Yukon, Oklohoma
Las Vegas, Nevada
Detroit, Michigan

19.45 Donald Trump başkanlığı döneminde ABD - Türkiye ilişkileri S-400 anlaşmazlıkları ve onu takip eden süreçte alınan kararlar doğrultusunda gergin seyrederken, Beyaz Saray'ın o dönemki basın sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, Türkiye'deki gazetecilerin açıklamalarını yakından takip ettiği bir isimdi. Kendisiyle Trump'ın yolu başkanın Beyaz Saray'daki günleri bitmeden önce ayrılsa da Sanders, Cumhuriyetçi Parti içindeki konumunu güçlendirmeye devam etti. Kendisi bu seçimde Cumhuriyetçilerin Arkansas valisi adayı.

Sanders bu sabah ailesi ile birlikte Little Rock'ta bir kilisede oyunu kullandı.

19.22 Pennsylvania'nın en büyük şehri Philadelphia, açılan bir davanın "oyların çift sayılmaya açık olabileceğini" iddia etmesinin ardından binlerce oyu saymayı geciktireceğini duyurdu. Karar, Öz-Fetterman yarışının kazananının belirlenmesini geciktirebilir. 

19.09 ABD'nin gözü Pennsylvania'daki seçimde 

Gecenin en yakın seçimlerinde birinin Pennsylvania'daki Senato sandalyesi için olması bekleniyor. 

Cumhuriyetçi Senatör Pat Toomey emekli olunca, sandalye için başka bir Cumhuriyetçi'nin aday olması gerekti, ön seçimi Donald Trump'ın desteğiyle Mehmet Öz kazandı. Adayı Vali Yardımcısı John Fetterman olan Demokratlar, bu koltuğu kendi partilerine geçirebileceğine inanıyor. 

Fetterman'ın aylarca anketlerde açık bir üstünlüğü vardı, ancak Öz bu farkı son günlerde kapattı, hatta bir ankette öne geçti. 

Son canlı yayın tartışmasında vali yardımcısının 5 ay önce geçirdiği inmenin etkilerinin görülmesi kararsız seçmeni etkileyebilir. Fetterman zaman zaman konuşması sırasında doğru kelimeleri bulmakta zorlanırken anlaşılması zor devrik cümlelerde kurdu. New York Times, Fetterman'ın zaman zaman resmi siyasi duruşuyla çelişen açıklamalarda da bulunduğunu ifade etti.

Mehmet Öz, oyunu sabah saatlerinde kullandı. 

Öz oy kullanma merkezinden çıkarken / Fotoğraf: New York Times

18.23 Projeksiyonlar kesin sonuç anlamına gelmiyor

Akşamın ilerleyen saatlerinde ilk sonuçlar bildirilmeye başladıktan sonra birçok ABD ajansı ve televizyon kanalı farklı analiz teknikleri kullanarak seçim sonuçları hakkında projeksiyonda bulunacak. Bunlar genellikle doğru çıksa da kesin sonuçlar anlamına gelmiyor.

Örneğin Demokrat Parti'ye gideceğine kesin gözüyle bakılan bir sandalye için yapılan oylamada ilk sonuçlarda bir sürpriz görülmezse o seçimi Demokratların kazanacağı projekte edilecek.

18.11 Trump'ın '15 Kasım' açıklaması ABD gündeminde

Eski ABD başkanı Donald Trump, dün yaptığı açıklamada "15 Kasım'da büyük bir açıklama yapacağını" söyledi. Trump'ın bu tarihte 2024 seçimleri için başkan adaylığını açıklamasına kesin gözüyle bakılıyor. ABD'nin gündeminde seçim günü de bu sözler var. 

14.00 ABD'nin büyük bölümünde sandıklar açıldı

ABD'nin eyaletlerinin büyük bölümünde oy verme işlemi başladı. Bazı Batı eyaletlerinde ise saat farkı nedeniyle sandıklar daha geç açılıyor. 

41 milyon seçmen, erken oylama sistemi ile oylarını 8 Kasım'dan önce kullandı.


8 KASIM